Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Monday, April 16, 2007

 

Με το παράξενο όνομα ’’Αμανίτα Μουσκάρια’’






Εδώ και δεκαπέντε μήνες που ’’εκτίθεμαι’’ με το μπλογκ δεν έχω τολμήσει να γράψω καλά λόγια για ένα βιβλίο ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ διαβάσει. Ορισμένες φορές προτείνω (λόγω εποχής και επειδή πολλοί μου το ζητάνε μέσω mail) κάποια ’’φρέσκα’’ βιβλία αλλά κυρίως εκείνα που πιστεύω ότι σίγουρα είναι καλά ή θεωρώ την υπόθεση τους γοητευτική αναγνωστικά. Σήμερα, θα γράψω χωρίς καν να έχω προλάβει να αγοράσω το καινούργιο βιβλίο του, για ένα από τους αγαπημένους μου νέους (σε έργο) συγγραφείς. Τον λένε Παύλο Μεθενίτη και μετά από δεκάδες δουλειές του…ποδαριού τα τελευταία χρόνια καταστάλαξε ως κριτικός κινηματογράφου. Την άνοιξη του 2005 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα με ένα συγκλονιστικό βιβλίο. Τον ’’Άλλο’’ (εκδόσεις Καστανιώτη). Εάν υπήρχε τότε το μπλογκ μου δύσκολα δεν θα τοποθετούσα στα τέσσερα-πέντε καλύτερα βιβλία της χρονιάς τον ’’Άλλο’’’ για την εξαιρετική, απόλυτα, προσωπική γραφή και στιλ του Μεθενίτη, την αφηγηματική του ικανότητα, τα ευρήματα του και το τριπλό διαφορετικό (!!!) φινάλε του βιβλίου που θύμιζε κινηματογραφική ταινία. Τότε, τον είχε ανακαλύψει μόνο το Βήμα που είχε κάνει μια εκτενέστατη αναφορά στο βιβλίο του αλλά η κυκλοφορία του ’’Άλλου’’ παρά την υποστήριξη του ’’ογκόλιθου’’ Καστανιώτη πέρασε στα ψιλά. Και φαντάζομαι, χωρίς να έχω στοιχεία ότι και οι πωλήσεις του δεν εκτοξεύθηκαν.
Ο Μεθενίτης μας παρουσιάζει τη δεύτερη δουλειά του με τον παράξενο τίτλο ’’Αμανίτα Μουσκάρια’’ (την κυκλοφορία πληροφορήθηκα την Κυριακή από σχετικό άρθρο της Ελευθεροτυπίας και μια αναφορά του ’Εθνους). Θέμα ένα παραισθησιογόνο μανιτάρι που ξεκλήρισε μια ολόκληρη διμοιρία ανταρτών στο Πάικο την άνοιξη του 1943. Κεντρικός ήρωας, ένας περιπλανώμενος δημοσιογράφος, που γράφει ταξιδιωτικά και γαστριμαργικά ρεπορτάζ. Δεν ξέρω ειλικρινά πόσο καλό είναι το βιβλίο αλλά αν πλησιάζει έστω και λίγο την πρωτόλεια δουλειά του Μεθενίτη τότε έχουμε βρει ένα από τα καλύτερα της χρονιάς. Σε πείσμα όσων υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν καλοί νέοι συγγραφείς επειδή έτσι καλύπτουν την αδυναμία ή την αδιαφορία τους να διαβάσουν και να τους ανακαλύψουν. Σε κάθε περίπτωση και επειδή βρίσκω την ευκαιρία με την κυκλοφορία του ’’Αμανίτα Μουσκάρια’’ να πω ότι αν ορισμένοι θεωρήσουν υπερβολικά ενθουσιώδη τα όσα γράφω (χωρίς να έχω διαβάσει πρώτα) ας ψάξουν το πρώτο βιβλίο του Μεθενίτη, ας το διαβάσουν και μετά αποφασίζουν αν αξίζει τον κόπο να τον ακολουθήσουν και στη δεύτερη δουλειά του.
Με επιρροές από τους κλασικούς μπίτνικ συγγραφείς ’’Ο Άλλος’’ είναι από τα κορυφαία βιβλία με θέμα το δρόμο, τη ’’δραπέτευση’’ και τη φυγή της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Προσωπικά, θεωρώ καλύτερο του (πάνω σ’ αυτή τη θεματολογία) μόνο τον ’’Υπόγειο ουρανό’’ της Σώτης Τριανταφύλλου. Σεναριακά ο Μεθενίτης κινείται κάπου μεταξύ Καρνέζη και Σταμάτη, αλλά σε ύφος γραφής είναι απλά ο…Μεθενίτης. Ευθεία, σκεπτόμενη λογοτεχνία χωρίς αχρείαστους διανοουμενισμούς. Με άλλα λόγια… Ότι αναζητούμε στη μοντέρνα λογοτεχνία. Ευτυχώς που όπως υπογραμμίζει σκωπτικά στο βιογραφικό του ο συγγραφέας κάποια στιγμή ’’θυμήθηκε ότι έγραφε καλές εκθέσεις στο Δημοτικό’’!
- Μερικές ακόμη κυκλοφορίες των ημερών ή των προσεχών εβδομάδων. Ο Καστανιώτης με την ευκαιρία της βράβευσης του Αντώνη Σουρούνη από το Να ένα μήλο αλλά και τη γενικότερη επιτυχία του Μονοπατιού στη θάλασσα ρίχνει στην αγορά την επανέκδοση του ’’Πάσχα στο χωριό’’. Πρόκειται για παλαιότερη δουλειά του Σουρούνη αλλά και μια από εκείνες του συγγραφέα που έτυχαν της μικρότερης εμπορικής αναγνώρισης. Εξαιρετικά δραστήριος εμφανίζεται τους τελευταίους μήνες και ο εκδοτικός οίκος ’’Πανεπιστημιακό-Λογοσοφία’’. Πρόσφατη κυκλοφορία του η συλλογή δεκαοκτώ διηγημάτων του Γιάννη Βασιλακου ’’Στης Χλόης τα απόκρυφα και άλλα σημεία και τέρατα’’ με ιστορίες ξεριζωμού και νόστου. Η έκπληξη, όμως που επιφυλάσσει ο εκδοτικός οίκος είναι η κυκλοφορία του νέου βιβλίου του Κώστα Καρακάση, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τον ’’Ψυχογιό’’ στα πρώτα του βιβλία. Ένας από τους πλέον ευπώλητους συγγραφείς (και από τους πλέον αγνοημένους από την κριτικογραφία που δεν τον έχει ’’ανακαλύψει’’ σε αντίθεση με το βιβλιοφιλικό κοινό) παρουσιάζει το καινούργιο του μυθιστόρημα ’’Ένας Ίκαρος ήταν αρκετός’’ και νομίζω ότι θα προσφέρει στον εκδοτικό οίκο την πρώτη του μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το ενδιαφέρον του βιβλίου είναι στο θέμα του αφού ο βετεράνος συγγραφέας δείχνει μυημένος στα μυστικά του δικτύου και γράφει για ένα διαδικτυακό έρωτα ενός πιλότου και μιας αρχαιολόγου. Ο (και μπλόγκερ) Χρήστος Φασούλας κυκλοφορεί τρία παιδιά βιβλία με αθλητικό θέμα, ενώ είναι έτοιμο και το δεύτερο μυθιστόρημα του με τίτλο ’’Με λένε Μοίρα’’. Πληροφορίες στο μπλογκ του αφού καλύτερα να τα διαβάσουμε από τον ίδιο μια και όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος.
- Στα περίπτερα και το τεύχος νούμερο 473 του περιοδικού Διαβάζω. Ο συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου βάζει την υπογραφή του στην επιμέλεια ενός εντελώς διαφορετικού αφιερώματος με θέμα τον Ελληνικό κινηματογράφο. Από τα πληρέστερα, νομίζω, αφιερώματα του περιοδικού στη δεύτερη περίοδο ζωής του, δεν βρήκα ούτε ένα ’’ψεγάδι’’. Εκτενές ρεπορτάζ για τα βραβεία του περιοδικού με το ήδη γνωστό, συζητημένο, σκεπτικό της επιτροπής για το μυθιστόρημα περί ’’έλλειψης πνοής’’ και ’’αδυναμίας σύνθεσης ενός κόσμου πειστικού και πρωτότυπου’’! Προφανώς, τα μέλη της επιτροπής δεν έσκαψαν βαθιά σε όλο το εύρος της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, κάτι απόλυτα λογικό αφού πέρυσι εκδόθηκαν +300 μυθιστορήματα, πλην όμως θεωρώ απολύτως άστοχη τη γενίκευση. Στο θέμα της λίστας δεν τοποθετούμαι αφού θεωρώ εντελώς υποκειμενικό και στείρα κριτική κάθε τι που βασίζεται στο ’’μου αρέσει, δεν μου αρέσει’’. Αντίθετα, στους πρωτοεμφανιζόμενους είναι φανερό παρά μερικές κτυπητές ελλείψεις στη λίστα ότι η επιτροπή είναι πιο ’’ψαγμένη’’, ενώ στα διηγήματα παρότι πάλι γίνεται μια παρεμφερής απαξιωτική γενίκευση για το σύνολο της παραγωγής νομίζω ότι και τα έξι υποψήφια είναι καλές επιλογές. Ειδικά, για τη διηγηματογραφία νομίζω ότι η γενίκευση περί μετριότητας είναι ακόμη πιο άστοχη από ότι στα μυθιστορήματα αφού υπήρχαν τουλάχιστον άλλα τόσα ισάξια βιβλία με τα προτεινόμενα και γενικά το 2006 ήταν εξαιρετική χρονιά για όσους δοκιμάστηκαν στη σύντομη γραφή.
- Από τα σχόλια του τεύχους του Διαβάζω ξεχώρισα εκείνα που αφορούν τα βραβεία. Όχι μόνο του περιοδικού αλλά και των υπολοίπων εντύπων η φορέων αφού τα όσα γράφει ο Μ. (Μπασκόζος φαντάζομαι) δείχνουν ότι στον κόσμο του βιβλίου υπάρχει η διάθεση να πρυτανεύσει πνεύμα συνεργασίας και καλής διάθεσης. Ο Μ. κάνει και χιούμορ με τα…παθήματα μου αφού στο σχόλιο με τίτλο ’’Και οι bloggers επιλέγουν’’ γράφει: ’’Ο readers diggest κάνει όλο το χρόνο το δικό του γκάλοπ δημοφιλίας για τα βιβλία. Ξαφνικά τα αποτελέσματα ανετράπησαν τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, στις λίστες του παρεισέφρησαν βιβλία που ο ίδιος ποτέ δεν είχε αναφερθεί σε αυτά. Ο ίδιος είπε: ’’Δεν σχολιάζω περισσότερο τα αποτελέσματα ’’ροζ΄΄ χρώματος, επειδή σέβομαι και τους επισκέπτες του μπλογκ και όσους ψήφισαν’’. Μπέρδεμα, ε! Αλλά αυτό είναι το δίκτυο, ανοικτό σε όλους και στους παρεμβαίνοντες. Για την ιστορία, πρώτο βιβλίο ανακηρύχτηκε αυτό του Αλέξη Σταμάτη (Αμερικάνικη φούγκα) Εννοείται, για άλλο βιβλίο ήταν το καρφί του diggest. Τελικά όσο βαθιά και να σκάβεις, πάντα η επιφάνεια σε κρίνει’’.



