Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Saturday, March 31, 2007

 

To βραβείο του Να ένα μήλο (updating)

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για τον Κυριακάτικο καιρό είναι καλή. Και τη μέρα του ψέματος διάλεξαν η Λώρη Κέζα και οι συνεργάτες της στο Να ένα μήλο για την απονομή των βραβείων του περιοδικού. Η γιορτή ανοικτή σε όλους (συγγραφείς, αναγνώστες και εργαζόμενους στο χώρο του βιβλίου) ένα μεσημεριανό πάρτι θα αρχίσει ακριβώς στις 12 στο Τεχνολογικό Κέντρο Λαυρίου (με dj και κρασί) που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης επί της λεωφόρου Λαυρίου 1. Το έπαθλο για το καλύτερο μυθιστόρημα είναι 3.000 ευρώ, χορηγία της εταιρείας Lamda Pharmaceuticals. Οι πέντε υποψήφιοι συγγραφείς είναι οι:
Ελένη Γιαννακάκη «Τα χερουβείμ της μοκέτας»
Άντζελα Δημητρακάκη «Το μανιφέστο της ήττας»
Αντώνης Σουρούνης «Το μονοπάτι στη θάλασσα»
Αλέξης Σταμάτης «Αμερικάνικη φούγκα»
Πέτρος Τατσόπουλος «Η καλοσύνη των ξένων».
Εάν δεν σας βγάλει ο δρόμος σας προς το Λαύριο και μείνετε σπίτι ψάξτε το άρθρο της Λώρης Κέζα στο Βήμα του Σαββάτου για το πώς λειτουργεί η….φάμπρικα των ευπώλητων! Έχει πραγματικό ενδιαφέρον και προφανώς η οικοδεσπότης της Κυριακάτικης γιορτής σε μεγάλα κέφια αποφάσισε να μη χαριστεί σε…κανένα. Στο Λαύριο όμως θα μοιράσει βραβεία και 3.000 ευρό….



Το βραβείο του ’’Να ένα μήλο’’ κατέληξε στον Αντώνη Σουρούνη για το βιβλίο του ’’Το μονοπάτι στη θάλασσα’’. Σε μια από τις μάλλον, σπάνιες, δημόσιες εμφανίσεις του τα τελευταία χρόνια ο λογοτέχνης, που συνοδευόταν από τον εκδότη του Θανάση Καστανιώτη, παρέλαβε το βραβείο με ένα σύντομο και λιτό λόγο.

Comments:
Πριν λίγες μέρες βρισκόμουν σε κεντρικό βιβλιοπωλείο του Χαλανδρίου - αν και συνηθίζω να αγοράζω ότι χρειάζομαι από μικρά βιβλιοπωλεία - αναζητώντας τον πρώτο τόμο της αυτοβιογραφίας του Κανέτι. Στο τμήμα της λογοτεχνίας οι μόνοι πελάτες εγώ και μία νεαρή κοπέλα η οποία αφού πέρασε πολλή ώρα να διαβάζει οπισθόφυλλα και να ξεφυλλίζει βιβλία, κατέληξε στην αγορά του βιβλίου του Τατσόπουλου 'Η καλοσύνη των ξένων'. Μπορεί και να κάνω λάθος αλλά εκείνη την στιγμή σκέφτηκα ότι είναι τέτοια η πλύση εγκεφάλου από τα mass media που ο μέσος αναγνώστης αισθάνεται ότι αξίζει να δώσει τα λεφτά του μόνο αν αγοράσει κάτι το οποίο αγοράζουν όλοι οι άλλοι. Το ίδιο απόγευμα βγήκα για καφέ με φίλους που προσπάθησαν να με πείσουν να πάμε το μεσημέρι της 1ης Απριλίου (δηλαδή σήμερα) στην απονομή των βραβείων του περιοδικού 'να ένα μήλο' για τον καλύτερο Ελληνα συγγραφέα του 2006. Εχοντας δει την τελική λίστα με τα 5 βιβλία αρνήθηκα ευγενικά. Ενιωσα ότι η υποψηφιότητα μέτριων κειμένων που φέρουν την υπογραφή των 'συνηθισμένων υπόπτων' (Δημητρακάκη, Σταμάτης, Τατσόπουλος) δεν άξιζε τον κόπο και τον χρόνο μου. Ελπίζω και οι πενήντα κριτές να διάβασαν τουλάχιστον τα 5 βιβλία της βραχείας λίστας γιατί γνωρίζω ότι κάποιοι από αυτούς δεν είχαν διαβάσει ούτε το βιβλίο που οι ίδιοι πρότειναν για την μακρά λίστα. Ας όψεται η καλοσύνη των mass media.
 
