Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Saturday, May 12, 2007

 

Δώρο ένα βιβλίο για τη γιορτή της μητέρας

Αύριο Κυριακή, αν το ξεχάσατε, είναι η γιορτή της μητέρας. Και εκτός από τα…ανθοπωλεία που θα κάνουν υπερωρίες ένα καλό δώρο παραμένει το βιβλίο. Και μάλιστα βιβλίο με θέμα που αφορά τις…μητέρες. Και αν υπάρχει πρόβλημα λόγω ημέρας (Κυριακή) να βρεθεί ανοιχτό βιβλιοπωλείο υπάρχει πάντοτε η λύση της έκθεσης βιβλίου. Σήμερα είναι η τελευταία μέρα που θα είναι ανοιχτή στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Μια βόλτα στο κέντρο με το μετρό γιατί οι κεντρικοί δρόμοι θα είναι κλειστοί από την πορεία ειρήνης και με 10-15 ευρό έτοιμο το δώρο της εορτάζουσας…
Και προτάσεις κάνει το blog. Εάν η εορτάζουσα είναι ψαγμένη λογοτεχνικά τότε η ’’Συγχώρεση’’ της Σώτης Τριανταφύλλου (εκδόσεις Πατάκη) παρά το ’’βαρύ’’ θέμα είναι ιδανική λύση. Η κεντρική ηρωϊδα (Αντονία Κούπερ) ζει στον αμερικάνικο Νότο, χάνει την κόρη της που πέφτει θύμα εξαφάνισης και αργότερα μαθαίνει ότι το παιδί της έχει δολοφονηθεί. Θα κάνει τη μεγαλύτερη υπέρβαση της ζωής της όταν αρχίζει να αλληλογραφεί με το δολοφόνο του παιδιού της που βρίσκεται έγκλειστος στη φυλακή. Έξοχο ψυχογραφικά βιβλίο αλλά και σε δεύτερο επίπεδο διαβάζεται ως σπουδή πάνω στη θανατική ποινή που ισχύει ακόμη στις περισσότερες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εάν στη μητέρα σας αρέσει μόνο ότι έχει σχέση με την τηλεόραση τότε το βιβλίο της Αναστασία Κορινθίου-Χατζηρήγα ’’Για την καρδιά ενός αγγέλου’’ (από την Εμπειρία Εκδοτική) θα την ενθουσιάσει αφού έχει γυριστεί σε σίριαλ από τον Alpha (με αρκετές πάντως σεναριακές διαφορές και τροποποιήσεις σε σχέση με το κείμενο του βιβλίου). Το βιβλίο είναι σκληρό και απέχει αρκετά από τον τηλεοπτικό μελοδραματισμό του σίριαλ. Πατέρας και σύζυγος αφέντης, μέθυσος και δυνάστης, ανίσχυρη μητέρα, μια συμμορία εμπορίου παιδικών οργάνων που αρπάζει το κοριτσάκι της. Αυτή μετατρέπεται σε πόρνη και εκδικήτρια-τιμωρό! Ακριβώς η αντίθετη διαδρομή από το βιβλίο της Σώτης αφού εδώ η Κορινθίου αποθεώνει ουσιαστικά την αυτοδικία.
Και επειδή οι δικές γνώσεις στη σχετική βιβλιογραφία σταματάνε σ’ αυτά τα δύο βιβλία που είναι και παλαιότερης παραγωγής ζήτησα τα ’’φώτα’’ μιας καλής φίλης που μου υπέδειξε μερικά ακόμη από τη νεώτερη σοδειά. Από την πρωτοεμφανιζόμενη Άννα Στρούτζα και τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφόρησε πρόσφατα η συλλογή διηγημάτων ’’Δώδεκα γυναίκες χωρίς μύθο’’ ιστορίες για γυναίκες και μητέρες της διπλανής πόρτας. Στα plus του βιβλίου ο πρόλογος του γραμμένος από τον Κώστα Γεωργουσόπουλο. Τρεις γυναίκες σε μια ιστορία που θυμίζει ρωσική κούκλα με το ένα κομμάτι μέσα στο άλλο, μια συγγραφέας, μια γλωσσολόγος και μια ζωγράφος συζητούν για καθαρά γυναικεία θέματα στην Έκθεση βαθυτυπίας (εκδόσεις Απόπειρα), δεύτερη δουλειά της Χάρης Σταθάτου. Εάν η μητέρα ενδιαφέρεται και για μυθιστορήματα με ιστορικό μανδύα υπάρχει το ’’Εμείς έχουμε εμάς’’ της Ισμήνης Καπάνταη (εκδόσεις Καστανιώτη) με σκηνικό την Ελλάδα της Τουρκοκρατίας. Η ιστορία της Ηπειρώτισσας Αγνής (καρπός του εξώγαμου έρωτα ενός άρχοντα με μια τσιγγάνα) που παντρεύεται στα δεκαπέντε της ένα Φράγκο ευγενή και ταξιδεύει από την Ήπειρο, στα Επτάνησα και στην Ιταλία. Υπάρχουν ακόμη και μάχες με πειρατές από μια καλή συγγραφέα ιστορικών μυθιστορημάτων. Στο επίπεδο της προσωπικής μαρτυρίας για το χαμένο γιο της σε ηλικία μόλις 21 ετών το βιβλίο ’’Κοντά στο παιδί μου’’ της Κωστούλας Παράσχου-Κουρή (εκδόσεις Λιβάνη). Η συγγραφέας γράφει για να νοιώθει κοντά της το χαμένο γιο της και να ξεπεράσει τον πόνο της απώλειας.
Και φυσικά επειδή ποτέ δεν ξεχνάμε και τους blogger συγγραφείς σας υπενθυμίζουμε το βιβλίο της συμπαθέστατης και δυναμικής blogger Κατερίνας Σταματίου- Παπαθεοδώρου (την ξέρουμε και ως Κυκλάμινο του Βουνού) ’’Γράμμα στη μάννα με δύο ν’’ από τις εκδόσεις Καλυδών. Με πρόσθετο bonus ότι αφού το διαβάσει η μητέρα σας μπορεί να το συζητήσει μέσω διαδικτύου και με την Κατερίνα! Και να ανταλλάξουν εντυπώσεις και e-mail!
Αυτά, καλά δώρα και καλές αναγνώσεις!
Εννοείται ότι το θέμα ’’μητέρα’’ είναι εξαιρετικά προσφιλές και δημοφιλές για τους λογοτέχνες. Συνεπώς ο ’’μπούσουλας’’ και οι προτάσεις είναι απολύτως τυπικές αφού με τη σχετική θεματολογία μπορούν να βρεθούν δεκάδες βιβλία. Απλά τιμήσαμε και φέτος την παράδοση που εγκαινιάστηκε πέρσι τέτοια μέρα από το blog.
Comments:
εγω προτεινω το "Ερωτοκριτος loves Αρετουσα" του Αλεξανδρου Πετρακα που εχει και γελιο!!!!
 
