Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Monday, July 03, 2006

 

Ξεφ(τ)υλλίζοντας...part 57

Μια μίνι έρευνα-χαρτογράφηση των λογοτεχνικών στηλών των ημερήσιων εφημερίδων είχα σκοπό να ''ανεβάσω'' σήμερα αλλά μεσολάβησαν μερικά άλλα ενδιαφέροντα ''νέα'' και την αφήνω για αύριο. Εν συντομία λοιπόν:
1. Φρέσκο φρέσκο και με καλοκαιρινό αέρα από σήμερα το πρωί στα περίπτερα το ''διπλό'' τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου του περιοδικού Διαβάζω...Κάθε φορά το βρίσκω καλύτερο και πιο βελτιωμένο. Εχουμε και λέμε:
α. Οι ενημερωτικές και ενημερωμένες λίστες τωνευπώλητων αλλά και της βιβλιοκριτικής (ποιός έγραψε που και για ποιόν).
β. Μια σύντομη αλλά αρκούντως διαφωτιστική έρευνα για τη διανομή δωρεάν βιβλίων από τις εφημερίδες με απόψεις που έχουν βαρύνουσα σημασία (Φυντανίδης, Καστανιώτης, Μαραγκόπουλος).
γ. Η στήλη του Κώστα Κατσουλάρη ''Κόντρα διάβασμα'' που αυτόν τον μήνα καταπιάνεται με τα βιβλία των μπλόκγερς (Πιτσιρίκος, Κουρούνα) και έχω την αίσθηση ότι θα συζητηθεί στην κοινότητα των blogs.
δ. Μια εξαιρετικά προσεγμένη συνέντευξη του Πάκο Ιγκνάθιο Ταϊμπο ΙΙ, όχι η πρώτη σε ελληνικό έντυπο τον τελευταίο καιρό αλλά από τις καλύτερες που διάβασα.
ε. Πενηνταοκτώ σελίδες με προτάσεις για βιβλία του καλοκαιριού και συνολικά 145 βιβλία από όλες τις κατηγορίες. Το σημαντικότερο: Υπάρχει ποικιλία επιλογών στις κατηγορίες που με ενδιαφέρουν (για τα παιδικά δεν έχω άποψη), σωστή δοσολογία μεταξύ ευπώλητων, παλαιών και νέων συγγραφέων και συνολικά ποιοτικές προτάσεις. Κάπως έτσι θα ήθελα να είναι και τα αντίστοιχα ένθετα των ημερήσιων εφημερίδων που διακρίνονται από ατολμία και έλλειψη νεύρου (όσα έχω δει ως τώρα). Ενα ένθετο χωρίς τα...αυτονόητα που δεν χρειάζεται κάποιος...οδηγό για να αγοράσει (Ελευθερίου, Γαλανάκη, Ξανθούλης) και για να είμαι ειλικρινής χάρηκα που είδα αρκετές από τις κατά καιρούς δικές μου επιλογές να συμπίπτουν με αυτές ενός εξειδικευμένου περιοδικού.
στ. Αφιέρωμα στο ταξίδι και τη λογοτεχνία.
Με άλλα λόγια ένα περιοδικό που από μόνο του είναι ένα....βιβλίο και μαζί προσφέρει και βιβλίο δώρο. Την έκδοση τσέπης του βιβλίου της Πατρίτσια Χάισμιθ ''Αυτή η γλυκιά αρρώστια'' από τη σειρά του Μεταίχμιου. Για όλους αυτούς τους λόγους συν ένα ακόμη που πολλάκις έχω αναφέρει για τη στήριξη των εξειδικευμένων εντύπων τα 6 ευρό της αγοράς του Διαβάζω κάνουν γρήγορα-γρήγορα απόσβεση!
2. Ο κύβος ερίφθη. Από τα βιβλία που ο Κώστας Κουτσομύτης έχει αγοράσει τα δικαιώματα για τηλεοπτική μεταφορά (δεν είναι και λίγα) διάλεξε για τον χειμώνα την ''Τυφλόμυγα'' της Ευγενίας Φακίνου. Το βιβλίο που πραγματεύεται ένα παράδοξο, ακραίο ερωτικό τρίγωνο εκδόθηκε το 2000 από τον Καστανιώτη και έχε φτάσει τις τέσσερις εκδόσεις μέχρι σήμερα.
3. Ενας ακόμη νέος και σε έργο και σε ηλικία συγγραφέας μπλογκάρει. Ο Νίκος Παργινός (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγκυρα ''Η κρεμάλα'') ονόμασε το μπλογκ με την πιο προσφιλή αλλά και δύσκολη λέξη για ένα συγγραφέα (Εμπνευση) και τις απόψεις του μπορείτε να τις βρείτε στο www.nikosparginos.blogspot.com
4. Την κυρία Αγγελική Κώττη δεν την γνωρίζω και από όσο ξέρω η δημοσιογραφική της ενασχόληση δεν έχει να κάνει με τη λογοτεχνία. Στο χθεσινό φύλλο του Εθνους στη στήλη ''Η άποψη'' με τον τίτλο ''Κίνημα επικοινωνίας'' κάνει μια εκτενή αναφορά στα blogs και την επικοινωνιακή αξία τους. Παρότι θεωρώ ότι ήταν ελάχιστα φειδωλή και πολύ γενναιόδωρη στους χαρακτηρισμούς της για το blog μου (''εραστής της λογοτεχνίας με βαθύτατες γνώσεις και κοφτερή κρίση'') συμφωνώ με τις επιλογές της αλλά και τη γενικότερη τοποθέτηση της και χαίρομαι διπλά που δημοσιογράφοι με καλή προαίρεση ανακαλύπτουν την αξία των ιστολογίων (η επικρατούσα πλέον έκφραση για την μετάφραση του blog).
Comments:
Αφού κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχουν τα ιστολόγια. δεν μας ξέρουν, άρα δεν υπάρχουμε...Βρε μπελά που βρήκαμε μ' αυτούς που ανακαλύπτουν την ύπαρξή μας! Δεν υπάρχουμε, είπαμε...Δεν σκέφτονται, άρα δεν υπάρχουμε. Τους προτείνω και τίτλο για άρθρο: Στα μονοπάτια της μη ύπαρξης
 
