Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Wednesday, August 09, 2006

 

Ξεφ(τ)υλλίζοντας...part 61 (Κάνε μου...μάγια)

Επιστροφή στο κλεινόν άστυ. Η πιο όμορφη πόλη του κόσμου είναι η Αθήνα, Αύγουστο μήνα. Μετά από ένα χαλαρωτικό εικοσαήμερο δεν είχα σκοπό να επιστρέψω με…γκρίνια αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Λίγο πριν τελειώσουν οι διακοπές μου το έμαθα και δεν πίστευα στα αυτιά μου. Ο Καστανιώτης ’’μπλόκαρε’’ την αγορά ρίχνοντας με τη μια στα ράφια 20.000 αντίτυπα του καινούργιου βιβλίου (;) της Μάρας Μειμαρίδη με τίτλο Βιβλίο μαγείας! Στην ίδια συνταγή με τις μάγισσες της Σμύρνης και χωρίς πια λογοτεχνικούς μανδύες και επιφάσεις η κυρά- Μάρα ετοιμάζεται για νέο μπεστ σέλερ. Συμβουλές για μαντζούνια, μάγια, βότανα και στον εκδοτικό οίκο απ’ ότι έμαθα υπολογίζουν ότι οι αρχικές εκτιμήσεις των 20.0000 αντιτύπων είναι μόνο η…αρχή! Μπράβο της κυρά-Μάρας, μπράβο στον Καστανιώτη που αποδεικνύει ότι έχει αλάνθαστο εμπορικό κριτήριο και τα θερμά μου συγχαρητήρια στις 20.000 πρώτες ’’Κατίνες’’ που θα γίνουν…μάγισσες. Βεβαίως στον τίτλο του βιβλίου υπάρχει η μικρή προσθήκη ’’Βιβλίο μαγείας 1’’, άρα να αναμένουμε ένα ή περισσότερα sequels!!!
- Και επειδή εδώ ο χώρος είναι λογοτεχνικός και ασχολείται με βιβλία και όχι με τράπουλες ή μαντζούνια έχει δικαίωμα ο εξαιρετικός λογοτέχνης Αντώνης Σουρούνης να με περάσει ’’γενιές 14’’ που αναφέρομαι σε αυτόν αμέσως μετά την κυρά-Μάρα. Ευτυχώς, έχω μόνο καλά λόγια να γράψω…Ετοιμάζει και νομίζω ότι θα κυκλοφορήσει τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες ένα βιβλίο ’’έργο ζωής’’ που δεν κρύβει ότι είναι αυτοβιογραφικό. Τίτλος ’’Το μονοπάτι στη θάλασσα’’. Πήρα μια πρώτη γεύση αφού προδημοσίευση των αρχικών κεφαλαίων γίνεται από το περιοδικό Status και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα. Αν η συνέχεια είναι ανάλογη τότε όντως πρόκειται για ’’έργο ζωής’’.
- Η Ειρήνη είναι μπλόγκερ και τακτική επισκέπτρια του δικού μου μπλογκ. Η ίδια διατηρεί ένα εξαιρετικής αισθητικής μπλογκ που ασχολείται με τη ζωγραφική. Θα τη βρείτε στη διεύθυνση http://chromo-sphere.blogspot.com/. Βρέθηκα εκεί από…σπόντα αφού σε ένα e-mail που μου έστειλε μου έμαθε ένα άλλο διαδικτυακό χώρο που πραγματικά με…μάγεψε (για να είμαι in και στη μόδα των ημερών). Υπάρχει μια γωνιά στο διαδίκτυο όπου ο κύριος Νίκος Σαραντάκος έχει κάνει μια εκπληκτική δουλειά με φοβερή αγάπη για τη λογοτεχνία. Και ειλικρινά τον ζήλεψα και για την ποιότητα του χώρου του και για τις επιλογές του και για την επιμονή του. Τι υπάρχει στη διεύθυνση http://www.sarantakos.com/keimena.html ; Όλα ή σχεδόν όλα τα λογοτεχνική διηγήματα ή μυθιστορήματα που μπόρεσε να βρει ο κ.