Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Friday, January 05, 2007

 

(20) αδικημένα βιβλία 2006 (Μέρος 1ον)

Ξεκίνησε η λίστα με τα Χρυσά Βατόμουρα και παράλληλα θα μετράμε αντίστροφα και σε μια άλλη λίστα. Αυτή με τα βιβλία που αδικήθηκαν το 2006, είτε γιατί αγνοήθηκαν από την κριτική, είτε γιατί δεν έτυχαν κάποιας αξιόλογης εμπορικής πορείας ενώ το άξιζαν. Πέρυσι, στην αντίστοιχη λίστα με δέκα αδικημένα βιβλία την πρώτη θέση πήρε η αριστουργηματική δουλειά του νεαρού Χανιώτη πανεπιστημιακού Π. Κουτσάκη (μόνιμος κάτοικος Καναδά πλέον, όπου δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων όπως και στην Ελλάδα στη συγγραφή θεατρικών έργων) ’’Ακροβάτες του χρόνου΄΄ (εκδόσεις ΜΙΝΩΑ). Φέτος, η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει από το νούμερο 20
Νο 20, Μπο Χου, Πλάτων Ανδριτσάκης (εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ).
Εγκλωβισμένος στα συντρίμμια ενός εμπορικού κέντρου ο ήρωας του μυθιστορήματος αναπολεί την εποχή που στον ίδιο χώρο βρισκόταν το πατρικό του σπίτι, η έπαυλη Θων, κτίριο σήμα κατατεθέν της Αθήνας. Παράλληλα, γύρω του οκτώ εγκλωβισμένοι ενώ εκείνος αναπολεί δημιουργούν ένα ’’μικρόκοσμο’’ με διαφωνίες, αντιπάθειες, ακόμη και έρωτες της στιγμής. Εξαιρετικό παιχνίδι γραφής ανάμεσα στην πραγματικότητα και τα αποτελέσματα ενός σεισμού και του παρελθόντος, μιας ρομαντικής Αθήνας στη δεκαετία του ’60. Ο Πλάτωνας Ανδριτσάκης χωρίς να είναι βετεράνος της γραφής συνδυάζει αρμονικά τις δύο οριακά ετερόκλητες εποχές. Κλειδί της ιστορίας η ανάμνηση ενός μυστικού περάσματος που συνδέει τις δύο εποχές και στο παρόν μπορεί να οδηγήσει τους εγκλωβισμένους πίσω στο φως και τη σωτηρία. Ξεχωρίζει και για την ποιητική γραφή του το μυθιστόρημα, όχι άδικα, αφού ο συγγραφέας μπορεί να είναι πρωτοεμφανιζόμενος στη λογοτεχνία μ’ αυτές τις 184 σελίδες αλλά είναι γνωστός για τη μουσική που έχει γράψει σε τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικά έργα.
Comments:
μπράβο, ωραία η ιδέα για μια τέτοια λίστα :-) θα παρακολουθώ.
 
Να προσθέσω για τον Ανδριτσάκη ότι γράφει μουσική και για θεατρικά έργα. Πέρσι είχε επενδύσει μουσικά πολλές παραστάσεις και προσωπικά είχα την τύχη να συνεργαστούμε στο Αddio del ρassato.
 
Το Μπο Χου ήταν για μένα η πιο ευχάριστη έκπληξη των τελευταίων χρόνων στην ελληνική λογοτεχνία. Το ρούφηξα σ' ένα απόγευμα!
Καλημέρα, Αναγνώστη, και καλή χρονιά!
:)
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?