τα ρέστα μου!
 
Ρίντερ, τι έκπληξη ήταν αυτή;
Σ' ευχαριστώ!...
Τώρα να δεις "φύτεμα"...!
Με συγκίνησε πολύ η κίνησή σου!
Να είσαι καλά!...
 
Καλημέρα Αναγνώστη μου και καλή Κυριακή,
Χαίρομαι, που ακόμα και άνδρες αφιερώνουν μία σελίδα για την μάνα.
Εχει και η Γητεύτρα μία εξαιρετική αφιέρωση.
Εγώ έκανα αφιέρωση στις μάνες χελιδόνες, με τον τρόπο μου, γιατί με τις κάθε είδους γιορτές και μνημες είμαι τελείως χάλια. Ούτε τα δικά μου γενέθλεια δεν θυμάμαι. Του άνδρα μου, μου στέλνει σμσ η κόρη μας, για να μη ρεζιλευτώ.
Μάλλον θα ξαναπάω μία βόλτα στην Ακρόπολη, κάτι θα αγοράσω από όλα τα θαυμαστά που μας έγραψες
 
Μπρενταν Γκράχαμ-Το πιο λευκό λουλούδι,εξαιρετικό για μανούλες και όχι μόνο...
 
Πολύ καλή η κίνησή σου αγαπητέ αναγνώστη. Για να μην χαλάσω το ευχάριστο του δημοσιεύματος εδώ ρίξε μια ματιά στο δικό μου δημοσίευμα και αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες στη διάθεσή σου. Γιατί το νέο φρούτο της εποχής είναι όσοι αγαπούν τη γραφή και κάνουν όνειρα για ένα δικό τους βιβλίο να σύρονται εν είδη εμπορεύματος σε σχολές δημιουργικής γραφής που φυτρώνουν σα μανιτάρια.
 