Σαραντάκος στο διαδίκτυο! Τεράστιος όγκος, υπέροχη συλλογή, χάθηκα για ώρες διαβάζοντας…Τα συγχαρητήρια μου. Επίσης η Ειρήνη με ενημέρωσε στο μέιλ της ότι υπάρχει ολόκληρο το κείμενο της Ασκητικής του Καζαντζάκη στην παρακάτω διεύθυνση http://www.diaplous.org/library/askitiki.php. Την ευχαριστώ θερμά για την ενημέρωση και προσθέτω τα σχετικά λινκ στη λίστα μου.
- Περίμενα καιρό να δω ποιός τελικά θα...σπάσει τη συνωμοσία σιωπής σχετικά με το βιβλίο του Βουράκη και θα δημοσιεύσει την πρώτη ολοκληρωμένη κριτική. Το...διέπραξε το περιοδικό της Ελευθεροτυπίας σε μια από τις εκδόσεις των τελευταίων εβδομάδων όπου υπάρχει μια ακριβοδίκαιη δισέλιδη κριτική της Λίνας Πανταλέων. Ισχύει το καλύτερα αργά παρά ποτέ.
- Αφού ολοκλήρωσαν(;) τον κύκλο των εκδόσεων με μια σειρά έξι βιβλίων που έχουν την υπογραφή bloggers οι εκδόσεις Μαραθιά συνεχίζουν το...ψάξιμο επίδοξων συγγραφικών ταλέντων και μάλιστα με...δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος. Λεπτομέρειες στο μπλογκ των εκδόσεων ww.ekdoseismarathia.blogspot.com. Το ζητούμενο είναι αν έχουν όρεξη, ώρα και ανθρώπινο δυναμικό να αντέξουν τον πακτωλό μέιλ που θα τους προκύψουν οσονούπω και να κάνουν ένα πραγματικό και ειλικρινές ξεσκαρτάρισμα. Διαφορετικά, η ρπωτοβουλία τους δεν θα διαφέρει σε τίποτα από την διαδικασία που τηρούν όλοι οι εκδοτικοί οίκοι της αγοράς.
- Αύριο, το τελευταίο μέρος των βιβλίων για το καλοκαίρι (με επιλογές από την πλούσια φέτος παραγωγή της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας) για τους τελευταίους υποψήφιους ταξιδιώτες και τις επόμενες μέρες κριτική για μερικά από τα βιβλία που διάβασα το προηγούμενο εικοσαήμερο. Μην ξεχνάτε ότι στην αριστερή στήλη του μπλογκ υπάρχουν τέσσερα δημοψηφίσματα και μέσα στις επόμενες μέρες θα ’’κλείσουν’’ τα δύο πρώτα που φανερώνουν ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλιοφιλικό προφάιλ των επισκεπτών του μπλογκ.
Comments:
Καλώς όρησες ρίντερ!Καλή δουλειά και πάλι στο μπλογκ σου και καλές δυνάμεις!
 
