Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Sunday, April 01, 2007

 

Ξεφ(τ)υλλίζοντας...part 85 (Μιχαλοπούλου εναντίον blogger)

Την κ.Αμάντα Μιχαλοπούλου ως συγγραφέα δεν την έχω σε τεράστια εκτίμηση. Αντίθετα, από τα βιβλία της με τα οποία δεν είμαι και ιδιαίτερα εξοικειωμένος δεν χάνω ποτέ κάθε Κυριακή τη στήλη της ’’Αντηχήσεις’’ η οποία είναι πολύ εύστοχη. Στη σημερινή έκδοση της Καθημερινής υπό τον τίτλο ’’Ημερολόγια νευρώσεων’’ ασχολείται με τα blog και μάλιστα με ελάχιστα κολακευτικά σχόλια για το φαινόμενο. Δεν σκοπεύω βέβαια να σχολιάσω τις απόψεις της ένα κομμάτι των οποίων με βρίσκει απόλυτα σύμφωνα αν και νομίζω ότι προσεγγίζει την όλη υπόθεση μάλλον απλοϊκά και φοβικά! Εκεί, πάντως που θα συμφωνήσω μαζί της είναι τα μπλογκ ούτε μπορούν, ούτε ποτέ θα υποκαταστήσουν τη λογοτεχνία. Απλά, το διαδίκτυο σπάει τα διάφορα εκδοτικά εμπάργκο και δίνει την ευκαιρία σε αρκετό κόσμο να δημοσιοποιεί τη δουλειά του. Συμφωνώ εν μέρει και με την τοποθέτησή της ότι τα ιστολόγια δεν θα υποκαταστήσουν ούτε τις εφημερίδες. Λογικά δεν θα συμβεί αλλά θα έπρεπε να την προβληματίσει (και αν όχι εκείνη τους επιτελείς των εφημερίδων που έχουν λόγο και αποφάσεις) η απαξίωση των ημερήσιων πολιτικών εφημερίδων, η κάθετη πτώση των πωλήσεων τους και η αδυναμία τους να προσεγγίσουν (σύμφωνα με τις έρευνες που διαβάζω) μικρές ηλικίες αναγνωστών. Το σίγουρο, πάντως είναι ότι τα μπλογκ προσφέρουν κάτι μοναδικό στην κ.Μιχαλοπούλου ως σχολιογράφο-αρθρογράφο…Τη δυνατότητα να μαθαίνει άμεσα τη διείσδυση των κειμένων της και τις αντιδράσεις των αναγνωστών της.
Το κείμενο της κ.Μιχαλοπούλου θα το βρείτε κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_01/04/2007_221363

Με τα μπλογκ και μάλιστα τα βιβλιοφιλικά ασχολήθηκε στην αντίστοιχη, δική του, στήλη ο Αλέξης Σταμάτης στο Έθνος που ως μπλόγκερ και ο ίδιος προσεγγίζει το θέμα από άλλη οπτική γωνία. Το κείμενο του μπορείτε να το βρείτε αναρτημένο στο μπλογκ του. Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν τον δημοφιλή προορισμό που εδρεύει το ηλεκτρονικό σπιτικό του Αλέξη Σταμάτη η διεύθυνση υπάρχει παραπλεύρως στα λινκ του μπλογκ.
- Λόγω εποχής και με εξαίρεση το προσεγμένο Βιβλιοδρόμιο των Νέων για το παιδικό βιβλίο (άρτια δουλειά, μακάρι να προσέγγιζαν με την ίδια αγάπη και την ελληνική λογοτεχνία) ο τύπος δεν είχε ενδιαφέρον το Σαββατοκύριακο. Ενδιαφέρον όμως είχε το πολυσέλιδο αφιέρωμα της τελευταίας Athens Voice για το βιβλίο αφού η free press έδωσε λόγο και φωνή σε πολλούς νέους δημιουργούς με ένα κοινό ερωτηματολόγιο. Καλές και οι προτάσεις για βιβλία αλλά νομίζω ότι αυτό που θα συζητηθεί περισσότερο απ’ όλα είναι η αναδημοσίευση μιας φωτογραφίας της Λένας Κιτσοπούλου από το όμορο περιοδικό Soul! Η νεαρή ηθοποιός και συγγραφέας ποζάρει σε μια εξαιρετικά αισθησιακή (και άνευ ένδυσης) φωτογράφηση. Κρατώντας την ιδιότητα της ως συγγραφέα να γράψω ότι μάλλον πρόκειται για μια πρωτιά της κ. Κιτσοπούλου αφού ουδέποτε έχω δει γυμνή φωτογράφηση συγγραφέως στην Ελλάδα! Αν πάλι κάνω λάθος διορθώστε με. Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να βρω τη φωτογραφία σε ηλεκτρονική μορφή και να ομορφύνω (με λόγο και αφορμή αφού πρόκειται για συγγραφέα) το βαρετό template του blog μου.
- Μέσα σε όλα πληροφορήθηκε ότι η αξιότιμη κυρία Νάσιουτζικ ’’μεγάλωσε’’ όσον αφορά τον εκδοτικό οίκο και από τον Λιβάνη κυκλοφορεί το δεύτερο μυθιστόρημα της με τίτλο ’’Μύκονος blues'' αναλόγου ύφους και περιεχομένου με τις Μαμάδες. Αφού ευχηθώ καλή πορεία και στις πωλήσεις να γράψω ότι η πληροφορία που κυκλοφορεί στους λογοτεχνικούς χώρους ότι η επόμενη δουλειά της θα έχει τίτλο ’’Σκληρό ροκ στην Αράχωβα’’ ελέγχεται ως παντελώς ανακριβής.
- Η προ εβδομάδος πρόβλεψη μου για μπαράζ συνεντεύξεων από τον κ.Θέμελη με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του επιβεβαιώνεται. Φυσικά, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξυπνάδα για να αντιληφθεί κάποιος τις διαφαινόμενες προβλέψεις των απόλυτα προβλέψιμων δημιοσιογράφων που κινούνται στο χώρο του βιβλίου. Οταν καταλήξουμε στον τελικό (;) αριθμό συνεντεύξεων θα κάνω την καταγραφή. Σημείωση: Προφανώς, αυτό που κυκλοφορεί στα δημιογραφικά γραφεία ότι ο κ.Θέμελης είναι απρόσιτος και ’’αντι-δημοσιογραφικός’’ μάλλον πρόκειται για...αστικό μύθο. Αντιθέτως, όπωςε ξανάγραψα, έπαψε να με ενοχλεί η υπόθεση του Τατσόπουλου και τώρα που ενοχλεί όλους τους υπόλοιπους συνεχίζω να δίνω τα συγχαρητήρια μου στο πολύ δραστήριο γραφείο τύπου του Μεταίχμιου αλλά και στις αναμφισβήτητες επικοινωνιακές δυνατότητες του ίδιου του συγγραφέα.
Comments:
This comment has been removed by the author.
 
