Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Saturday, September 09, 2006

 

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα

που σε νικάνε! Και στα οποία πρέπει να παραδοθείς. Οπως η χυδαιότητα! Για πρώτη και τελευταία φορά αναγκάστηκα να αποσύρω ένα σχόλιο με υπαινιγμούς. Ανώνυμο σχόλιο το οποίο γράφτηκε με αφορμή την κριτική μου για ένα βιβλίο. Δέκα μήνες στα μπλογκ, από τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς, νομίζω ότι προσπάθησα με όση φιλοτιμία διαθέτω να γράψω για βιβλία, να προβάλλω συγγραφείς (ειδικότερα τους νεότερους απ΄αυτούς που θεωρώ ότι έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη). Αντεξα υβριστικά σχόλια που έπαιρνα κατά διαστήματα μέσω μέιλ, άντεξα το γεγονός ότι ουκ ολίγοι κατέθεσαν υπαινιγμούς ότι έχω χρηματικό όφελος απ΄ αυτή την υπόθεση και στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης (τελικά) δημοκρατικής διάθεσης και πρόθεσης επέτρεψα τα ανώνυμα σχόλια χωρίς να κάνω τον...Σέρλοκ Χολμς και να ψάχνω στις μηχανές καταγραφής επισκέψεων γιατί δεν μου πάει, δεν είχα (και δεν έχω) τον χρόνο και τη διάθεση για κάτι τέτοιο.
Λυπάμαι αλλά υπάρχουν πράγματα που δεν τα αντέχω ειδικά όταν εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα, παντελώς άσχετα με το μπλογκ και με τα όσα γράφω!
Ευχαριστώ όσους ήταν στην παρέα όλο αυτό το διάστημα, ευχαριστώ όλους εκείνους που χωρίς να με ξέρουν με εμπιστεύτηκαν και ανταλλάξαμε πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για τη λογοτεχνία, ευχαριστώ και εκείνους που μου έκαναν κριτική (στα όσα έγραφα και δεν ήταν φυσικά υπεράνω κριτικής) και μου έμαθαν ένα χώρο πολύ καλά. Μερικά πράγματα δεν μπορείς να τα νικήσεις γιατί είναι μέσα στη φύση του ανθρώπου. Ισως κάπου, κάποτε, κάπως ξανασυναντηθούμε γιατί ’’μόνο όσοι πεθαίνουν δεν συναντιούνται’’....Καλό χειμώνα σε όλους και σας ευχαριστώ για την καλή παρέα....
Υ.Γ. Σε εκείνους που χρωστάω και μερικές εξηγήσεις η διευκρινίσεις θα τις πάρουν μέσα στις επόμενες μέρες στα μέιλ τους.
Comments:
σε διαβάζω συχνά αγαπητέ, βάλε όμως και ένα λινκ προς το e-περιοδικό μου "Στάχτες"...

υπάρχουμε από τον Μάρτιο του 2003.
Θα εγκαινιάσω λινκς με αξιόλογα μπλογκς...

κάνε κλικ το όνομά μου να δεις το περιοδικό.
 
Αν κατάλαβα καλά από το τελευταίο κείμενο μας εγκαταλείπεις! Στο καλό και να μας...γράφεις. Μήνες τώρα παρακολουθώ τις χαζομάρες που γράφεις. Είσαι παντελώς άσχετος με τον χώρο του βιβλίου και η παρουσία σου μόνο ζημιά έκανε. Καλά κάνουν και σε βρίζουν και κρίμα, που δεν σε έβριζαν και δημόσια. Το τελευταίο σου ατόπημα με την κριτική στο βιβλίο της κριτικού μου απέδειξε ότι δεν είσαι και τόσο...αθώος. Χωμένος μέσα στο κύκλωμα είσαι και εσύ.
 
