Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Monday, September 18, 2006

 

Ξεφ(τ)υλλίζοντας...part 65

Μπορεί η αναθεωρημένη τελική έκδοση της πιο εμπορικής δουλειάς του Κώστα Μουρσελά (Βαμμένα κόκκινα μαλλιά) που έριξε στην αγορά ο καινούργιος του εκδοτικός οίκος, τα Ελληνικά Γράμματα, να έμειναν στην τέταρτη θέση του δημοψηφίσματος του μπλογκ (τα αποτελέσματα λίγο πιο κάτω) αλλά η καινούργια του δουλειά δύσκολα θα μείνει έξω από την κορυφή των ευπώλητων. Μέσα στους φθινοπωρινούς μήνες κυκλοφορεί το βιβλίο του ’’Παλιώνουν οι άνθρωποι’’ στο ίδιο γνωστό ερωτικό ύφος του Μουρσελά και ήδη ξέρουμε ένα βιβλίο που θα ’’αγκυροβολήσει’’ στην κορυφή των πωλήσεων. Από τις υπόλοιπες φθινοπωρινές εκδόσεις ξεχωρίζω δύο ακόμη βιβλία που το καθένα για διαφορετικούς λόγους θα συζητηθεί.
Έχει ξαναγραφτεί στο μπλογκ ότι ένας από τους λιγοστούς σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς που δικαιούται να γράφει δοκίμια, έρευνες, αναλύσεις ή στοχασμούς για τη λογοτεχνία είναι ο Άρης Μαραγκόπουλος. Στην καινούργια του δουλειά ο συγγραφέας και υπεύθυνος για τις εκδόσεις ελληνικής λογοτεχνίας στα Ελληνικά Γράμματα με τίτλο ’’Η μανία με την άνοιξη’’ επιχειρεί κάτι αληθινά δύσκολο. Οι ήρωες του, σύγχρονοι ακτιβιστές της Αριστεράς έρχονται σε αντιπαράθεση και αντιπαραβολή με την ηρωίδα της ’’Χαμένης Άνοιξης’’ του Στρατή Τσίρκα. Εγχείρημα που θα συζητηθεί και στους λογοτεχνικούς κύκλους εκτός από αυτούς της ευρύτερης Αριστεράς και αποδεικνύει ότι η ποιότητα δεν συμπορεύεται υποχρεωτικά με την εμπορικότητα ενός βιβλίου. Τον συνδυασμό αυτό θα προσπαθήσει για μια ακόμη φορά να συνδυάσει η βετεράνος της γραφής Μάρω Βαμβουνάκη. Σε νέο εκδοτικό οίκο (Ψυχογιός), επιλογή που μάλλον ξενίζει αφού περί της βιβλιο-αισθητικής του συγκεκριμένου οίκου έχω ποικίλες όσες ενστάσεις αλλά με ένα φανατικό προσωπικό κοινό να την ακολουθεί η Βαμβουνάκη θα κυκλοφορήσει τη νέα της δουλειά. Μια κατάδυση στην ανθρώπινη ψυχή αλλά και κριτική ματιά στη μόδα της ψυχοθεραπείας είναι το βασικό θέμα του βιβλίου, 26ου της πολυγραφότατης Βαμβουνάκη, που αν δεν κάνω λάθος είχε εκδώσει τα προηγούμενα 25 βιβλία της σε δύο μόλις εκδοτικούς οίκους (Δόμος, Φιλιππότης). Δεν αποκλείεται πάντως η αλλαγή εκδοτικού οίκου να την επαναφέρει στα πολύ ψηλά επίπεδα πωλήσεων, αν και για να είμαι ειλικρινής μόνο το γεγονός ότι με βάση ένα παλαιότερο βιβλίο της έδωσε έμπνευση για ένα από τα καλύτερα ελληνικά τραγούδια (Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο) φτάνει και περισσεύει. Τίτλος του νέου βιβλίου ’’Ο παλιάτσος και η Άνιμα’’. Υποσημείωση της...επόμενης μέρας: Έφτασε στα χέρια μου το εξώφυλλο του βιβλίου της Βαμβουνάκη και ένοιωσα έκπληξη με την ασυνήθιστα καλή αισθητική του. Εκ των υστέρων πληροροήθηκα ότι ήταν επιλογή της συγγραφέως! Η ουσία όσων έγραψα παραπάνω πάντως δεν αλλάζει.
- ’’Εκλεισε’’ η ψηφοφορία για τα καλύτερα βιβλία του Μαϊου με τελικό νικητή ένα κλασικό έργο που νομίζω ότι ψηφίστηκε για αυτό ακριβώς το λόγο και όχι με αφορμή την κυκλοφορία του στα νεοελληνικά. ’’Η φόνισσα’’ του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη μάζεψε 34 ψήφους και επικράτησε τις τελευταίες μέρες του ταξιδιωτικού χρονικού του Κωστή Γκιμοσούλη ’’Εξομολόγηση σ’ ένα Κολομβιανό σκύλο’’ (31 ψήφοι). Ακολούθησαν με 28 ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς (Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης) και με 24 η αναθεωρημένη τελική έκδοση των Βαμμένων κόκκινων μαλλιών του Μουρσελά. Από τα συνολικά 34 υπό ψήφιση βιβλία τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Ερμοκοπίδες του Παναγιώτη Μπαλτάκου (14 ψήφοι), Καλός καιρός-μετακίνηση της Μαρίας Μήτσορα και Φάδερ ημών του Μάνου Βουράκη (13 ψήφοι), Η αυτοβιογραφία ενός βιβλίου του Μισέλ Φάις (9), Τρεις δεκάρες και άλλα αφηγήματα του Ε.