Σχετικά με γυμνή φωτογράφιση συγγραφέα εν Ελλάδι, θυμάμαι τον Αύγουστο Κορτώ, πριν λίγα χρόνια σε αφιέρωμα του Έψιλον της "Ε" σχετικά με νέους συγγραφείς, να ποζάρει ολόγυμνος παίζοντας στο πιάνο :-)

Και τότε, δεν είχε αδυνατίσει ακόμη :-)
 
Δεν θα συμφωνήσω ακριβώς μαζί σας. Βρίσκω στην προσέγγιση του φαινομένου των μπλογκ από την Αμάντα εντελώς αρνητική. Δεν τους δίνει, δηλαδή, ούτε την απαλλαγή λόγω αμφιβολιών. Τα δαιμονοποιεί, ενώ δεν είναι έτσι. Ούτε άγγελοι, ούτε διάβολοι. Ανθρωποι, με σάρκα και οστά, με δυνατά και αδύνατα σημεία είναι οι μπλόγκερ. Και δεν κατανοώ την ανάγκη να καταδικάζονται συλλήβδην ως «έτσι» ή «αλλιώς».
Θα με έπειθε αν έλεγε ποια μπλογκ ξένων και Ελλήνων έχει διαβάσει και τι κριτική κάνει επί του συγκεκριμένου. Διότι, δεν αφήνει να διαφανεί ότι έχει κάποια άμεση γνώση του φαινομένου ως συνόλου και όχι ως μεμονωμένων ιστολογίων- αν και αμφιβάλλω, λόγω του κειμένου της κατά πόσο έχει άμεση γνώση και κάποιων μεμονωμένων μπλογκ έστω. Τότε, όμως, η συζήτηση θα μπορούσε να γίνει επί συγκεκριμένου, χωρίς γενικούς αφορισμούς.
 
Επίσης, βεβαίως, είμαι κατά των άκριτων ύμνων και της αποδοχής ως ΤΟΥ φαινομένου και ΤΗΣ εναλλακτικής πληροφόρησης. Μέτρον άριστον, έλεγαν οι πρόγονοί μας. Και είχαν δίκιο (και όχι παν μέτρον άριστον όπως έχει, δυστυχώς, επικρατήσει- άσχετο, αλλά...)
 
Είσαι θεός!!!:))))))))))))
Σε διαβάζω και το χαμόγελο εξαπλώνεται ...κι εξαπλώνεται ...κι εξαπλώνεται :)))
 
Πόσο μα πόσο συμφωνώ με την Εαρινή Συμφωνία...! Τελικά "έγινε" μόδα τελευταία να τα "χώνουν" στους bloggers...! :-)

Ωστοσο θα ήθελα να ακούσω και τη δική σου άποψη reader...! Συνήθως -για να μην πω πάντα και ακουστώ υπερβολική- την εκφράζεις δυναμικά και με παρρησία...!

Πάντως δε συμφωνώ με την άποψη σου ότι τα blogs, ή αυτό στο οποίο θα μετεξελιχθούν, δε θα αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές εφημερίδες...! Ήδη έχουν αντικατασταθεί από τις online εκδόσεις...! Και οι ξένοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί ενθαρύνουν τους συντάκτες τους να "ανοίγουν" blogs τα οποία φιλοξενεί η online εκδοση...! Και το ξέρουν και στην Ελλάδα ότι τα ψωμιά του χαρτιού είναι λίγα...! Εδώ και χρόνια το ξέρουν...! Παλιά έφταιγε η τηλεόραση τώρα το ίντερνετ...! Εγώ προσωπικά το πρωτοάκουσα το '92 και δε σταμάτησα λεπτό να το ακούω από τότε...! Γι' αυτό το λόγο εξάλλου και το "τυράκι" κάθε χρόνο αυξάνεται, βλ. dvd κλπ...!

