Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Wednesday, May 09, 2007

 

Ξεφ(τ)υλλίζοντας...part 89


Γενικά και ως πάγια αρχή έχω την αμφισβήτηση (μέχρι αποδείξεως του εναντίου) κρατικών πρωτοβουλιών που αφορούν τις τέχνες ή τη λογοτεχνία. Παρ’ όλα αυτά και επειδή ακόμη και ένας νέος λογοτέχνης ή δημιουργός να αναδειχθεί μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία θα είναι κέρδος αναφέρομαι σήμερα στην πρωτοβουλία του Υπουργείου και του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού. Επαναλαμβάνω ότι κρατάω τις αποστάσεις και τις επιφυλάξεις μου και μακάρι να βγω ψεύτης.
Πρόκειται για τον διαδικτυακό τόπο step in art που φιλοδοξεί να μετατραπεί σε κόμβο πολιτισμού και τεχνών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ο χώρος βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.stepinart.gr/ και έχει ’’ως σκοπό την ανάδειξη και προβολή των δημιουργών τέχνης και του έργου τους, αλλά και την παροχή αξιόπιστης και έγκυρης ενημέρωσης για τις τέχνες και την πολιτιστική ζωή της χώρας, δημιουργείται η πιο ολοκληρωμένη και καινοτόμα πύλη πολιτισμού. Το stepinart αποτελεί μία ανοικτή και δυναμική διαδικτυακή κοινότητα καλλιτεχνικής έκφρασης και αναζήτησης, διαλόγου και πολιτιστικής ενημέρωσης, όπου όλοι έχουν πρόσβαση και δικαίωμα συμμετοχής’’.
Στο σκέλος που αφορά τη λογοτεχνία (ο χώρος αφορά ακόμη τα εικαστικά, τη μουσική, το θέατρο, τον χορό, τον κινηματογράφο, τις εφαρμοσμένες τέχνες και τα πολυμέσα) οι δημιουργοί έχουν τη δυνατότητα παρουσίασής τους (βιογραφικό, sub domain), επικοινωνίας με το κοινό, αλλά και με άλλους δημιουργούς, καθώς και έκθεσης των έργων τους στον κόμβο, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Επιπλέον, μπορούν να συμμετάσχουν σε ψηφιακούς διαγωνισμούς, στους οποίους δικαίωμα ψήφου θα έχουν κοινό και ειδικοί. Σε ειδική ενότητα της Πύλης θα αναγγέλλονται και θα παρουσιάζονται δράσεις, γεγονότα, εκδηλώσεις με περιεχόμενο πολιτιστικό, για το σύνολο των τεχνών (νέα, news letters), ενώ προβλέπεται η δημιουργία ειδικής ενότητας που θα παρέχει πληροφορίες για τη ζωή και το έργο αναγνωρισμένων καλλιτεχνών και πληροφορίες για την ιστορία της τέχνης (εγκυκλοπαίδεια). Οι δημιουργοί θα μπορούν να ανταλλάσσουν ιδέες, γνώσεις και απόψεις περί τέχνης, να ενημερώνονται για όλο το φάσμα των τεχνών και να συνδιαμορφώνουν νέες τάσεις, με τη συμμετοχή τους στο Forum του stepinart. Μέλος του stepinart μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε, με μια μόνο προϋπόθεση: να συμμετάσχει σε αυτό με ένα, τουλάχιστον, έργο του. Για να δούμε λοιπόν πως θα λειτουργήσει ο χώρος και τα ξαναλέμε, ελπίζοντας ότι δεν έχουμε να κάνουμε (πάλι) με ένα πυροτέχνημα και μια φούσκα προς άγρα εντυπώσεων.
- Την ίδια ώρα, πάντως, ο λογοτεχνικός κόσμος βλέποντας την διαδικτυακή έκρηξη ακολουθεί, παρακολουθεί και προβληματίζεται. Την Πέμπτη το βράδυ έχει προγραμματιστεί η μεγάλη ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο της έκθεσης βιβλίου στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου για τα βιβλιοφιλικά blogs. Ακούγεται ότι η συζήτηση θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα αναπτυχθούν ποικίλες θέσεις. Το επόμενο βράδυ (Παρασκευή) στο περίπτερο των εκδηλώσεων της γιορτής του βιβλίου θα γίνει συζήτηση με θέμα
«Ηλεκτρονικά Περιοδικά: οπτικές και προοπτικές» Θα μιλήσουν για τον ρόλο του Ηλεκτρονικού Τύπου, τις οπτικές και τις προοπτικές αυτού του ‘άγνωστου’, σε πολλούς ακόμη, μέσου που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στον ορίζοντα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας του βιβλίου οι: Ο Ιωσήφ Βεντούρας διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού poeticanet (http://www.poeticanet.gr/) , ο Γιάννης Μανιάτης , μέλος της συντακτικής ομάδας του ηλεκτρονικού περιοδικού Λέξημα (http://www.lexima.gr/ ), ο Νότης Μαυρουδής, μουσικοσυνθέτης, εκδότης/ διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού Tar (http://www.tar.gr/) ο Γιάννης Παππάς εκδότης/διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού diapolitismos (http://www.diapolitismos.gr/) και ο Χάρης Τζαννής εκδότης/διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού Ασπρη λέξη ( http://www.asprilexi.com/ ) με συντονίστρια την κριτικό βιβλίου Τιτίκα Δημητρούλια Eκτός από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους πάνω στην ψηφιακή πραγματικότητα και τους νέους δρόμους που ανοίγουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, θα μας ξεναγήσουν και σ’ ένα σύντομο ταξίδι στις ιστοσελίδες τους. Να συμπληρώσω ότι το Λέξημα απέκτησε και μπλογκ (http://www.lexima.blogspot.com/) ενώ τα διαδικτυακά περιοδικά συνεχίζουν τις εκδόσεις τους. Αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο το 3ο τεύχος του poeticanet αλλά και το 17ο τεύχος του διαδικτυακού περιοδικού του Στράτου Φουντούλη ’’Στάχτες’’ που αισίως και χωρίς πολλές φανφάρες ή φασαρία συμπληρώνει τέσσερα χρόνια ύπαρξης. Διευθύνσεις θα βρείτε παραπλεύρως στα λινκ.
- Άλλος ένας συγγραφέας ’’μπλογκάρει’’. Ο Δημήτρης Βαρβαρήγος (τελευταία δουλειά του το βιβλίο με θέμα τη ζωή της Υπατίας από τις εκδόσεις Άγκυρα) άνοιξε μπλογκ σε χρώμα ασπρόμαυρο. Θα το βρείτε στη διεύθυνση http://dimitrisbarbarh.blogspot.com/

