Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Thursday, September 14, 2006

 

Εικαστικές ανησυχίες




















Πολλοί από τους αναγνώστες του μπλογκ έχουν εκδηλώσει κατά διαστήματα εικαστικές ανησυχίες ή προβληματισμούς. Σημαντικό κομμάτι των βιβλίων, ορισμένες φορές ’’κρύβει’’ μικρά έργα τέχνης, είναι το εξώφυλλο. Υπάρχουν βέβαια και οι ακριβώς αντίθετες περιπτώσεις, όπου πολύ καλά σε περιεχόμενο βιβλία ’’χάνονται’’ από ένα κάκιστο εξώφυλλο.
Μια αρχική σκέψη είναι να δημιουργήσουμε στο πλαίσιο αυτού του ποστ ένα κολάζ με εξώφυλλα και επειδή το θέμα δεν μπορεί να μπει σε….ψηφοφορία ή υπό κρίση το ζητούμενο είναι να υπάρξει μια διαδραστική κατάσταση. Όποιος, λοιπόν ενδιαφέρεται, σχολιάζοντας το παρόν ποστ γράφει ποιο θεωρεί το καλύτερο ή το πιο επιτυχημένο εξώφυλλο βιβλίου που έχει διαβάσει. Θα ΄΄ανεβάσω΄΄ όλα τα εξώφυλλα που θα προταθούν και το ποστ θα συμπληρωθεί με τη μορφή κολάζ. Νομίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα με τα συγκεντρωμένα εξώφυλλα θα έχει αρκετό ενδιαφέρον. Και οπτικό και ουσιαστικό…
- Σύντομα θα ολοκληρωθεί και η ψηφοφορία για τα καλύτερα βιβλία του Μαϊου και θα προστεθεί η αντίστοιχη για τον Ιούνιο βασισμένη πάντοτε στη λίστα βιβλίων για τα οποία γράφτηκε κριτική μέσα στο συγκεκριμένο μήνα στις ημερήσιες εφημερίδες. Λίστα την οποία δημοσιεύει σε μηνιαία βάση το περιοδικό ’’Διαβάζω’’.
Comments:
R-D, χωρίς να το πολυσκεφτώ, σου λέω για το βιβλίο του Giorgio Agamben "Βεβηλώσεις" (εκδόσεις "Αγρα")...
 
Λολίτα - Nabokov εκδόσεις Πατάκη. Δυνατή φωτο!
Και ωραία ιδέα...
 
@solaris
Η πρώτη έκδοση των 100 χρόνων μοναξιάς (1973, νομίζω) είναι χωρίς εικόνα στο εξώφυλλο. Το εξώφυλλο είναι χρυσού χρώματος και είχαν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα ταυτόχρονα με τον ’’Ερωτα στα χρόνια της χολέρας’’. Δεν ξέρω ποιά έκδοση μου λέτε, η επόμενη που βρήκα είναι του 1983 των εκδόσεων Λιβάνη. Προφανώς κάποια ενδιάμεση την οποία αγνοώ...
 
@eleos me to login
Δεν αντιδικώ μαζί σου! Ποτέ και για κανένα λόγο. Εγραψα για τις ελληνικές εκδόσεις, μια των αρχών της δεκαετίας του ’70 και αυτή που ανέβασα τη φωτογραφία της του 1983. Που να βρω λατινοαμερικάνικες εκδόσεις; Μου βάζεις δύσκολα...Και με παιδεύεις. Οσο σε παιδεύει το login για το οποίο δεν φταίω. Υπάρχει μόνιμα πρόβλημα με τον blogger
 
Αν δεν με απατά η μνήμη μου, το εξώφυλλο της Λολίτας είναι από φωτογραφία του Ανδρέα Εμπειρίκου.
 
πολλά εξώφυλλα μου αρέσουν.
έχω και εγώ σχεδιάσει αρκετά.

τώρα όμως είμαι αλλού...
 
«Ο Αναρχικός τραπεζίτης» του Πεσσόα, από τις εκδόσεις γράμματα. Κι αυτό γιατί η επιλογή του πίνακα με τον γιάπη που παίζει ακορντεόν μ ένα δολάριο, μ’ έκανε να ακούσω τη μουσική του χρήματος, μ έκανε να ακούσω τη μουσική των λέξεων που έκρυβε το βιβλίο…
 
Δεν δίνω σημασία τόσο στο εξώφυλλο, όσο στον τίτλο και στην ιστορία. Αν έχει και ένα καλό εξώφυλλο, δε θα με βλάψει. Δεν θα το αγοράσω ποτέ όμως γι΄αυτό.
 