@scalidi
Προτιμώ να ασχοληθώ και να ευχαριστήσω εκείνους που αναγνωρίζουν την ύπαρξη μου, είτε τη θεωρούν θετική παρουσία είτε όχι.
 
Οσες φορές εχει τυχει πάντως να αγοράσω ή το κυριακάτικο έθνος ή την κυριακάτικη ελευθεροτυπια,δεν υπαρχει καμία αναφορά σε blog.
 
@regina> Λίγο πολύ μας λες ότι σε παρακολουθούν γι' αυτό και γνωρίζουν τις Κυριακές που σκοπεύεις να πάρεις Έθνος και Ελευθεροτυπία.
Εγώ στη θέση σου θα έκανα καταγγελία και θα απαιτούσα δημόσια αποκατάσταση ;)
 
@regina
Ειδικά η Ελευθεροτυπία έχει ουκ ολίγες αναφορές στα μπλογκ και μάλιστα έχει ξεσηκώσει (υπόθεση Γιαννακίδη περί ''χωματερής ιδεών'') και δεκάδες συζητήσεις ή απαντήσεις επί του θέματος. Μην ξεχνάς ότι οι μπλόγκερ είναι 1500 περίπου άρα ακόμη αντιπροσωπεύουν πολύ μικρό νούμερο και ορισμένοι τους αντιλαμβάνονται σιγά σιγά
 
@atrapos
σκληρό χιούμορ!
 
Λοιπόν πρόκειται για σκληρό ερώτημα που αφορά όχι μόνο τα blogs αλλά ολόκληρο το Internet...

Μέσα στα εκατομμύρια των σελίδων ποιές είναι αυτές που "αξίζουν" είτε σαν αλήθεια είτε σαν ποιότητα? και είναι εναγώνιο το ερώτημα αν κάπου υπάρχει το blog ή το site που δεν θα χάναμε με τίποτα αλλά είναι χαμένο μέσα στον αχανή χυλό των σελίδων?
Μήπως (μήπως λέμε!) αν ίσχυε κάποια "πιστοποίηση" (Με τη σφραγίδα του δεν-ξερω-ποιού) που να εγγυάται την ποιότητα? "Ταξικό" μας φαίνεται, ε?
Ας δούμε κάτι άλλο... Η κοινότητα να έχει ένα σώμα που να αξιολογεί (Χμ... πάαααλι η "αξιολόγηση"?) Όχι, καλύτερα να είναι ελεύθερο, εντελώς κι ότι γίνει!
Μμμμ, εντάξει, ελεύθερη είναι και η wikipedia και μπορεί αυτή τη στιγμή να λέει ότι το Bergen-Belsen είναι μάρκα μπλουτζίν... μέχρι να το πάρουν είδηση οι moderators..
Αλλά από τα blogs ξεκινήσαμε, λοιπόν θα ήταν ωραίο να υπήρχε ένα directory με τακτικά υαξινομημένα κουτάκια, κατηγορία - υποκατηγορια - ανθυποκατηγορία κλπ κλπ και δίπλα αστεράκια? 4 αστέρια στο fitsoulas.blogspot.com με αντικείμενο (υπάρχει σχετική στήλη) το πιό μπόμπα σφηνάκι που σερβιρίστηκε φέτος στην παραλία... Ή μήπως καλύτερα να αφήσουμε τον αδόμητο ωκεανό των data να ξεχειλιζει απ' τους servers του πουθενά, απ' τον κανένα στον κανένα, ή έστω σε μια μικρή παρέα...
'Ομως δεν ήταν καλύτερα η παρέα αυτή να βρίσκεται πάνω από ένα πιάτο ή ένα μπουκάλι και να μπορεί να αγγίζεται???