- Χαμογελώντας από το σχόλιο του συμπαθέστατου Μ. ξαναπαίρνω τη σκυτάλη και συνεχίζω με θέματα ψηφοφοριών. Η πρώτη ψηφοφορία που αφορούσε τον Ιανουάριο του 2007 έληξε με την Ιερή παγίδα της Λείας Βιτάλη να παίρνει την πρώτη θέση και με διαφορά. Το βιβλίο που ήδη έχει συγκεντρώσει εξαιρετικών κριτικών αλλά διαγράφει και μια καλή εμπορική πορεία συγκέντρωσε την εκτίμηση 76 ψηφοφόρων δείχνοντας ότι μια αξιόλογη δουλειά μπορεί να τύχει και πολυεπίπεδης αποδοχής. Έκπληξη το δεύτερο βιβλίο στην ψηφοφορία. ’’Δυτικά του Νείλου’’ η νέα δουλειά της Πέρσας Κουμούτση με 56 ψήφους, βιβλίο στο οποίο ουδέποτε έχει αναφερθεί το μπλογκ και αυτό δείχνει ότι οι επισκέπτες του χώρου ’’ψάχνουν’’ αρκετά καλά την αγορά. Στην ίδια ακριβώς λογική, τρίτο με 38 ψήφους το βιβλίο ’’Το βραχιόλι της φωτιάς’’ με την υπογραφή της Βεατρίκης Σαϊας-Μαγρίζου για το οποίο δεν ντρέπομαι να γράψω ότι έχω όσον αφορά το θέμα του άγρια μεσάνυκτα! Με 33 ψήφους συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα το Μανιφέστο του Γιώργου Σκούρτη (απόδειξη ότι τον παλιό καλό Σκούρτη που είναι άδικα παραγκωνισμένος τα τελευταία χρόνια δεν τον ξεχνάμε εύκολα) και το βραβευμένο (πλέον) Μονοπάτι στη θάλασσα του Αντώνη Σουρούνη. Αξιοσημείωτα στην ψηφοφορία ο αριθμός των 498 ψήφων που μοιράστηκαν στα 29 προς ψήφιση βιβλία. Αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα των ψηφοφοριών του μπλογκ για διάστημα ενός μηνός. Μέσα στις επόμενες μέρες θα αναρτηθεί η λίστα με τα υποψήφια βιβλία του μήνα Φεβρουαρίου βασισμένο όπως πάντοτε στο δελτίο κριτικογραφίας του περιοδικού Διαβάζω. Υπενθυμίζω ότι το άθροισμα των ψήφων όλων των μηνών θα μας δώσει στο τέλος της χρονιάς το καλύτερο βιβλίο του 2007 με βάση τις αναγνωστικές προτιμήσεις, τις οποίες θεωρώ πολύ πιο σημαντικές, ενδεικτικές και αντιπροσωπευτικές απ΄ αυτές των ’’ειδικών’’ στις διάφορες επιτροπές.

Comments:
Αγαπητέ,
Κατ' αρχή μού φαίνεται πως κάνεις δημόσιες σχέσεις στα συγκοινωνούντα δοχεία Καστανιώτη-Διαβάζω. Πώς να εξηγήσω αυτή την ακατάσχετη προβολή των δύο διαπλεκόμενων;
Θα αρχίσω να κάνω αποχή απο τις συστάσεις σου γιατί είναι πιά ολοφάνερη η σχέση και το κολλητηλίκι.
Δεν είπαμε έτσι φίλε ρίντερ, να παριστάνεις τον αδδέκαστο ιδεολόγο βιβλιοφάγο και να μας πασάρεις τα αναμασήματα των Καστανιώτη-Μπασκόζου!
Αηδίασα βεβαια που πάς να μας παρουσιάσεις τον κατακαημένο ρόζ Καρακάση ως επιλογή βιβλίου.
Ελεος, σε πήραμε χαμπάρι!
 
@mevrakis
Αγαπητέ μου μάλλον είσαστε καινούργιος επισκέπτης. Προ μηνών με είχαν ’’κατηγορήσει’’ ότι προμοτάρω βιβλία του Κέδρου, παλαιότερα τα ίδια έλεγαν για άλλους εκδοτικούς οίκους. Γράφω για τα καλά βιβλία ή αυτά που πιστεύω ότι είναι καλά και δεν με ενδιαφέρει ποιός τα εκδίδει. Επειδή το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να διαβάζουμε και επειδή ’’τα γραπτά μένουν’’ θα σας συμβούλευα να ανατρέξετε στα όσα έχουν γραφτεί σ’ αυτό το μπλογκ από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του και μετά έχετε το ελευθερο να με κατηγορήσετε για διαπλοκή, εμπλοκή ή επιπλοκή! Δεν συστήνω, ούτε προτείνω βιβλία, γράφω την άποψή μου για όσα διαβάζω και όταν δεν έχω διαβάσει κάτι το γράφω. Για τον Καρακάση δεν πρότεινα σε κανένα να τον αγοράσει έγραψα ότι άλλαξε εκδοτικό οίκο, ότι κυκλοφορεί νέο βιβλίο και ότι είναι σίγουρο πως θα πουλήσει. Με τι ακριβώς διαφωνείτε από όλα αυτά; Σας διαβεβαιώ ότι όταν θα με πάρετε...χαμπάρι δεν θα είμαι εδώ γύρω γιατί θα έχει απαξιωθέί το μπλόγκ μου αλλά αυτό ελπίζω να μη γίνει σύντομα. Ιδεολόγος και αδέκαστος δεν είμαι. Αναγνώστης με υποκειμενική άποψη είμαι και το έχω ομολογήσει δεκάδες φορές. Σε κάθε περίπτωση πάντως κάντε τους διαχωρισμούς διαβάζοντας σωστά τι γράφω. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟΝ ΜΕΘΕΝΙΤΗ. Ανεπιφύλακτα. Διαβάστε τον και τα ξαναλέμε. Δεν πρότεινα κανένα Καρακάση αλλά νομίζω ότι ένα μπλογκ έχει υποχρέωση να ενημερώνει τι κυκλοφορεί. Διαφορετικά θα κατηγορηθώ για το ακριβώς αντίθετο...Επιλεκτική αναφορά...Και σε τελική ανάλυση δεν αισθάνομαι την ανάγκη να απολογηθώ όταν 15 μήνες τώρα έχω γράψει κατεβατά για βιβλία του Μπαρτζουλιάνου, του Μαραθιά, του Αρμου ή της Οδός Πανός (αυτά θυμάμαι πρόχειρα). Θεωρείται ότι σε ένα ιστολόγιο για να είναι...συνεπές πρέπει να αποκλειστεί ο...Καστανιώτης. Δώστε μου λίστα τότε για το αν η αναφορά σε ορισμένους εκδοτικούς οίκους συνιστά...διαπλοκή. Για μένα συνιστά ’’ρατσιστικό αποκλεισμό’’. Με ενδιαφέρουν τα καλά βιβλία και όχι η σφραγίδα των εκδοτών. Οσο για το Διαβάζω αλλά και όλα τα βιβλιοφιλικά έντυπα. Αν τα θέλουμε ανεξάρτητα και βιώσιμα γραμμή στο περίπτερο ή στα βιβλιοπωλεία για να τα αγοράσουμε και να μην τα υποχρεώνουμε να ζουν από τις διαφημίσεις των εκδοτικών οίκων. Πρώτα αγοράζουμε, μετά διαβάζουμε και ύστερα μιλάμε αγαπητέ μου. Αυτή είναι η σειρά.
Υ.Γ. 1 Γράφω και για το Να ένα μήλο που εκδίδεται στον εκδοτικό οίκο ΠΟΛΙΣ. Να σας επισημάνω και τη διαπλοκή μου με την Λώρη Κέζα, τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ και όλους τους συγγραφείς τους.
 
"mevrakis (συμπλήρωμα)
Ελπίζω και τα προσεχή μου ποστ να τύχουν του τόσο άμεσου (χρονικά) σχολιασμού σας. Και όταν με το καλό το μπλογκ σας είναι ενεργό ενημερώστε με να το προσθέσω στα λινκ μου (Οπως διαπιστώνετε είμαι εξπέρ στις προτάσεις...διαπλοκής!).
Υ.Γ. Την αγάπη μου και το χαμόγελο μου ως καλοπροαίρετη αντίδραση στο (ελπίζω και θα φανεί στο μέλον) καλοπροαίρετο σχόλιο σας.
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΦΙΛΟΥΣ ΜΠΛΟΓΚΕΡΣ
για τεχνικους λόγους που δεν μου δινουν τη δυνατοτητα να μπω στο προηγουμενο μπλογκ, το ιστολογιο μεταφερεται εδω.

http://alexistamatis2.blogspot.com/

Το προηγουμενο θα λειτουργει ως αρχείο. Μην αφηνετε σχολια στο προηγουμενο διοτι δεν μπορω να μπω να τα απαντησω.
Αντε κι αλλη φορα να μαθω να παιζω με τα κουμπια!

10:34 μμ
 
Δεν ξέρω ειλικρινά πόσο καλό είναι το βιβλίο αλλά αν πλησιάζει έστω και λίγο την πρωτόλεια δουλειά του Μεθενίτη τότε έχουμε βρει ένα από τα καλύτερα της χρονιάς. Σε πείσμα όσων υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν καλοί νέοι συγγραφείς επειδή έτσι καλύπτουν την αδυναμία ή την αδιαφορία τους να διαβάσουν και να τους ανακαλύψουν!