Κι αυτό δεν είναι καθόλου κακό...! Ο κόσμος είναι καταδικασμένος να εξελίσσεται...!

Όσο γι' αυτό που λες για τη λογοτεχνία δεν το πολυκατάλαβα για να είμαι ειλικρινής...! Μιλάς για τη λογοτεχνία ή για τα βιβλία; Για το πρώτο συμφωνώ για το δεύτερο μακάρι να ζω μετά από 30 χρόνια...! Έχω μια τεράστια περιέργεια για το τι θα συμβεί...! Πάντως το βλέπω εξαιρετικά χλωμό να υπάρχουν βιβλία στην σημερινή έντυπη μορφή τους...! Σόρρυ για το σεντόνι...

Καλησπέρα...
 
@J.A.G.O.
Σωστό το είχα ξεχάσει και μάλιστα με βεντάλιες αντί για φύλλο συκής! Αλλά για γυναίκα συγγραφέα η Κιτσοπούλου νομίζω ότι διατηρεί τα πρωτεία.
 
@εαρινή συμφωνία
Νομίζω ότι συμφωνούμε και δεν διαφωνούμε...Δεν έγραψα ότι ασπάζομαι το σύνολοτων απόψεων της αλλά ότι...
’’Δεν σκοπεύω βέβαια να σχολιάσω τις απόψεις της ένα κομμάτι των οποίων με βρίσκει απόλυτα σύμφωνα αν και νομίζω ότι προσεγγίζει την όλη υπόθεση μάλλον απλοϊκά και φοβικά!΄΄
Εσείς το αναπτύξατε λίγο παραπάνω αλλά νομίζω ότι η μετριοπαθής αντιμετώπιση και τοποθέτησή σας απέναντι στο θέμα είναι η πιο σωστή.
 
@kvlogria
Κυρία μου αν ο καλός λόγος εκτός από το να χορταίνει παχαίνει κιόλας νομίζω ότι με τα όσα μου λέτε πρέπει πάραυτα να ξεκινήσω δίαιτα!
 
