Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Wednesday, October 18, 2006

 

Ξεφ(τ)υλλίζοντας....part 70

Πέρυσι, η Ευγενία Φακίνου κέρδισε το πρώτο (!) βραβείο της συγγραφικής καριέρας της με την Μέθοδο της Ορλεάνης. Φέτος ποιος έχει σειρά; Έξι βιβλία επιλέχτηκαν και βρίσκονται στη μικρή λίστα για το 2ο Βραβείο Αναγνωστών. Φέτος, ο θεσμός που την ευθύνη διοργάνωσης έχουν ο ραδιοφωνικός σταθμός ΣΚΑΙ 100,3 και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Πέρυσι, τα βιβλία υποδείχθηκαν με συμμετοχή 16 βιβλιοπωλείων, ενώ φέτος με την επέκταση που έγινε ψήφισαν τα έξι υποψήφια μυθιστορήματα 250 βιβλιοπωλεία απ΄ όλη τη χώρα. Εκπλήξεις δεν υπάρχουν αφού στην ουσία τη λίστα απαρτίζουν έξι από τα πιο εμπορικά βιβλία του 2006. Δηλαδή τα:
1. «Η Γυναίκα που πέθανε δύο φορές» του Μάνου Ελευθερίου (εκδόσεις. Μεταίχμιο).
2. «Αμίλητα βαθιά νερά» της Ρέας Γαλανάκη (εκδόσεις. Καστανιώτης)
3. «Η αγάπη δεν έχει τέλος» του Κώστα Καρακάση (εκδόσεις. Ψυχογιός)
4. «Βασικός Μέτοχος» του Πέτρου Μάρκαρη (εκδόσεις . Γαβριηλίδης)
5. «Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη (εκδόσεις Κέδρος)
6. «Μην πυροβολείτε τη νύφη» της Χρύσας Δημουλίδου (εκδόσεις Λιβάνη).