Ρίντερ, δε μπορείς να το κάνεις αυτό!Ήρθα απόψε (με ωτοστόπ παρακαλώ!) κι αμέσως μπήκα στη σελίδα μου κι αμέσως μετά στη δική σου.
Μου έκοψες τα πόδια! Μόνο αυτό δεν περίμενα από σένα να διαβάσω!
"Δάσκαλε που δίδασκες....", ξανασκέψου το σε παρακαλώ! Ο δικός μου λόγος ίσως να μη μετράει σε σένα, όσο ο δικός σου σε μένα, (παλιότερα), αλλά θα ΄θελα να με λάβεις κι εμένα υπόψιν, έστω και λίγο.
Εσύ ξέρεις καλύτερα...
Και το σέβομαι! και στεναχωρέθηκα πολύ!Σου εύχομαι όμως ότι καλύτερο στη ζωή σου και σ΄ευχαριστώ... γενικώς!
Κρατάω μια μεγάλη ελπίδα ότι "μπόρα είναι, θα περάσει!"
 
Αν εννοείς ένα περίεργο σχόλιο που δεν το πολυκατάλαβα να πω την αλήθεια αλλά μου φάνηκε σαν επίθεση ανέντιμη, τότε πρέπει να σου πω ότι αυτό θα συνέβαινε κάποτε, να σου πω μη μασάς, και προχώρα απτόητος! Μετά μάλιστα από αυτό το σχόλιο που διάβασα ήρθα ξανά να κάνω ένα σχόλιο κι εγώ αλλά αποφάσισα να το κάνω κανονικό ποστ και να μην συνδέσω τις σκέψεις μου γιατί μπορεί και να μην ήθελες. Το ποστ λέγεται "Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά" και βασικά ήθελα να πω εδώ "τι χολέρα είναι αυτή;" κι όποιος το πιασε το πιασε. Βλέπεις καθαρότερα και γι'αυτό οφείλεις να μας δίνεις αυτό που βλέπεις. Φίλε Ρήντερ, δεν χρωστάς εξηγήσεις σε κανέναν, και προς θεού! όχι διευκρινίσεις! Αλλά ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΕΙΣ ΕΤΣΙ. Εντάξει; Και δεν είναι πήχυς ποιότητας το να σβήσεις σχόλια ανεπίτρεπτα να το σκέφτεσαι να τον "κατεβάσεις", είναι πήχυς αξιοπρέπειας, οπότε μην αφήνεις ανώνυμους να κάνουν σχόλια, ή να τους τα σβήνεις όταν είναι χυδαία ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΕΦΙ γιατί αυτό τους αξίζει.
 
ατόπημα; και ποιος θα μιλήσει για ατοπήματα εδώ μέσα; ο ανώνυμος; τι λες ανώνυμε, αλλά καλά το κατάλαβα ότι θα ξεκίναγε άλλου είδους πολεμική γιατί θεωρείτε ότι ο Ρήντερ πρωτοστάτησε και έδωσε σε πολλούς το έναυσμα να μιλάνε χωρίς να μασάνε τα λόγια τους.
 
Αναγνώστη με θλίβεις. Δίνεις σημασία σε γελοία σχόλια? Θα σκεφτώ να σου γράψω κάτι περισσότερο. Πάω για ψώνια, γιατί αύριο δεν θα έχω να φάω και δούλευα μέχρι τώρα.
 
Σας έχει πιάσει όλους κορόιδα και σας δουλεύει ψιλό γαζί. Μη μιλάτε άσχημα για τους συγγραφείς, κόσμια γλώσσα για τα βιβλία και στο τέλος γράφει και καλά λογάκια για τα βιβλία των κριτικών. Παραμύθι δημοκρατία μας πουλάει, τώρα άρχισε να σβήνει και τα σχόλια που τον ξεμπροστιάζουν για τις σχέσεις του με τους κριτικούς. Αμα, είναι τόσο μάγκας όσο δείχνει να βγει επωνύμως να τα γράφει και να αναλάβει επώνυμα την ευθύνη. Γιατί κρύβεται; Και γιατί τόσο πεισματικά δεν αποκαλύπτει ποιός είναι; Δεν παραξενεύει κανέναν αυτό; Εδώ έχει βουίξει ο τόπος ότι είναι εκδότης που κάνει αβάντα στα βιβλία του.
 