@adomiel
Ευχαριστώ για την καλή άποψη αλλά δεν μπορώ να εκφέρω συλλήβδην άποψη για τα μπλογκ. Θα προτιμούσα μια και δεν μπορώ να έχω συγκεκριμένη και ξεκάθαρη άποψη για 6.000 ελληνικά ιστολόγια και τους κατόχους τους να περιοριστώ στα εξής:
Τα μπλογκ είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας και ένα χωνευτήρι που μέσα του υπάρχουν και επιβιώνουν οι πάντες. Οπως ακριβώς και στην κοινωνία μας. Είναι ένας έντυπος καθρέφτης που άλλος βγάζει τα απωθημένα, άλλος βρίσκει κοινό για να καταθέσει τις απόψεις του, άλλος βγάζει τα κρυφά του χαρίσματα στην επιφάνεια και όλοι επιλέγουν την περσόνα που θα ήθελαν να είναι στην κανονική τους ζωή ή που ενδεχόμενα πιστεύουν ότι είναι...Το μέσο δεν έχει δική του δύναμη, τη δύναμη του τη δίνουν ή του την αφαιρούν οι άνθρωποι και η χρήση που κάνουμε στο συγκεκριμένο μέσο. Ο τύπος από ότι βλέπω περνάει διάφορες φάσεις με τα μπλογκ. Μέσα στην ένδοια αναγνωστών πιθανώς ορισμένοι πίστεψαν ότι οι κολακευτικές αναφορές θα μετατρέψουν τους μπλόγκερ σε αναγνώστες τους. Αυτό δείχνει πόσο μικρή σχέση με την πραγματικότητα έχουν οι επιτελείς των εφημερίδων και πόσο παρωχημένα μυαλά είναι. Πίστεψαν ότι θα κατορθώσουν να μετατρέψουν σε αναγνώστες τους ένα πλήθος wannabe δημοσιογράφων οι οποίοι επιπρόεθστα πιστεύουν ότι είναι σκάλες ανώτεροι των επαγγελματιών δημοσιογράφων. Οταν κατάλαβαν το λάθος της προσέγγισης έκαναν το αμέσως επόμενο που ξέρουν καλά. Αρχισαν την κριτική λειτουργώντας φοβικά. Θα τελειώσει και αυτή η φάση καιθα πάμε στην εποχή της ουδετερότητας και της εκατέρωθεν αποδοχής...
Τα ψωμιά του χαρτιού δεν είναι λίγα. Είναι πολλά αν εναρμονιστεί και εκσυγχρονιστεί η λογική του τύπου. Η τηλεόραση τους φταίει γιατί κανείς δεν μπορεί να παρουσιάσει μετατηλεοπτική εφημερίδα. Μια εφημερίδα που θα γράφεται όταν τελειώνουν οι...κυρίαρχοι των οκτώ και των εννιά. Δυστυχώς, οι μπλόγκερ δεν θα γίνουν ποτέ διάδοχοι του τύπου για ένα απλό λόγο. Κανείς μπλόγκερ δεν είναι επαγγελματίας στο κυνήγι της είδησης. Να μην μπερδεύουμε την κατάθεση άποψης με την ειδησεογραφία. Για να υπάρχουν τα μπλογκ πρέπει να υπάρχουν οι ειδήσεις και τα γεγονότα για να τα σχολιάσουν οι μπλόγκερ! Και εκεί κερδίζει ο επαγγελματίας. Μην κοιτάτε μονοθεματικά μπλογκ όπως τα βιβλιοφιλικά. Για ερασιτέχνες σαν και του λόγου μου είναι πολύ εύκολο να γράφουν τη γνώμη τους για ένα βιβλίο που διάβασαν και μάλιστα σε άτακτα χρονικά διαστήματα χωρίς deadlines και χρονικούς περιορισμούς έκδοσης. Σήμερα βαριέμαι ή έχω δουλειά δεν γράφω για παράδειγμα. Αν όμως κάποιος μου ζήταγε να γράφω ένα μπλογκ με πολιτικά ή αθλητικά ή οικονομικά θέματα που θα ήξερα τι συμβαίνει για να το σχολιάσω; Θα έπρεπε ή να διαβάσω εφημερίδα ή να δω τηλεόραση δηλαδή να εμπιστευθώ την ενημέρωσή μου στους επαγγελματίες. Αρα τα μπλογκ υπάρχουν ως συμπλήρωμα, ως μια εναλλακτική μορφή κριτικής ή σχολιογραφίας αλλά ποτέ δεν θα υπάρχουν (εκτός αν από πίσω κρύβονται κανονικοί δημοσιογράφοι με πρόσβαση στην είδηση) ως πρωτογενή μορφή ενημέρωσης.
Δεν ξέρω τι θα γίνει σε 30 χρόνια ή σε 130 χρόνια. Σύμφωνα με το ’’προφητικό’’ Νησί των συγγραφέων του Βλαντή τα βιβλία θα κυκλοφορούν μέσω διαδικτύου και μόνο. Μπορεί να είναι έτσι. Προσωπικά δεν νομίζω (και δεν ΄θέλω) να ζήσω το θάνατο του χαρτιού γιατί με την αφή, τη μυρωδιά καιτο ξεφύλλισμα των βιβλίων μεγάλωσα και μ’ αυτό θέλω και να πεθάνω...Συγνώμη για τη μακροσκελή απάντηση αλλά το θέμα δεν καλύπτεται τηλεγραφικά....
 
Ακόμα και αν υπάρχουν στοιχεία, που θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει με την κ.Α.Μ. το στυλ με το οποίο τα γράφει είναι εντελώς απαξιωτικό. Και βέβαια, δικαίωμα της να απαξιώνει και τα μπλόγκ και το κόσμο όλο, αλλά αυτό το στύλ του παντογνώστη και του αλάνθαστου, είναι η νέα τάση στο τόπο μας. Εμείς ξέρουμε εσείς είστε της πλάκας. Οπως με τα βιβλία. Μόνο οι ιστορικοί έχουν δικαίωμα να ομιλούν, κανείς άλλος. Λοιπόν, εγώ θα πώ, ότι δεν πάμε καθόλου καλά. Μα καθόλου καλά. Τα καλάμια θα μας βγάλουν τα μάτια.
Οσο για το μπλόγκινγκ, θα σας πώ ότι είπα και στο μπλόγκ του "θεαμαπάτη και δικτυώματα":

Ε λοιπόν ναί, το μπλόγκινγκ μου αρέσει!
Είναι πιο αυθόρμητο, πιο δροσερό, πιο ψαγμένο, πιο μορφωτικό, πιο διασκεδαστικό, πιο ειλικρινές, πιο ευαίσθητο, πιο διαπαιδαγωγικό, πιο δημιουργικό, πιο συναισθηματικό, πιο ερωτικό, πιο επικίνδυνο για τους εχθρούς του πλανήτη και πιο φιλικό για τους φίλους, πιο άμεσα δημοκρατικό, με περισσότερο πνευματικό περιεχόμενο από τα πιο καλά βιβλία των πιο καλών συγγραφέων της Σήμερον!!
Και όλα αυτά να μην ήτανε, μόνο η αμεσότητα του, φτάνει και περισσεύει.
Ζήτω η μάϊκροσόφτ.
 
Αφού είπα τα δικά μου, διάβασα το μακροσκελές σχόλιο του Αναγνώστη.
Εγώ τα είπα αλιώς, αναρχικά, συναισθηματικά. ο Αναγνώστης τα έβαλε σε τάξη, τα χαλιναγώγησε. Ε λοιπόν αυτό είναι το μπλόγκινγ!!!
 
Και βέβαια, πώς να μην συμφωνήσω με την Ε.Σ.
 