Μας δουλεύετε τωρα φίλε; Μας προτείνετε να διαβάσουμε βιβλίο που δεν έχετε κάν αγοράσει έτσι επειδή είναι του Ταδόπουλου και του Καστανιώτη;
Οσο για τον Καρακάση, ντροπή σας που γράψατε για τιν κατακαημένο γέρο επειδή τώρα εκδίδεται στον Καστανιώτη.
Γιατί δεν γράφετε και για άλλα ελαφρά βιβλία και ρίχνετε τα ζάρια σας στην επιτυχία του ρομαντσόγραφου Καρακάση;
Μας δουλεύετε όλοι μαζί. Το Κατοικίδιο γράφει πως έβαλαν ιούς στην ψηφοφορία.
Γιατί να πιστέψουμε τα 'αδιάβλητα αποτέλεσματα της δικής σας;"
 
@mevrakis
Είναι φανερό ότι διαβάζετε λάθος πράγματα! Και κάνετε διασταλτατική ερμηνεία. Πέραν αυτού λίγη προσοχή και καλύτερη ανάγνωση δεν βλάπτει. Ξαναδιαβάστε ποιός εκδίδει πλέον τον Καρακάση και κατηγορείστε με για...διαπλοκή και με τον εκδοτικό οίκο Π«ανεπιστημιακό-Λογοσοφία (εκεί εκδίδεται)...Ελεος! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΕΙΤΕ ΑΦΟΒΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΡΙΞΤΕ ΜΕ ΣΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ! Λυπηθείτε όμως την ώρα που χαλάω για να σας αποδείξω ότι δεν είμαι...ελέφαντας. Ερασιτέχνης μπλόγκερ είμαι και όχι επαγγελματίας διαπλεκόμενος και έχω στήσει και την παρέα μου που με περιμένει για να σας απαντάω αυτά που μπορείτε να διαβάσετε μόνος σας...
Υ.Γ. Στείλτε μου με ένα μέιλ τη διεύθυνσή σας να σας στείλω ένα...Μεθενίτη δώρο. Και αν δεν σας αρέσει έχετε το ελεύθερο να με κατηγορείτε για ότι θέλετε. Αλλά διαβάστε πρώτα. Και μετά η άποψή σας είναι καλοδεχούμενη. Μην εξαντλείτε όμως χωρίς λόγο την καλή διάθεση και προαίρεσή μου.
Υ.Γ. Και πρόσθεσα στο ποστ για να αποφύγω ακριβώς τέτοια σχόλια ότι αν κάποιος δεν πιστεύει το ένστικτό μου ας διαβάσει το πρώτο βιβλίο του Μεθενίτη. ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ. Και δεν πούλησε το άτιμο αν και το εξέδωσε ο...ακατανόμαστος εκδότης!!!
 
@mevrakis
Οσο για την ψηφοφορία δεν γνωρίζω ούτε για ιους ούτε για...θυγατέρες. Τοποθετώ 30-40 βιβλία ανα μήνα προς ψήφιση, όποιος θέλει μπαίνει, ψηφίζει και τελειώνει το θέμα. Τι να κάνω για να σας πείσω; Να δημιουργήσω και ηλεκτρονικό παραβάν ή να ζητάω στοιχεία ταυτότητας και να κατασκοπεύω τις IP των επισκεπτών; Μέχρι τώρα ουδείς αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών. Την καληνύχτα μου...
 
Ένας από τους πλέον ευπώλητους συγγραφείς (και από τους πλέον αγνοημένους από την κριτικογραφία που δεν τον έχει ’’ανακαλύψει’’ σε αντίθεση με το βιβλιοφιλικό κοινό) παρουσιάζει το καινούργιο του μυθιστόρημα ’’Ένας Ίκαρος ήταν αρκετός’’ και νομίζω ότι θα προσφέρει στον εκδοτικό οίκο την πρώτη του μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το ενδιαφέρον του βιβλίου είναι στο θέμα του αφού ο βετεράνος συγγραφέας δείχνει μυημένος στα μυστικά του δικτύου και γράφει για ένα διαδικτυακό έρωτα ενός πιλότου και μιας αρχαιολόγου

Συγγνώμη για Καρακάση που είδα κατά λάθος πως εκδίδεται απο Καστανιώτη. Αλλά αδικημένος τώρα ο γεροπαπούς με τις γλυκανάλατες ιστορίες του; Τί να γράψουν δηλαδή οι κριτικοί για τα σαλιαρίσματα του παππού; Κι από πού δηλαδή βετεράνος συγγραφέας ο Καρακάσης που πριν απο μια πενταετία εξέδωσε το βιβλίο για τη γιαγιά του και το πίστεψε κι αυτός (και σείς όπως φαίνεται) ότι έγινε συγγραφέας;
Ελεος!
Οσο για το μπλόγκ, δηλώνω ότι είμαι μπλογκοπεριηγητής και ως έτσι εμφανίζομαι. Δεν το παίζω ΔΟΚΗΣΙΣΟΦΟΣ, ΞΕΡΟΛΑΣ διαπλεκόμενος του βιβλίου. Ενας αναγνώστης είμαι που προσπαθώ να δώ τί τρέχει γιατί είμαι πολιτικοποιημένο όν.
Καληνύχτα κιαπο μένα
 
@mevrakis
Αγαπητέ κύριε κατ΄αρχήν να σας πω ευθέως ότι για μένα πλέον είναι ζήτημα τιμής και όχι ουσίας να σας πείσω. Ακόμη και ένας επισκεπτης αυτού του χώρου να αμφισβητεί την καλή μου πρόθεση για μένα είναι ζήτημα τιμής (είμαι old fashion).
Εχω μάθει να πιστεύω στη δύναμη των γραπτών και αυτά θα χρησιμοοιήσω ως απόδειξη...
1. ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
Στο σύνολο τω 60-65 βιβλίων για τα οποία έγραψα αναλυτική κριτική από τον Δεκέβμριο του 2005 που άνοιξα το μπλογκ μόνο 5 ήταν του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου.
Τα καταγράφω:
7 Φεβρουαρίου 2006 Φανταστικό μουσείο Χρ.Χρυσόπουλος (βαθμός από το μπλογκ 4, από τις χαμηλότερες βαθμολογίες που έχουν μπει ποτέ στο μπλογκ για ένα βιβλίο που ύμνησαν οι κριτικοί των εφημερίδων)
20 Μαιου 2006 Ρέα Γαλανάκη Αμίλητα βαθιά νερά. Βαθμολογία του μπλογκ 5 για τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του Καστανιώτη μέσα στη χρονιά.
6 Ιουνίου 2006, Εγκλημα στο Ντα Κάπο Γ. Λακόπουλος. Βαθμολογία 5,5 και κάκιστη άποψη. Θα το συνανήσουμε και πιο κάτω.
17 Νοεμβρίου 2006 Αλέξης Σταμάτης Αμερικάνικη Φούγκα. Βαθμολογία 7,5
15 Δεκεμβρίου 2006 Ψευδώνυμο Ν. Μάντης Βαθμολογία 6 για τον πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα του Καστανιώτη που επίσης ύμνησε η κριτικογραφία.
Αποτέλεσμα. Από τα 5 βιβλία μόνο ένα (του Σταμάτη) πήρε ''καλό βαθμό'' από το μπλογκ. Και ήταν και το μοναδικό (του Καστανιώτη) που συμπεριέλαβα στα 10 καλύτερα της χρονιάς.
Συνεχίζω...Στα οκτώ βιβλία που διάλεξα ως τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της χρονιάς (Χρυσά Βατόμουρα) τα δύο ήταν του Καστανιώτη. Στο νούμερο 7 το Ερωτικό των τεσσάρων (με τις βαριές υπογραφές των Χωμενίδη, Κορτώ, Μιχαλοπούλου, Διβάνη) και στο νούμερο 5 το βιβλίο του Λακόπουλου.
Αν δεν ήμουν....διαπλεκόμενος δηλαδή τι έπρεπε να γίνει μέσα σε αυτό το χρόνο;
 
@mevrakis
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΡΑΚΑΣΗ
Σας διαβεβαιώνω με λόγο τιμής (προσκοπικής, προσωπικής ή μπλογκερίστικης) ότι δεν έχω αγοράσει κανένα βιβλίο του συγγραφέα, δεν έχω διαβάσει ποτέ Καρακάση και δεν το έκανα γιατί ως αναγνώστης λειτουργώ με το ένστικτό μου. Οπως πιστεύω ότι το βιβλίο του Μεθενίτη λόγω θέματος ή γραφής ή ύφους (κλπ. κλπ.) είναι καλό έτσι δεν πείσθηκα ότι μ' ενδιαφέρουν τα βιβλία του Καρακάση. Πλην όμως και δεν ξέρω αν είναι μέσα στη σφαίρα των γνώσεων σας ο συγκεκριμένος συγγραφέας δεν παύει να είναι εκδοτικό φαινόμενο. Χωρίς να γράψουν ούτε μια λέξη οι εφημερίδες για τα βιβλία του το ένα πούλησε 150 ή 180.000 αντίτυπα (δεν θυμάμαι το ακριβές νούμερο που ανακοίνωσε ο Ψυχογιός) και το επόμενο πάνω από 100.000 αντίτυπα και συνεχίζει να πουλάει. Συνεπώς αγαπητέ μου δεν έριξα τα ζάρια αλλά διάβασα μια σημαδεμένη τράπουλα γράφοντας ότι είναι βέβαιο πως και το επόμενο θα πουλήσει. Απλή λογική και τυπική ανάλυση δεδομένων. Επαναλαμβάνω ότι δεν το πρότεινα...
 