Στο δεύτερο σκέλος του διαγωνισμού οι αναγνώστες από 20 έως 27 Νοεμβρίου 2006 θα ψηφίσουν το καλύτερο μυθιστόρημα με τρεις τρόπους: Μέσω SMS, στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΪ 100,3: http://www.skairadio.gr/ και με φαξ στο ΕΚΕΒΙ: 210-3248343. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου σε ειδική εκδήλωση.
Η ψήφος του blog πηγαίνει χωρίς μεγάλη σκέψη στο βιβλίο του Σκαμπαρφώνη.
- ’’Πανικός’’ στην εκδοτική αγορά με αφορμή τα βιβλία που βραβεύτηκαν με Μπούκερ και Νομπέλ. Όσον αφορά τα βιβλία του Τούρκου Ορχάν Παμούκ η ’’Ωεκεανίδα’’ ήταν μάλλον έτοιμη αλλά η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και οι ανατυπώσεις πλέον είναι συνεχείς για να καλυφθούν μεγάλες παραγγελίες. Ο Λιβάνης που είχε τα δικαιώματα της Ινδής Κιράν Ντεσάι πιάστηκε απροετοίμαστος αφού είχε εκδώσει προ δεκαετίας ένα από τα πρώτα βιβλία της, το οποίο δεν είχε εμπορική αποτυχία και οι επιστροφές πολτοποιήθηκαν! Συνήθως, τα βιβλία που βραβεύονται με Μπούκερ δεν έχουν εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα αλλά η Ινδή μπορεί να είναι η εξαίρεση των τελευταίων ετών. Και έστω καθυστερημένα, βλέποντας ενδιαφέρον στην αγορά, στον Λιβάνη έβαλαν μπροστά τις διαδικασίες ανατύπωσης των παλαιότερων βιβλίων της.
- Ξεκίνησε και νέα ψηφοφορία στο blog (στην αριστερή πλευρά οι λεπτομέρειες) για τα καλύτερα βιβλία του διαστήματος από 1η Ιουλίου έως 15 Αυγούστου. Ως βάση ήταν και πάλι τα βιβλία που αναφέρονται στο δελτίο κριτικογραφίας του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ. Το δικαίωμα ψήφου είναι όπως πάντοτε ανοικτό, καθημερινό και ο κάθε επισκέπτης μπορεί να ψηφίζει και περισσότερα του ενός βιβλία αφού ούτε λίγο ούτε πολύ στη λίστα μπήκαν αυτή τη φορά 47 δουλειές Ελλήνων συγγραφέων που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες και ’’τιμήθηκαν’’ με μια ή περισσότερες ματιές και αναλύσεις από τους κριτικούς.
- Ενδιαφέροντα θέματα που πήρε το μάτι μου στις εφημερίδες των τελευταίων ημερών για να μην γράφουμε μόνο τα…αρνητικά.
Α-. Εξαιρετικά ’’ζουμερή’’ και ουσιαστική συνέντευξη της Μάιρας Παπαθνασοπούλου με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο στο περιοδικό των ΝΕΩΝ το περασμένο Σάββατο. Αμφιλεγόμενη η Μάιρα κουβαλάει την ευχή του μεγαλύτερου μπεστ σέλερ της τελευταίας δεκαετίας αλλά και την….κατάρα ότι άνοιξε την Κερκόπορτα και όρμησαν στη λογοτεχνία διάφορες κυρίες με έμφαση και έφεση στο ροζ χρώμα και στον ….Αρλεκινισμό, με αποκορύφωμα φαινόμενα τύπου Μάγισσες της Σμύρνης, σχολές μαγείας, τράπουλες και μαντζούνια. Η Μάιρα είναι συμπαθέστατος άνθρωπος (έτυχε να τη γνωρίσω προ ετών σε εκδήλωσηγια τη μεταφορά του ’’Ιούδα’’ στην τηλεόραση), η συνέντευξη επίσης ενδιαφέρουσα έστω και αν διαφωνώ στα όσα είπε περί έμπνευσης.
Β. Στο περιοδικό της Ελευθεροτυπίας την Κυριακή ενδιαφέρον άρθρο της Σταυρούλας Παπασταύρου για τα εξώφυλλα των βιβλίων, τις τάσεις των εκδοτικών οίκων και τη σημασία τους στην εμπορική επιτυχία.
Γ. Σημερινά ΝΕΑ, εκτενής αναφορά μισής σελίδας στο μπλογκ της Λείας Βιτάλη και στην προσπάθεια που κάνει για τη συγγραφή ενός διαδικτυακού μυθιστορήματος. Γνωστή η υπόθεση στην κοινότητα των bloggers, εξαιρετικά πρωτότυπη και φυσικά αναγκαία η συμμετοχή όλων που έχουν κάτι να της πουν ή να της επισημάνουν. Φαντάζομαι ότι μετά το άρθρο των ΝΕΩΝ θα αυξηθούν και οι επισκέπτες. Για όσους θέλουν να περάσουν μια βόλτα και να ρίξουν μια ματιά (αν δεν το έχουν κάνει ήδη) λινκ υπάρχει παραπλεύρως.
Comments:
Πέμπτη, 19η Οκτωβρίου 2006