Reader την πρωτογενή είδηση μπορούν να την έχουν ΚΑΙ οι bloggers, ή όπως αλλιώς θα λέγονται στο μέλλον...! Αρκεί να μπεις π.χ. στο site του BBC... μόλις "σκάσει" μια είδηση, βάζουν μια φόρμα από κάτω και ζητάνε πληροφορίες από τους αυτόπτες μάρτυρες...! Η δημοσιογραφία των πολιτών απέχει ελάχιστα πια...! :-)

Και αυτό σου το λέει μια επαγγελματίας, που καθόλου δεν την χαλάει αυτό...! Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι το περιεχόμενο και μάλιστα το εξειδικευμένο περιεχόμενο...! Και τέτοιο συναντάς πλέον πιο συχνά στα blogs παρά στον Τύπο όπου βασιλεύει το copy paste...! Μια δοκιμή στο google θα σε πείσει...! Ο ένας αντιγράφει τον άλλον...!

Εξάλλου θα έλεγα ότι στα blogs συμβαίνει όχι ότι συμβαίνει στον κόσμο... δεν χρειάζεται να γενικεύουμε τόσο και να χρησιμοποιούμε ορισμούς ίντερνετ... θα έλεγα ότι συμβαίνει ότι ακριβώς και στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο αλλά και στις εκδόσεις... και σαβούρα και διαμάντια... ο καθένας επιλέγει ότι θέλει...! Τίποτα δεν είναι για πέταμα... εξάλλου πρώτος εξέφρασες ότι όλα τα βιβλία αξίζουν να υπάρχουν όταν παρότρυνες τους αναγνώστες σου να σώσουν από την πολτοποίηση ακόμα και τη "σαβούρα"...! Γιατί να μην ισχύει το ίδιο και για τα blogs;

Όσο για τα βιβλία δε θα επιμείνω αλλά να είσαι σίγουρος ότι θα μείνω κατάπληκτη αν τα εγγόνια μου κρατούν στα χέρια τους βιβλία...!
Τα e-books είναι ήδη στο δρόμο...! Δεν ξέρω πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να καθιερωθούν αλλά θα καθιερωθούν...! Λυπάμαι αν σε στενοχωρώ...! :-) και μάλλον τελικά επέμεινα...!

Όσο για την άποψη που σου ζήτησα δεν αφορούσε τα blogs... αφορούσε το συγκεκριμένο άρθρο... και συμφωνώ απολύτως με την ange-ta...!

Κατά τη γνώμη μου η Μιχαλοπούλου έγραψε μια απίστευτη μπούρδα...! Μου επιτρέπεις να κάνω μια μικρή παράθεση; τι θα πει "συλλογική αφηγηματικότητα"; πρώτη φορά το ακούω... αυτό κάνουμε στις εφημερίδες; θα μας τρελάνει η συγγραφέας...!

"Ούτε τη λογοτεχνία θα μπορούσαν ποτέ να αντικαταστήσουν τα μπλογκ. Κι ο λόγος είναι απλός: Το να βγάζεις ένα βιβλίο δημιουργεί πάντα μια αίσθηση οδύνης και πανικού, που κάνει καλό στους συγγραφείς και στα κείμενά τους"... τι θέλει να πει τώρα; ταυτίζει το βιβλίο με τη λογοτεχνία; και κάνει καλόστους συγγραφεις να εκδίδονται στο χαρτί; δηλαδή αυτοχρήμα το δεύτερο βιβλίο θα είναι ένα διαμάντι; μα που ζει;

και κάτι τελευταίο: "που έγραψε ένα –τι άλλο;– σατιρικό μυθιστόρημα"... αν εδώ δεν κρύβεται πικρότατη χολή τότε τα έχω χάσει τελείως...! :-)

Καλά για την κατακλείδα δεν θα μιλήσω... "μιλάει" από μόνης της... έπρεπε να την είχε όντως κλείσει μέσα σε σιωπή και να μην μας ανάγκαζε να τη διαβάσουμε...! Που για να τα λέμε και σωστά εσύ μας "ανάγκασες" αλλά δεν το κάνω θέμα...! ;-)

Σορρυ για την κατάχρηση αλλά μ' έπιασε οίστρος μέσα στη μαύρη νύχτα...! :-)

Καλημέρα...
 
Επειδή- γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε- του Τύπου είμαι κι εγώ, θέλω να πω ότι όπως τουλάχιστον είναι σήμερα τα μπλογκ, δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσουν τη δημοσιογραφία. Διότι, η δημοσιογραφία, όπως και κάθε επάγγελμα απαιτεί οργάνωση, πλαίσιο, συνιστώσες, και, βεβαίως, επαγγελματισμό. Είσαι δημοσιογράφος- όπως και γιατρός, ας πούμε- 24 ώρες το 24ωρο, κάτι που δύσκολα μπορεί να συλλάβει κάποιος.
Επομένως, ο ερασιτέχνης (με την καλή έννοια του όρου, του «εραστή») δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι, να γίνει, ας πούμε «παραγωγός» της είδησης. Και η μέγιστη αρχή της δημοσιογραφίας πρέπει να είναι: τα γεγονότα ιερά, τα σχόλια απαραβίαστα. Αλλά, εν αρχή ην το γεγονός. Κάτι που δεν καλύπτεται από κανένα αυτόπτη μάρτυρα που αναζητά έστω και το BBC. Απαιτούνται δομές. Για να αντιδράσεις σε κάτι, να το ερευνήσεις, να το παρουσιάσεις αναλυτικά, πρέπει να έχεις γνώση πώς θα ανατάμεις το γεγονός και πηγές ώστε να πάρεις τις πληροφορίες σου και να κάνεις τις αναλύσεις σου. Επαναλαμβάνω: προς το παρόν τουλάχιστον.
Συγγνώμη για τη σινδονιάδα. Ιδιον ημών των δημοσιογράφων...
 
