Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Friday, September 22, 2006

 

Site εκδοτικών οίκων (a)

Σε πολλά από τα e-mail που παίρνω υπήρχε η ίδια πάνω-κάτω απαίτηση. Αφού τους περασμένους μήνες στο blog έγινε εκτενής αναφορά σε όλα τα site των Ελλήνων συγγραφέων (όσων τουλάχιστον υπέπεσαν στην αντίληψή μας) να γίνει κάτι ανάλογο με τα site των εκδοτιοκών οίκων, ώστε να ολοκληρωθεί η ’’χαρτογράφηση’’ του διαδικτύου όσον αφορά τουλάχιστον τους χώρους που αφορούν την ελληνική λογοτεχνία. Στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 300 εκδοτικοί οίκοι με ποικίλα όσα ενδιαφέροντα, όσον αφορά το είδος των εκδόσεων τους. Έγινε μια καταγραφή όσων επικεντρώνονται στη λογοτεχνία και σιγά-σιγά θα παρουσιαστούν όλοι από το blog. Με αλφαβητική, εννοείται, σειρά και ξεκίνημα απ’ αυτούς που η ονομασία τους είναι με λατινικούς χαρακτήρες.

www.anubis.gr
Εκδοτικός οίκος που κατόρθωσε μέσα στην τελευταία πενταετία να ταυτίσει το όνομα του με την επιστημονική φαντασία και τα ευρύτερα παρακλάδια της και αυτή τη στιγμή στο είδος κατέχει το κυρίαρχο μερίδιο της αγοράς. Το site του οίκου είναι γρήγορα, εύχρηστο και με ακρετά νεανικό interface αφού οι εκδόσεις κυρίως αφορούν νεαρούς σε ηλικία αναγνώστες. Ντιούν. Αρχοντας των δαχτυλιδιών αλλά και κόμικς με τη μορφή ολοκληρωμένων graphic novels παρουσιάζονται στην πρώτη σελίδα αλλά ο κατάλογος είναι μεγάλος και χρειάζεται αρκετή ώρα ψαξίματος. Σε δεύτερη, μάλλον, μοίρα και ποσοτικά αλλά και από πλευράς ενδιαφέροντος έρχονται οι κατηγορίες βιβλίων μεταφυσικής, επιστημονικών εκδόσεων, business. Εσχάτως πάντως απ’ ότι φαίνεται και από το ΤΟΠ των πωλήσεων τα βιβλία του εκδοτικού οίκου που πουλάνε περισσότερο έχουν να κάνουν με...pilates και yoga!

www.athensvoice.gr
Προβληματίστηκα για το αν έπρεπε να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο site αφού σε ποσοστό 95% αφορά την ομώνυμη εφημερίδα. Από τη στιγμή, όμως, που υπό την σκέπη της και την αιγίδα της έχουν εκδοθεί μια δεκάδα βιβλία θα ήταν άδικο να την προσπεράσω. Οι εκδόσεις υπό τον γενικό τίτλο Athens Voice Books αφορούν εκτός από οδηγούς πόλεις και τη λογοτεχνία με ένα μυθιστόρημα της Σώτης Τριανταφύλλου και μια συλλογή διηγημάτων (Χαριλάου Τρικούπη 22) με γνωστά ονόματα συγγραφέων. Βέβαια, για να τα ανακαλύψει ο επισκέπτης του site όλα αυτά χρειάζεται αρκετή... φαντασία και ψάξιμο. Τελικά, για να φτάσει κάποιος στα Athens Voice Books πρέπει αρχικά να κλικάρει στην ενότητα ’’about AV'' στην πρώτη σελίδα του site και από εκεί στην υπο-ενότητα εκδόσεις.
Comments:
H Anubis ξεκίνησε προ δωδεκαετίας και βάλε, την εποχή της Compupress & Compulink.
 
Καλημέρα! Μήπως θα μπορούσες να ανεβάσεις ένα καταλογάκι με τις διευθύνσεις αυτών των συγγραφέων κατά αλφαβητική σειρά; Αν δεν είναι μεγάλη φασαρία για σένα μόνο. Και πάλι καλημέρα.
 
@λύσιππος
Δεν έγραψα ότι η Anubis δημιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια αλλά ότι τότε περίπου ξεκίνησε η απόλυτη κυριαρχία της στον χώρο των εκδόσεων επιστημονικής φαντασίας.
 
@dianathenes
Δεν είναι φασαρία αλλά μπορείς να τα βρεις εύκολα και γρήγορα. Οι παρουσιάσεις έγιναν με αλφαβητική σειρά (ανάλογα το επίθετο των συγγραφέων) από τις 24 Φεβρουαρίου του 2006 μέχρι τις 27 Απριλίου 2006 στο μπλογκ. Αν ανατρέξεις με ένα απλό κλικ στα αρχεία του μπλογκ θα τις βρεις όλες. Μετά τις 27 Απριλίου έγιναν ελάχιστες προσθήκες ορισμένων σάιτ που δεν είχα αντιληφθεί ή δεν ήξερα την ύπαρξη τους.
 
ok ευχαριστώ.
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?