Χ. Γονατά (7) και στη δέκαρη θέση παρέα ο Θοδωρής Καλλιφατίδης (Στο βλέμμα της) και ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος (Φίλοι) με 6 ψήφους το καθένα. Φανερά, στους επισκέπτες-αναγνώστες του μπλογκ δεν αρέσουν τα ευπώλητα αφού ελάχιστες ψήφους πήραν τα βιβλία της Γαλανάκη, της Ελευθερίου και του Μάτεσι και ευτυχώς μόνο μια ψήφο οι…Μαμάδες Βορείων Προαστείων. Μηδέν ψήφους για το καινούργιο βιβλίο της Ιφιγένειας Θεοδώρου (και εμπορική αποτυχία μετά τις 12.000 αντίτυπα που είχε πουλήσει απρόσμενα το προηγούμενο βιβλίο της Μελέκ, θα πει άγγελος), Η μεθυσμένη γυναίκα της Σταυρακοπούλου αλλά και οι δουλειές των Μαρία Πάουελ, Τάσου Χατζητάτση, Ηλία Μαγκλίνη. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα ψηφοφορία με τη λίστα των καλύτερων βιβλίων του Ιουνίου.
- Ξεκίνησε το διαδικτυακό ταξίδι του το δεύτερο τεύχος του on-line περιοδικού για την ποίηση στη διεύθυνση http://www.poetica.com/. Περιλαμβάνει αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Καραβασίλη, ανέκδοτα ποιήματα των Βασίλη Αμανατίδη, Ελισάβετ Αρσενίου, Δημήτρη Λεοντζάκου, ’Ικαρου-Γιώργου Μπαμπασάκη (ο μίστερ Happy Few είναι από τους αγαπημένους μου δημιουργούς), Σωτήρη Σαράτση και μεταφρασμένα ποιήματα των Dante Alighieri, Luis Vaz da Camoes, Lope de Vega, Leopoldo Lugones, Reichmann Sebastian, Sylvia Plath. Συνέντευξη του Χρήστου Κανελλόπουλου, δοκίμια των Αλέξη Ζήρα, Σάββα Μιχαήλ, Γιώργου Μπλάνα, Κλεοπάτρας Λυμπέρη και Γιάννη Ζέρβα. Στην αγγλική βερσιόν του site υπάρχουν ποιήματα των Peter Riley, Joan Elies, Mihai Eminescu, Γιώργου Χουλιάρα και Γιάννη Ζέρβα. Φυσικά υπάρχουν και οι μόνιμες παρουσιάσεις και κριτικές ποιητικών συλλογών.
Comments:
@solaris
Απαντάω απόγευμα για συγκεκριμένους λόγους. Και για να μην πω....καλημέρα και γιατί έψαξα λίγο όσα γράφεις ρωτώντας δεξιά αριστερά.
Νομίζω ότι αδικείς τον Μουρσελά. Μπορούσε να αφήσει όπως είχαν τα Βαμμένα κόκκινα μαλλιά που ούτως ή άλλως συνέχιζαν να πουλάνε και έχουν φτάσει όπως έμαθα τις 200.000 αντίτυπα περίπου. Κανείς όμως δεν απαγορεύει σε ένα συγγραφέα να αναθεωρήσει ένα βιβλίο του, ειδικά με το πέρασμα του χρόνου και δε νομίζω ότι το ζητούμενο ήταν νέες πωλήσεις. Περισσότερο κίνηση γνωριμίας με πιο νεαρούς σε ηλικία αναγνώστες μου έμοιαζε. Και δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε εικάζω ο τελευταίος που το κάνει.
Τώρα τι ακριβώς συζητιέται στους δημοσιογραφικούς κύκλους του βιβλίου δεν το ξέρω και δεν με πολυενδιαφέρει να σου πω την αλήθεια. Εμένα, τους υπόλοιπους που διαβάζουν τον μπλογκ μπορεί και να τους ενδιαφέρει.
Ειρήσθω εν παρόδω, ο Φιλιππότης μπορεί να είμαι μικρός σε μέγεθος και κύκλο εργασιών εκδότης αλλά όπου ρώτησα μου είπαν ότι είναι ΣΟΒΑΡΟΣ, ΚΥΡΙΟΣ και δεν είναι μπαταχτσής. Και αυτό μετράει στη δική μου λογική την ώρα που δεξιά αριστερά (αυτά δεν τα...συζητάτε στις δημοσιογραφικές παρέες ή δεν σας ενδιαφέρουν;) σφραγίζονται επιταγές για ασήμαντα ποσά και υφαρπάζονται με διάφορες μεθόδους συγγραφικά δικαιώματα των 1000 ή των 2000 ευρό ή κρύβεται από τους συγγραφείς ο ακριβής αριθμός πωλήσεων των βιβλίων τους.
Το τραγούδι των Πιξ Λαξ μπορείς να το βρεις σε όλα τα διαδικτυακά σάιτ με download μουσικής έναντι 0,99 ευρό! Δε νομίζω ότι είναι ακριβό. Και όλο το CD με κάτι λιγότερο από 12-14 ευρό...Πληροφορίες εντός και δωρεάν.
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?