Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Thursday, March 08, 2007

 

Captain America is dead!




Το εξώφυλλο του πρώτου Captain America το 1941,
με τον ήρωα να γρονθοκοπεί τον Χίτλερ. Δεξιά, το τέλος μετά από 66 χρόνια
εκδοτικού θριάμβου!





Αν δεν πρόκειται για κάποιο διαφημιστικό τρικ τότε ένας ακόμη σύντροφος της νιότης μας περνάει στο ντουλάπι των αναμνήσεων μαζί με δεκάδες άλλους χάρτινους ήρωες! Χθες, στην Αμερική κυκλοφόρησε (θεωρητικά πάντοτε) το τελευταίο τεύχος του περιοδικού κόμικ Captain America και ο θρυλικός ήρωας βρίσκει το θάνατο κτυπημένος από ελεύθερο σκοπευτή- πληρωμένο δολοφόνο την ώρα που βγαίνει από το δικαστικό μέγαρο. Στον κόσμο των κόμικ βέβαια είναι συνηθισμένη υπόθεση η ’’νεκρανάσταση’’ διαφόρων ηρώων άμεσα ή μετά από κάποια χρόνια αν και στις ΗΠΑ πολλοί υποστηρίζουν ότι ο ’’θάνατος’’ του Captain America είναι διαφημιστικό τρικ αφού σύντομα αναμένεται η κινηματογραφική μεταφορά του.
Τι εστί Captain America; Λίγο μετά την πτώση της χούντας στην Ελλάδα εμφανίστηκαν τα πρώτα περιοδικά της ειδικευμένης στα κόμικ επιστημονικής φαντασίας και υπερ-ηρώων Marvel. Πιτσιρικάδες τότε κοντά στην εφηβεία μας ανακαλύψαμε ότι υπήρχε ένας άλλος ’’κόσμος’’ στο χαρτί. Η πολυχρωμία, η αρτιότητα των σκίτσων, οι φοβερές επινοήσεις των σεναριογράφων με έκαναν να κοιτάζω με ανοικτό το στόμα τα περιοδικά τύπου Captain America, Hulk, Spider Man, X-Men κλπ. Μάλιστα, η ιδιαιτερότητα της εποχής ήταν ότι ενώ τα περισσότερα κυκλοφορούσαν σε εβδομαδιαία βάση δεν ακολουθούσαν τη σειρά της Αμερικάνικης αγοράς αλλά είχαν (για ένα ανεξήγητο λόγο) μια δική τους αρίθμηση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνέχεια στις εκδόσεις από εβδομάδα σε εβδομάδα. Εκείνες τις εποχές κοιμόμουν έχοντας αριστερά μου τα βιβλία του Ιουλίου Βερν και δεξιά τα φτηνο-κόμικ.
Με τα χρόνια που κύλησαν τα αμερικάνικα κόμικ απομυθοποιήθηκαν. Ακολούθησε μια έντονα πολιτικοποιημένη εφηβεία με άλλου είδους αναζητήσεις και η πίστη ότι πίσω από τις περιπέτειες τύπων που φόραγαν για στολή την αμερικάνικη σημαία κρυβόταν η ιμπεριαλιστική προπογάνδα και καμουφλαρισμένα μηνύματα που υμνούσαν την Panx Americana στη λογική ότι ’’εμείς είμαστε οι καλοί και όλοι οι άλλοι οι κακοί του πλανήτη’’. Παράλληλα, στην ελληνική αγορά άρχισαν να κυκλοφορούν περιοδικά κόμικ με άποψη και θέση για σοβαρά ζητήματα όπως η θρυλική Βαβέλ, της οποίας ακόμη είμαι μόνιμος αναγνώστης και τα γούστα άλλαξαν! Αλλά οι αναμνήσεις από τα χρόνια της αναγνωστικής αθωότητας δεν έσβησαν ποτέ!
Για τους αμύητους σαν ένα μικρό επικήδειο θα θυμίσω τι ήταν ο Captain America. Πίσω από τη φανταχτερή στολή του κρυβόταν στην πραγματικότητα ένας καχεκτικός νεαρός ο Στιβ Ρότζερ που του είχαν αρνηθεί το δικαίωμα να στρατευθεί στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο λόγω σωματικών μειονεξιών. Αποφάσισε να πάρει μέρος σε ένα ειδικό πείραμα ως εθελοντής και η επίδραση μιας ένεσης τον μετέτρεψε στον όλο μυώνες πανίσχυρο αλλά και πανέξυπνο Captain America. Στις πρώτες μάλιστα περιπέτειες του λόγω εποχής είχε ως αντίπαλο τους Γερμανούς και τον Αδόλφο Χίτλερ αλλά όταν τον γνώρισε το ελληνικό κοινό πολλά χρόνια αργότερα το μενού είχε αλλάξει και κατατρόπωνε κακοποιούς που απειλούσαν την Αμερική! Εμπνευστής του ήταν ο θρύλος των αμερικάνικων κόμικ Τζακ Κίρμπι και από τους βασικούς σχεδιαστές του ο αειθαλής Τζο Σάιμον που είχε την τύχη και την ευτυχία να σχεδιάσει το πρώτο περιοδικό το 1941 και το χθεσινό τελευταίο (με το θάνατο του ήρωα του) σε ηλικία πλέον 93 ετών! Η εμπορική επιτυχία του Captain America ήταν μοναδική. Στα 66 χρόνια ζωής του πούλησε μόνο στην Αμερική πάνω από 210 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε σε 75 διαφορετικές χώρες. Σήμερα μαθαίνοντας τα νέα του θανάτου του Captain γύρισα μερικά (αρκετά δηλαδή) χρόνια πίσω.