Αγαπητό Ημερολόγιο,

Και σήμερα κλειστά τα σχολεία στο Αθηνοχώρι. Για πολλοστή φορά η Μαριέττα έσφιξε το πουγκί και ο δάσκαλός μας το ζώνάρι του. Το πρωϊ στην τάξη διάβασα το Κοσμοπόλιταν, το Γκλάμουρ και το Λαϊφ εντ Σταϊλ. Τα υπόλοιπα για τον αιώνα των λαβιρύνθων θα τα μάθω από το δελτίο ειδήσεων της Λαμπίρη στο Σταρ. Με την Στέλλα κάνουμε ημερολογιακές κόντρες. Σαμπως έχουμε κανέναν να μας πει αν τα λέμε σωστά κι αν τα γράφουμε σωστά; Δεν τελείωσα το διάβασμα όμως: Έχω ακόμα τις οδηγίες του πλυντηρίου και της κρέμας νυχτός. Από αύριο θα είναι καλός ο καιρός για μετακίνηση. Ηγγικεν ο καιρός των χρυσανθέμων. Τι βουή και η μανία σήμερα! συμβαίνουν παράξενα πράγματα: Ο αέρας μαστιγώνει τα άγρια φοινικόδεντρα, έχει παρασύρει ένα μονόξυλο στο ποτάμι,τα Χειρουβείμ της μοκέτας με κοιτάζουν βλοσυρά, βλέπω πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου, το ύδωρ είναι λάλον, η γειτονισσα μόλις επέστρεψε από την κηδεία της γυναίκας που πέθανε δυό φορές αλλά τάφο για τον Μπόρις Νταβίντοβιτς δεν βλέπω πουθενά. Που και που τρώω και καμιά καραμέλα μεζ και αναπολώ εκείνον τον Ιούδα που φιλούσε υπέροχα. Δεν ξέρω γιατί ή για ποιόν χτυπάει η καμπάνα,μπορεί να είναι κανένας αποχαιρετισμός στα όπλα ή όνειρο θερινής νυχτός. Το καλοκαίρι της αναρχίας θα υποδυθώ τη λαίδη Μακμπέθ ή κανέναν γλύπτη του δρόμου. Αυτή είναι η αποστολή στη γη που μου έχει αναθέσει ο θεός. Σίγουρα η ουράνια μηχανική μου επιφυλάσσει εκπλήξεις. θα την υποδεχτώ με μαύρα λουστρίνια. Γράφω με ένα σχεδόν γαλάζιο χέρι και μασουλάω λίγη απ΄την ψίχα της μεταλαβιάς (Ο αντίπαλος, δηλ. η Στέλλα τρώει γλυκά του κουταλιού).
Η μάνα μου γκρινιάζει. Τι τραβάμε κι εμείς οι μάνες! Επιμένει οτι η μαμά δεν λέει ψέμματα ποτέ. Έχω μια ξαφνική αναλαμπή, η οποία ίσως και να κάνει την ανατροπή. Δεν θα κρατήσει και πολύ. Δυό μέρες μόνο...
 
Αγαπητέ αναγνώστη, καλημέρα. Εχω μία απορία, γιατί η λίστα των υποψηφίων βιβλίων είναι τόοοοσο μικρή??. Μήπως έχω χάσει καμμία σειρά? Μήπως έχει γίνει ήδη μία προεπιλογή?
dear jazz-icare, πολλά βιβλία ανάκατεψες, μάλλον πήγες βόλτα στην οδό ονείρων αριθμό 0.
 
αγαπητέ βιβλιοφάγε-φιλαναγνώστη, ανακάλυψα το blog σου την άνοιξη που μας πέρασε και από τότε έχω εθιστεί επικίνδυνα μαζί του!!! το επισκέπτομαι καθημερινά με πολύ αγωνία και δίψα για ενημέρωση...είναι πραγματικά μία όαση και θησαυρός για τα δρώμενα στο χώρο του ελληνικού βιβλίου. είναι πραγματικά ένα κερί που η φλόγα του ελπίζω να μη σβήσει...
έψαχνα να βρω σε παλαιότερα post σου να βρω μια έρευνα-τύπου γκάλοπ που είχες κάνει παλαιότερα -και γνώμη μου είναι να επαναληφθεί- για τις προτιμήσεις των αναγνωστών, βάσει ποιου κριτηρίου επιλέγουν να διαβάσουν ένα βιβλίο, αλλά δεν το βρήκα.
χάρηκα πάρα πολύ με τη βράβευση του Παμούκ, νομίζω ότι είναι από τους καλύτερους εκφραστές της λεγόμενης βαλκανικής λογοτεχνίας-αν υφίσταται τελικά ο όρος. O Παμούκ βραβεύτηκε διότι επιτέλους η Δύση θα έπρεπε να μηνύσει στην Tουρκία του Iκονίου, της Σπάρτης του Bαν και της Oύρφα πως στη χώρα αυτή υπάρχουν άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τη Republique ως τρόπο ζωής και την Iστορία ως πηγή διαμόρφωσης της πολιτικής. Πως στην Tουρκία υπάρχουν άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τα Aνθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία ως θεμέλιο λίθο των ανθρώπινων και κοινωνικών σχέσεων. έπρεπε να μπει ένα τέρμα στην παραχάραξη της Ιστορίας και η βράβευση του ήταν μία καλή αρχή...