#Σωτήριον έτος 1969:

Ένας επαναστατημένος νεαρός με μουστάκι και μακριά μαλλιά αποφασίζει να κολυμπήσει στα βαθειά νερά: Ίδρυει Εκδοτικό Οίκο με παρθενικές κυκλοφορίες τις "Bάσεις - Έννοιες της Kυβερνητικής" του Λουί Kουμινιάλ και το "O Hλεκτρονικός Yπολογιστής και ο ανθρώπινος εγκέφαλος" του Φον Nόυμαν, καθώς και πλήθος αριστερών βιβλίων...

#Σωτήριον έτος 2006:

Ο νεαρός έφτασε στην κορυφή, άσπρισε λιγάκι, διατηρώντας όμως τα μακριά μαλλιά και το μουστάκι... Ρίχνει στην αγορά 20.000 μαντζούνια, ντόλαρς, μαγικά φίλτρα, γιούρο, ξόρκια, ρούβλια, βότανα κι αμποδέματα.

Όπως λέει και η ποιήτρια:

"Το βιβλίο αυτό φέρνει στο φως τα σμυρναίικα μάγια, τα φίλτρα και τα ξόρκια, έναν κόσμο απόκρυφο, που είχε μείνει ερμητικά κλειστός για αιώνες..."

- Μαμά τι είναι Εκδοτικός Οίκος;

- Ένας κόσμος απόκρυφος, που μένει ερμητικά κλειστός για αιώνες, παιδί μου.

>Είναι τόσα πολλά τα λεφτά Thano?
:-(
 
Καλώς ήρθες και πάλι. Πήγαινε, σε παρακαλώ, στην ιστοσελίδα του Γιώργου Παπανδρέου και θα δεις ότι στις επιλογές του για βιβλία, τέταρτο είναι το εν λόγω. Και μάλιστα, όπως λέει η εισαγωγή, «Οι Βιβλιο-περιδιαβάσεις συνιστούν ένα πακέτο προτάσεων που θα ανανεώνεται πολύ συχνά, προτάσεις που δεν ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρότυπο ή κριτήριο επιλογής, βασικά καλύπτουν μια ευρεία θεματολογία από την πεζογραφία στο αστυνομικό μυθιστόρημα, την αυτοβιογραφία και τη μεταφρασμένη ξένη λογοτεχνία». Είναι τόσο χαμηλή η αισθητική σας Georgaki;
 
@elpida
Καλό χειμώνα Ελπίδα. Δεν ξέρω αν στο είπαν ή το έμαθες αλλά στο βιβλίο σου έκανε μια μικρή αναφορά 4-5 αράδων και το Βήμα πριν από μια ή δύο Κυριακές.
 
@disheartened
Ολα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν αγαπητέ(-η) μου. Σήμερα ο Καστανιώτης είναι από τους leader της αγοράς, καθορίζει τάσεις (ειδικά όσον αφορά τους Ελληνες συγγραφείς) και είναι από τους ισχυρούς ’’παίκτες’’! Παρότι δεν...αγοράζω το άλοθι των εκδοτικών οίκων (’’Βγάζουμε τα εμπορικά βιβλία για να έχουμε δικαίωμα να βγάζουμε και ποιοτικά που δεν πουλάνε’’) δεν τον κακίζω. Κάθε άλλος στη θέση του το ίδιο θα έκανε. Δεν κακίζω και την κυρία Μειμαρίδη, αυτό μπορεί, αυτό της αρέσει και αυτό κάνει. Αλλά τις 20.000 πρόυθυμες κυρίες να πειστούν ότι θα κάνουν μάγια στον καλό τους, στο αφεντικό τους ή στον ανταγωνιστή τους! Μάτζικα ντε Σπελ, Φούρκα και τα μυαλά στα κάγκελα...Ο αναγνωστικός μεσαίωνας είναι εδώ, δίπλα μας...
 
@advocatus
Αγαπητέ (-ή) μου είχα ενημερωθεί για τον συγκεκριμένο χώρο λίγο πριν φύγω για τις διακοπές μου. Πρόχειρα και πολύ γρήγορα είδα ότι μερικά (όχι όλα) από τα βιβλία που πρότρεινε όποιος γράφει τα κείμενα ήταν καλά. Δεν πιστεύω ότι στα σάιτ πολιτικών τέτοιες αναφορές γίνονται λόγω βιβλιοφιλίας αλλά καθαρά για λόγους ιματζ. Οπότε περί αισθητικής δεν τίθεται θέμα συζήτησης...
 
filtate Reader,

vlepo entharrintikes allages ston tropo skepseos sou. To opoion kai me xaropiei idiaiteros.Mmm.

Vre tin Mara...
HMOUN KATINA ALLA TORA THELO NA GINO MAGISSA
Adv. Diav., arxizeis kai mou areseis...

"Apo Avgousto, xeimona..."
 
Σε καλωσορίζω δυναμικό, ανανεωμένο και... διεισδυτικό! Καλές "μπλογκιές" που θα λέγαμε ίσως.
 
This comment has been removed by a blog administrator.
 