Εαρινή Συμφωνία είμαι ευτυχής γιατί για μία ακόμη φορά θα συμφωνήσω μαζί σου...! Όσον αφορά το Τώρα...!

Οι σκέψεις μου όμως αφορούν το κοντινό μέλλον...! Και το BBC δεν βάζει μόνο τη φόρμα...! Δέχεται και video ερασιτεχνών τα οποία ανεβάζει...! Έχει δημιουργήσει κι ένα ολόκληρο τμήμα ακριβώς γι' αυτό το σκοπό...! Για να προωθήσει τη δημοσιογραφία των πολιτών...! Η ενημέρωση θα είναι πλέον διαδραστική και θα πάψει η παντοδυναμία των επαγγελματιών...! Δεν ισχυρίζομαι ότι όλα θα είναι αγγελικά πλασμένα αλλά ποιος μπορεί να πει ότι είναι τώρα όλα τέλεια; και συμφωνώ μαζί για το τι κάνει ο δημοσιογράφος σήμερα... μόνο που θα πρόσθετα τι λέξη "πρέπει"...! γιατί αυτό γίνεται σπανιότατα πλέον...! η παντοδυναμία της εικόνας και της αερολογίας μας κατακλύζει από παντού...! Αλλά ας μην ανοίξουμε κουβέντα για το θέμα αυτό γιατί δεν έχει τελειωμό...!

Εαρινή Συμφωνία τα σέβη μου... και Reader ευχαριστώ για την ανοχή σου στην κατάχρηση της "φιλοξενίας" σου από μέρους μου ...! ;-)
 
Συμφωνώ με το τελευταίο σχόλιο της εαρινής συμφωνία. Αγαπητέ reader, σας εύχομαι καλό Πάσχα, όπως και στους φίλους μπλόγκερς και καλές απολαυστικές αναγνώσεις για μας τους βιβλιόφιλους!
 
Αναγνώστη μου,
Σου έχω αφιερώσει το τελευταίο μου blog, to blog, to blog, to blog
φιλιά!
 
Χαίρετε. Νομίζω πως παρεξηγήσατε την κ. Μιχαλοπούλου. Δεν έχει τίποτα εναντίον των μπλόγκερ - απλώς, έχει αντιληφθεί πως τα περισσότερα μπλογκ ανήκουν σε δημοσιογράφους (όπως προκύπτει και από τα ανωτέρω σχόλια) και βρήκε έναν έμμεσο τρόπο να τους ασκήσει κριτική. (Ναι, αστειεύομαι.)

Καλή Λαμπρή σε όλους. Και επί γης ειρήνη και αγάπη.
 
Καλησπέρα σας. Είδα φως και μπήκα, που λένε. Και το φως έλαμπε κυρίως στις ενδιαφέρουσες απόψεις του/της (συγχωρείστε, δεν κατάλαβα)adomiel.
Απορίες:
1)Στις προβλέψεις σας ποιος φορέας θα ελέγχει οικονομικά (και πολιτικά δευτερογενώς)την -ηλεκτρονική- πληροφορία; (και το ηλεκτρονικό βιβλίο;)Προβλέπεται το αναίμακτο τέλος (επιτέλους!!) του καπιταλισμού ή το (επίσης αναίμακτο, ελπίζω!) τέλος της ελεύθερης χρήσης του διαδικτύου; Ή κάτι ανάμεσα, πιο σύνθετο και καινοτόμο; Καθότι υποθέτω ουδείς έχει αντίρρηση ότι ΠΡΙΝ από το περιεχόμενο, εξειδικευμένο ή μη, μετράει το ποιος το διαχειρίζεται, το ελέγχει, το εκμεταλλέυεται και το παρέχει. Με όρους old fashioned δηλαδή, ποιοι κατέχουν τα μέσα παραγωγής (και άρα καθορίζουν και τις σχέσεις)
2) Πιθανότατα είμαι υπερβολικά old fashioned, αλλά αυτή η δημοσιογραφία των πολιτών κάτι σε ρουφιανιά μου κάνει. Λέτε, έχω εντελώς άδικο; (μακάρι!)
3)Ευχή από καρδιάς: Αν είναι τα εγγόνια σας να πέσουν με τα μούτρα στο διάβασμα (λογοτεχνίας και άλλων) μόλις αυτό γίνει ηλεκτρονικό, πρώτη πρώτη να βγω να κάψω τα παλιοβιβλία!!
με την αγάπη μου, Pelegrina
 