Γιατί αγαπητέ dr.Uqbar να αρέσει το εξώφυλλο του Λολίτα; Είναι πολύ της σειράς και πολύ δεύτερο. Εμένα μόνο το εξώφυλλο με απωθεί να το αγοράσω. Βέβαια άλλα τα γούστα του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας. Το Γαλλικό κείμενο έχει μία γυναίκα με μαγιό, ως σκίτσο και όχι φωτογραφία και το γερμανικό έχει μία γυναίκα βαμμένη έντονα. Το μισό πρόσωπο επιδεικνύει μόνο, όχι τα οπίσθια του ελληνικού κειμένου.
Μήπως κάτι λέει αυτό;
Σήμερα έχει ξεκινήσει το 35 Φεστιβάλ βιβλίο. Θα σημειώσω το εξώφυλλο που θα με κτυπήσει περισσότερο και θα σας πω.
 
Ο betta blogger εμποδίζει τη Σταυρούλα Σκαλίδη να αφήσει σχόλια. Μέσα μέιλ μου έστειλε το δικό της αγαπημένο εξώφυλλο. 84 Charing Cross Road ο τίτλος και πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά (έχει γυριστεί παλαιότερα σε ταινία με πρωταγωνίστρια την Αν Μπάνκροφτ) που μέσα από τις σελίδες της ξεπετάγεται αληθινή αγάπη για τη λογοτεχνία.
 
Αγαπητέ Σολάρις, Δίκιο έχεις. Και εγώ φανατική πελάτισσα της Πολιτείας είμαι. Αλλά πώς να πιάνεις βιβλία στα χέρια σου και να μην τα αγοράζεις; Αγόρασα 6 βιβλία, αλλά έκανα παζάρια!
Εξώφυλλα λοιπόν!
Εξώφυλλα να σε συνεπαίρνουν να ψωνίζεις! Μόνο που αυτό που βλέπεις δεν μπορεί να είναι η εικόνα του Εξώφυλλου, αλλά το περιεχόμενο. Βλέπεις το όνομα του συγγραφέα που ξέρεις, ή το θέμα που σε ενδιαφέρει και μετά σου αρέσει και το εξώφυλλο.
Η Έκθεση είναι πανέμορφη, λόγω περιβάλλοντος. Εχτές ο καιρός ήταν και αυτός ορεξάτος και εγώ παρατηρούσα τα εξώφυλλα.
Λιβάνη: Τα περισσότερα φανταχτερά εξώφυλλα, είδα όμως τα δεκάδες βιβλία του Coelho και πήρα δρόμο.
Ελληνικά Γράμματα: Η μυστηριώδης Φλόγα της Βασίλισσας Λοάνα (Ου. Εκο) Η φόνισσα συγκαταλέγεται στο άκρως αρνητικό Εξώφυλλο. Τελείως άσχετο και παραπλανητικό, γιατί η φόνισσα σκοτώνει για να απελευθερώσει τα παιδιά από τη δυστυχία και τη φτώχια. Δεν σκοτώνει παιδιά που χαίρονται τα αγαθά του συστήματος, όπως το ωραίο ηλίθιο αρκουδάκι που κείται πάνω στο πλακόστρωτο.
Γράμματα: Το φύλλο των Αγγέλων (Αρκάς)
PARSEC: Ο αναρχικός των δύο κόσμων (Λε Γκαίν). Έξοχο βιβλίο, το καλλίτερο του είδους.
Γαβριηλίδης: Βασικός Μέτοχος
Τραυλός: KΛΩNOΣ - η ιστορία της Nτόλι (Gina Kolata)
Ζαχαρόπουλος: Το Χαρέμι (Φάλκονερ, Κόλιν)
Καστανιώτης: Ήμουνα τόσο κουρασμένη από την πορεία, που δεν είδα πια τίποτε άλλο. Πήρα το μετρό και αντίο Φεστιβάλ. Του χρόνου πάλι.
Εξ άλλου, όλα τα υπόλοιπα εξώφυλλα είναι. Μακάρι να προλάβαινα να διαβάσω εντός τους!
 
@ange-ta
Για να υπάρχει σύγκριση ’’ανέβασα’’ όλα τα εξώφυλλα των κατά καιρούς εκδόσεων της Φόνισσας από την πρώτη σύγχρονη πριν από 30 χρόνια μέχρι την τελευταία αναθεωρημένη (με το αρκουδάκι) για την οποία αναφέρθηκες. Επίσης ανέβασα όλα τα εξώφυλλα που έγραψες με εξαίρεση δύο που δυστυχώς δεν τα βρήκα.
 
Καταπληκτικά τα εξώφυλλα της Φόνισσας, δεν είχα ιδέα, ότι υπάρχουν τόσα πολλά. Συγχαρητήρια Αναγνώστη. Τα άλλα εξώφυλλα θα τα βρείς http://www.protoporia.gr
/http://www.travlos.gr/
καλό βράδυ
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?