@mevrakis
ΣΥΝΟΛΙΚΑ
Οτι και να γράψω σ' αυτό το ιστολόγιο δεν είμαι σε θέση (που δεν το θέλω και δεν το επιδιώκω) να επηρεάσω στο ελάχιστο την αγορά του βιβλίου. Απλά μαθηματικά. Σ' αυτό το χώρο μπαίνουν 600-800 επισκέπτες σε καθημερινή βάση. Ακόμη και ΑΝ ΟΛΟΙ (μέχρι ενός) πείθονταν ότι το βιβλίο του Μεθενίτη ή οποιοδήποτε άλλο για το οποίο γράφω μια καλή ΄κουβέντα είναι αριστούργημα και πήγαιναν εφ' ενός ζυγού να το αγοράσον δεν θα εξαντλούσαν παρά μόνο το 1/3 της πρώτης του έκδοσης! Δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι όσοι διαβάζουν το μπλογκ πάνε με κλειστά μάτια να πάρουν ένα βιβλίο. Η ιστορία του μπλογκ δείχνει ότι έχει σκεπτόμενους επισκέπτες με υψηλού επιπέδου κριτήριο και όχι κατευθυνόμενα πρόβατα που πάνε αγεληδόν να αγοράσουν ένα βιβλίο.
Αν δεν μπορώ να σας πείσω ακόμη για τις προθέσεις μου σημαίνει ή ότι είμαι άθλιος επικοινωνιακά και με κάκιστα επιχειρήματα ή ότι βλέπετε το χώρο με προκατάληψη. Σε κάθε περίπτωση και επειδή οι πάντες είναι καλοδεχομούμενοι θα σας παρακαλούσα αντί της σπουδής σας να αφήνετε μηνύματα σε βάρος μου σε άλλα μπλογκ και να φέρνετε σε δύσκολη θέση και συν-μπλόγκερ μου (όπως με ενημέρωσαν πριν από λίγο) να τα αφήνετε εδώ αφού ο χώρος όπως διαπιστώσατε είναι ανοικτός και άνευ οποιασδήποτε πρόθεσης για λογοκρισία.
Α, ξέχασα και την...από σπόντα βολή σας για τις ψηφοφορίες. Σύμφωνα με μια πρόχειρη έρευνα που έκανα στην εταιρεία που παρέχει τη δυνατότητα των polls στα μπλογκς εξ' ορισμού στην ψηφοφορία του μπλογκ μπορεί να ψηφίσει κάποιος μια φορά από τον ίδιο σέρβερ. Στο δημοψήφισμα του τελευταίου μήνα κατατέθηκαν 500 ψήφοι συνολικά μέσα σε 30 ημέρες για 29 βιβλία. Σε σύνολο 500 ψήφων (εικάζω πολύ μεγάλο δείγμα) δεν νομίζω ότι κάποιος μπορούσε να παρέμβει εκτός αν δεν έκανε άλλη δουλειά για ένα μήνα και είχε πρόσβαση σε 10-15 διαφορετικούς υπολογιστές. Απλή λογική...Τα συνολικά αποτελέσματα είναι άθροισμα όλων των μηνών του χρόνου και μια πρόχειρη ματιά στο σχετικά πρόσφατο ποστ θα σας πείσει ότι ούτε οι επισκέπτες ψηφοφόροι του μπλογκ είναι...διαπλεκόμενοι. Μπορεί να κέρδισε τη σχετική πρώτη θέση η Αμερικάνικη Φούγκα του Αλ.Σταμάτη αλλά κάθε μήνα έβγαινε και διαφορετικό πρώτο βιβλίο.
Ελπίζω να έγινα απόλυτα κατανοητός. Αν πάλι όχι, δεν σας κρατάω κακία για την επιμονή στις αρχικές θέσεις σας αλλά μόνο για ένα άλλο άσχετο εντελώς γεγονός. Οτι με υποχρεώσατε μέσα στην άγρια νύχτα να μαζεύω στοιχεία υπεράσπισης της αξιοπιστίας μου αντί να διαβάζω κάποιο ενδιαφέρον βιβλίο (Και δεν πήγα και στον κινηματογράφο με την παρέα μου, δεν σας γράφω το έργο που θα παρακολουθούσα γιατί μπορεί να θεωρηθεί σινεφιλ διαπλοκή).
 
mevraki,

σωστά το έθεσες στην αρχή του πρώτου θέματος. Ο αγαπητός Αναγνώστης έχει και αδυναμίες (ως γνωστόν, και όπως συμβαίνει με όλες τις αδυναμίες, δεν αλλάζουν). Οτι έχεις ένα μεγάλο ποσοστό δίκιου, ουδείς μπορεί να το παραβλέψει (όσο κι αν κάνει τα στραβά μάτια). Εαν κάνεις μια τέτοια διαπίστωση ανοιχτά, θα σε πουν α) "κακό" β)"κουτσομπόλη" γ) "διαπλεκόμενο". Βεβαίως, τη γνώμη σου λες, αλλά όλοι νοιάζονται για το οτι...κουτσομπολεύεις (και σε πληροφορώ, ΟΛΟΙ το ίδιο κάνουν, στην αρχή πίστευα οτι είναι το φετιχ των δημοσιογράφων αλλά τελικώς συνειδητοποίησα οτι οχι, αφορά το ίδιο και περισσότερο τους συγγραφείς. Είναι μάλλον ανόητο να κατηγορούνται κάποιοι για κάτι που κάνουν όλοι (και επιπλέον, υπεροπροβάλλονται στηριζόμενοι στο θεσμό των κολλητηλικίων).
Τώρα στην επιτροπή του Διαβάζω υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους έχω δει ποτέ. Πάντως, με χορηγό την κρατικότατη ΕΡΤ, την αποθέωση του βύσματος, δεν περιμένω τις εκπλήξεις του παρελθόντος. Ελπίζω αυτή το φορά να πάρει το βραβείο η Γιαννακάκη. Επιτέλους.

βαριέμαι.
 
Δεν ξέρω, τι παθαίνουν κάποιοι ανθρωποι και θέλουν να διατυπώνουν τις απόψεις τους σε αντίθεση των απόψεων των άλλων.
Αλλά τι να πείς. Είναι και αυτός ένας τρόπος να μην έχεις άποψη.
Χάρηκα ιδιαίτερα με την θέση του βιβλίου της Πέρσας Κουμούτση, Δυτικά του Νείλου. Πολύ ωραίο βιβλίο! Σκέφτομαι να κάνω πόστ, μόλις τελειώσω αυτό που διαβάζω τώρα.
 
Δηλαδή το να διατυπώνεις αντίθετη άποψη όταν κάποιος έχει καταθέσει μια δική του αποτελεί πράξη κολάσιμη; Και δε συνιστά άποψη; Αντζέ-τα;
 
Αξίζει να διαβάσετε και τους "Έρωτες Τοπίων" του Γιώργου Βέη που κυκλοφόρησε μόλις από τον Κέδρο. Μιλάμε, ο άνθρωπος είναι ο,τι καλύτερο έχουμε στην ταξιδιωτική λογοτεχνία. Οι διθυραμβικές κριτικές που του έχουν δημοσιεύσει ανταποκρίνονται πλήρως στην αξία του έργου του.

Αναγνώστη ντίαρ, check it out ανελλειπώς.
 
Φίλε Ρίντερ,
Εχασες το σινεμά, τους φίλους και τη νύχτα για να μού αραδιάσεις επιχειρήματα που δεν πείθουν κανένα! Συγκεντρώσου να προτείνεις σωστά βιβλία και όχι παπάρες του Καρακάση για να πείσεις όχι μόνο εμένα αλλά το κοινό σου.
Επιπλέον, Σολάρις προσπάθησε λίγο περισσότερο στα ελληνικά, το ανελλειπώς δε λέει εκεί που το έβαλες! Δε λέει!
Χάιρομαι που συμφωνείς με την άποψή μου.
Κάτω οι διαπλεκόμενοι, σωστά σας τα λέει ο Γιώργος Μίχοςhttp://giorgosmixos.blogspot.com/
Πάντα με αγάπη!
 
This comment has been removed by the author.
 
@mevrakis
@mevrakis
Πες το καλέ μου άνθρωπε. Ενα βράδυ σου πήρε για να βάλεις ένα λινκ που παραπέμπει σε υβριστικό σχόλιο σε βάρος μου. Ενα βράδυ με ταλαιπωρούσες, ρε Βασίλη (γιατι μου έρχεται συνέχεια στο μυαλό αυτό το όνομα όταν βλέπω σχόλιο σου δεν μπορώ να το καταλάβω) για να καταλήξουμε εκεί που έπρεπε να πάμε από την αρχή. Οτι είσαι ''βαποράκι'' του Γ.Β.Μ.Λ., το άλτερ έγκο. Πες το καλέ μου άνθρωπε να πάψω να ασχολούμαι. Και σε πήρα στα σοβαρά ρε Βασιλάκη.
Υ.Γ. Εξυπνος άνθρωπος καταλαβαίνεις ότι από εδώ και πέρα γράφεις, μιλάς, λες ότι γουστάρεις μόνος σου. Τα αφήνω αγαπητέ Γ.Μ. ή Β.Λ., δεν τα σβήνω και σε παραδίδω στη χλεύη των καθαρών μυαλών της μπλογκόσφαιρας. Να μπω σε διάλογο μαζί σου δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο. Με άλλα λόγια για μένα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙΣ....Και δεν θα υπάρχεις με όποια μορφή και αν εμφανιστείς στο μπλογκ. Στα άλλα γράφε ότι κάνεις κέφι. Εντάξει Βασιλάκη; ΠΛΑΝΟΔΙΟΣ μπλόγκερ θα γίνεις και θα πενθείς για την απαξίωση από τον κόσμο των μπλόγκερς. Από εδώ μέχρι την...Ισπανία, που λέει ο λόγος. Καλό απόγευμα και να σε βλέπουμε πιο τακτικά. Με το κανονικό σου κωδικό, έτσι...δεν υπάρχει πρόβλημα κανένα...
 
Είσαι ένας πολύ σοβαρός λόγος να τρέχω στα βιβλιοπωλεία!!! Σ'ευχαριστώ!!

Και μπάι δε γουέι, απαντάς υπέροχα! ;)
 
@kwlogria
Σε ένα προηγούμενο ποστ ο άμμος σχολιάζει και λέει ότι και θυμωμένος είμαι ευγενικός. Στον καλό σας λόγο, καλή μου κυρία, είμαι ευγενικός αλλά ας μου επιτραπεί λόγω των περιστάσεων (και για λίγο) να είμαι πιο ευγενής με τους υβριστές μου. Ευχαριστώ που διαβάζετε...
 
Πολύ χάρηκα με την πρωτιά της Βιτάλη στην ψηφοφορία. Είναι καταπληκτικό βιβλίο η Ιερή παγίδα και το πήρα επειδή το διάβασα σ' αυτό το μπλογκ. Το δεύτερο δεν το ξέρω αλλά θα πρέπει κι αυτό να είναι καλό.
Για τις επιλογές που λέτε του Διαβάζω αναρωτιέμαι γιατί δεν συμπεριλαμβάνουν αυτά τα βιβλία. Η κριτκή επιτροπή δεν τα έχει διαβάσει; Θα μας πουν ποια διάβασαν και πώς τα διάλεξαν; Παρακολουθώ εδώ καυγάδες που δεν θα έπρεπε να γίνονται σε τέτοια μπλογκ. Συγνώμη αλλά υπάρχουν σοβαρότερα θέματα όταν κρίνονται βιβλία και κάποιοι δεν μας λένε πώς τα κρίνουν.
Με την ευκαρία να συμφωνήσω μαζί σας ρίντερ για το πρώτο βιβλίο του Μεθενίτη.
 