- Καλά όλα αυτά αλλά τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ε.ΚΕ.ΒΙ. με αφορμή τη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης είναι μάλλον απογοητευτικά! Και η αναγνωσιμότητα των βιβλίων στην Ελλάδα από τις πιο χαμηλές στην Ευρωπαϊκή κοινότητα. Το 43% περίπου των ελλήνων δεν διαβάζουν ούτε ΕΝΑ (!!!) βιβλίο το χρόνο. Προφανώς προτιμούν τα τηλεοπτικά σκουπίδια και τη νιρβάνα του αποχαυνωμένου τηλεθεατή…Και το ποσοστό όσων διαβάζουν πάνω από ένα βιβλίο το χρόνο συνεχίζει να είναι κάτω από το 10%! Προφανώς, αυτό που βιώνουμε διαδικτυακά με το αυξημένο ενδιαφέρον και τα πολλά βιβλιοφιλικά μπλογκ είναι….virtual reality.

Comments:
Πραγματικά πώς εξηγείται αυτή η διαφορά μεταξύ έρευνας και πραγματικότητας. 10% μου φαίνεται πολύ χαμηλό
 
Στα "άδυτα¨του χώρου του βιβλίου και των εκδόσεων είναι εδώ κι ένα χρόνο περίπου (όπως καταλαβαίνεται) που έχω ξεκινήσει τις προσπάθειες κατάδυσης.
Νομίζω πως το 10% είναι πολύ... το νούμερο στην πραγματικότητα είναι ακόμη μικρότερο.
"Είμαστε" τόσο λίγοι, που πραγματικά τις σφαγές και τους απίστευτους θυμούς που συχνά πυκνά βλέπω τους κατανοώ. Ναι τους κατανοώ. Χωρίς δεν.
Μόνο τόσο λίγοι άνθρωποι είναι δυνατόν να σφάζονται έτσι αναμεταξύ τους. Αν ήταν περισσότεροι πολλά θα ήταν αλλιώς.
Δεν είναι ζήτημα φυλής. Δεν είναι ζήτημα νοοτροπίας. Δυτικής, Ανατολικής ή Μεσογειακής ή ότι άλλο.
Είναι απλή αριθμητική προσέγγιση κοινωνικής ψυχολογίας.
Οπότε, ήρεμα παιδιά... Για μεταξύ μας είναι το νταβαντούρι. Ναι, να συνεχίσουν όλα. Οι κινήσεις, οι προσπάθειες, οι εκδόσεις με ελάχιστα οικονομικά κριτήρια, να συνεχίσουν όλα. Υπέροχο είναι αυτό, πολιτισμός είναι αυτό. Αλλά ας υπάρχει συνείδηση των αριθμών.
Για μεταξύ μας είναι.
 
@anna book lover
Ορισμένες φορές έχω την αίθσηση ότι όσοι διαβάζουν βιβλία στην Ελλάδα έχουν και από ένα blog. Και στο τέλος μας δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι όλοι διαβάζουν!
 
@george glikofridis
Αγαπητέ με τα όσα έχω μάθει ύστερα από 16-17 μήνες blogging τείνω να συμφωνήσω μαζί σου. Η πίτα είναι μικρή και τα διεκδικδούμενα μερίδια πολλά. Εχω την αίσθηση ότι σύντομα θα έρθει η εποχή που οι εκδοτικοί οίκοι θα εκδίδουν λιγότερους τίτλους, περισσότερο ποιοτικούς και με μεγαλύτερο κύκλο ζωής στην αγορά. Το ακριβώς αντίθετο μ’ αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 7-8 χρόνια. Δε νομίζω πάντως ότι με τη σημερινή μορφή της λογοτεχνίας υπάρχει ενδιαφέρον για την προαγωγή ή την ανάδειξη του πολιτισμού. Αντε να σκιγραφείται εξαιρετικά η νεοελληνική πραγματικότητα.
 
Να σου υπενθυμίσω ότι το τελευταίο βιβλιο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΡΒΑΡΗΓΟΥ δεν είναι πλέον η ΥΠΑΤΙΑ.Μόλις κυκλοφόρησε απ τις εκδόσεις Άγκυρα επίσης,ένα μυθιστορημα με τίτλο " Το υστερόγραφο μιας συγνώμης".Ένα βιβλίο που το συνιστώ ανεπιφύλακτα...
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?