Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Friday, August 18, 2006

 

Από...Αύγουστο...χειμώνα!

Σε ρυθμούς….φθινοπώρου κινούνται πλέον οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι αφού ετοιμάζουν ήδη τις κινήσεις τους για τους επόμενους μήνες. Μια πρώτη αποτίμηση των επικείμενων εκδόσεων δείχνει ότι ο Καστανιώτης έχει το βαρύ πυροβολικό για να κυριαρχήσει στις εκδόσεις των επόμενων μηνών και στον πίνακα των ευπώλητων. Φυσικά, δεν αναφέρομαι στα…μαγικά της Μειμαρίδη, αφού επαναλαμβάνω ότι δεν θεωρώ το βιβλίο αντιπροσωπευτικό λογοτεχνικού καταλόγου και χαίρομαι ιδιαιτέρως που οι περισσότερες εφημερίδες το αγνοούν συστηματικά και δεν το αναφέρουν στον πίνακα ευπωλήτων. Όσον αφορά την κανονική λογοτεχνία, το πολυαναμενόμενο ’’Μονοπάτι στη θάλασσα’’ του βραβευμένου Αντώνη Σουρούνη θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στους λογοτεχνικούς κύκλους αφού ουσιαστικά αποτελεί ’’έργο ζωής’’ του συγγραφέα. Από ότι πληροφορήθηκα πάντως ακόμη δεν έχει παραδοθεί ολοκληρωμένο, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον θα φτάσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων περίπου τα Χριστούγεννα. Οι προδημοσιεύσεις πάντως του Σουρούνη στο περιοδικό Status (τα πρώτα κεφάλαια) δείχνουν καθαρά τον αυτοβιογραφικό χαρακτήρα του έργου. Επίσης, με ενδιαφέρον περιμένουμε τη νέα δουλειά (μάλλον από Οκτώβριο) του Αλέξη Σταμάτη την ’’Αμερικάνικη Φούγκα’’ χωρίς να αποκλείεται ο συγγραφέας να μας δώσει μια πρώτη…γεύση της δουλειάς του και στο εξαιρετικό μπλογκ του. Το αφήγημα του Λευτέρη Παπαδόπουλου ’’Είμαι γλεντζές’’ είναι επίσης από τα ατού του Καστανιώτη που επίσης τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες αναμένεται να ρίξει στην αγορά δουλειές των Κατερίνα Καριζώνη (Μεγάλο Αλγέρι), Γιάννη Καλαντόπουλου (Γιαννάκης, Το παιδί θαύμα) και επανεκδόσεις της Ελλης Αλεξίου, καθώς και ένα δοκίμιο του Κωστή Παπαγιώργη. Φυσικά ο Καστανιώτης διαθέτει πληθώρα Ελλήνων συγγραφέων στο δυναμικό του και λογικά αυτό είναι ένα μάλλον μικρό πρώτο δείγμα.
Ο Πατάκης έχει επίσης μεγάλες βλέψεις για το φθινόπωρο με αναθεωρημένη έκδοση του παλαιότερου βιβλίου της Μάρως Δούκα ’’Εις τον πάτο της εικόνας’’ αλλά κυρίως νέα Σώτη Τριανταφύλλου, που ως μόνιμος κάτοικος εξωτερικού πλέον (αν δεν κάνω λάθος) επιστρέφει στην ’’αμερικάνικη πραγματικότητα’’ με ένα βιβλίο που βουτάει στα άδυτα της Τσάινατάουν και θα έχει τίτλο ’’Κινέζικα κουτιά’’. Μετά την επιτυχία του ’’Ιούδα’’ και τις διαδοχικές μικρές επιτυχίες ή μεγάλες αποτυχίες η Μάιρα Παπαθανασοπούλου θα προσπαθήσει να επανακάμψει δοκιμαζόμενη στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Τίτλος ’’Μακάριοι οι πενθούντες’’. Οκτώβριο κυκλοφορεί και η ’’Ιερή παγίδα’’ της Λείας Βιτάλη που επιστρέφει στα ’’σκοτεινά’’ χρόνια του Βυζαντίου. Πρώτο δείγμα από την Ιερή παγίδα μπορούν να διαβάσουν άπαντες στο μπλογκ της κυρίας Βιτάλη και ομολογώ ότι προσωπικά με κέρδισε αυτή η πρώτη ανάγνωση.
