Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Monday, May 28, 2007

 

Ξεφ(τ)υλλίζοντας...part 92

Προφανώς τα blues της Μυκόνου η νέα δουλειά της Παυλίνας Νάσιουτζικ δεν…περπατάει στην αγορά και μπήκε το βαρύ πυροβολικό στο παιχνίδι. Στο Κυριακάτικο Θέμα υπήρχαν δύο σελίδες όπου η συγγραφέας συμβαδίζοντας πλέον με τη λογική ότι ’’οι αληθινές ιστορίες πουλάνε’’ επιβεβαιώνει αυτό που γράφει στο οπισθόφυλλο! Φυσικά, η εφημερίδα χωρίς να ενδιαφέρεται για τη λογοτεχνική ουσία του θέματος παίρνει τα πιο…σκανδαλιστικά κομμάτια του βιβλίου, τις καλύτερες σεξουαλικές αναφορές και τις αναδημοσιεύει στέλνοντας ως πρόβατα το ανυποψίαστο κοινό του, ειδικευμένο στο….life style, στα βιβλιοπωλεία. Η συγγραφέας σεμνά και ταπεινά αρκείται να δηλώσει ότι το βιβλίο ενόχλησε πολλούς και κατηγορεί τους…κριτικούς που το πολέμησαν και ότι περίπου το έκαναν γιατί θίγει επώνυμους! Εντάξει, οι κριτικοί αδίκησαν το μεγαλύτερο λογοτεχνικό αριστούργημα της χρονιάς αφιερώνοντας του αρνητικά μεν σχόλια επιπέδου δύο σελίδων τη φορά!!! Πάει θα τρελαθούμε εντελώς… Επίσης, αφήνει με την τακτική του…no comment, ούτε διαψεύδω, ούτε επιβεβαιώνω να αιωρείται στην ατμόσφαιρα η φήμη ότι έχει δεχτεί και μηνύσεις από επώνυμους που είδαν τη…ζωή τους να ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου. Και το επόμενο βήμα, είπαμε, Αράχοβα hard rock.
Στην ίδια εφημερίδα και ευτυχώς σε άλλο χώρο (στο ένθετο για τις τέχνες) υπάρχει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Αλέξη Σταμάτη που αποποιείται την ταμπέλα του κοσμοπολίτη. Υποστηρίζει ότι αυτή πηγάζει από μια μανία κατηγοριοποίησης. Θα έλεγα ότι ο Αλέξης ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία με την έννοια του ’’πολίτη του κόσμου’’ και όχι με την αρνητική έννοια της λέξης που σήμερα μπερδεύεται με αυτή του κοσμικού. Αλλά αυτό είναι κάτι που ο ίδιος το ξέρει και το ερμηνεύει καλύτερα.
- Έριξα από περιέργεια και μια ματιά στο ανανεωμένο φύλλο του Ελεύθερου Τύπου αφού είχαν αφήσει στο ιστολόγιο μηνύματα ότι η παρουσία του Κ. Κατσουλάρη στην εφημερίδα θα δώσει βάρος και χώρο στα θέματα του βιβλίου. Αληθές…Υπάρχουν έξι-επτά σελίδες αφιερωμένες στο βιβλίο με κριτικές, νέες κυκλοφορίες και άλλα ενδιαφέροντα. Μάθαμε, ότι ο frontman των Active Member ετοιμάζει βιβλίο με τις εμπειρίες του από ταξίδια σε όλη την Ελλάδα με μια μοτοσυκλέτα υπό τον τίτλο ’’Ονειρολόγια μοτοσικλέτας’’, Ακούγεται ενδιαφέρον αλλά θυμίζει έντονα τα Τσεγκεβαρικά ημερολόγια. Υπήρχε και ένα ενδιαφέρον άρθρο του Τ. Καμπύλη για την διαχρονική σημασία της αυτοκτονίας. Καλό αλλά με μια πολύ σημαντική παράλειψη. Δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για τον ’’θεωρητικό της αυτοκτονίας’’ που ήταν και έλληνας. Αναφέρομαι στον Τζέισον Ξενάκη που αναγνωρίζεται από όλες τις φιλοσοφικές σχολές και τάσεις ως ο φιλόσοφος της αυτοκτονίας. Και στα προτεινόμενα επί του θέματος βιβλία δεν υπάρχει ούτε ένα από τα (λιγοστά) που πρόλαβε να εκδώσει πριν αυτοκτονήσει.