θα θελα να προτείνεις κάτι σχετικό για ανάγνωση,αν έχεις άποψη ή έχεις διαβάσει κάτι από αυτήν την "κατηγορία"...επίσης, γνωρίζεις αν ο Παμούκ έχει δικό του site;
καλή συνέχεια...
 
@jazz icare
Εξοχο και έξυπνο...Αν έχεις διαβάσει ή θα διαβάσεις κιόλας αυτούς τους τίτλους υποκλίνομαι στην έμπνευσή σου.
 
@angeta
Εξι ήταν στη short list πέρυσι και έξι είναι και φέτος. Ο δαίμων του πληκτρολογίου μου κάνει ορισμένες πλάκες που και που αλλά αυτή τη φορά δεν εμφανίστηκε.Δεν γνωρίζω γιατί επιλέγουν μόνο έξι...
 
@babis
Στο χωριό μου το λένε scroll down...
Αν πας προς τα κάτω στην πρώτη σελίδα του μπλογκ θα βρεις στην ημερομηνία 6 Σεπτεμβρίου τα αποτελέσματα που ζητάς σχετικά με τις αναγνωστικές συνήθειες των επισκεπτών του μπλογκ. Αν γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος στο είδος των βιβλίων με μεγάλη μου ευχαρίστηση να σου απαντήσω.
 
@babis
To site του Ορχάν Παμούκ θα το βρεις στη διεύθυνση

www.orhanpamuk.net
 
Merci reader, αλλά πάλι γιατί τοοοοσο μικρή λίστα, ούτε καν μία δωδεκάδα. Ας είναι
 
Πέρυσι επέλεξαν τα βιβλία ομάδες αναγνωστών, οι οποίες και κατέληξαν στη σύντομη λίστα των έξι... Φέτος ανακοινώθηκε μόνο ότι 250 βιβλιοπωλεία απ΄όλη την Ελλάδα ψήφισαν και προκρίθηκαν τελικά τα έξι πρώτα. Ποιος τα επέλεξε, ποιος τα ψήφισε, πότε ξεκίνησε η ψηφοφορία παραμένουν άγνωστα. Ούτε στο site toy EKEBI υπάρχουν λεπτομέρειες ενώ δε βρήκα το παραμικρό και στο site του ΣΚΑΪ... Αυτό που θυμάμαι από πέρυσι είναι ότι είχε γίνει μεγάλος ντόρος... Φέτος σαν να έγιναν όλα εν κρυπτώ... Καμία ανακοίνωση όταν ξεκίνησε το όλο πανηγύρι... Δεν είμαι οπαδός των θεωριών συνομωσίας αλλά αυτό το "ψηφισαν 250 βιβλιοπωλεία" μου κάθεται πολύ άσχημα βρε παιδί μου... Και δεν υπάρχει ούτε καν μια λίστα των βιβλιοπωλείων... Τελικά το "Ελληνικό Μυθιστόρημα της Χρονιάς" θα αναδειχθεί ή το πλέον ευπώλητο; και μάλιστα κάτω από αδιευκρίνιστους όρους; για να μη σχολιάσω το σύστημα με τα sms... sorry για το σεντόνι... :-)
 
Πάλι τον δικηγόρο του διαβόλου θα κάνω και θα πω ότι η βραχεία λίστα για τα επτά νέα θαύματα του κόσμου περιλαμβάνει 21 μνημεία. Κι εδώ δεν έπρεπε να έχουμε περισσότερα; Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα...
 