Ο Πατάκης θα μας συστήσει και νέους δημιουργούς όπως η Δήμητρα Κολλιάκου (η πρώτη της δουλειά κυκλοφόρησε το 1999 από την Εστία αλλά έκτοτε εμφανίσθηκε μόνο σε συλλογές) με τίτλο ’’Θερμοκρασία δωματίου’’, οι πρωτοεμφανιζόμενοι Νάσος Μαρτίνος (’’Ηλιο του Μάρτη’’), Χρύσα Φάντη (’’Το δόντι του λύκου΄΄), το τρίτο βιβλίο της Ασημένιας Σαράφη (’’Φεγγαράδα στο δέρμα’’), το μυθιστόρημα του γνωστού από τις μεταφράσεις αλλά και την παλαιότερη επιμέλεια του συλλογικού Γρανίτα από λεμόνι Χρήστου Αστερίου με τίτλο ’’Το ταξίδι του Ιάσωνα Ρέμβη’’.
Ο Κέδρος που έκανε δυναμική παρουσία με πληθώρα σημαντικών τίτλων τους τελευταίους τίτλους έριξε ήδη στην αγορά την επανέκδοση της εξαιρετικά επιτυχημένης δουλειάς της Ζέτας Κουντούρη (πρώτη έκδοση το 2005) ’’Η λεγάμενη’’ αλλά πέραν τούτου ουδέν σίγουρο. Σιγή και από τα Ελληνικά Γράμματα αφού είναι άγνωστο αν θα ρίξουν στην αγορά δουλειά από τα μεγάλα ονόματα που πλέον διαθέτουν (Βασιλικός, Ξανθούλης, Χαριτόπουλος, Μουρσελάς) ή θα αρκεστούν σε δουλειές αρκετών καλών αλλά λιγότερο γνωστών συγγραφέων που διαθέτουν.
Με μεγάλο δυναμικό ελλήνων συγγραφέων η Αγκυρα θα ρίξει σταδιακά στην αγορά μέχρι την άνοιξη το μυθιστόρημα του Χρήστου Παπαμιχάλη (παραγωγός στο ραδιόφωνο του Μελωδία, μέχρι τώρα είχε εκδώσει μόνο μουσικά ημερολόγια), μια συλλογή διηγημάτων του εξαιρετικού Βασίλη Κυριλίδη, πεζογράφημα (νέο) του Νάνου Βαλαωρίτη, από ’’γυναικεία’’ λογοτεχνία καινούργιες δουλειές της Λαμπρίνας Μαραγκού και της Τίτσας Πιπίνη, νέα δουλειά της Ελένης Γκίκα (’’Αύριο να θυμηθώ να σε φιλήσω’’) ενώ δεν αποκλείεται μέχρι την άνοιξη να έχει ολοκληρωθεί και το δεύτερο μέρος της τριλογίας της που άρχισε με το εξαιρετικά επιτυχημένο ’’Αν μ’ αγαπάς μη μ’ αγαπάς’’ και θα έχει τίτλο ’’Υγρός χρόνος’’. Φανερά ο εκδοτικός οίκος δεν ποντάρει στην εμπορικότητα αλλά στην ποιότητα των επιλογών του.
’’Φραγή εισερχομένων κλήσεων’’ θα λέγεται η νέα δουλειά του Γεράσιμου Δενδρινού από το Μεταίχμιο, το πρώτο πεζό του ποιητή Στρατή Πασχάλη (’’Ο άνθρωπος του λεωφορείου’’) θα είναι τα πρώτα δυνατά χαρτιά του συνεχώς ανερχόμενου εκδοτικού οίκου. Στο Μεταίχμιο ελπίζουν ότι οι δουλειές των πρωτοεμφανιζόμενων Κώστα Ζαφείρη (Η εκδίκηση του τυπογράφου) και Δημήτρη Καλαβρή (Ο άγιος) θα είναι οι καλύτερες όσον αφορά νέους δημιουργούς για φέτος το φθινόπωρο.
Αυτά τα βιβλία νομίζω ότι θα κερδίσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το φθινόπωρο συν κάποιες άλλες εκδόσεις που σίγουρα θα έρθουν να συμπληρώσουν ως εκπλήξεις το εκδοτικό τοπίο της ελληνικής λογοτεχνίας τους επόμενους μήνες.
Comments:
Καλώς όρισες, reader. Καλές αναγνώσεις σου εύχομαι και για αυτό το χειμώνα...
 