Φοβού τους πολιτκούς και βιβλιοπροτάσεις φέροντες. Όλα είναι "μπίζνες"!
 
kai ti business Leiam. Xontres Business! Ti krima re gmotim pou den prolavainei i Mantam Mara tis diakopes tou Avgoustou gia na "filodorisei" tous dimosiografous tou kallitexnikou reportage kanena taxidaki sti Mykono!!!!! opos palia, enoo.

Episis Dishearthened, opos mou exomologithi o idios o moustakomenos ekdotis, katharize tis skales kai to grafeio enos thiou tou gia na vgazei xartziliki. Tote.
 
@ Anonymous

Ω! καιροί, ω! ήθη, ω! λήθη...
 
@anonymous
Λες να βούτηξα το κεφάλι μου σε τίποτε καθαρά νερά και να άλλαξα τρόπο σκέψης; Δεν νομίζώ ότι γύρισα αλλαγμένος αν εξαιρέσουμε ένα πιο...σοκολατί χρώμα λόγω ηλιοθεραπείας
 
@λεία βιτάλη
Επίσης σε καλωσορίζω και όπως ξέρεις παρακολουθώ την πολύ λεπτή και δύσκολη προσπάθεια που κάνεις στο μπλογκ σου..Οσο για τους πολιτικούς και τις βιβλιοπτροτάσεις είχα γράψει και παλαιότερα όταν επισκέφθηκαν την στοά του βιβλίου και κατέθεσαν τα βιβλία που είχαν διαβάσει!
 
Καλως ήρθες.
Γέλασα πολύ στο πρώτο μισό του post σου. Φαντάζεσαι γιατί.
Μάλλον οι διακοπές σε ωφέλησαν!
 
Νομίζατε ότι τα είχατε δει όλα;
Σημερα είδα να διαφημίζεται περιοδικό με τιτλο Mara's Life!!!! Οι κατίνες πλέον θα έχουν τακτική ενημέρωση για μαντζούνια. Σε μηνιαία βάση!
 
@dr. uqbar
Οντως γύρισα με κέφια αλλά όπως έλεγε και ο παλιός καλός ’’Νιόνιος’’ ’²’το χειμώνα ετούτο αμα τον πηγδήξουμε για άλλα δέκα χρόνια καθαρίσαμε’’
 
@αταιρίαστος
Με όλη την καλή διάθεση να τιμήσω το πρώτο σας σχόλιο στο μπλογκ μου σας συλλαμβάνω αδιάβαστο και μείνατε ήδη μεταξεταστέος στο μάθημα μου. Σας παραπέμπω στα όσα έγραφα σε ένα παλαιότερο σχόλιο μου (υπάρχει στην κεντρική σελίδα του μπλογκ και όχι στα αρχεία μου) στις αρχές Ιουλίου για το Μαρα’ς Λάιφ...
 
ρίντερ, σ΄ευχαριστώ για όλα....
Κάτι είδα στο ίντερνετ χθες και θα το παραγγείλω. Για μένα τώρα θα αρχίσει το καλοκαίρι και καλοκαίρι για μένα σημαίνει χωριό, ότι καιρό και να κάνει. Να είσαι καλά! Καλή συνέχεια! θα σε παρακολουθώ όσο μπορώ, όταν θα έρχομαι στη βάση.
 
Αν και σχετικά καινούργια εισκέπτρια του blog σου, σε καλωσορίζω πίσω στην ελεύθερη από
ρύπους κάθε είδους (έστω και
προσωρινά) Αθήνα.
Καλή και πολύ δύναμη για τη
συνέχεια!
 
@elpida
Καλό καλοκαίρι, καλή ξεκούραση
 
@χρυόσθεμις
Καλώς όρισες στην παρέα και καλό...χειμώνα
 
Καλως σε ξαναβρήκαμε reader.
Μου άρεσε ιδιαίτερα το σχόλιο του/της disheartened.
 
Όντως αδιάβαστος, εκτός από αταίριαστος. Είμαι καινούριος στο ιστολόγιό σου (και απ' ό,τι βλέπω θα γίνω τακτικός) και δεν έχω προβεί ακόμη σε αναδιφήσεις των παρελθόντων κειμένων.
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?