Αγαπητή

@Στέλλα Solaris,

ο καθένας έχει άποψη και έχει και υποχρέωση να την καταθέτει. Αλλά αυτή η κριτική στην άποψη του άλλου, είναι η μη άποψη. Γιατί δεν μπορείς να πείς απλά και χωρίς τσιριτζάντουλες, "καλημέρα Αναγνώστη, θεωρώ το Καρακάση κακό συγγραφέα, γι αυτό και για κείνο το λόγο".
Αλλά έλεος και προς θεού και τα τέτοια, εμένα δεν μου λένε πια τίποτε, η μάλλον μου λένε κάτι, όχι υπέρ του ομιλητή.
Με κατανοείς φιλενάδα;;
 
hxaria
Στόχος μου εδώ και 15 μήνες είναι να μιλάω για βιβλία και μόνο για βιβλία. Λυπάμαι για τα προηγούμενα σχόλια αλλά σκέφτηκα ανόητα ότι έπρεπε να αμυνθώ. Τελικά όταν κατάλαβα ότι οι κατηγορίες προέρχονταν από τον Βασίλη και τις διάφορες διαδικτυακές περσόνες του σταμάτησα το διάλογο. Δεν καβγαδίζω ποτέ στο μπλογκ και ως γνωστόν ’’μονός καβγάς’’ δεν υπάρχει. Ας μιλήσουμε λοιπόν για βιβλία...
Η Ιερή παγίδα είναι όντως εξαιρετική. Η πιο ώριμη δουλειά της Λείας Βιτάλη. Τα υπόλοιπα δύο βιβλία της ψηφοφορίας δεν τα έχω διαβάσει μάλιστα για τα Βραχιόλια της φωτιάς -λόγω της μικρής αναστάτωσης στο μπλογκ-δεν πρόλαβα να ενημερωθώ. Χαίρομαι όταν οι επισκέπτες του μπλογκ που ψηφίζουν γνωρίζουν για βιβλία για τα οποία ουδέποτε έχω κάνει αναφορά. Χαίρομαι που συμφωνούμε για τον Μεθενίτη.
 
Ρε συ σε θαυμάζω απεριόριστα,
Εβαλες τώρα την ψηφοφορία με την αλφαβητική σειρά των βιβλίων μη χάσουμε απ' τα μάτια μας το Σταμάτη!
Σα δε ντρέπεσαι να γελοιοποιείς τα βιβλία. Κουτσομπολιό τόχεις κάνει το μαγαζί. Καρακατίνικο στυλάκι. Δες ρε τα σοβαρά μπλόγκς του βιβλίου, δεν ξεκατινιάζονται στα γλυψίματα!
Ούστ!
 
Αγαπητέ reader, δεν χρειαζεστε, σαφώς, έξωθεν καλή μαρτυρία, γιατί έχετε την έσωθεν. Παρ' όλα ταύτα, βλέποντας ότι σας γίνεται μια επίθεση (έστω επιθεσούλα, αντίστοιχη με το ανάστημα του/των επιτιθέμενου/ων)και διαβλέποντας υπάρχει πρόθεση, σας λέω: αδιαφορήστε, παρακαλώ. Δεν αξίζει τον κόπο, ειλικρινά. Και για να το πω και στη γλώσσα της πιάτσας: δε μασάμε!
 
Διαβλέποντας ΟΤΙ, φυσικά. Η βιασύνη...
 
mevraki,ειπαμε στις πρώτες σειρές στην αρχή κάπως το ξεκίνησες αλλα μετά σε έπιασε nevraki και άρχισες τα "ουστ" (κατάλοιπα άλλων μπλόγκς;)
... ε, τι να κάνουμε. Απλοί αναγνώστες είμαστε,δεν θα γίνουμε κι όλοι συγγραφείς, ούτε δημοσιογράφοι. Το φαντάζεσαι να ήμασταν όλοι άριστοι στο λόγο;;;

σοφόν το σαφές Αντζέ-τα. Φιλάκια.
 
Κι επειδή φοράω παντελόνια, σού δηλώνω πως δεν είμαι κανένας απο αυτούς που υποπτεύεσαι. Απλά, μου πήρε παραπάνω καιρό να καταλάβω πως κι εσείς οι μπλόγκερς αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια του συστήματος. Είσαστε ένα μάτσο χάλια!
Μακριά απο σάς, μακριά κι αλάργα!
Και να ντρέπεσαι για πάρτη σου, όχι για το Μίχο!
 
@εαρινή συμφωνία
Ευχαριστώ αλλά είναι φανερό ότι δεν ασχολούμαι. Ασχολήθηκα όταν εσφαλμένα νόμιζα ότι έχω να κάνω με ένα σοβαρό επισκέπτη. Μετά τον άφησα να γράφει, να αφήνει και τα ''ίχνη'' του ίσα ίσα για να αντιληφθώ ότι πρόκειται για τον Βασιλάκη Λ. και εκεί σταμάτησα να ασχολούμαι. Με παρίες της λογοτεχνικής οικογένειας δεν ασχολούμαι όπως και ο υπόλοιπος κόσμος. Ούτε φυσικά απαντάω. Μπορεί βέβαια κάποιο πρωί να ξυπνήσω στραβά και να έχω όρεξη να γράψω κάτι διαφορετικό προς ικανοποίηση και τέρψη των δεκάδων ''θυμάτων'' του υβριστή Β.Λ. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
 
Ρίντερ ευχαριστώ για τον σύνδεσμο στο φτωχικό μου ημερολόγιο.
Εκεί έχω καταθέσει και ένα σχόλιο - άποψη για το πως θα μπορούσε ο χώρος του βιβλίου να ξεφύγει από τη μιζέρια που τον ταλανίζει.
Όμως ο λόγος του σχολίου μου είναι το ακριβώς προηγούμενο δικό σου σχόλιο που αναφέρεσαι σε κάποιο άτομο ή περσόνα του διαδικτύου (δεν ξέρω τι ακριβώς είναι από τα δύο και γι' αυτό αναφέρω και τα δύο)
Αν και σαφώς διαθέτεις πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από τη δική μου στο χώρο των αορ-ιστολογίων (αυτή είναι η δική μου ονομασία) θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με την υποψία της ιδέας που αναφέρεις στο τελευταίο σχόλιό σου (Μπορεί βέβαια κάποιο πρωί να ξυπνήσω στραβά κλπ...)
Κι αυτό γιατί η ανωνυμία κατά τη γνώμη μου προσφέρεται για πολλά παιχνίδια. Για παράδειγμα, αν κάποιος επιλέξει στη σελίδα μου να εμφανιστεί ως reader , κάνοντας τις απαραίτητες έμμεσες αναφορές σε σένα, θα πρέπει να την πληρώσεις εσύ ?
Ερώτημα είναι και όχι ρητορικό.

Τέλος, σε προηγούμενο σχόλιό μου η καλή μου elpida μάλλον παρανόησε αλλά δεν πειράζει. Αυτά συμβαίνουν.
 
@papoua
Με πέτυχες βράδυ και σε καλό κέφι για αυτό απαντάω μόλις είδα το σχόλιο σου.
Για το link: Είναι χαρά μου να βάζω συνδέσμους που οδηγούν σε καινούργια ιστολόγια. Το ίδιο έκαναν για μένα κάποιοι άλλοι μπλόγκερ πριν από ένα χρόνο. Είναι γνωστό ότι δεν λειτουργώ ανταγωνιστικά αντιθέτως μάλιστα είναι καλό να υπάρχουν και να αυξάνονται οι καλοί μπλόγκερ.
Για τα υπόλοιπα: Συνήθως και από ότι έχω διαπιστώσει από αναγνωστική εμπειρία στα μπλογκ όταν κάποιος σε προκαλεί καταλήγεις ή σε μια απίστευτη ανταλλαγή ύβρεων (σε δημόσια θέα) ή στο να τον αγνοείς. Δυστυχώς τη γλώσσα ιστολόγων που παριστάνουν βρίζοντας τους άντρακλες δεν μπορώ να τη συναγωνιστώ και δεν ρίχνω (παρά τις αντίθετες επιδιώξεις) το επίπεδο του χώρου. Αφήνω λοιπόν τους διάφορους (τον εξής ένα δηλαδή) να γράφουν, να γράφουν, να γράφουν και να γίνονται ολοένα και περισσότερο ρεζίλι. Να δημιουργούν υβριστικά μπλογκ που τα βλέπω και γελάω.
Αυτό που κατάλαβες είναι λάθος. Αλλο εννοούσα πολύ πιο ευθύ και χωρίς κολπάκια αλλά θα μου επιτρέψεις να μην πω δημόσια τι έχω στο μυαλό μου για να αμυνθώ απέναντι στον Βασιλάκη Λ. και τις περσόνες του.
Περί υπογραφών: Κανείς δεν μπορεί στο μπλογκ σου και σε οποιοδήποτε μπλογκ και να υπογράφει σαν εμένα. Για ένα απλό λόγο. Το backfeed της υπογραφής του σχολίου πρέπει να τον οδηγεί στο μπλογκ μου. Αν τον οδηγεί σε άλλο μπλογκ απλά δεν είμαι εγώ και το καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε. Αν δηλαδή καποιος αφήσει εδώ ένα σχόλιο ως papoua πρέπει με το κλικ πάνω στην υπογραφή του να οδηγείται στο μπλογκ σου. Αλλιώς είναι ψευδεπίγραφος...
Οι περισσότεροι μπλόγκερ πάντως μέσα από τις μηχανές μετρήσεων έχουν τη δυνατότητα να δουν και ποιά IP έχει αφήσει το σχόλιο...Ηλεκτρονική διεύθυνση σαν να λέμε. Γιατί νομίζεις ότι άφηνα τόσες μέρες να γράφουν εδώ υβριστικά σχόλια; Είναι αρχειοθετημένη η διεύθυνση... Κάπως πρέπει να αμυνθούμε απέναντι στη χυδαιότητα και ο τρόπος δεν είναι να πέσουμε ένα ή πολλά επίπεδα απαντώντας στη χυδαιότητα με χυδαιότητα. Υπάρχουν και άλλοι πολύ πιο νόμιμοι και αποδεκτοί τρόποι. Οπως ακριβώς γράφει και η αγαπητή εαρινή συμφωνία και συμπληρώνω με την ευκαιρία...Δεν αξίζει να ασχολούμαστε με ουτιδανούς.
 