Μέτρησα 32 τίτλους. Ρήντερ, ο Τζαζ- Ικάρ (απο τον περίφημο πίνακα του Ανρύ Ματίς) σου στέλνει χαιρετισμούς.
 
και ναι,τα έχει διαβάσει όλα (πλήν του Ιούδα)."Η Μαμά δεν λέει ψέμματα ποτέ" είναι το νέο βιβλίο της Ελένης Ζαχαριάδου από το Ροδακιό που κυκλοφορεί από μέρα σε μέρα.
 
Εντελώς ακαδημαϊκά, στην επιτροπή συμμετέχει από πέρυσι ο Βαγγέλης Κούτας της εκπομπής βιβλίου της τηλεόρασης του 90,2 (που σταμάτησε προσφάτως), ο οποίος έχει βιβλιοπωλείο στην Καλογρέζα (επί της Βυζαντίου, Βιβλιοκίνηση νομίζω λέγεται).
Πάντως το σχόλιό σας, Ρήντερ, για το...πρώτο βραβείο της Ευγενίας Φακίνου, είναι πολύ εύστοχο.
Εμείς εις την επαρχία, ψηφίζουμε Σκαμπαρδώνη (δαγκωτό).
 
@adomiel
Δεν υποστηρίζω ότι ο διαγωνισμός είναι αντιπροσωπευτικός. Ισα ίσα η συμμετοχή των βιβλιοπωλείων κάνει ξεκάθαρο το γεγονός ότι κρίνονται και βραβεύονται όχι τα καλύτερα βιβλία αλλά τα πλέον εμπορικά. Επειδή πάντως από την εξάδα έχω διαβάσει τα τέσσερα δε νομίζω ότι κανένα απ΄αυτά είναι για...πέταμα ή υπερτιμημένο (με εξαίρεση ίσως την υπερτιμημένη δουλειά της κ.Γαλανάκη). Για τα βιβλία τουΚαρακάση και της Δημουλίδου δεν έχω (ακόμη) άποψη...
 
This comment has been removed by a blog administrator.
 
@jazz icare
Δημοσιοποίησα τις προτιμήσεις μου και είναι ίδιες με τις δικές σου. Οχι για λόγους εντοπιότητας ή τοπικιστικούς αλλά γιατί πραγματικά πιστεύω ότι το ’’Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου’’ είναι το καλύτερο των έξι. Για πολλούς ο Σκαμπαρδώνης είναι σήμερα ο νούμερο 1 Ελληνας συγγραφέας
 
Αγαπητέ reader δε σχολίασα εσένα. Κάποιες γενικές σκέψεις και απορίες μου κατέγραψα, οι οποίες μου γεννήθηκαν μόλις πρωτοδιάβασα το δελτίο τύπου του ΕΚΕΒΙ. Όταν είδα το post σου χάρηκα γιατί μπορούσα να τις εκφράσω και "φωναχτά". Αποτελείς πλέον την πιο φιλόξενη γωνιά για τέτοιου είδους συζητήσεις... Καλήμερα...
 
Απορία: Γιατί ο Μάρκαρης έχει μεγαλύτερη επιτυχία στο εξωτερικό, κυρίως στον γερμανοφωνο χώρο, παρά στην Ελλάδα;
 
Γιατί ο Μάρκαρης ο,τι κάνει το κάνει μόνος του. Και εξάλλου, σχέσεις με τη Γερμανία έχει.

