Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Monday, January 01, 2007

 

First book of the rest of your life

Επιστρέφοντας από μια πολύ ευχάριστη ’’απομόνωση’’ (στην κορυφή ενός βουνού χωρίς εφημερίδες, φορητό υπολογιστή, σύνδεση στο δίκτυο αλλά με πολλά βιβλία) αντιλήφθηκα ότι… έχασα τα πρώτα γενέθλια του μπλογκ! Στις 27 Δεκεμβρίου όταν δανειζόμουν παραφρασμένο (πρόσθεσα ένα…g και μετέτρεψα την αναγνωστική αφομοίωση σε αναγνωστική…ανασκαφή) τον τίτλο του πρώτου αμερικάνικου περιοδικού που διάβασα στα τέλη της δεκαετίας του ’70, για διαδικτυακή ’’μάσκα’’ και δημιουργούσα αυτό το χώρο δεν περίμενα πολλά η για την ακρίβεια δεν περίμενα τίποτα! Κι’ όμως ένα χρόνο, 43.000 επισκέψεις και πάνω από 65.000 page views αργότερα, αποδείχθηκε ότι η δύναμη ενός μπλογκ δεν είναι τα κείμενα του αλλά οι επισκέπτες του. Και αυτή η ετερόκλητη και ανομοιογενής παρέα που σχηματίστηκε εδώ (με μοναδική κοινή συνισταμένη την αγάπη για τα βιβλία) όχι μόνο δημιούργησε ένα βιβλιοφιλικό χώρο γεμάτο προβληματισμούς, ανταλλαγές απόψεων και –συνήθως- εποικοδομητικούς διαλόγους αλλά άνοιξε το δρόμο μέσα από τα ηλεκτρονικά μονοπάτια του blogging. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, είμαστε πολλοί…Οι βιβλιόφιλοι δημιουργούν άφοβα μπλογκ και γράφουν τις απόψεις τους, ορισμένες από τις οποίες όπως του φίλτατου librofilo ή του πρωτοπρόσωπου αφηγητή είναι σκάλες ανώτερες απ΄ αυτές που διαβάζουμε στον ημερήσιο τύπο. Πριν ένα χρόνο κανείς δεν πίστευε ότι ένα blog με αποκλειστικά βιβλιοφιλικά ενδιαφέροντα και προσανατολισμούς θα είχε οποιοδήποτε ενδιαφέρον και μακροημέρευση. Οι συγγραφείς ανοίχθηκαν στο διαδίκτυο και ξέφυγαν από τα προσωποκεντρικά site, μπήκαν πια σε ανοικτό διαδραστικό διάλογο με τους αναγνώστες τους. Τότε, πριν ένα χρόνο, υπήρχαν μόνο ο Νίκος Δήμου και ο Αλέξης Σταμάτης.
Το blog της ελληνικής λογοτεχνίας κατόρθωσε και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα με βάση τις….προγραμματικές ιδρυτικές δεσμεύσεις της 27ης Δεκεμβρίου 2005 να αναδείξει τη δουλειά νέων συγγραφέων. Εδώ διαβάσατε για πρώτη φορά σχόλια, κριτικές ή αναφορές στις δουλειές του Κουτσάκη, του Ζευγώλη, του Βουράκη, του Τρεχλή, του Χαρτιάτη και αρκετών ακόμη που η mainstream κριτική αγνοεί, αδιαφορεί ή προσπερνάει.
Οπαδός του think positive πιστεύω ότι το 2007 θα αποτελέσει την χρονιά-έκρηξη στα μπλογκ για τους εραστές της ελληνικής λογοτεχνίας και σιγά-σιγά (αυτός είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος) στο διάλογο θα μπουν, ξεπερνώντας την αδιαφορία ή την προκατάληψη oι εκδότες και οι επίσημοι φορείς. Τώρα πια, οι όψιμοι υβριστές ξέρουν ότι ο χώρος θα συνεχίσει να υφίσταται, εκείνοι που με χαρακτήριζαν ως γραφικό και προσπαθούσαν να με λοιδωρήσουν μάλλον αναθεώρησαν. Και αυτό επαναλαμβάνω οφείλεται σε όλους εσάς, άρα χρωστάω 43.000 ξεχωριστά ευχαριστώ από καρδιάς και όχι για λόγους τυπικής αβροφροσύνης.
Αντ’ αυτού, προτιμώ να γράψω ένα σε μια κυρία που πέραν του σπάνιου αναγνωστικού της ένστικτου (δεν νομίζω ότι έχει αντίπαλο σ’ αυτό τον τομέα) και πολλών άλλων αρετών της ήταν εκείνη που πολλάκις με έπεισε με τον τρόπο της ότι περισσότερο από τα ορατά ή αόρατα αποτελέσματα μετράει αυτή καθαυτή η ’’αξία της γραφής’’. Λυπάμαι που δεν μπορώ δημόσια να της αποδώσω ονομαστικά αυτό που της αξίζει. Δεν το κάνω διότι ως κρυπτώνυμος σέβομαι την επιθυμία ανωνυμίας της αλλά γιατί αν την αναφέρω θα χάσω την πολύτιμη φιλία της.
Ως διαχειριστής του blog (διότι αυτό ήμουν και αυτό συνεχίζω να είμαι) κατέγραψα σ΄ αυτές τις 365 ημέρες:
177 διαφορετικά ποστ, τα 39 αφορούσαν κριτικές βιβλίων (το ένα με τη…συνεργεία της lady chill), 79 αναρτήθηκαν υπό τον τίτλο ’’Ξεφυλλίζοντας’’, επτά αφορούσαν διηγήματα που γράφτηκαν σε άλλα μπλογκ, δύο παρουσιάσεις site εκδοτικών οίκων, ενώ τα υπόλοιπα πενήντα είτε ασχολήθηκαν με διάφορα θέματα λογοτεχνίας (λογοκλοπή, απαγορευμένα βιβλία, λογοτεχνικά βραβεία, αναδημοσιεύσεις άθρων, παρουσίαση όλων των site συγγραφέων στο διαδίκτυο), είτε σε ορισμένες περιπτώσεις (λιγοστές) μουσικούς, συναυλίες κλπ.
Είδατε 88 εξώφυλλα βιβλίων, 37 φωτογραφίες συγγραφέων (και άλλες 19 μη λογοτεχνικές), έγινε αναφορά ή παρουσίαση σε 312 διαφορετικά βιβλία ελλήνων ή ξένων συγγραφέων, παρουσιάστηκαν 86 διαφορετικοί λογοτεχνικοί χώροι στο διαδίκτυο, 21 μπλογκ λογοτεχνών και 11 λογοτεχνικά περιοδικά (χάρτινα ή ηλεκτρονικά).
Επιμένω, ότι η δύναμη του μπλογκ ήταν η συμμετοχή όλων όσων το επισκέπτονται (38.000 επισκέψεις από τον Μάιο μέχρι το Δεκέμβριο) και αυτή εκφράστηκε με 1970 διαφορετικά σχόλια (το 1000ο από την angeta στις 12 Ιουλίου) τα περισσότερα εκ των οποίων άνοιγαν και ένα ξεχωριστό θέμα συζήτησης ή προκαλούσαν ποικίλες αντιδράσεις.
Εύχομαι σε όλους ένα ευτυχισμένο, ειρηνικό και γεμάτο υγεία 2007. Από αύριο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το μπλογκ επιστρέφει στη συνήθη ροή του. Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι ακόμη και στο χειρότερο βιβλίο αντιστοιχεί και αξίζει ένας τουλάχιστον αναγνώστης, χαμογελάμε και παραφράζοντας τους στίχους First book of the rest of your life διαβάζουμε ασταμάτητα…
Comments:
Καλημέρα Αναγνώστη,
Κάθε μέρα που ξημερώνει είναι η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής μας!
Καλή χρονιά με περισσότερη σοφία.
Ελπίζω το χιλιοστό σου πόστ, που έτυχε σε μένα να είναι το δεύτερο της 12 της Ιουλίου. Μακάρι να είναι και σημαδιακό για τις επόμενες ημέρες του πλανήτη μας!!
Ξαναγράφω ένα μέρος του, γιατί δίνει ένα ιδιαίτερο νόημα στο δίχτυ:

………………. Ο Hegel, στην διαλεκτική του, αποφαίνεται, ότι κάθε τι κουβαλάει εντός του το σπόρο της άρνησης του. Το διαδίκτυο κατασκευάστηκε για να συνομιλούν οι απανταχού χρηματιστές. Σήμερα μιλάμε εμείς για λογοτεχνία. Αλλά και όχι μόνο. Υπάρχουν μπλόκια και για πολιτική ωμή. Κυρίως για κάθε μορφή πληροφόρησης. Και αυτό έχει η σημασία. Η πληροφόρηση. Όλα τα άλλα θα έρθουν μια μέρα.
 
Εκανα και ποδαρικό!
Το χιλιοστό κόμμεντ ήθελα να γράψω!
 
@agneta
Αγαπητή μου κυρία επειδή ουδείς τέλειος και αναμάρτητος: Είμαι και λίγο...προληπτικός! Οπότε τώρα πια είμαι σίγουρος 110% ότι το μπλογκ θα μακροημερεύσει μέσα στο 2007. Σας ευχαριστώ...
 
Καλή συνέχεια με τη νέα χρονιά. Όμως, μην ξεχνάτε ότι οι αριθμοί δεν έχουν κανένα νόημα για τη βαθύτερη ουσία της λογοτεχνίας και κανένα αστρονομικό νούμερο δεν μπορεί να αποτυπώσει την αγάπη ενός ανθρώπου για τα βιβλία ούτε και τον πόνο ψυχής κάποιου άλλου για να γράψει ένα βιβλίο.
 
Αγαπητέ Reader,σου εύχομαι το 2007 να πραγματοποιήσεις όλες τις επιθυμίες σου,όχι μόνο τις αναγνωστικές.Σ'ευχαριστώ γιά τα καλά σου λόγια,τα αισθήματα είναι αμοιβαία.Και πάλι Καλή Χρονιά.
 
Καλή νέα χρονιά αγαπητέ φίλε.
 
@scalidi
Συμφωνώ απόλυτα και γι αυτό ακριβώς έγραψα ότι πρώτα και πριν απ΄ όλα αυτή την παρέα την ενώνει πρακτικά η κοινή αγάπη για τα βιβλία. H απαρίθμηση έγινε για να φανεί πόσο μεγάλη είναι πια αυτή η παρέα.
 
@librofilo
Keep the good ''work''

@Βιβλιοφάγος
Αγαπητέ χαίρομαι που ένας ακόμη ποιοτικός αναγνώστης και φίλος της ελληνικής λογοτεχνίας σαν και του λόγου σου έχει προστεθεί στη μεγάλη blogοπαρέα.
 
;)))))))
 
@alexis
Αντεύχομαι αφού σε πολλούς από εμάς έδειξες τον δρόμο και συνεχίζεις μέσα σ’ αυτό το χάος να αποτελείς φάρο ποιότητας.
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?