Καφεϊνη,
Πόσο δίκιο ανομολόγητο, πόσο δίκιο. Γι αυτό έφτιαξα μια τεράστια λίστα με τα σημαντικότερα βιβλία ( όχι μόνο τα ευπώλητα) και σάς καλώ όλους να ψηφίσετε εκείνα που νιώθετε πως αξίζουν. Ας δώσουμε ένα μάθημα στον ασφυκτικό κλοιό του συστήματος!
 
kafeini
Τι σύμπτωση κι εγώ αρνήθηκα να πάω στο Λαύριο. Κάνω αντίσταση. Χα. Αλλά πού να το καταλάβουν. Μα κι αν το καταλάβουν...

katoikidio
Μα καλά, εσείς κάνετε αντίσταση προτείνοντας τα ίδια βιβλία που προτείνουν αυτοί στους οποίους αντιστέκεστε; Καλά, τα 'χω παίξει τελείως. Κάτι ύποπτο συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας αρχηγέ...
 
@kafeini
Δεν ξέρω τι άξιζε ή όχι τον χρόνο σας και δεν θα διαφωνήσω με τα αναγνωστικά σας γούστα. Το θέμα Τατσόπουλου σε άλλους λειτούργησε θετικά, σε άλλους (σ’ αυτή την κατηγορία ανήκω αν και πρεσβεύω την άποψη ότι οι συγγραφείς δεν πρέπει να είναι ξεκομμένοι με τον κόσμο και απρόσιτοι)αρνητικά. Και έγραψα από τον Ιανουάριο τι με ενοχλεί στην υπερ-έκθεση του συγκεκριμένου συγγραφέα.
 
Αγαπητή καφείνη,
Μην τρελλαίνεστε. Αλλοίμονο απο τη μακριά λίστα των βιβλίων της ελληνικής παραγωγής του 2006 να εξαιρέσω τώρα τους ευπώλητους! Θα ήταν τρομερά κομπλεξικό εκ μέρους ενός βιβλιολάτρη μπλόγκερ.
Αλλά δεν αίμαι και Λώρη Κέζα να παροσυιάζω ως καλύτερα βιβλία εκείνα του Τατσόπουλου και της Νάσιουτζικ μόνο!
Αυτό είναι προσωπική παρωδία βιβλιοπαρουσιαστή!
Δεν πειράζει η Κέζα την παρέα της κερνάει! Οπως λέμε, Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει!
Ετσι ακριβώς.
Ψηφίστε κυριούλα μου τα βιβλία που γουστάρετε για να κάνετε τη διαφορά!
 
@katoikidio
Μια μικρή επισήμανση..Δε νομίζω ότι ούτε η Νάσιουτζικ, ούτε ο Τατσόπουλος είχαν ποτέ σχέση με το Να ένα μήλο. Ούτε υπάρχουν τα ονόματα τους στη λίστα των 50 συγγραφέων που έχουν γράψει κείμενα στο Να ένα μήλο και είχαν δικαίωμα ψήφου.
 