Καιρό τώρα έχει ανοίξει η συζήτηση γύρω από τα μπλογκς και την ηλεκτρονική πληροφόρηση. Οι κοντρίτσες των νέων μέσων με τα παραδοσιακά είναι αναπόφευκτες. Το καινούριο πάντα εμπνέει φόβο. Ενέχει τον κίνδυνο να καταργήσει το παλιό. Και το παλιό αμύνεται μέχρι να βρει τρόπους να εξελιχθεί ή να αποσυρθεί οικειοποιούμενο όμως το καινούριο. Γνωστές πρακτικές. Κάτι σα νόμος. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην εποχή της αμεσότητας και της συμπύκνωσης. Σίγουρα θα αφήσουμε πίσω τις πολυπλοκότητες και τις "συνεργασίες". Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε αυτόπτες μάρτυρες ενός νέου είδους πολιτισμού. Του προσωπικού πολιτισμού. Έτσι θα τον ονομάτιζα. Ακόμη σίγουρα δεν μπορούμε να διακρίνουμε τη νέα πραγματικότητα αλλά μας κυκλώνει και έχουμε στοιχεία από αυτήν. Ας μη ξεχνάμε ότι τα μπλογκς ξεκίνησαν με τις απόψεις κάποιων αυτοπτών μαρτύρων στον πόλεμο του κόλπου αν δεν με απατά η μνήμη μου. Για να εκφράσουν μια διαφορετική αλήθεια από εκείνην των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης. Δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο ρεύμα του καινούριο που έρχεται καλπάζοντας. Μπορούμε ωστόσο να το μπολιάσουμε με όσα σημαντικά στοιχεία έχει το παλιό. Αν του έχουν απομείνει. Ξέρετε ότι ο Γιακούμπ πειραματίζεται να φτιάξει καρδιά από βλαστοκύτταρα; Μπορούμε να τον σταματήσουμε ισχυριζόμενοι ότι αυτό αντιβαίνει στους υπάρχοντες κανόνες; Αλλά οι κανόνες πάντα έπονται των αλλαγών. Έτσι δεν είναι; Αλλάζει η λογική των πραγμάτων. Και τώρα κάτι πρέπει να αλλάξει στη λογική της ενημέρωσης, στην ελευθερία του λόγου και της σκέψης. Αν κάπου αξίζει πιστεύω να αντισταθούμε είναι στη χειραγώγηση του νέου μέσου από τους παλιούς. Αν έχουμε τη δύναμη. Ουπς πόσα πολλά έγραψα! Κι ακόμη δεν είπα όσα ήθελα να πω. Άλλη φορά πάλι.
 
Αχ αγαπητέ, επανέρχομαι καθότι σήμερα ανώνυμος ήλθε στο μπλογκ μου και με παρέπεμψε εδώ http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_01/04/2007_221363

λέγοντας μου πως δικαιώνω την... ΑΜΑΛΙΑ!!!!!!!
 
Ρήντερ μου, πρώτα απ' όλα να σου ευχηθώ "Καλό Πάσχα"!
Όσο για τα μπλογκ, μπερδεμένη είμαι... Νομίζω πως ανάλογα τις εμπειρίες του απ' αυτό ο καθένας βγάζει και το συμπέρασμά του.
Συμφωνώς μερικώς σε κάποια πράγματα που λέτε όλοι σας. Για να τα αναλύσω θέλω χρόνο και χώρο, γι' αυτό θα πω ότι συμφωνώ με την ange-ta που λέει για αμεσότητα, διαφωνώ όμως πολύ ως προς την ειλικρίνια.
Επίσης έχω επιφυλάξεις για το αν είναι τόσοι πολλοί οι Έλληνες μπλόγγερς. Μπλογκ τόσα υπάρχουν, εφόσον ο καθένας από μας μπορεί να έχει όσα μπλογκ θέλει.
Γι' αυτό και δεν συμφωνώ τόσο ότι τα μπλογκς είναι μια μικρογραφία του κόσμου μας. Γιατί στον κόσμο μας π.χ. αν έχουμε να κάνουμε με 1000 ανθρώπους, ξέρουμε ότι έχουμε 1000 χαραχτήρες. Ενώ στα μπλογκ έχουμε να κάνουμε με 300 ανθρώπους και χίλιες διαφορετικές φωνές των 300! Ανάλογα στο τι βαθύτερο έχει να βγάλει ο καθένας.(και με την ανωνυμία βγαίνει εύκολα) Οπότε, δεν ισχύει η μικρογραφία που λες κι εσύ και πολλοί άλλοι.
Σε μπέρδεψα ε;
Δεν ξέρω αν διατύπωσα καλά τα τόσα πολλά που θέλω να πω. Είμαι και βιαστική! Τσίμπησα όμως! Πάντα με προκαλείς με τα θέματά σου!
Σου εύχομαι Καλό Πάσχα και πάλι!
 
@angeta
Ευχαριστώ για την...αφιέρωση, θα περάσω να αφήσω τα ίχνη μου και από το χώρο σας. Αφού στην περίπτωση σας δεν υπήρχε λόγος να δημιουργηθεί μια καινούργια αναγνώστρια γιατί από όσο γνωρίζω είσαστε εξαίρετη καταφέραμε να δημιουργήσουμε (τουλάχιστον) μια καλή μπλόγκερ. Και πάλι ευχαριστώ...
 