@preza tv
Το πρόσθεσα στις σημειώσεις μου και θα ενημερωθώ σύντομα
 
@ioeu
Τα..βλέπω
 
@elpida
Ελπίζω να μη με...φυτέψεις για ενθύμιο στον κήπο σου και γίνουμε θέμα βιβλίου του Στ. Κινγκ. Εχεις προλάβει να συγκινήσεις περισσότερο κόσμο με την επιμονή και την αφοσίωση σου.
 
@agneta
Ελπίζω να έκανες καλές αγορές. ΄Πέρασα και σήμερα από εκεί. Πολύ ζέστη και κουβάλαγα και 4-5 σακούλες βιβλία.
 
@cook the book
Διάβασα και το σχετικό ποστ. Πολύ καλό όπως και το site. Το πρόβλημα με το εξαιρετικό σάιτ σας είναι ότι αν το παρακολουθώ στενά θα αποκτήσω και άλλες συνήθειες πέραν των αναγνωστικών. Και αυτές οι συνήθειες είναι...παχυντικές. Με διχάσατε τι να διαλέξω.Κριτικές ή συνταγές;
 
@papoua
Δεν είμαι ειδικός και σίγουρα αρκετοί που θα διαβάσουν αυτή την άποψη θα διαφωνήσουν. Η γραφή νομίζω ότι είναι εκτός από μοναχική διαδικασία και πολύ εσωτερική. Δεν διδάσκεται...Οσα σχολεία δημιουργικής γραφής και να παρακολουθήσει κάποιος, όσους οδηγούς γραφής και να διαβάσει ή το έχει το ταλεντάκι και τις ιδέες ή όχι. Μπορεί να μιλάω δογματικά και χωρίς επιχειρηματολογία αλλά προτιμώ όσα προκύπτουν από το ένστικτο και όχι τα computerised βιβλία. Αν ήταν έτσι θα διάβαζα μόνο Κινγκ, Γκρίσαμ κλπ.
 
@reader's-diggest
χμμ...κριτικές ή συνταγές;
σίγουρα εγώ δεν μπορώ να διαλέξω...αναζητώ συνταγές με το ίδιο πάθος που ψάχνω ένα καλό βιβλίο...μαγειρεύω βιώνοντας την ίδια απόλαυση που παίρνω όταν διαβάζω ένα καλό βιβλίο...οπότε αγαπητέ μου να περνάς απο το site μου(ευχαριστώ και για τα καλά σας λόγια!) να σε τρατάρω κάτι σε γλυκάκι,σε φαγάκι, και μετά να παίρνεις τα βιβλία σου για να ...γυμνάσεις το πνεύμα σου(μήπως παρ'ελπίδα ετσι καιγονται και θερμίδες παχυντικές;;;)
 
Χωρίς παρεξηγήσεις ρίντερ, εντελώς φιλικά, σε έχω "φυτέψει" προ πολλού στην καρδιά μου, γιατί με έχεις στηρίξει πολλές φορές και χωρίς να ξέρεις αν το αξίζω!
Να είσαι πάντα καλά!
 
Προτείνω το τελευταίο βιβλίο του Δημήτρη Βαρβαρήγου ¨Το υστερόγραφο μιας συγνώμης".Εξαιρετική λογοτεχνική γραφή που ακουμπά διεισδυτικά ένα ιδιωτικό συναίσθημα,ένα "πλέγμα",μια ιδιαίτερη εσωτερική σκέψη,και οδηγει σ΄ένα εσωτερικό ταξίδι κάθε γυναίκα που γυρνά στην προσφώνηση "μάνα".Μ.Γ
 
@cookthebook
Αν με το διάβασμα καίγονταν θερμίδες πίστεψε με θα έμοιαζε με...φράχτη ή με ακτινογραφία!
 
@ελπίδα
Δεν ξέρω αν το λένε στα μέρη σου αλλά ισχύει το ''χωριό που φαίνεται''. Ο καθένας αγαπητή μου φαίνεται τι είναι και εσύ έχεις καταθέσει τα διαπιστευτήρια σου προ πολλού. Μόνο οι μίζεροι και οι στερημένοι ζητάνε υπογραφές, στοιχεία ταυτότητας και αποδείξεις για να καταλάβουν ή να κάνουν ότι κατάλαβαν.
 
@μαρίνα γ.
Καλώς ορίσατε στην παρέα. Και η παρέα εδώ είναι πάντοτε ανοιχτή σε υποδείξεις καλών βιβλίων.
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?