Πολύ χαίρομαι που ανακάλυψα έναν... μανιακό της ανάγνωσης. Που δεν χρησιμοποιεί το βιβλίο σαν θεραπευτική γάζα, αλλά το αντιμετωπίζει με οξυδέρκεια, σαφήνεια, βαθύτητα και δεν... μασά τα λόγια του όταν γράφει. Τα κίνητρα της ανάγνωσης (όπως και της γραφής) ξέρετε είναι πολλά. Ο καθένας διαβάζει ή γράφει για τους δικούς του λόγους. Παρ΄ότι δεν τους δηλώνουμε, είναι σαφείς ως προς το αποτέλεσμα. Κι εσείς όλο αυτό το κάνετε τίμια, με ευθύτητα και καλά. Ο αναγνώστης καταλαβάνει περίπου τι θα αντιμετωπίσει. Οι κριτικές συνήθως είναι κάπως... αυτιστικές. Είναι τόσο παρήγορες τελικά οι τίμιες αναγνώσεις (όσο τίμες μπορεί να είναι), διότι... κακό χωριό τα λίγα σπίτια.
Ξέρετε έχουμε ακόμα, ευτυχώς, αρκετό καλοκαίρι. Κι έναν υπέροχο Σεπτέβρη. Να είστε καλά και... καλές αναγνώσεις. Και πάντοτε όπως και τώρα, με την ίδια ανοιχτή, οξυδερκή καρδιά.
 
@scalidi
Καλό και ειρηνικό χειμώνα να έχουμε Σταυρούλα και από αναγνώσεις έχει ο Θεός. Αντεύχομαι για καλές αναγνώσεις, κριτικές και καλή τύχη στη δουλειά που ετοιμάζεις και αν διάβασα καλά τελείωσες (;)
 
@βεγγούλα ψάρη
Δέχομαι τα καλά λόγια κατά το...μισό! Ολοι έχουμε (το ίδιο και εγώ) εμμονές ή αδυναμίες οπότε είναι λογικό να με διακατέχουν ανάλογες εμμονές. Δυστυχώς το αντικειμενικό ανήκει στη σφαίρα της ουτοπίας και πιστεύω ότι μόνο η προσπάθεια να το πλησιάσουμε αξίζει τον κόπο...
 
Το αναγνωστικό φθινόπωρο έρχεται και εγώ ακόμη δεν τα έχω βγάλει πέρα με το αναγνωστικό καλοκαίρι.
 
@regina
Μην ανησυχείς...Τα καλά βιβλία δεν έίναι ΄΄φρούτα εποχής''! Και διαβάζονται παντού και πάντοτε.
 
Αγαπητέ Reader μέχρι τώρα μας κόμπλαρες με την αναγνωστική σου ταχύτητα, τώρα έρχεσαι να μας αποτελειώσεις προαναγγέλοντάς μας τις μελλοντικές μας αναγνωστικές ανησυχίες...Μη μου πεις οτι πρόλαβες να διαβάσεις απ'τους πρώτους τα "Μάγια" της Μάρας και κάνουν τέτοια δουλειά...
:)))

Εύχομαι καλή σεζόν (άκουσα καλό χειμώνα σήμερα στο γραφείο και κάπως μου ήρθε με τέτοιο καύσωνα τέτοια παράταιρη ευχή...)
 
@ladychill
ευτυχώς έχω αντιληφθεί το καλο και ποιοτικό σου χιούμορ γιατί το να μου εύχεσαι να διαβάσω το βιλίο Μαγείας είναι μάλλον κατάρα όχι μηλαίδης αλλά μάγισσας! Εχω αποκτήσει καλούς φίλους στη λογοτεχνία και σπεύδουν να με ενημερώσουν για το τι θα...συμβεί! Καλή επιστροφή και ομαλή επανένταξη
 
Ολοι εχουν αποκτήσει καλούς φίλους στη λογοτεχνία (εκτός από μένα, που θα αγοράσω την Μαγισσα Μειμαρίδη από αντίδραση γι αυτό τον ιδιότυπο λογοτεχνικο αποκλεισμό)
 
@anonymous
Ε, όχι και λογοτεχνικός αποκλεισμός! Ντρέπομαι να πατήσω σε βιβλιοπωλείο από τις γιγαντο-αφίσες που βλέπω. Σε λίγο θα ψηφλίσω την κυρά-Μάρα και στις δημοτικές εκλογές!
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?