@kafeini
Ξαναβλέποντας την απάντηση που σας έδωσα λίγο πιο πάνω και επειδή ο γραπτός λόγος πάντοτε ενέχει πιθανότητας παρεξήγησης να διευκρινίσω κάτι. Λέγοντας ''δεν διαφωνώ με τα αναγνωστικά σας γούστα'' δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι συμφωνώ! Θα έλεγα μάλλον το αντίθετο όσον αφορά ειδικά τους Τατσόπουλο, Σταμάτη (θέλω να διαβάσω την τελευταία δουλειά της Δημητρακάκη και δεν εκφέρω άποψη αυτή τη στιγμή γιατί ίσως την υπερτιμήσω ή την αδικήσω) τους οποίους προσωπικά θεωρώ εξαιρετικούς συγγραφείς. Για τον Σταμάτη το έχω γράψει κατ' επανάληψη το ίδιο και για τον Τατσόπουλο και η διαφωνία μου σχετικά με την ''Καλοσύνη των ξένων'' ήταν ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ (το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει και θα το διαβάσω αποστασιοποιημένος ίσως και μετά από πολλούς μήνες) και δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με το ποστ του Ιανουαρίου. Αν η συγκεκριμένη γενιά συγγραφέων διακρίθηκε πέραν του συγγραφικού ταλέντου και για την έλλειψη εσωστρέφειας της δεν μ' ενοχλεί στο ελάχιστο. Εδώ έχουν λόγο και άποψη ακόμη και τα ''σκουπίδια'' αυτού του τόπου και προσωπικά δεν μ'ενοχλεί να θέλουν οι συγγραφείς να μιλάνε για τη δουλειά τους ή να την προβάλουν. Το αντίθετο θα υποστήριζα και το έχω υποστηρίξει. Αυτά γιατί δεν θέλω απαντώντας σε ένα σχόλιο να χρεωθώ και τις απόψεις του δικού σας σχολίου που δεν μ' αντιπροσωπευουν αλλά είσαστε ελεύθερος να τις εκφράζεται πάντοτε στο πλαίσιο της καλοπροαίρετης παράθεσης θέσεων. Ευχαριστώ.
 
Ψάχνω από προχτές στο ίντερνετ, μα δεν μπορώ να το βρω. Τελικά Reader's-Diggest, ποιος το πήρε;
 
@desiderius
Δεν είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρον που έγιναν ελάχιστες αναφορές στην βράβευση του Σουρούνη για το 'Μονοπάτι στη Θάλασσα'; Αναρωτιέμαι τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
 
Αγαπητέ αναγνώστη,το μπλογκ σας μου αρέσει πολύ και σας επισκέπτομαι συχνά. Εχω μία παρατήρηση που δεν αφορά μόνον εσάς αλλά και τους υπόλοιπους μπλόγκερς που ασχολούνται με το βιβλίο:έχω βαρεθεί να διαβάζω επικρίσεις αλλά και επαίνους για τον Αλέξη Σταμάτη. Δεν έχω καταλάβει αν αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι το έργο ή η προσωπικότητα του εν λόγω συγγραφέα. Δεν έχω επίσης καταλάβει γιατί κάθε φορά που κάποιος δηλώνει πως δεν του αρέσει 'Η Αμερικάνικη φούγκα' σπεύδετε να μας υπενθυμίσετε πόσο σπουδαίο συγγραφέα τον θεωρείτε. Δεν αρκεί το μπλογκ του Σταμάτη για να προσφέρει απαντήσεις στους επικριτές του; Αν ήμουν ο Σταμάτης θα είχα πάθει κατάθλιψη και με τους επικριτές μα και με όσους με αδέξιο τρόπο προσπαθούν να υποστηρίξουν τη δουλειά μου. Ας τον αφήσουν ήσυχο τον άνθρωπο να συγκεντρωθεί στη συγγραφή του επόμενου βιβλίου του.
 