- Η Βαβέλ είναι ένα περιοδικό κόμιξ (και όχι μόνο). Την παρακολουθώ τα τελευταία είκοσι χρόνια αφού πέραν των κόμιξ τα άρθρα, τα σχόλια και οι παρεμβάσεις της είναι εξαιρετικές και με άποψη αληθινή, τεκμηριωμένη και όχι ’’δήθεν’’. Μια διαφορετική φωνή. Εδώ και μερικά χρόνια στους συνεργάτες της έχει προστεθεί και ο Κωστάκης Ανάν. Μέχρι πριν λίγο καιρό ούτε οι συντελεστές της έκδοσης του περιοδικού δεν τον γνώριζαν αφού τα χειρόγραφά του έφταναν σε ανώνυμους φακέλους. Λέγεται, ότι κάποτε άφησε το φάκελο και σε ένα κοντινό σκουπιδοτενεκέ σαν…προκήρυξη της 17ης Νοέμβρη και τους τηλεφώνησε που θα τον βρουν. Τα κείμενα του αιρετικά, δηκτικά και με μια πολύ προσωπική αίσθηση του χιούμορ για τη νεοελληνική πραγματικότητα συγκεντρώθηκαν σε ένα τόμο από τις εκδόσεις Βαβέλ με τον τίτλο ’’…και ύστερα ήρθες και μ’ έλυσες’’ (την έκδοση πληροφορήθηκα από μια αναφορά της χθεσινής ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ). Επειδή τα έχω διαβάσει μέχρι ενός συνιστώ την…περίπτωσή του σε όποιον ενδιαφέρεται για μια εναλλακτική ματιά της καθημερινότητας που ορισμένες φορές αγγίζει και το σουρεάλ. Κείμενα καταδικασμένα να προκαλέσουν και να συζητηθούν για την πρωτοτυπία τους και το αυστηρά προσωπικό στιλ.
- Άλλη μια συγγραφέας ’’μπλογκάρει’’. Παραπλεύρως θα βρείτε τη διεύθυνση του blog της Λένας Μαντά που μετά την εμπορική επιτυχία του βιβλίου της ’’Θεανώ, η λύκαινα της πόλης’’ (αν οι πληροφορίες και τα στοιχεία που γνωρίζω είναι σωστά ξεπέρασε ήδη τις 30.000 αντίτυπα και συνεχίζει) επιστρέφει με καινούργια δουλειά και με ιστολόγιο. Σύντομα, για όλους τους έλληνες συγγραφείς τα μάλλον πολυέξοδα site θα αντικατασταθούν από ιστολόγια.
Comments:
Μια χαρά ο Μπαμπινιώτης του Ελεύθερου Τύπου, πάντως. Αν και κομμένος σε λεπτές φέτες σαν σαλάμι. Μάλλον αποκτήσαμε και άλλο ένα ενδιαφέρον Κυριακάτικο καλλιτεχνικό ένθετο (μασσαλάχ)
 
και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ενα κυριακάτικο έντυπο χωρίς cd και dvd!
 
Ισως όταν σταματήσουν οι δημοσιογράφοι να ρωτούν τους συγγραφείς αν θεωρούν εαυτούς κοσμοπολίτες, να σταματήσουμε κι εμείς οι αναγνώστες να θεωρούμε την Ελληνική πεζογραφία μια επαρχία της Ευρωπαικής λογοτεχνίας.
 
χα, χα, χα, Λωξάντρα, είσαι σούπερ!!!

τα σέβη μου.

Στέλλα Σολάρις
 
@lwxantra
Μάλλον από δικό μου φταίξιμο αδικείς τη δημοσιογράφο. Οι ερωτήσεις ήταν 10 και όχι μια και με ενδιαφέρον οι περισσότερες. Στάθηκα σ’ αυτή την ερώτηση (και την απάντηση) που έδωσαν τον τίτλο του θέματος. Και έχω την αίσθηση ότι μόνο...επαρχιώτες δεν είναι οι έλληνες συγγραφείς. Τους κάνουν να φαίνονται έτσι αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?