-- ψιψιψιψιψιψ
-- τι λες;
-- ναι, ναι
-- ψιψιψιψιψιψι
-- άντε!
-- τι λέτε εδώ στρουμφάκια;
-- ψιψιψιψιψι
-- ψιψιψιψιψιψι
-- με ένα ψι βλέπω τα είπατε όλα με το νι και με το σίγμα.

πάω να το κάνω ποστ.
 
Den eimai o proigoumenos anonymos kai grafo gia proti fora edo, an kai apo periergeia kai mono parakoloutho gia mines ena blog gemato anakriveies kai lathi.
Den ksero an to grafei ekdotis, ksero poly kala oti ekdotis megalou ekdotikou oikou, den milao gia afton pou vgazei ta vivlia twn bloggers, tou exei steilei me mail, prin ena mina, mia sygekrimeni protasi. Kai episis, apo oso ksero o kyrios reader DEN EXEI APANTISEI AKOMI STIN PROTASI POY TOU EXEI GINEI kai thn exo dei me ta matia mou. Mipos apofasise sxetika kai vrike mia kali efkairia na tin...kopanisei, paristanontas ton tsatismeno? An kano lathos se oti grafo na bgei na milisei kai na ksekatharisei ti thesi tou.
 
okay, κι εγώ μπορεί να δω χίλιες προτάσεις να γίνονται σημασία έχει να δω τις απαντήσεις, όχι αν έχω πληροφορίες ότι υπάρχει ή δεν υπάρχει απάντηση.. σαν τεστάκι μου φαίνεται αυτό, θα τσιμπήσει σα να λέγανε μερικοί; αλλά λόγω θέλω να πιστεύω όχι ηλιθιότητας αλλά "απειρίας και προχειρότητας" δεν τη στήσανε καλά την παγίδα, και το είπανε σε πολλούς και δείξανε την επιστολή από δω κι από κει... μα δεν ξέρετε rule number one, όταν οι μεγάλοι έρχονται να σας βρουν δεν απαντάτε αμέσως και δεν απαντάτε χωρίς να έχετε διασταυρώσει στοιχεία. ή μάλλον καλύτερα, βάλτε τους να σας ξαναστείλουν δυο τρεις φορές, γιατί άμα είναι σοβαρή η πρόταση και θέλουν σοβαρή απάντηση θα φροντίσουν να το κάνουν (υπάρχει και το spam folder που πολλά καταλήγουν εκεί...)
άλλωστε πρόταση σοβαρή λέει λίγα,

from: tade@tade-ekdotiki.gr
to: reader

"Είμαι ο τάδε, επικοινωνείστε τηλεφωνικά στο τάδε νούμερο γιατί έχω μία πρόταση να σας κάνω.

Τάδε Ταδόπουλος
 
στον πρώτο ανώνυμο:καταρχήν προσβάλεις εμάς! Εμείς δεν έχουμε δηλαδή κρίση και περιμένουμε ένα εκδότη να μας παρασύρει να αγοράσουμε βιβλία; Τι γελοία θέση μα την αλήθεια. Αλλά αν κάποιος μπαίνει σε ένα μπλόκ βιβλιόφιλων για να γράψει τέτοιες αθλιότητες τι μπορεί να περιμένει κανείς από τους μη βιβλιόφιλους; Από όλους αυτούς που δεν έχουν τη τύχη να γράφουν σε ένα υπολογιστή; Από τους ημι-αγράμματους;
Η Νικολέττα τα έγραψε τέλεια:
Θα την μιμηθώ ευχαρίστως:
γλου γλου γλου γλου
είπες τίποτε γαλόπουλο;
γλου γλου γλου γλου
είπα ότι μου είπαν ότι με πάνε βόλτα στα σφαγεία
γλου γλου γλου γλου
μη τους ακούς, για σφάξιμο σε πάνε
γλου γλου γλου γλου
Κάνεις λάθος, βόλτα στα σφαγεία με πάνε.
στον δεύτερο ανώνυμο: Όταν κανείς μπαίνει σε μία σελίδα για την ελληνική λογοτεχνία, καλό είναι να γράφει ελληνιστί και ουχί griklish. Για τα υπόλοιπα, άκουσα και τα είδα και μου είπανε… τι κρίμα ρε παιδί μου. Τι κρίμα!