Comments:
ωραίο, νοσταλγικό ποστ. το δικό μου αγαπημένο κόμικς ήταν ο Κοκομπίλ. έχετε γνώση;
 
Ο ντέτεκτιβ Χ υπήρξε ή τον έχω φανταστεί;
 
@μαμαλούκας
Εντελώς παρανοϊκό γουέστερν κόμικ!!! Απίστευτα πράγματα όπως λουκάνικα που φύτρωναν στο έδαφος και άλλα τέτοια. Ξέρω τι ήταν αλλά δεν το διάβασα ποτέ! Νομίζω μάλισατα ότι ήταν made in Italy αλλά δεν παίρνω όρκο
 
@λεια
Μου θύμισες άλλη αναγνωστική...αμαρτία της νιότης μου! Τη Μάσκα με αστυνομίες ιστορίες και ιστορίες κατασκοπίας. Ο Ντέντεκτιβ Χ βεβαίως και υπήρχε αλλά δεν τον...είδαμε ποτέ. Η Μάσκα κυκλοφορούσε χωρίς εικονογράφηση και σήμερα τα παλιά της τεύχη πουλιούνται στα παλαιοβιβλιοπωλεία του μοναστηρακίου έναντι μικρών περιουσιών.
 
This comment has been removed by the author.
 
ακυρον το προηγούμενο...

επαναλαμβάνω,

αγαπητέ mamalouka, δώσε email και θα σου στείλω εγώ Κοκομπίλ.
 
Και μασκοτίτσα. Τα έκρυβα στο βιβλίο της φυσικής. Σαν όνειρο μου φαίνεται.
 
reader
o κοκομπίλ όντως ήταν ιταλικής προέλευσης, του jacovitti ετοιμάζεται και ιταλικό σάιτ συντόμως.

καλός λύκος
ευχαριστώ αγαπητέ το μέιλ μου είναι αυτό που φαίνεται στο προφίλ μου alcool@in.gr
 
@λεία
Μασκοτίτσα; Μήπως εννοείς ''Μασκούλα''; Μια έκδοση που βγήκε μερικά χρόνια αργότερα και ήταν παρεμφερής με τη Μάσκα αλλά με λιγότερες σελίδες και ιστορίες ανά τεύχος;
 
Αγαπητέ Reader’s Diggest,
σκέφτηκα ότι τόσον καιρό που γράφετε για ιστορίες άλλων, θα ήταν μια ευχάριστη αλλάγή για εσάς να γράψετε και μία δική σας. Σας κάλεσα λοιπόν να συμμετάσχετε σε ένα παιχνίδι που άρχισε να παίζεται στην μπλογκόσφαιρα: θα πρέπει να γράψετε μία ιστορία ή ένα κείμενο χρησιμοποιώντας αναγκαστικά πέντε λέξεις [Παρόλο που είναι το πρώτο μου σχόλιο στο μπλογκ σας, σας παρακολουθώ από καιρό και σας ευχαριστώ πολύ για το λινκ.]
 
Μασκούλα τη λέγανε φαίνεται. Κυκλοφορούσαν πολλά αστυνομικά. Διάβαζα και τον Άγιο. Θυμάταιι κανείς τον Άγιο; Σάιμον Τέμπλερ. Υπάρχουν άραγε πουθενά αυτά; Τι εντύπωση θα μας έκαναν τώρα;
 
@άμμος
Τι με μπλέκεις τώρα αγαπητέ. Παρασκευή βράδυ το είδα το σχόλιο σου, έχω τουλάχιστον κανένα 24ωρο περιθώριο να σκεφτώ; Δεν είναι πιο βολικό να με βάλεις να διαβάσω πέντε βιβλία το Σαββατοκύριακο από το να γράφω;
Οσο για το λινκ μην με ευχαριστείς. Εχω μάλλον.... αυτιστική σχέση με τα υπόλόιπα μπλογκ. Παρακολουθώ όλα τα καλά μπλογκ αλλά δεν προλαβαίνω να αφήνω και σχόλια. Οπότε το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να τα διαδίδω μέσω των λινκ.
 
@λεία βιτάλη
Ορισμένα απ΄αυτά τα περιοδικά τα έχω ανακαλύψει στο Μοναστηράκι. Ο Αγιος ήταν και πολύ επιτυχημένο σίριαλ με τον Ρότζερ Μουρ στο ρόλο του Σάιμον Τέμπλαρ. Μάλιστα σχετικά πρόσφατα μια οικονομική εφημερίδα, νομίζω η Ισοτιμία, μοίραζε επεισόδια του Αγιου και των Εκδικητών σε DVD.
 
Αγαπητέ Reader's Diggest,
κατ' αρχήν είναι παιχνίδι, μη μου αγχώνεστε. Που τη βρήκατε την εικοσιτετράωρη προθεσμία; Αν έχετε κάποιους συνειρμούς από αυτές τις πέντε λέξεις και χαρείτε να γράψετε ένα κείμενο, πολύ ωραία. Αν πάλι δεν έχετε όρεξη να το κάνετε, πολύ ωραία και σε αυτήν την περίπτωση. Προπαντός ψυχραιμία.
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?