@adomiel
Από όσα είμαι σε θέση να γνωρίζω είναι εντελώς διαφορετική η δημοσιογραφία του αυτόπτη μάρτυρα και η δημοσιογραφία που έχει να κάνει με την άντληση ειδήσεων. Τηλεοπτικά επειδή υπάρχει το δεδομένο της εικόνας που υπερισχύει και υποκαθιστά τον λόγο ο οποίος λειτουργεί συμπληρωματικά συμφωνώ ότι ο καθένας θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του δημοσιογράφου. Αλλά στον γραπτό τύπο και λόγο νομίζω ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Και εγώ, π.χ. θέλω να παρουσιάσω όλα τα βιβλία που θα βγουν το καλοκαίρι αλλά αν δεν με ενημερώσουν οι εκδοτικοί οίκοι (όπως κάνουν με τους δημοσιογράφους) πως θα τα βρώ; Και νομίζω ότι όλο αυτό το αλισβερίσι στο τέλος οδηγεί σε παράξενες σχέσεις με την κάθε λογής εξουσία ή κέντρο αποφάσεων αλλά αυτό είναι εντελώς εκτός θέματος!
Ούτε τα δικά μου εγγόνια (αν αποκτήσω δηλαδή) ευελπιστώ ότι θα διαβάζουν βιβλία σε χάρτινη μορφή. Δεν τρέφω αυταπάτες αλλά νομίζω ότι την εποχή αυτή εμείς δεν θα την προλάβουμε ή αν την προλάβουμε θα είναι όπως περίπου βλέπει σήμερα μέσα από τα μάτια του ένας ενενηντάχρονος τον κόσμο να μιλάει σε κινητά ή να μπαίνει σε ένα μηχάνημα και να μαθαίνει ότι συμβαίνει στον πλανήτη ή να επικοινωνεί με όλο τον πλανήτη. Και μιλάω πάντοτε για τα βιβλία και τη χάρτινη μορφή τους.
 
@scalidi
Ανταποδίδω τις ευχές για σένα και όλα τα αγαπημένα σου πρόσωπα.
 
@pitsirikos
Αγαπητέ μου οι δημοσιογράφοι που συχνάζουν στο συγκεκριμένο μπλογκ νομίζω ότι δεν ανήκουν στους...προσκυνημένους (για να θυμηθώ την παλαιότερη εύστοχη ατάκα σας). Επίσης για να ανταποδώσω το αστείο νομίζω ότι η δική μου εμμονή με τη λογοτεχνία δεν πλησιάζει καν τη δική σας με τους δημοσιογράφους! Τελικά μάλλον και οι δύο μονοθεματικά μπλογκ πρέπει να έχουμε!!!
Με πολύ χαμόγελο και την καλύτερη διάθεση απέναντι σας εύχομαι καλό πάσχα για σας και τους οικείους σας.
 
@pelegrina
Η τοποθετηση σας δεν είναι καθόλου παλιομοδίτικη αλλά εναρμονισμένη στα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Και αρκετά...υποψιασμένη.
 
@leia
Ας ελπίσουμε ότι αυτό το νέο, αυτός ο προσωπικός πολιτισμός δεν θα αποδειχθεί για όλους μας...παγίδα. Επί του προκειμένου μια ηλεκτρονική παγίδα. Τις θερμότερες των ευχών μου σε σένα και την οικογένεια σου.
 
@kwlogria
Κινδυνεύονας να παρεξηγηθώ για τον εκχυδαϊσμό θα χρησιμοποιήσω την λαϊκή έκφραση ενός καλόυ μου φίλου (και ολίγον gay) για να περιγράψω την κατάσταση...’’Αδελφές και παλικάρια γίναμε μαλλιά κουβάρια’’...Δεν θα βγάλετε άκρη αγαπητή μου ούτε με την...Αμαλία, ούτε με τον...Οθωνα. Κάντε (και γράψτε) αυτό που λέει η ψυχούλα σας και αν είσαστε εντάξει με τον εαυτό σας τα υπόλοιπα περιττεύουν....
 
@elpida
Και ποιός σου είπε αγαπητή Ελπίδα ότι η κοινωνία μας δεν είναι διπρόσωπη ή πολυπρόσωπη; Θεωρείς δηλαδή ότι στη real life όποιος λέει κάτι κατ’ ανάγκη το εννοεί κιόλας; Και ότι διπροσωπία υπάρχει μόνο στον κόσμο της virtual reality; Εκείνο που υποστήριξα ήταν ότι εδώ μέσα πολύς κόσμος είναι αυτό που θέλει να είναι στην πραγματικότητα ή αυτό που πιστεύει ότι είναι είναι. Σου εύχομαι καλό Πάσχα και λιγότερες σκοτούρες..
 
περιμένω το χνάρι σου και πλιιιιζ, μην μου μιλάς στο πληθυντικό, με στεναχωρείς στ ορκίζομαι:
http://ange-ta.blogspot.com/2007/04/to-blog-to-blog-to-blog.html
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?