Στον Αναγνώστη:
Αναγνώστη θα σου πω μία ιστορία πασίγνωστη:
Η Κοκκινοσκουφίτσα πήγαινε στη γιαγιά της φαγητό.
Στο δρόμο συναντάει ένα κόρακα.
Ο κόρακας την ρωτάει
Κοκκινοσκουφίτσα για πού το βαλες;
-πάω στη γιαγιά μου φαγητό
-Αλλά έχεις άσχημη μύτη
-Ναι αλλά πάω στη γιαγιά μου φαγητό γιατί το έχει ανάγκη
-Έχεις όμως πολύ άσχημη μύτη.
Η κοκκινοσκουφίτσα τσαντίστηκε πέταξε το φαγητό, το βούτηξε ο κόρακας και γύρισε πίσω αφήνοντας την γιαγιά της νηστική.
 
@στράτο φουντούλη
Αγαπητέ Στράτο μέσα στο χαμό το αίτημα και η επιθυμία σου ικανοποιήθηκαν. Υπάρχει ο χώρος σου στα λινκ. Καλή συνέχεια στην προσπάθεια σου. Λυπάμαι που λόγω των συνθηκών και της ημέρας δεν πρόλαβα να ρίξω μια ματιά στο περιοδικό σου, θα το κάνω με ηρεμία τις επόμενες μέρες.
Υ.Γ. (για όλους τους υπόλοιπους): Δεν είχα σκοπό να μπω τουλάχιστον απόψε στο μπλόγκ αλλά κάποιος με ειδοποίησε ’’ηλεκτρονικά’’ για το τι γράφεται. Παρακαλώ, οι ανώνυμοι να ολοκληρώσουν σύντομα, να γράψουν ότι έχουν να γράψουν και από αύριο με ηρεμία θα απαντήσω για να μην μείνουν λανθασμένες εντυπώσεις και εκτιμήσεις σε όλους. Και θα απαντήσω και σε όλα, και στις προτάσεις και στο αν είμαι...εκδότης ή δεν είμαι και σε ότι άλλο θέλετε. Δύο παρακλήσεις:
Γράψτε ότι τραβάει η ψυχούλα σας για μένα, δεν τρέχει τίποτα, αλλά θερμοπαρακαλώ να μην γραφτεί τίποτα που θίγει τρίτα και μάλιστα άσχετα με το μπλογκ άτομα, γιατί πάλι θα καταφύγω στην ανεπιθύμητη μέθοδο της διαγραφής. Ευχαριστώ για την κατανόηση.
 
Περιμένουμε να διαβάσουμε, reader, γιατί έχεις πολλά, πλέον, για τα οποία πρέπει να δώσεις εξηγήσεις. Και φρόντισε να δώσεις πειστικές εξηγήσεις γιατί δεν είμαστε όλοι εύπιστα κοριτσόπουλα, που γράφουν για γαλόπουλα, στρουμφάκια και Κοκκινοσκουφίτσες. Εξηγήσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και σκέψου καλά τι θα γράψεις.
 
