Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Sunday, March 04, 2007

 

Τα καλύτερα βιβλία της χρονιάςΠερίπου σαράντα βιβλία παρουσιάστηκαν εκτενώς τον τελευταίο χρόνο από το blog. Καιρός, λοιπόν, αφού ολοκληρώθηκαν οι λίστες με τα υπερτιμημένα και τα υποτιμημένα βιβλία της χρονιάς και για τη λίστα με τα καλύτερα βιβλία που διάβασα μέσα στο 2006 και για τα οποία αναφέρθηκα με λεπτομέρειες σε παλαιότερα post. Τέσσερα βιβλία πήραν τη μεγαλύτερη βαθμολογία στις κριτικές του blog αλλά μεταξύ ίσων ξεχωρίζω ως βιβλίο της χρονιάς αυτό που με υποχρέωσε να ξενυχτήσω δύο συνεχόμενα βράδια για να το τελειώσω στις περσινές διακοπές μου. Το Writersland, το νησί των συγγραφέων από το Νίκο Βλαντή. Στα επί μέρους τώρα, όσον αφορά την καλύτερη δουλειά πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα προτιμώ τη…μοιρασιά μεταξύ δύο εντελώς διαφορετικών βιβλίων. Του ’’Φάδερ ημών’’ από τον Μάνο Βουράκη και το ’’Ταξίδι στη λευκή Θάλασσα’’ του Βλάση Τρεχλή, με το πρώτο να συνεχίζει μια εντυπωσιακή εμπορική πορεία (σε πείσμα των κριτικών που το αγνοούν και δεν τολμάνε να το…ακουμπήσουν λόγω θέματος) και το δεύτερο να παραμένει όπως έγραφα και χθες στη.. σκιά.
Καλύτερο ιστορικό μυθιστόρημα η ’’Ιερή παγίδα’’ της Λείας Βιτάλη και καλύτερο αστυνομικό (εδώ δεν θα πρωτοτυπήσω αλλά θα πάω με το ρεύμα) ο ’’Βασικός Μέτοχος’’ του Πέτρου Μάρκαρη.
Ιδού, λοιπόν το προσωπικό μου ΤΟΠ-10 (στην πραγματικότητα ΤΟΠ-11) όσον αφορά την ελληνική λογοτεχνία για το 2006:
1. Writersland, το νησί των συγγραφέων, Νίκος Βλαντής (εκδόσεις Κέδρος)
-. Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης (εκδόσεις Κέδρος)
-. Φάδερ ημών, Μάνος Βουράκης (εκδόσεις Ωκεανίδα)
-. Ταξίδι στη λευκή θάλασσα, Βλάσης Τρεχλής (εκδόσεις Αρμός)
5. Αμερικάνικη φούγκα, Αλέξης Σταμάτης (εκδόσεις Καστανιώτη)
-. Ιερή παγίδα, Λεία Βιτάλη (εκδόσεις Πατάκη)
7. Άδεια ξενοδοχεία, Φαίδων Ταμβακάκης (εκδόσεις Εστία)
8. Η ερωμένη της, Ντόρα Ρωζέττη (εκδόσεις Μεταίχμιο)
9. Βασικός μέτοχος, Πέτρος Μάρκαρης (εκδόσεις Γαβριηλίδη)
10. Παλαιολόγοι, Γιώργος Λεονάρδος (εκδόσεις Λιβάνη)
-. Λογοχανείο, Γιάννης Ζευγώλης (εκδόσεις Μπαρτζουλιάνου).

Υπενθυμίζω, ότι σύντομα ολοκληρώνονται και οι ψηφοφορίες των επισκεπτών του μπλογκ (απομένει ουσιαστικά η ψηφοφορία για τα καλύτερα βιβλία του Δεκεμβρίου) και θα δούμε ποιο είναι το βιβλίο της χρονιάς σύμφωνα με τις επιλογές σας.

Comments:
5 στα 10, τα έχω διαβάσει,
καλός μέσος όρος.
Το ταξείδι στην λευκή θάλασσα (δηλαδή στο Αιγαίο) είναι με απόσταση το καλίτερο!
 
Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?