Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Tuesday, September 26, 2006

 

Site εκδοτικών οίκων (b-c-d)

www.bell,gr
Ισως αρκετοί απορήσουν με την παρουσίαση στα site εκδοτικών οίκων που δραστηριοποιούνται στο λογοτεχνικό βιβλίο με την ύπαρξη των βιβλίων τσέπης Bell. Εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια η Bell/Χαρλένικ Ελλάς έχει κυκλοφορήσει χιλιάδες τίτλους σε βιβλία τσέπης και η πλειοψηφία τους προέρχεται από τον χώρο της εμπορικής λογοτεχνίας ή του λεγόμενου pulp fiction. Για πολλά χρόνια, οι συγκεκριμένες εκδόσεις ήταν η μοναδική ευκαιρία των ελλήνων βιβλιόφιλων να γνωρίσουν συγγραφείς του εξωτερικού. Ο Στίβεν Κινγκ, ο Λάντλαμ, ο Γκρίσαμ, ο ΛεΚαρέ, ο Χάρις (συγγραφέας της Σιωπής των αμνών) συστήθηκαν στο ελληνικό κοινό μέσω των εκδόσεων Bell και τα βιβλία τσέπης είναι μια μάλλον παρεξηγημένη ιστορία στη χώρα μας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες πλέον ακόμη και τα καλύτερα λογοτεχνικά έργα μετά τις πρώτες τους εκδόσεις σε σκληρό εξώφυλλο κυκλοφορούν (σε πιο προσιτή τιμή) και σαν βιβλία τσέπης. Πέραν όλων των υπολοίπων, στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και μέχρι σχεδόν τα μέσα της ήταν και τα μοναδικά βιβλία, κοντινά με τη λογοτεχνία, που επιτρεπόταν να διαβάζουν οι Έλληνες στρατιώτες! Όλα τα υπόλοιπα, μέσα στη γενικευμένη άγνοια της εποχής ήταν μισο-απαγορευμένα αφού για τους σκληροπυρηνικούς ’’καραβανάδες’’ αποτελούσαν ’’ενδεχόμενη πηγή διάδοσης κομμουνιστικών ιδεών στο στράτευμα’’. Μέσα στον πλούτο των εκδόσεων τους έχουν περάσει και ουκ ολίγα λογοτεχνικά ’’διαμάντια’’, πέρα από καθαροίαμα βιβλία κατασκοπείας ή περιπέτειας ή ’’ροζ’’ αναγνώσματα. Στο site των εκδόσεων, φιλικό και βολικό στην εξερεύνησή του, υπάρχουν πληροφορίες και για τις εκδόσεις αλλά κυρίως για τους ουκ ολίγους συγγραφείς που έχουν παρελάσει στη χώρα μας σε βιβλία τσέπης και η συγκεκριμένη data πληροφοριών είναι πολύ χρήσιμη. Τελευταία, κυκλοφόρησαν και μερικά βιβλία σε μεγάλο σχήμα, όχι για το περίπτερο αλλά για τα βιβλιοπωλεία όπως το A hard day's write με τις ιστορίες πίσω από τα τραγούδια των Beatles ή το Περί συγγραφής του Στίβεν Κινγκ.

www.deagostini.gr
Παρακλάδι της Ιταλικής εταιρείας μετράει περίπου δέκα χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Πέρα από τα συλλεκτικά αντικείμενα ή τον μοντελισμό υπάρχουν και βιβλία στο εμπόριο από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Εστιάζεται σε δύο σειρές (κλασική και ρομαντική λογοτεχνία) και σε βιβλία μινιατούρες που μπορεί να μην αφορούν τον απαιτητικό αναγνώστη αλλά προσφέρονται για εκείνους που θέλουν μια ’’καλαίσθητη’’ και προς...επίδειξη βιβλιοθήκη. Κυκλοφορούν βιβλία με έργα του Σαίξπηρ, του Μπαλζάκ, του Ουγκό, του Καβάφη, του Αισχύλου, του Καρκαβίτσα, της Τζέιν Οστιν αλλά και με συνταγές μαγειρικής του Ηλία Μαμαλάκη!!! ’’Κλικ’΄’ στην ενότητα ’’Βιβλία’’ που υπάρχει στην πρώτη σελίδα του site και στη δεξιά πλευρά για όποιον ενδιαφέρεται. Από την πρώτη σελίδα πληροφορήθηκα ότι η εταιρεία είναι μέσα στις πέντε πρώτες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας σε τζίρο, κέρδη και κύκλο εργασιών. Φαντάζομαι ότι αυτό δεν αφορά τις λογοτεχνικές εκδόσεις...Το site είναι λιτό, εύχρηστο και γρήγορο για τον επισκέπτη.

www.dian.gr
Μικρή, πολυσχιδής εταιρεία που όμως έχει ρίξει στην αγορά από το 1987 μέχρι σήμερα 32 μεταφράσεις έργων του Σοφοκλή, του Αισχύλου και του Ευριπίδη. Οποιος θέλει να γνωρίσει τους Ελληνες κλασικούς σε μετάφραση δεν έχει να ψάξει πολύ στο site της εταιρείας αφού τα πάντα υπάρχουν στην πρώτη σελίδα και η περιήγηση γίνεται εύκολα και γρήγορα.
Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?