Δεν είμαι από τους φανατικούς σας αναγνώστες, σποραδικά μόνο, αλλά όποτε σας επισκέπτομαι βρίσκω ενδιαφέροντα πράγματα.
Καταλαβαίνω το δίλλημα σας, όταν το δικό σας σπίτι, χρησιμοποιείται για να εκτίθενται τρίτοι, είναι δύσκολο. Γιατί μέχρι να σβήσετε το σχόλιο, όλο και κάποιοι θα το διαβάσουν, και μετά είναι και οι αποθηκεύμενες σελίδες του google, μπορεί να αιωρείται στο δίκτυο για καιρό. Αν και το κύρος των ανωνύμων σχολίων (και δη των κακεντρεχών)είναι αμφιλεγόμενο και ποιός σοβαρός άνθρωπος δίνει βάση; Ίσως comment moderation για λίγο; Είναι κρίμα να φύγετε από το σπιτάκι σας εξαιτίας μιας κακοήθειας.
Όσο για το αν θα σβήσετε ένα σχόλιο ή όχι, σπιτάκι σας είναι ότι θέλετε κάνετε. Όπως ο καθείς έχει το δικαίωμα να γράψει ότι του κατέβει σε σχόλια και μαιλ που είναι ανοικτά στο κοινό, και ο αποδέκτης μπορεί να τα μεταχειριστεί όπως θέλει. Δε τίθεται θέμα "μη δημοκρατικότητας" ή "απουσίας πολυφωνίας", το σπίτι μας πρέπει να είναι ευχάριστο και καθαρό για μας και τους φίλους μας. Αν κάποιος έχει κάτι ουσιαστικό, σημαντικό και αληθινό να πει, θα βρεί άλλους τρόπους πέραν των σχολίων σε ποστς.
 
Δεν το πιστεύω αυτό που γίνεται!Ξαναμπήκα να δω αν κατάλαβα καλά και χάθηκα! Είδα και το προηγούμενο ποστ κι εκεί τρελάθηκα!
Αν είναι δυνατόν! Η γνώμη σου για την πολυτάλαντη συγγραφέα και κριτικό κυρία Ελένη Γκίκα, άναψε τέτοιες φωτιές; Γιατί; Δεν το καταλαβαίνω!
"Τα δέντρα που δίνουν καρπούς τα πετροβολάνε..." Δυστυχώς!
Αλλά αυτά τα "δέντρα" και εννοώ και σένα, θα συνεχίσουν να καρποφορούν, όσο κι αν τα εμποδίζουν.
Περιμένω τις απαντήσεις σου και τις αποφάσεις σου με αγωνία, ρίντερ.
Καλό σου βράδυ και εκτιμάω πολύ την κίνησή σου αυτή.
 
κι εσύ Ρήντερ θα τους δώσεις αυτό που θέλουν; θα κάτσεις να δώσεις εξηγήσεις; τι με νοιάζει εμένα αν είσαι ή δεν είσαι εκδότης, τι με νοιάζει τι συμβαίνει ή δεν συμβαίνει με πράγματα εκτός του μπλογκ σου; θα χαλάσεις ένα βασικό ατού της ελευθερομπλογκίας αν κάτσεις να απαντήσεις, κι αυτό είναι ότι απαντάς στην αστυνόμευση και το bullying των ανώνυμων!

you know bullying ανώνυμε; αν πίστευα δε εσένα φαντάζομαι δεν θα ήμουν εύπιστο κοριτσόπουλο ε; έλα όμως που δεν με ενδιαφέρει να πιστέψω ούτε εσένα ούτε τον Ρήντερ, με ενδιαφέρει να μην γίνουμε σαν τα μούτρα των πηγαδιών που σχηματίζονται απέξω από γραφεία εκδοτών.
 
Sorry, Ανώνυμε, αφού έχεις τόσο ψηλό IQ, ας μιλήσουμε για captacio malevolentiae:
«Δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να σας πω αυτό που θέλω να σας πω, επειδή έχω σαφή επίγνωση ότι μιλάω σ ένα τσούρμο ηλίθιους με κουρκουτιασμένα μυαλά και αρκεί να δω τα γραφτά σας για να καταλάβω ότι δεν θα καταλάβετε τίποτε»
 
Διαβάζω ξαφνικά όλα αυτά και κάτι με πιάνει. Υποτίθεται και θα περίμενε κανείς από εκείνους που αναμειγνύονται με τη λογοτεχνία και τα γράμματα να έχουν ένα ανάλογο ήθος κι ένα παράστημα. Τέτοιο ήθος συνάντησα στον Reader και λυπάμαι που δεν το συναντώ εξίσου σε διάφορους "ανώνυμους" εδώ μέσα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα σχόλια ορισμένων χωρίς όνομα εδώ -δυστυχώς- φανέρωσαν το χαμηλό τους φρόνημα στάζοντας δηλητήριο, αλλά βρε Reader γιατί θεωρείς οτι χρωστάς και εξηγήσεις;;;

Ασ' τον καθένα να κάνει τα σενάριά του, σβήνε οτι σε ενοχλεί και προχώρα. Μην αφήσεις σε μερικούς μικρόψυχους να νομίζουν οτι είναι και κάποιοι.