Ο κύριος Μεβράκης διακατέχεται εμφανώς από ένα πολύ συνηθισμένο, στη σύγχρονη Ελλάδα, σύνδρομο. Βλέπει παντού συνομωσίες που εξυφαίνονται από σκοτεινά κέντρα αποφάσεων. Δίνει στους πάντες πλην του εαυτού του μια κρατική υπόσταση, κάτι που τον αναγκάζει σαν γνήσιος επαναστάτης που είναι, να αντιδράσει, ώστε να ανοίξει τα μάτια και των υπολοίπων -τα δικά μας δηλαδή- οι οποίοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Πιστεύει για παράδειγμα πως αν κάποιος bloger εκδηλώσει την ανυπομονησία του να διαβάσει το καινούριο βιβλίο κάποιου αγαπημένου του συγγραφέα, στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ένα βαλτό λαμόγιο, που τα παίρνει χοντρά για να κάνει γκρίζα διαφήμηση σε βιβλία εκδοτικών οίκων. Ένας διαπλεκόμενος, ένας Τσιτουρίδης της blogo-σφαιρας. Πέστε τα αγαπητέ! Βγάλτε τα από μέσα σας! Όσο για εσάς Αναγνώστη, ποιος ξέρει σε πόσες ελβετικές τράπεζες έχετε μοιράσει τις μίζες που σας δίνουν οι -γνωστοί για την ανοιχτοχεριά τους- εκδότες.
 
για να ελαφρύνω το κλίμα, κάνω παστέ- κόπυ ένα άρθρο από το πολύ καλό μπλόγκ του Τυχωρύχου (με τις ευλογίες του)

(http://toixorixos.blogspot.com)


-----Θέματα Ιστορίας για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις -------------

Ο Τοιχωρύχος προτείνει στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2007 για το μάθημα τις Ιστορίας να μπουν τα παρακάτω θέματα υπό μορφή multiple choice:
----
1. Ποιός ευθύνεται για το συνωστισμό της Σμύρνης;
α) Η αραιή συχνότητα των δρομολογίων Σμύρνη - Πειραιάς.
β) Τα υπεράριθμα εισιτήρια που κόβουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες.
γ) Η βάρκα μας η κουρελού που είναι μπαλωμένη.
----
2. Οι 300 του Λεωνίδα ποιόν είχανε προδότη;
α) Τον Μητσοτάκη, που απέκτησε τικ όταν τον έπιασε από τον ώμο ο Ξέρξης.
β) Τον Κόκαλη, που φταίει ούτως ή άλλως για όλα.
γ) Τον Λεωνίδα, που παράτησε σύξυλη τη γυναίκα του για να πάει σε πάρτι μασκέ στις Θερμοπύλες.
----
3. Που οφείλεται η άνοδος της Χούντας την 21η του Απρίλη;
α) Στο γεγονός ότι ο Παπαδόπουλος έχασε τη συναυλία των Rolling Stones που έγινε στην Αθήνα μια μέρα πριν και από τα νεύρα του αναφώνησε "Που είναι το κράτος;" και πήρε ένα τανκ για να το βρει έξω από τη Βουλή.
β) Στον τέως Κωνσταντίνο που δεν έστειλε έγκαιρα το σχετικό flyer στον Παπαδόπουλο.
γ) Στους Κουμμουνιστές που πήγαν στη συναυλία και τα σπάσανε.
----
4. Γιατί έπεσε η Πόλη το 1453;
α) Επειδή οι Οθωμανοί προσβλήθηκαν που δεν τους άνοιγαν οι Βυζαντινοί την Κερκόπορτα όσες φορές κι αν χτύπησαν το κουδούνι.
β) Επειδή ο Φαλμεράιερ ζήτησε πιστοποιητικά Ελληνικότητας από τους κατοικούντες εν τη Πόλη κι αυτοί τον παρέπεμψαν στα δημοτολόγια κι εκείνοι στις νομαρχίες κι εκείνοι στην εκκλησία κι εκείνοι στο διάολο.
γ) Επειδή είχε παλιώσει και δεν την άντεχαν τα δοκάρια. Ρε μπούρδα Καραβάγγο! Ειδοποία ρε!
----
5. Ποιοί έκαναν το έπος του '40;
α) Οι οδοκαθαριστές του δήμου Ιωαννίνων, όταν διαμαρτυρήθηκαν για τον αυξημένο όγκο σκουπιδιών που παρουσιάστηκε όταν οι Ιταλοί καρνάβαλοι γέμισαν σερπατίνες και κομφετί την Πίνδο.
β) Οι βασιλοφρονούντες, όταν αντιστάθηκαν στην υποταγή κάτω από τη δυναστεία ενός κράτους που δεν είχε καν βασιλιά.
γ) Οι φτωχομπινέδες Ιταλοί που ήθελαν να έρθουν διακοπές στην Ελλάδα με τα πόδια επειδή η μπλουστάρ είχε ακριβό το μπιλιέτο.
----
6. Ποιά ήταν η σημασία της ναυμαχίας του Ναυαρίνου;
α) Έδιωξε τα Τουρκικά ψαροκάικα από το Ιόνιο με αποτέλεσμα να ευεργετηθούν οι Έλληνες ψαράδες και να ενισχυθεί ο Αγώνας με συναγρίδες, τσιπούρες και ροφούς.
β) Απελευθερώθηκε το Ναυαρίνο όπου επιτέλους οι πρωτεργάτες Κόχραν, Δεριγνύ, Χάμιλτον και Φαβιέρος απέκτησαν το πολυπόθητο εξοχικό που ονειρεύονταν.
γ) Καμιά απολύτως. Η τιμή του ψαριού είχε ήδη σταθεροποιηθεί μετά από διαβουλεύσεις με το Dow Jones.
----
7. Πως ξεκίνησαν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί αγώνες;
α) Από βαρεμάρα, επειδή δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμα η τηλεόραση.
β) Κατά τύχη, όταν ο Ηρακλής πέταξε κατά λάθος έναν βράχο από το Σούνιο στην Αίγινα και αφού πέτυχε τον Ποσειδώνα στο δόξα πατρί, γύρισε ο θεός της θάλασσας και του είπε: "Τώρα θες και βραβείο ρε μαλάκα;"
γ) Όταν έβαλαν στοίχημα ο Προμηθέας με τον Δία για το ποιός μπορεί να φτάσει γρηγορότερα στον Καύκασο σε έναν off-road μαραθώνιο. Νίκησε ο Προμηθέας...
----
8. Τι σημαίνει Τανζιμάτ;
α) Ρουμάνικο νεο-γκόθικ συγκρότημα που δίνει συναυλίες αποκλειστικά στην Ιερά Οδό σαν support του Νότη.
β) Βαριάντα της Κάρο-Καν με σκοπό το ματ με επίθεση από την πλευρά του ροκέ του βασιλιά.
γ) Ειδική μονάδα ΜΑΤ για τις πορείες ή αλλιώς Τμήμα Αναλφάβητων ΝέοναΖΙ - ΜΑΤ. Όλο μαζί: ΤΑΝΖΙΜΑΤ.
----
9. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ή τα Ελγίνεια Μάρμαρα είναι ο σωστός όρος;
α) Τα Γλυπτά του Παρθενώνα φυσικά!
β) Εννοείται τα Ελγίνεια Μάρμαρα!
γ) Δεν έχει καμία σημασία... δικά μας είναι;
----
10. Οι Έλληνες από που καταγόμαστε;
α) Άει πνίξου ρε! Από όπου γουστάρουμε! Λογαριασμό θα σου δώσουμε;
β) Από το διάστημα όταν οι καλοί "Ελ" -οι Έλληνες (και ο Δημοσθένης Λιακόπουλος) πρωτοήρθαν στη Γη για να τα βάλουν με τους κακούς "Νέφιλιμς" -τους Εβραίους (και τον Αντώνη Τσιπρόπουλο).
γ) Από την Αφρική. Είμαστε το μοναδικό Αφρικανικό κράτος που κατοικείται αποκλειστικά από λευκούς.
 
αγαπητε reader,

σαφως το μονο που αξιζει στους ανωνυμους υβριστες ειναι αδιαφορία και περιφρόνηση...

...αλλα, εαν είσαι σιγουρος ότι ιανος = μεβρακις = whatever = Β.Λ., τοτε εγω δεν θα ειχα κανενα προβλημα να τον "κραξω" δημοσιως (χιουμοριστικά εννοειται!!).

Οχι για τιποτε αλλο, αλλα για να δουμε εαν "when the going gets tough, the tough gets going"!!
 
Αγαπητέ φίλε Reader,
Δυστυχώς την ίδια ανοίκεια επίθεση δέχομαι κι εγώ απο τον Μαυράκη, Νευράκη πώς τον λένε. Εχει την άνεση να αυθαιρετεί γιατί όπως ξέρεις υπάρχει η δυνατότητα να αλλάζει ο αριθμός του ISP's και να φαίνεται πως κάποιος γράφει με διαφορετικές ταυτότητες και μάλιστα απο άλλα κομπιούτερς.
Αυτό συνέβη στην ψηφοφορία μου, όπου κάποιος χρησιμοποιούσε πολλά νούμερα και ψήφιζε με μανία το βιβλίο του Νίκου Λαγκαδινού "Καλύτερα τύψεις παρά απωθημένα". Ειδοποιήθηκα απο την εταιρεία κι έτσι εξαίρεσα το βιβλίο του συμπαθούς δημοσιογράφου και λογοτέχνη.
Δυστυχώς, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε το μπλόγκ απο τις επιθέσεις των κακόβουλων ανωνύμων. Σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Κατοικίδιο
 
@solaris
Μας έφτιαξες το κέφι...
 
@kikuchiyo
Ομολογώ ότι με αποκαλύψατε. Είμαι επίσης υπευθυνος για το ναυάγιο στη Σαντορίνη, για τα δομημένα ομόλογα και στις πορείες των φοιτητών ήμουν ο προβοκάτορας των αστυνομικών! Επίσης έχω μετοχές του Καστανιώτη και του Διαβάζω στο χρηματιστήριο και γράφω στο μπλογκ για να ανεβάσω την τιμή τους ως τυπικό ''παπαγαλάκι''. Το χειρότερο όλων είναι ότι παίρνω και ποσοστά από τα τεράστια ποσοστά των συγγραφέων αλλά αυτό δεν το μάθατε...Και αφού με ξεμπροστιάσατε στην μπλογκοκοινότητα σας προτείνω και δημοσίως να μοιραστούμε όσα έχει ο...ελβετικός λογαριασμός πριν ανοίξει με εισαγγελική απόφαση και τα χάσουμε όλα....Να είσαστε καλά γιατί με κάνατε και γέλασα και ως γνωστόν το γέλιο μακραίνει τη ζωή και η μιζέρια τη μικραίνει.
 