Ρήντερ, και βέβαια είναι υπερτιμημένη η Γαλανάκη. Αυτό το ξέρουν και οι πέτρεςς (και οι αναγνώστες το υποψιάζονται). Το να μπουρμώνεις κάποιον με βραβεία δεν τον βοηθάει. Ίσα - ίσα.
Ο Σκαμπαρδώνης έχει γράψει ένα καταπληκτικό διήγημα 67 λέξεων. Η στη Στενωπό των υφασμάτων είναι, ή στην Ψίχα της Μεταλαβιάς.
Ατζέ-τα, δεν "έπιασες" το κόνσεπτ του σχολικού "ημερολογίου"...
μια μετεκλογική καλημέρα σε όλους!
 
Σκαμπαρδώνης είναι ή Σκαμπαρφώνης; Μπερδευτηκα τωρα.
 
Ρήντερ,

Δεν θα έλεγα ίσως νούμερο ένα καθαρά για λόγους ευπρεπείας αλλά οπωσδήποτε στην πρώτη τριάδα (εδώ τα βραβεία "αξίζουν" τα χέρια του παραλήπτη.) Έψαξες να βρεις το διήγημα για τον αριστερό, το τσουρέκι και την εγγονή;έχει εκπληκτικό φινάλε.Δεν θα το μετανοιώσεις (υποψιάζομαι μετά θλίψεως όμως οτι το έχεις ήδη διαβάσει)...
...για να μη σου πω οτι ένας εκ της επιτροπής του βραβείου των αναγνωστών έπαιρνε τηλέφωνο νεαρά μανιώδη αναγνώστρια για να του πει ποιό βιβλίο είναι το καλύτερο γιατί αυτός βαριόταν να διαβάσει;;;;σκέτο αίσχος, νο;
 
Για τη Γαλανάκη θα συμφωνήσω απόλυτα με την άποψη του/της solaris. Είναι υπερτιμημένη και η υπόθεση με την απαγωγή και το θέμα του τελευταίου της βιβλίου δεν μου άρεσε καθόλου μα καθόλου. Μου έβγαλε μία έλλειψη ήθους από την πλευρά της.
 
Σο Φαρ,

Έπρεπε να διάβαζες το άρθρο του Καρκαγιάννη με τίτλο "Η Τασούλα και η Πικραγγουριά" (οι συνειρμοί, α βολοντέ). Εμένα εαν μου έγραφαν τέτοιο άρθρο, θα έκανα να βγω από το σπίτι ένα μήνα. Και μάλιστα, Η Καθημερινούλα την έκανε και προδημοσίευση! δε φτάνει που το θέμα είναι (πια, αλλά και τότε, σύμφωνα με γεροντότερους που μου τα διηγήθηκαν) γελοίο, σύσσωμη η Κρητική Ιντελιγκέντσια έσπευσε να τιμήσει το πόνημα... και η ατυχής γυνή ματαίως παλεύει να πει το δίκιο της (την "έδωσε" τη Γαλανάκη κανονικά, ε;)
Και έρχεται η ερώτηση: δεν υπάρχουν άλλα θέματα να καταπιαστεί κανείς? να μου θυμίσετε να της δώσω το κρατικό (ή της Ακαδημίας, τέλοςπάντων).
 
Αγαπητέ/ή solaris μα και βέβαια υπάρχουν θέματα και μάλιστα πάρα πολλά. Αλλά θέλει κόπο, μεράκι και φαντασία για να τα ανιχνεύσεις, να τα βρεις, να τα ψηλαφίσεις, να τα βιώσεις με το δικό σου τρόπο και σιγά σιγά ν' αρχίσεις να γράφεις γι' αυτά. Αλλά πού;
 
@regina
Σκαμπαρδώνης. Το λάθος ήταν...τυπογραφικό ή καλύτερα ταχύτητας πληκτρολόγησης
 