Με ηρεμία αύριο, δες την κατάσταση ψύχραιμα.

I' m at your side...
 
είδες Nick-the-greek που σου τα έλεγα;!...
 
Υπάρχει μια κινέζικη παροιμία που λέει: "Η ζωή δεν είναι μόνο να διαβαίνεις έναν κάμπο¨. Είχες πει: Αντέχω! Μην το ξεχνάς.
 
Γιατί την απόφασή σου πρέπει να την καθορίσει κάποιος
με εχθρικά αισθήματα απέναντί σου και όχι όλοι εκείνοι που σε εκτιμούν;
Τα ανακλαστικά των αντιδράσεών σου είναι ανακλαστικά αθωότητας.
Πρέπει να συνεχίσεις να προσφέρεις.

Σου σφίγγω το χέρι:
Διαμαντής φλωράκης
 
Ε, λοιπόν όχι. Θα επιτρέψετε να φύγετε διωγμένος επειδή κάποιοι διαφωνούν μαζί σας και γίνονται χυδαίοι; Ε και? Αφήστε τους να διαφωνούν, Σκεφτείτε όλους τους υπόλοιπους που διαβάζουν τη σελίδα σας καθημερινά που μέσα από τις δικές τους σελίδες σας προβάλλουν χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση. Και στην τελική δεν κατάλαβα: όποιος διαφωνεί ας κάνει μία σελίδα να εκθέτει τις απόψεις του και να εισπράττει τα δέοντα. ( Για σένα ανώνυμε είναι αυτό ) . Σκεφτείτε το και πάλι ! Όπως να σκεφτείτε ότι δεν είστε μόνος, υπάρχουν και αυτοί που είναι πολλοί και σας θέλουν εδώ...
 
Α, και μία ερώτηση ανώνυμε: στην τέχνη τί σημαίνει άσχετος και σχετικός? Μαθηματικά είναι;
 
As stamatisoun oi anwnimoi na prosbaloun. Nomizw oti yparxei dimokratia. Swsta? Koitaxte o kathenas ti diki tou zwi, opoios den goustarei as min koitaei kan to blog ayto, opoios exei na pei kati kalytero as dimioyrgisei kai o idios kapoio paromoio, an mporei kalytero. Proswpika exw parei arketa pragmata apo ayto to blog. Mary. Opote to kalytero tha einai opoios den toy aresei na min eisarxete kan !
 
Καλές αποφάσεις! Το ότι αργείς, σημαίνει καλό! Μακάρι! Το γιατί σε εκτιμάω, το έγραψα στη δική μου σελίδα. Να είσαι πάντα καλά!
 
Μάλιστα...
Θαρρώ πως στην κόψη του ξυραφιού μετριέται ο καθείς, ναι;
Μήπως θα πρέπει να βαραίνει μέσα μας πιότερο η γνώμη κείνων που εκτιμούμε παρά των άγνωστων κακοθελητών;

Θα ήταν καλό να μείνεις.
Η θέλησή σου σεβαστή.
Κι οι αντοχές σου.
 
Α, ναι!
Αφιερωμένο...


Για τες θρησκευτικές μας δοξασίες —
ο κούφος Ιουλιανός είπεν «Aνέγνων, έγνων,
κατέγνων». Τάχατες μας εκμηδένισε
με το «κατέγνων» του, ο γελοιωδέστατος.