@nuwanda
Αφήνω την αθλιότητα να κτυπήσει κόκκινο και να παίξει με τα νεύρα όλων μας. Γιατί ακόμη και για τέτοια υποκείμενα δεν αξίζει η θανάσιμη αμαρτία του μπλόγκιγκ το outing (η αποκάλυψη ενός ανώνυμου μπλόγκερ). Υπάρχουν όμως και άλλες μέθοδοι αποκάλυψης το ξανάγραψα. Πιο νόμιμοι και πιο αποδεκτοί από όλους.
 
@κατοικίδιο
H στάση σας είναι εξαιρετική και πολύ θαραλέα. Μην εκπλαγείτε να δεχτείτε κάποια επίθεση τις επόμενες μέρες από κάποιο....άγνωστο μπλόγκερ. Αν συμβεί θα σας ενημερώσω κατ' ιδίαν (μέσω μέιλ) για την προστασία σας. Να σας πληροφορήσω γιατί και εμένα μου τα είπαν πιο ενημερωμένοι τεχνολογικά (προσωπικά είμαι λίγο...στουρνάρι) μπλόγκερ όταν χρειάστηκε να παγιδεύσω τον υβριστή μου. Κάθε σύνδεση στο δίκτυο έχει ένα IP. Για να αλλάξει κάποιος το IP πρέπει να αλλάζει σύνδεση και υπολογιστή. Αλλιώς δεν μπορεί να το κάνει με κανένα τρόπο. Η καταγραφή είναι αυτόματη.
Επίσης για το θέμα των ψηφοφοριών. Εσείς καθορίζετε εξ' αρχής για να μην υπάρχουν κρούσματα παραχάραξης πόσες φορές και σε ποιά βάση μπορεί να ψηφίζει ο κάθε επισκέπτης. Για παράδειγμα μια φορά όλη κι όλη και ένα βιβλίο τη φορά, μια φορά και περισσότερα από ένα βιβλίο η πολλές φορές (ούτως ή άλλως επιλογή να ψηφίζει κάποιος πάνω από μια φορά τη μέρα δεν δίνει η συγκεκριμένη εταιρεία αφού χρησιμοποιώ την ίδια) σε διαφορετικές μέρες και ένα βιβλίο.
 
Αγαπητέ Reader,
Σας ευχαριστώ για τη συμπαράσταση. Εχω ρυθμίσει να γίνεται η ψηφοφορία ως εξής : μία ψήφος μία φορά την ημέρα για κάθε βιβλίο απο ένα ISPs.Οπως σάς είπα-δυστυχώς- μπορεί να γίνει αυτή η παραχάραξη μ(δε γνωρίζω με ποιό τρόπο) και να αλλάζει ο κωδικός του χρήστη χωρίς να αλλάξει σέρβερ, γραμμή ή υπολογιστή.
Ειδοποιήθηκα απο την poll host και γι αυτό αναγκάστηκα να εξαιρέσω το βιβλίο του Νίκου Λαγκαδινού.
Δεν υπάρχει προστασία, άμα εκτίθεσαι στο διαδίκτυο σε ανωνύμους, είναι αναμενόμενες οι επιθέσεις.
Προσωπικά, δεν πειράζομαι γιατί καταλαβαίνω τον πόλεμο των υπανθρώπων!
Σάς ευχαριστώ και αν προκύψει κάτι άλλο θα μιλήσουμε με μέιλ.
 
Γεια χαρά,
Στριφογυρίζοντας στο δίκτυο και ψάχνοντας αναφορές στο βιβλίο "100 μέτρα κάτω από το γέλιο" του Αστέρη Αστεριάδη, έπεσα στο blog σας, και είδα πως κάποια στιγμή είχε γραφτεί ως "100 μέτρα κάτω από το νερό", εκ παραδρομής (αν και δεν είναι άσχημος τίτλος κι αυτός ;-)
Επειδή η σελίδα ήταν προσωρινά αποθηκευμένη και όχι μόνιμα, θα ήθελα αν γίνεται να μπορούσα τις όποιες αναφορές έγιναν σε αυτό, αν έγιναν, ή αν απλά ήταν στο poll για τα καλύτερα βιβλία του Γενάρη του 2007.
Συνήθως δεν τσεκάρω τα μπλογκς, γι' αυτό αν είναι εύκολο στείλτε μου ένα mail στο info@haramada.com .
Ευχαριστώ,
Νεκτάριος Λαμπρόπουλος
www.haramada.com
 
Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι όλα γίνονται γιατί έπρεπε να γίνουν κι άλλες γιατί μας το οφείλουν. Στην δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να ανήκει το τραγούδι που άκουσα τυχαία στο ραδιόφωνο :
"Συνιστώ ψυχραιμία, η ζωή είναι μία..."

Κι αν η λέξη της μόδας είναι η "παπάρα", είναι και υπό διωγμό,
αφού ακούστηκε ότι θα ποινικοποιηθεί η χρήση της.
Αν η ζωη είναι όπως λένε μια σαλάτα, δε μπορώ να διανοηθώ χωριάτικη χωρίς παπάρες.

Και τι θ' απογίνουμε χωρίς παπάρες;
Είναι κι αυτές μια κάποια λύση.
 
φίλε αναγνώστα σας ευχαριστώ για την εξ'αναπηδήσεως πάσα (το'χα φυλαγμένο αυτό για χρόνια),

πειράζει, λένε κάποιοι, να παινέψουμε τον μεθενίτη χωρίς να'χουμε διαβάσει το δεύτερο βιβλίο του - απλώς επειδή μας άρεσε και μας κράτησε το ενδιαφέρον το πρώτο του.
πειράζει, ε;
αν όμως δεν επρόκειτο για μεθενίτη;
αν επρόκειτο για τις λεγόμενες 'κλασικές αξίες;'
αν πάρουμε τα βαριά κι ασήκωτα ονόματα προυστ, τζόυς, κάφκα, πεσσόα, μπόρχες, φλωμπέρ, μπαλζάκ;
δεν έχετε γνωρίσει/υποπτευθεί/ξεμπροσιτάσει ποτέ και κανέναν που να σας πιπιλάει αυτά τα ονόματα ως μάντρα ινδουϊστική κι ατέρμονη ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει διαβάσει μήτε το κομπραί, μηδέ τον καλλιτέχνη σε νεαρή ηλικία (δε συζητάμε για οδυσσέα και για φίνεγκανζ γουέικ); ενώ αγνοεί επιδεικτικά αν το βιβλίο της ανησυχίας μιλά για ανησυχίες τύπου αγοραφοβία ή αν είναι φιξιόν ή ό,τι άλλο, ενώ τον πύργο τον παράτησε στην τρίτη σελίδα, την αισθηματική αγωγή στην δεύτερη κάι την ανθρώπινη κωμωδία μήτε που την έχει πιάσει ποτές το χεράκι του;
δεν σας έχει τύχει;
κι αυτόν/αυτήν λοιπόν τον/την κακομοίρη/α που κορδώνεται και ξερνοβολά ονόματα που δεν τα κατέχει γιατί του τ'αναγνωρίζουμε το δικαίωμα; γιατί αυτό έχει σημασία.
του τ'αναγνωρίζουμε και το προσυπογράφουμε και το θεωρούμε αναφαίρετό του δικαίωμα να κομπάζει στο ξεκούδουνο επειδής τα ως άνω προσώπατα είναι καταξιωμένα και με τάφους που δέχονται επισκέψεις και τα γράφουν οι δομές και οι ενκάρτες κι οι μπριτάνικες;
ή μήπως - λέω, μήπως - υπάρχει κι ένα πικροράδικο ψυχικό μισερής αποστροφής για το γείτονα και συνάνθρωπο που γράφει, οπότε το να παινεύεις αδιάβαστος τον πεθαμένο και αλλοδαπό είναι κουλ ενώ άμα πεις καλή κουβέντα για ζώντα και ομογάλακτο είναι φτου κακά και ντροπής πράματα;

α.κ.
 
This comment has been removed by the author.
 
This comment has been removed by a blog administrator.
 
Το προηγούμενο σχόλιο του χρήστη mevrakis διεγράφη από τον διαχειριστή του μπλογκ γιατί περιείχε υβριστικές εκφράσεις για τον συγγραφέα Αύγουστο Κορτώ. Η ίδια τακτική τηρείται για όλα τα υβριστικού περιεχομένου σχόλια προς τρίτους (χρήστες ή επισκέπτες).
Ο διαχειριστής του μπλογκ παρακαλεί τον χρήστη mevrakis να επικοινωνήσει ηλεκτρονικά μαζί του για να του συστήσει ψυχίατρο ειδικευμένο σε περίπτώσεις παιδικών απωθημένων και κατά φαντασία ποιητών.
 
@nectous
Θα σας ενημερώσω αφού εξερευνήσω λίγο το μπλογκ. Με 250 ποστ και μερικές εκατοντάδες βιβλία να έχουν περάσει από τις ψηφοφορίες από τον περασμένο Μάρτιο είναι πρακτικά αδύνατο να το θυμάμαι. Για τη λάθος ονομασία ζητάω συγνώμη.
 
@papoua
Τεράστιο λάθος η τοποθετησή σας. Η παπάρα στη...σαλάτα είναι βλαπτική αλλα ενίοτε αν το λάδι είναι για παράδειγμα καλής ποιότητας εξαιρετική. Ο παπάρας της ζωής αγαπητέ είναι χρήσιμος. Διότι όταν πάψεις να τον παίρνεις στα σοβαρά εξασφαλίζεις και το γέλιο της χρονιάς.
 
@a.c.
Δυστυχώς αγαπητέ μου το πρόβλημα έχει βαθύτερες ρίζες. Δεν είναι τυπική αντιπαράθεση του παλαιού με το νέο, του κατεστημένου της λογοτεχνίας με τα επαναστατικά στρατεύματα του πνεύματος. Εχει να κάνει με τη μικρότητα των ανθρώπων και τα βαθιά ανικανοποίητα ακόμη και των θεωρούμενων επιτυχημένων. Η λογοτεχνική ωριμότητα ενός δημιουργού δεν εξάγεται μόνο από την ποιότητα του έργου που καταθέτει αλλά κυρίως -για μένα- από τη δυνατότητά του να αναγνωρίζει τους κάλιστους ή τους καλύτερους του όταν αυτοί, όπως σωστά επεσήμανες, βρίσκονται εν ζωή και σε φάση πλήρους δημιουργικής έξαρσης. Και όχι όταν έχουν αποσυρθεί στα ΚΑΠΗ της λογοτεχνίας ή από τον κόσμο των ζωντανών.
 