Εγώ έχω κολλήσει στα 6 βιβλία. Πώς μπορείς να βραβεύει κανείς στα σοβαρά του ένα βιβλίο μεταξύ ΕΞΙ; Εξι ίσον ένα. Γιατί δεν βάζανε δηλαδή ένα βιβλίο να το βραβεύσουν και να είναι ευχαριστημένοι που μοιράζουν βραβεία. Αλλά ο ή η συγγραφέας που θα παραλάβει ένα τέτοιο βραβείο δεν θα αισθανθεί κάπως;
Τώρα μια και αρκετοί της συντροφιάς έχουν μπει επί της ουσίας, ας μπω και γώ.
Η Γαλανάκη έχει γράψει ένα έξοχο βιβλίο (ο Φερίκ πασάς) και μερικά εξίσου ωραία διηγήματα. Η Τασούλα ήταν το πιο θλιβερό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει μία συγγραφέας του επιπέδου της. Πιστεύω, ότι θα αργήσει πολύ να συνέλθει.
Η Γυναίκα που πέθανε δυο φορές, είναι από τα λίγα βιβλία που άφησα στη μέση. Δεν διαβαζότανε. Το θέμα ήταν απωθητικό, κάτι βρήκε να πει κι αυτός, και ο τρόπος γραφής άστα να πανε. Παρα λίγο να πάρω απόφαση να μην ξαναδιαβάσω έλληνα συγγραφέα.
Ο Μάρκαρης, αρκετά καλός, Το μόνο κακό είναι ότι είναι αστυνομικό και συνήθως θεωρούνται δεύτερα. Εμένα μου άρεσε, όσο και του ρήντερ.
Μη πυροβολείτε τη νύφη, το έφερε η κόρη μου σπίτι και το «διάβασε» σε μισή μέρα, δεν διαβάζεται μου είπε, οπότε δεν έκανα τον κόπο ούτε να το ανοίξω.
Η αγάπη δεν έχει τέλος, δεν το διάβασα, αλλά διάβασα την Αθηνά του ίδιου και μου φτάνει! Όλα τα κακά μαζεμένα σε ένα βιβλίο, λες και το έκανε επίτηδες για να με τσαντίσει. Καθρέφτες που σπάνε και φέρνουν γρουσουζιά, Εκκλησιές και καντήλια, πρίγκιπες και τσάροι που υποκλίνονται στην ελληνίδα Αθηνά κλπ. Φρίκη!
Τον Σκαμπαρδώνη δεν τον διάβασα, αλλά θα τον ψηφίσω, γιατί (με εξαίρεση τον Μάρκαρη) θα είναι σίγουρα ο καλλίτερος!
Φίλη Στέλλα, τα μόνα ημερολόγια που ξέρω είναι της Αννας Φράνκ και ενός....μου διαφεύγει του Φιοντόρ.
 
Αντζέ - τα,

Κ Α Λ Η Μ Ε Ρ Α!!!

Μόλις έφτιαξα έναν καφέ (στη δουλειά), άνοιξα το μπλόγκ. Μου έφτιαξες τη μέρα. Προσπαθώ να βρω ανθρώπους που να μη φοβούνται να λέν αυτό που σκέπτονται (έστω κι αν διαφωνώ)αλλά φαίνεται οτι μάλλον ψάχνω κάτι που δεν υπάρχει.

Σο Φαρ,με το "θέμα" στα μυθιστορήματα γενικά ποτέ δεν τα πήγαινα καλά, μπορεί ένας συγγραφέας να την πατήσει άσχημα, όσο καλός και να΄ναι (ποτέ όμως τόσο άσχημα όσο η Γαλανάκη, πίστεψέ με. Εαν μας διαβάζει τώρα ο Μπακουνάκης, μας έχει αφορίσει συλλήβδην).
Βρε Ρήντερ, αυτός ο Αντβοκάτους που εχάθη; (του έπαιξαν καμιά μπαλωθιά την ώρα της Απαγωγής;;;)
 