Τέτοιες ξυπνάδες όμως πέρασι δεν έχουνε σ’ εμάς
τους Χριστιανούς. «Aνέγνως, αλλ’ ουκ έγνως· ει γαρ έγνως,
ουκ αν κατέγνως» απαντήσαμεν αμέσως.


Κ.Π. Καβάφης
 
Θα συμφωνήσω με την ιστορία τής Ange-Ta, με την κοκκινοσκουφίτσα και τον κόρακα (11ο comment).

Από την άλλη, Reader, μου είπαν ότι εσύ είσαι αυτός που κρύβεται πίσω από την οικονομική κρίση, την τρύπα τού όζοντος, καθώς και τη χαμηλή απόδοση τού Μπίσκαν στο Παναθηναϊκός-Ιωνικός 0-2.

Τελοσπάντων, αν τελικά το κλείσεις το blog, θα μου λείψει η παρέα του.
 
Έκανα μία επί τροχάδην έρευνα στο μπλόκ του Αναγνώστη.
Διαπίστωσα τα παρακάτω:
1. Δεν εμφανίζεται ΚΑΝΕΝΑΣ εκδοτικός οίκος με εμφανή μεγαλύτερη συχνότητα από τους υπόλοιπους.
2. Ούτε και κάποιος συγγραφέας.
3. Ούτε εμφανίζεται κάποιο ενδιαφέρον για «νιτερέσα» την ελληνικής κοινωνίας. Ούτε κατά διάνοια.
Είναι φανερή η αντιπάθειά του για την υπερφίαλη ελληνική καθημερινότητα, η οποία δεν είναι ουδέτερη, αλλά εκπροσωπεί άμεσα και έμμεσα χαμηλά νιτερέσα.
Έχει καταφέρει να βρίσκεται στην πρώτη σελίδα του Google, πράγμα που ξυπνάει σφοδρές ζήλιες.
Όχι μόνο επιβάλλεται να μην κλείσει το μπλόκ, αλλά και γιατί να μην ανοίξει ένα εκδοτικό οίκο και να εκδίδει σοβαρά βιβλία;;;;; Τι κακό θα είχε κάτι τέτοιο;;;;;
Ρεζουμέ: Θα ήταν λάθος πρώτης γραμμής να κλείσει ένα τόσο πετυχημένο μπλόκ.
 
Μερικοί, αθέλητα ίσως, στοχοποιούν την επιτυχία, που οι ίδιοι δικαίως ή αδίκως αποζητούν, αναφερόμενοι σε γεγονότα και ανθρώπους που δεν γνωρίζουν και με τρόπο που σίγουρα δεν θα ήθελαν να τους το κάνουν άλλοι.
Είναι φαινόμενο της εποχής μας όλοι να έχουν γνώμη και γνώση για τους πάντες και για τα πάντα αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιους καλύπτει και εξυπηρετεί μια πρακτική και τακτική που απαξιώνει και ισοπεδώνει προσωπικότητες και ως μόνο αποτέλεσμα έχει την επιβράβευση της μετριότητας σε μια απρόσωπη κοινωνία, ή αν θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και υπεύθυνοι σε ότι γράφουμε αναγνωρίζοντας την επιτυχία και την προσωπικότητα - μοναδικότητα του κάθε ατόμου στον χώρο που του αναλογεί;
 
"Αμα, είναι τόσο μάγκας όσο δείχνει να βγει επωνύμως να τα γράφει και να αναλάβει επώνυμα την ευθύνη. Γιατί κρύβεται; Και γιατί τόσο πεισματικά δεν αποκαλύπτει ποιός είναι; Δεν παραξενεύει κανέναν αυτό;"

Φυσικά και μας παραξενεύει ANONYMOUS. Πολλά μας παραξενεύουν.

Αλλά είπαμε:
"...είμαστε όλοι εύπιστα κοριτσόπουλα, που γράφουν για γαλόπουλα, στρουμφάκια και Κοκκινοσκουφίτσες".

ΟΥΠΣ!!! Κι άλλος (ή όχι άλλος) ANONYMOUS. Μα από πού μπαίνουν; Α, ξέχασα: Η ΠΟΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΗ!