Όποιος έκανε τον κόπο να το διαβάσει ας σημειώσει τον παρακαλώ πολύ ότι στα παραπάνω δεν υπάρχει ούτε μια εισήγηση παρά μόνο ένα ενεπεξέργαστο post στο διάστημα..
 
@game over
Φώτη η μοναδική απάντηση, τοποθέτηση ή σχόλιο που μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας όσα έγραψες έίναι όσον αφορά τα blogs ’’Χύμα στο...κύμα και όπου μας βγάλει’’
 
@atrapos,αστα!ουτε στο περιπτερο δεν τολμω να πάω.Η ελευθεροτυπια εχει βάλει παντου κατασκοπους που κρύβονται πίσω απο τις κολώνες,το έθνος έχει βάλει στα απέναντι παράθυρα ελεύθερους σκοπευτες..ε..ελευθερους φωτογραφους ηθελα να πω,που καταγράφουν κάθε κίνηση μου.Καλά τα λες.Μια καταγγελιά την τραβάει ο οργανισμος τους!!
 
@regina> Πω πω πω!!!
Φοβεγά και τγομεγά αυτά.
Να τι κάνει η τεχνολογία, ούτε να σκεφτούμε ελεύθερα δεν μπορούμε.
Πάλι καλά που υπάρχει και το δίκτυο να κάνουμε τις καταγγελίες μας αφού όλα τ' άλλα μέσα αλώθηκαν.
Πάρθεν η τηλεόραση,
αι εφημερίδαι πάρθεν

Reader χαίρομαι που δεν παρεξηγήθηκε το σχόλιό μου.
Σ' ένα διαδίκτυο που τείνει να ξεπεράσει, αν δεν έχει γίνει ήδη, όλες τις εκπομπές καταγγελιών της μικρής οθόνης, ας διατηρήσουμε αυτό που μας σώζει, το γέλιο μας.
 
@regina/atrapos
Μπορεί να είναι....ιδιότυπο αλλά μάλλον διαθέτω περισσότερο χιούμορ απ΄όσο μου επιτρέπει το μπλογκ να δείχνω...Συνεπώς δεν παρεξηγώ.
 
Ευχαριστώ reader's-digest για τα σχόλια πάνω στη συνέντευξη του Ταϊμπο. Η συνέντευξη πήγε απαίσια και το στομάχι μου είχε δεθεί κόμπος. Όταν τελείωσε, είχα χάσει το χρώμα μου- λέω, πάει, απολύθηκα.Μετά από μερικές μέρες στην απομαγνητοφώνηση συνειδητοποίησα οτι είχε πάει καλά...Δύσκολος άνθρωπος ο Ταϊμπο. Πολύ δύσκολος. Αμφιβάλλω αν μου ξαναδώσει συνέντευξη:))
 
@anonymous
Ο βαθμός δυσκολίας καθορίζει και την αξία του αποτελέσματος. Και να μην σου...ξαναδώσει δεν τρέχει τίποτα! Φτάνει που του μίλησες μόνο μια φορά, σημαντικό είναι ούτως ή άλλως. Το...ανώνυμος όμως προς τι; Οποιος διαβάσει εδώ και διαβάσει και το περιοδικό δεν θα καταλάβει;
 
Χε, και η ανωνυμία, δικαίωμα είναι. Και βέβαια με νοιάζει αν μια συνέντευξη είναι καλή ή όχι. τι?τζάμπα σκοτώνομαι? ξέρεις με τι ρυθμούς τρέχουν αυτά τα πράματα? ο τιραμόλας πρέπει να είσαι . Άκου τώρα μια σκέψη: ναι μεν κριτική δεν είναι μια μικρή βιβλιοπαρουσίαση 130 λέξεων. Παρουσίαση είναι σίγουρα... Αλλά!
Όταν θέλεις να βλάψεις ή να χαιδέψεις κάποιον, τότε, και στην μικρή παρουσίαση, πετάς και ένα αιχμηρό ή κολακευτικό σχόλιο. ΑΥΤΟ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΕΙΝΑΙ? Και εξάλλου,έχεις ιδέα τι σόι είναι οι κριτικοί? κι πως διαλέγουν τα βιβλία?΄καλύτερα ανώνυμη. έτσι θα σου πω πολλά- που θα σου σηκωθεί η τρίχα. και αληθέστατα- εννοείται.να μην έχεις φάει όμως, γιατί θα κάνεις εμετό και τέλος πάντων, βαρέθηκα το λογοτεχνικοκριτικομπούγιο. θέλω να κάνω αποτοξίνωση από τα βιβλία. ζήτω το απρόσωπο!!!!

α, και Reader's?είσαι σίγουρος οτι δε γνωριζόμαστε? έτσι όπως γράφεις μερικά πράγματα, κάτι μου θυμίζεις.
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?