Kafeini,

Αν υπαινίσσεσαι ότι το βραβείο, λόγω κακών επιλογών ή ανεπαρκών κριτών έχει περιορισμένη αξία, δεν έχω γνωμη.

Αν υπαινίσσεσαι το ερώτημα, πια αξία έχει ένα ακόμα βραβείο, σε μια χώρα που το προϋπάρχοντα λογοτεχνικά βραβεία έχουν περιορισμένο αντίκτυπο, αυτό όντως είναι ένα ερώτημα.

Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι ό,τι λες υποδηλώνει την κακή σχέση των Μηλιτών με το ίντερνετ... Είχαν φτιάξει ένα μπλογκ, μα απο καιρό έχει σιγήσει.
 
Απαντώ στην Solaris επειδή θέλει να το τραβήξει. Οι Μιλήσιοι είναι σοφοί δηλαδή; Οι συνεργάτες του Μήλου είναι κάτι ως μια ομάδα κρούσης και παράκρουσης της λογοτεχνίας;
Επιεικώς κότες τους βρίσκω και ως προς την επιλογή της μακριάς και της βραχείας λίστας. Αφού διάλεξαν τους πολυπαιγμένους φίλους και κολλητούς , μετά βράβευσαν το Σουρούνη για να μην ξεφτιλιστούν εντελώς.
Οσο για την Κέζα βοήθησε μερικούς συγγραφείς τους οποίους εξακολουθεί να βοηθάει και να τους ανακυκλώνει.Κι αυτοί γράφουν στο περιοδικό της κι έτσι παει το βασίλειο.
Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, αλλά μη μας παριστάνουν και τους αδέκαστους κριτές οι Μηλίτες!
Οχι καινούριο αλλά κατακριτέο!
 
@lwxantra
Λυπάμαι για το αργοπορημένο της απάντησης και σε σένα και στους υπόλοιπους αλλά δυστυχώς οι επαγγελματικές υποχρεώσεις τρέχουν και ο χρόνος τις τελευταίες μέρες ήταν λιγοστός. Δεν ξέρω αν κάνω κάτι άκομψα, ξέρω ότι κάνω, λέω και γράφω ότι πιστεύω. Αν μου λείπει κομψότητα στον καλό λόγο για ένα συγγραφέα δεν παύει να είναι καλός λόγος...Δεν είμαι αυτόκλητος υποστηρικτής ούτε του Α.Σ. γιατί όντως δεν το έχει ανάγκη, ούτε κάποιου άλλου λογοτέχνη. Ξεκαθάρισα ότι όσα γράφω τα γράφω γιατί ενδεχόμενα από μια προγενέστερη απάντηση μου να άφηνα λάθος εντύπωση και συμπέρασμα. Περισσότερο τον εαυτό μου δικαιολόγησα και υπερασπίσθηκα παρά τον συγγραφέα.
 
@lwxandra
Σας καλοσωρίζω με την ευκαιρία και στη μικρή κοινότητα μας καιευελπιστώ αφού είδα ότι είσαστε νέα μπλόγκερ ότι η δράση σας δεν θα περιορισθεί σε ένα και μόνο σχόλιο.
 
@solaris
Από τις σπάνιες φορές που δεν έχω αντίλογο.
 
@κατοικίδιο
Αγαπητέ μου η έκφραση κότες νομίζω ότι είναι ατυχής και φαντάζομαι ότι ως ένας άνθρωπος που έχει λογοτεχνικές ευαισθησίες το λεξιλόγιο σας είναι πλουσιότερο αυτού του μικρού ατυχούς δείγματος. Εάν έχετε τόσο καλές πληροφορίες για το τι έγινε με την ψηφοφορία και όχι εικασίες χρήσιμο θα ήταν να τις μοιραστούμε όλοι παρέα και να γίνουμε σοφότεροι. Αν πάλι όσα αναφέρατε αφορούν εικασίες φαντάζομαι ότι ειπώθηκαν εν θερμώ...
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?