Κι απαιτητικός μάλιστα:
"...Εξηγήσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και σκέψου καλά τι θα γράψεις".

Αυτό τώρα πώς το λέν οι δικηγόροι;
Όπως και να το λένε, μας είναι άχρηστο, δεν ευσταθεί πουθενά... είναι ANONYMOUS.

Reader, κάνε ότι θέλεις από Δευτέρα. Έτσι κι αλλιώς δεν έχει νόημα ν' αποδείξεις τίποτα και σε κανέναν -το έχεις κάνει ήδη.
 
Θα συμφωνήσω reader.Καλό είναι να μην επιτρέπεις σχόλια από ανώνυμους πια.Κρίμα δεν είναι να φύγεις από ένα σχόλιο;
 
Για άλλη μια φορά θα το πω. Όταν ξεκίνησα ο πρώτος που με έβαλε στη λίστα του ήταν ο reader's diggest. Είναι ίδιον ελληνικό όποιος φτάνει ψηλά σε όποιο χώρο να υφίσταται τις συνέπειες του φθόνου. Το λέω καθαρά χωρίς φόβο και πάθος.
 
Αναγνώστη, διαβάζοντας το ιστολόγιό σας, το οποίο παρακολουθώ συστηματικά εδώ και πολύ καιρό, περίμενα πως θα θυμώνατε. Να δώσετε λογαριασμό, όμως, στον κάθε τυχάρπαστο, ή, έστω, στον κάθε καλοπροαίρετο, κακοπροαίρετο,τρίτο πάντως, δεν θα το ήθελα. Είστε όποιος είστε και γράφετε ό,τι γράφετε. Σε όποιον αρέσουμε για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε, λέει το τραγούδι. Γιατί, δηλαδή, είναι δημοκρατικό οι άλλοι ανωνύμως να λένε αυτά που λένε και δεν είναι δημοκρατικό να προστατέψετε τον χώρο σας; «Ακόμα και σε μένα, που σας ιστορώ αντισταθείτε», έλεγε ο ποιητής. Κι εσείς θα σταματήσετε ακούγοντας «αυτόν που χτίζει ένα σπιτάκι και λέει καλά είμαι εδώ»;
 
Καλά, Ρίντερ Ντίαρ, ένα παρασκευοσαββατοκύριακο έλειψα και γίνηκε το έλα να δεις?!

Λοιπόν. Μερικά από αυτά που γράφτηκαν τα έχω ακούσει κι εγώ, οτι πχ είσαι γνωστός εκδότης κάποιας ηλικίας που το κάνει το μπλογκ για την πλάκα του, με την βοήθεια γνωστότατης δημοσιογράφου μεγάλης εφημερίδας (και στο τόνιζα στα μαίηλ που σου εστελνα).
Στον χώρο του βιβλίου κινήσαι, είναι βέβαιο. Αυτή την εντύπωση τουλάχιστον έχω αποκομίσει.
Από κει και πέρα:
Μας αρέσει εδώ (Νικολέτα, Σίλιο ντι Απρίλε - καλά μας τα΄στειλες για το Ποέμα στη Στοά, αλλά τι ώρα δε νμας είπες- και Δικηγόρε του Διαβόλου μπονζούρ) τη βρίσκουμε γουστάρουμε, διασκεδάζουμε, "ανώνυμε" κλώνε μου πρόσεχε μην πάθεις τίποτε από τη ζημία στον εκδοτικό χώρο που υοπτίθεται οτι έκανε ο Ρίντερ! χα χα χα! να'σαι καλά! γελάσαμε και σήμερα!
Κάτσε εκεί που κάθεσαι Ρίντερ, μας αρέσεις έτσι όπως είσαι. Δεν πιστεύω αυτό να είναι διαφημιστικό τρικ για να μας πριζώσεις πρωινιάτικα. Και αν θέλεις να γίνεις πιο νόμινος, υπόγραφε με το όνομά σου (θα βουλώσεις μερικά στόματα).
Έλσα
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?