αγαπητέ ρίντερ, διαβάστε το αρθρο της Αμαντας Μιχαλοπούλου στην Καθημερινή. Λέει τα πράγματα με το όνομα τους και αναφέρεται στον "χολωμενο ποιητη" Γιώργο Μίχο, η Βασίλη Λ. (οπως ειναι το αληθινό άνομά του που το ξερετε οπως και ένα σωρό άτομα της μπλογκόσφαιρας) ο οποίος έγραψε αυτό το κατάπτυστο αρθρο εναντίον της. Εσείς βέβαια είχατε τη χαρά να φιλοξενήσετε και τις άλλες περσόνες του οπως Μευράκης κλπ.
Η σταση, δεν ανοίγω διάλογο με το είδος αυτό, σωστή και επαινεταία.
 
@kahtistis
To ανάρτησα το άρθρο. Βεβαίως και ξέρω όλες τις περσόνες όπως και όσες άλλες προκύψουν στο μέλλον. Επί προσωπικού αδιαφορώ ότι και να μου γράφει και δεν ασχολούμαι (άλλωστε δεν διαθέτω πτυχίο ψυχιάτρου και αλλά ούτε και τον απαιτούμενο χρόνο για να διαβάσω την πραγματεία του Φρόιδ περί σχιζοειδών προσωπικοτήτων) αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω και στον ''τρελλό του χωριού'' να αφήνει υβριστικά σχόλια στο μπλογκ για άλλους όπως έκανε με τον Αύγουστο Κορτώ. Εκεί ατυχώς χρησιμοποιείται η μέθοδος της διαγραφής.
 
αγαπητέ αναγνώστα,

τα μπινελίκια τα πισώπλατα και τα κατάμουτρα τα'χω χορτάσει τόσα χρόνια. και δεν το λέω με ακκισμό, τύπου "πετροβολούνε την κορτω-μηλέα που καρπίζει". κάθε άλλο. εριστικός κι οξύθυμος (κι ενίοτε μικρόψυχος) άνθρωπος είμαι, λογικό είναι να μου την πέφτουνε. μάλιστα, προκειμένου ο όποιος μισαλλόδοξος να φτάσει σε ξυλοδαρμούς (άμα και δεν είναι κότα, δηλαδή), κάλλιο να βρίσει και να ξεθυμάνει και μετά ένα ακινετόν και πεντ'έξι σταγονίτσες αλοπεριντίν κι είμαστε κούκλες.
ωστόσο, μιας και φοριέται η ποίηση, ως όπλο πλέον οίησης, και μιας κι οι μπλόγκερζ τούτοι δεν συνειδητοποιούν πως οικειοποιούμενοι μια τόσο στρυφνή και δια τούτο ιερή τέχνη γίνονται σκυλορέζιλα οι ίδιοι αλλά και την ιδιότητα του μπλογκογράφου την καταποντίζουν ως 'δεύτερη', τους αφιερώνω ένα μικρό στιχούργημα, που αναμασά τα όσα κείνοι πρώτοι άρχισαν να εξεμούν.
σε καλή μεριά.

Ερωτική Μπαλάντα Σ’Έναν «Ξένο» Συγγραφέα

Τώρα π’ανθίσανε τα μπλόγκ και πέσαν οι προσόψεις,
είναι σαφώς πιο δύσκολο το νήμα να διακόψεις
της του εκάστου αφήγησης – καλής, ή τετριμμένης,
και για ζητήματα πολλά γνώση βαθιά λαβαίνεις.

Τζάμπα καλέ ενημέρωση, δωρεάν δημοκρατία,
(κι ελυθερία, αγάπη μου, γλυκιά ελευθερία)
απ’άνομα συμφέροντα εκδοτών, εφημερίδων,
που εκθρέφουν τους γραφιάδες τους ως σμήνη κατσαρίδων.

Και σοβαρά: κάποια σωστά λένε τα παραπάνω,
και στην ελεύθερη έκφραση τον τεμενά μου κάνω,
κι είναι καλό ό,τι γράφεται, γιατί μέσα απ’τις λέξεις
το σύστριγγλο εξατμίζεται – αν ξες να τις διαλέξεις.

(Αν γράφεις πάλι απρόσεχτα, κακό του κεφαλιού σου!
Είναι σαν να εμπαίζεις με την άκρη του πουλιού σου
τη σκούπα την ηλεκτρική. Αν στ’αποκεφαλίσει,
δε φταίει. Της φάνηκε βρωμιά, κι είπε να καθαρίσει).

Μα ας μην εκτροχιάζομαι. Εγώ ήθελα να είπω
γι’αυτό το δώρο το ύπουλο, τον δούρειον τούτον ίππο,
που μπαίνει μέσα από τα μπλογκ τα τόσο προσφιλή
και μας ζαλίζει τ’απαυτά μας και την κεφαλή.

Την νόσο την αγιάτρευτη: τη λένε συγγραφέα,
και πάσχει από τον εθισμό να γράφει λόγια ωραία
ή άσχημα. Ανάλογα. Το χάρισμά του, βλέπεις,
του το πολιορκούνε τα συμφέροντα της τσέπης.

Α, βέβαια! Τόση προβολή, τι νόμισες, δε βγάζει
το χρόνο ένα-δυο μύρια, δυο ρετιρέ στο Γκάζι;
Κι αν πεις τα περιοδικά και μια εφημεριδούλα
σ’αφήνουνε παρά να πάρεις μέχρι Σπετσοπούλα.

Μα είναι, θα πεις, ατάλαντοι, τους λείπει η φαντασία!
Καλολογούν ατέρμονα, φλυαρούν χωρίς ουσία!
Τους βάζουνε στη μόστρα θείοι, γκόμενοι, γιαγιάδες,
αρχισυντάκτες, σύλλογοι, μασόνοι και παπάδες!

Γι’αυτό – για δες το θράσος τους! Ρε, θέλουν να πουλήσουν!
Πια δε χορταίνουν οι αισχροί! Πια, πόσο να πλουτίσουν;
Και θέλουνε ν’αρπάξουνε και την μπλογκοκουβέντα
σα να κερδίζεις πάστες και να θες και τη μερέντα!

Μα τι να πεις; Ανάξιοι. Γιδοτόμαρα. Χαμένα
κορμιά, που τα μηνύματα τα έχουνε χεσμένα.
Που δε νογάνε ντιπ από καθήκοντα ιερέως
που αν τ’αγνοεί ο συγγραφεύς, να του κοπεί το πέος!

Πού ο Μπόρχες; Ε; Πού ο Κάφκα; Πού τα ζώα οι συγγραφείς μας!
Τους βάζει πλάι στον Προυστ ποτέ ή πλάι στον Τζόυς κανείς μας;
Ποτές! Θού Κύριε! Φτού κακά! Αυτός καλέ είναι τέρας
ιερό! Που εγώ, ειδικά, τον έχω ωσάν το φως της μέρας!

Ναι – βέβαια μην το πείς ποτέ σε κανά αυτί κακό,
του Τζόυς είχα προσπαθήσει κάτι στ’αγγλικό
πρωτότυπο να το διαβάσω, κι είχα βαρεθεί,
και με τον Κάφκα μια βδομάδα είχα κοιμηθεί.

Όμως κι αυτός ο κερατάς! Μα, να μην έχει τέλος
μήτε ένα απ’τα βιβλία του; Κι ο άλλος, με το μέλος
που του’λειπε; Ο γκαβός καλέ, δεν ήτανε γκαβός
ο Μπόρχες; Μα το διάβασα, το’λεγε η Κέιτ Μος

σε μια συνέντευξή της. Έχταχτος κι ο μακαρίτης!
Μάστορας στο διήγημα, στην ποίηση τεχνίτης!
Βέβαια, την αμαρτία μου να πω, δεν τον αντέχω,
μα είναι ποσότης τραγική, πρέπει να τον κατέχω!

Όπως τον Προυστ. Καλά, κι αυτός, μα τέτοιο αγκωνάρι;
Να θες για να τον κουβαλήσεις ειδικό ζωνάρι
για κήλες! Και κοιμήσης λίγο, μούχλας, πα-πα-πα!
Καλά έλεγε ο Κούβελας τον ποιητή λαπά!

Δεν έγραφε και ποίηση; Μα το’ξερα, σου λέω,
εγώ διαβάζω γενικώς το κάθε τι ωραίο,
ιδίως το εισαγόμενο. Α, αγάπη μου, όλα κι όλα,
δε θα χαλώ τα μάτια μου με την κάθε καριόλα

την κακομοίρα, άθλια, την κάθε κυριούλα
που εκδίδει στην Ελλάδα. Εμένα, η ψυχούλα
μου είναι ταγμένη σε υψηλά συγγραφικά ιδεώδη,
κι όχι σε συμπατριώτισσες της Πάνια και της Θώδη!

Δεν πήγα φροντιστήρια, δεν πήρα λινγκουαφόν
για να το σπαταλάω στης Αθήνας το παρόν,
σε ποταπά προβλήματα, φτηνές ψευτο-αξίες.
Α, όχι! Εμένα μ’αφορούν μόνον οι γαλαξίες

των πεθαμένων δημιουργών. Μ’αυτούς, είμαι ασφαλής,
να μη φανώ χωριάτισσα, μη δείξω γι’αφελής.
Κι αν δεν τους ξέρω απ’έξω, ε, μωρό μου, τι να κάνω;
Εγώ κυρίως στην παραλία και στ’αεροπλάνο

διαβάζω. Η ώρα να περνά – μα όχι με μελούρα
και με ποπ-κορν ελληνικό! Να μένει και κουλτούρα,
να’χω να λέω μεθαύριο, σ’ένα τέιο, σ’ένα τίλιο
για Πιραντέλλο, μάτια μου, όχι για να ένα μήλο!

Γι’αυτό, μην ασχολείσαι. Κλείσε τώρα τα ματάκια.
Κι αδιάβαστη κι αμάθητη και με ψιλο-νευράκια,
αν λες για ξένους και νεκρούς, θα πέφτεις πάντα μέσα.
Ποιος αδειάζει τώρα άμα είναι για Έλληνα μπουχέσα

και ζωντανό. Χέσ’τους αυτούς. Δεν έχουν ενδιαφέρον.
Τους τρώει η μιζέρια τους, το εκδοτικό συμφέρον.
Χτύπα τους μόνο. Φτύνε τους. Πάτα τους σα σκουλήκια.
Αφού αυτοί είναι κατιμάς, κι οι ξένοι; Τεφαρίκια!
 
Ελπίζω να σας το έφτιαξα, γιατί πολύ n(m)evraki(a) διαπιστώνω τον τελευταίον καιρό...

Τις γαλλικές προεδρικές εκλογές τις είδατε; Δεν είναι φοβερό να εκλεγεί ο Σαρκό; Αυτά που ήξεραν οι γάλλοι περί "γαλλικής Δημοκρατίας", να τα ξεχάσουν...
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?