@Αγαπητή/τέ solaris, την πάτησε άσχημα γιατί πήγε στα εύκολα: (1) έπαιξε με μία τετριμμμένη γλώσσα ( που την συναντάς σε επίπεδο καφέ ) μεταξύ κυριών (2) τα συναισθήματα επιφανειακά και ευκόλως δημιουργούμενα , δηλαδή τα αναμενόμενα (3) στάση μανιχαϊστική μεταξύ καλού και κακού και (4) κακοί ήρωες που οι πράξεις τους δεν έχουν αυτό το κάτι που από καθημερινούς μπορεί να τους πάει λίγο παραπέρα.
Αν το έψαχνε διαφορετικά μπορεί και να ήταν αλλιώς τα πράγματα. Αλλά αυτή έπεσε στη λούμπα του λαϊκού αναγνώσματος του τύπου "Ο λήσταρχος Νταβέλης και η Δούκισσα της Πλακεντίας" ή "Αλή Πασάς και κυρά Φροσύνη".
Μετά από αυτά, δέχομαι τους αφορισμούς του οποιουδήποτε αλλά ό,τι και να κάνει το μυθστόρημα δε σώζεται.
 
So far,
Χα, χα χα χα! έξοχο! εύγε νέε μου!(Εδώ ταιριάζει το άρθρο του Παντελή Μπουκάλα σχετικώς με την ψεύτικη λάμψη του φο-μπιζού)
Τι κρίμα ρε γαμώτι που τον Ρομπέν των Δασών και το Μπόνι και Κλαϊντ το πρόλαβε άλλος!Μήπως να αρχίξω να συγκεντρώνω υλικό για την "Απόδραση από τοκ Κορυδαλλό" του Παλαιοκώστα;;;;;;Θα έχω τουλάχιστον έναν αναγνώστη: Τον Βύρωνα Πολύδωρα...
 
Αγαπητή/τέ solaris, σε αυτά που ανέφερες υπήρχε και το απαραίτη πλαίσιο ( ο σερίφης του Σέργουντ, η ποτοαπαγόρευση, το FBI, το κραχ και η οικονομική κρίση ) που κάπου διαφαίνεται. Στο πόνημα της κυρίας Γαλανάκη έχουμε απλά το μαράζι δύο οικογενειών που δεν έκαναν γαμοπίλαφο στους γάμους των παιδιών τους, ούτε έριξαν μπαλωθιές να το ευχαριστηθεί η ψυχή τους... απλά πράγματα
 
Καλημερούδια

Ήντα λογάτε κοπέλια;

Σο Φαρ,
Έχουν τα Σφακιά να σου πουν ιστορίες για κλεμμένες αίγες και τράγους, αυτοκίνητα καμμένα με βενζίνη στο δρόμο, ενδοοικογενειακό σφάξιμο κλπ να σου κουζουλαθούν τση κεφαλής οι τρίχες. Το γαμοπίλαφο δεν εγίνηκε καλό, γαμώ το πιλάφι μου. Εμένα να μη με πεις Στέλλα πάντως εαν δεν χορηγήσει η Ακαδημία ένα βραβειάκι "για τον παλιό, καλό καιρό" στην Ρέα μας. Ζήτω το ιστορικό μυθιστόρημα (πάντως, η Γκόρντιμερ αν και γριά, της την είπε, ε;) Μήπως να το ρίξουμε στην Καρυστιάνη; τουλάχιστον αυτηνής τα βιβλία (στωϊκά και μετά από ένα μπουκάλι ρακή) διαβάζονται...
Στην επόμενη συνάντηση του Να Ένα Μήλο έχει να πέσει πολύ γέλιο. Θέμα είναι το Ιστορικό μυθιστόρημα (θα βγάλω φωτοτυπίες τον Λούκατς και θα τους το μοιράσω, να μη λέμε τις περυσινές μπούρδες...)
Πολύ νεύρωση στο μυαλό της μπλόγκερ Στέλλας.
 
Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?