Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Wednesday, July 12, 2006

 

Ψηφοφορίες

Επειδή σε μερικές μέρες ξεκινούν οι καλοκαιρινές διακοπές μου και δεν σκοπεύω να γράφω και από την...παραλία αποφάσισα να μην αφήσω παραπονεμένους και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες του μπλογκ που για 20 μέρες δεν θα ανανέωνεται. Πρόσθεσα, λοιπόν, και τη δυνατότητα ψηφοφοριών στο μπλογκ ξεκινώντας με την προσθήκη αριστερά μιας κάλπης για τον αριθμό των βιβλίων που διαβάσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2006. Μέσα στην ημέρα, ελπίζω, ότι θα προσθέσω μερικές ακόμη που όχι μόνο θα ΄΄αποκαλύψουν'' τις αναγνωστικές συνήθειες των επισκεπτών-αναγνωστών του μπλογκ αλλά θα έχουν και πολλαπλό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, σκοπεύω να προσθέσω μια ψηφοφορία για το καλύτερο βιβλίο του μήνα. Η επιλογή των βιβλίων που θα συμπεριληφθούν θα γίνει με βάση τον σχετικό πίνακα που δημοσιεύει το περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ και καταγράφει όλα εκείνα τα βιβλία που έτυχαν κριτικής από τα έντυπα και τις εφημερίδες, επειδή πρέπει να υπάρχει κάποιο σταθερό σημείο αναφοράς και επιλογής, κοινό κάθε φορά και όχι η προσωπική μου άποψη. Η ψήφος είναι και σε αυτή την περίπτωση μυστική, ούτε εγώ μπορώ ή έχω τη δυνατότητα να δω ποιός επισκέπτης ψηφίζει τι. Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι το δείγμα θα είναι ακριβές αφού υπάρχει η δυνατότητα σε κάποιον να ψηφίζει δύο και τρεις φορές αλλά φαντάζομαι ότι κάτι τέτοιο και θα φανεί στα αποελέσματα και δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Μέσα από αυτή τη μέθοδο και εν τη απουσία μου θα υπάρχει κίνηση και ενδιαφέρον στο μπλογκ ώστε χωρίς τύψεις να αφήσω το λαπ-τοπ σπίτι και ενδεχομένως να βγουν και κάποια πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα....
Στην αριστερή πλευρά του blog υπάρχουν ήδη και τα δύο ''ψηφοδέλτια'' για το poll που αφορά τα καλύτερα βιβλία. Στην ουσία πρόκειται για ένα ενιαίο με συνολικά 34 βιβλία αλλά το χώρισα αναγκαστικά στα δύο αφού υπάρχει δυνατότητα μόνο για 20 βιβλία σε κάθε ψηφοδέλτιο.
Comments:
Ωραία ιδέα για τις ψηφοφορίες!
Θα μας αφήσεις για 20 ημέρες ακούω ε;
Εάν σου πω καλύτερα, θα με πιστέψεις;
Έχω να διαβάσω πάνω από 10 posts σου, αφού δε σε προλαβαίνω, ΔΕ σε προλαβαίνω. Εάν δε, γυρίσεις από τις διακοπές φρέσκος, αλίμονο μας!
Τα σέβη μου!
 
Μανάρι μου, στείλε και ένα Διαβάζω στην κυρία Σελλά να μη μας κοπανάει ως ευπώλητη την κυρία πως-τη-λένε-α-Δημουλά. Μερικές φορές αναρωτιέμαι εκείνόυ του έρμου του Καββαδία τα κοκκαλάκια πρέπει να τρίζουν με αυτά που γράφει η Καθημερινούλα μου (διότι ΑΥΤΟΣ ήταν, είναι και θα εξακολουθεί να είναι ο απόλυτος μπεστσελεράς ποιητής). Μακράν η αγαπημένη μου εφημερίδα αλλά το έχει παρακάνει με τα ευπώλητα (και με τα πολιτικά ρεπορτάζ.Τα λέω εγώ στον Κυριο Καρκαγιάννη και δε με πιστεύει) Έλεος. δεν μπορούμε να δώσουμε το Νομπέλ από τώρα στη Frau Kiki να τελείωνει το θέμα εδώ?
χα! το καλύτερο άρθρο φέτος ήταν το "η Τασούλα και η πικραγγουριά". αναζητήστε το. θα καταλάβετε πως μια φαρμακερά αληθής πένα όπως η δική του μπορεί να κάνει μια συγγραφέα όπως η Γαλανάκη να χάσει το χρώμα της!!! στα οπωσδήποτε. η φίλη σας Ε. μικρέ!!! μη σε πιάσω πάλι αδιάβαστε:)
 
@dr. uqbar
Το κακό, δόκτωρα, είναι ότι δεν προλαβαίνω να γράψω και όσα θα ήθελα...Εχω τουλάχιστον 3-4 βιβλία για τα οποία θέλω να γράψω αλλά δεν περισσεύει χρόνος...
 
@anonymous
Βλέπω άλλαξες πεδίο...δράσης. Για τη Δημουλα διαφωνώ. Μπορεί να παρουσιάζει σημεία κάμψης εσχάτως αλλά χάρη σε αυτή τα τελευταία χρόνια η ποίηση κατάφερε να κινηθεί και εμπορικά. Και ίσως τελικά το γεγονός ότι δεν ''κρύφτηκε'' είναι που ενοχλεί στη Δημουλά.
 
«Τον άνθρωπο που δε φθονούν, μην τον ζηλεύεις»! Λόγια της Κλυταιμήστρας από τον "Αγαμέμνονα" του Αισχύλου. Απαντώ στον anonymous σχετικά με τη Δημουλά. Ο φθόνος είναι ίσως το μεγαλύτερο αμάρτημα κι αυτό γιατί δεν είναι στιγμιαίο όπως τα άλλα.Είναι διαρκές. Και στρέφεται ενάντια στους καλύτερους. Συμφωνώ με τον οικοδεσπότη μας ότι η Δημουλά φταίει γιατί δεν "κρύφτηκε". Κατόρθωσε ωστόσο να "κατεβάσει" την ποίηση στον κόσμο ανεβάζοντας τον κόσμο στην ποίηση. Αν η ποίηση δεν αφορά μια μικρή ελίτ αλλά αφορά όλον τον κόσμο τότε ίσως είναι καλύτερα να χαιρόμαστε γι' αυτό. Εκτός αν πιστεύουμε το αντίθετο. Αλλά ούτε ο Μαρωνίτης δεν πιστεύει το αντίθετο. Αντίθετα ζητά απ' ότι διάβασα προτάσεις ποίησης. Και γιατί όχι;
 
μακάρι να ήσαν όλα τόσο υπερ-απλουστευμένα Λεία Βιτάλη σερί. επειδή έχει παιχτεί μεγάλο σίριαλ (βλέπε γεωργουσόπουλος ΄και κριτικοί διαφονούντες με την υπεροχή της Κικής στη Χλόη,κλπ, ιστορία με την οποία γελάσαμε και λιγάκι) κι επειδή έχω ασχοληθεί μήνες με ρεπορτάζ ευπωλήτων, ας μου επιτρέψεις να έχω άλλη άποψη. πάντως, αν ψάξεις λιγάκι, θα δεις μια χαρά τι παίχτηκε με τις κριτικές της Φράου Κικής. τι ζήλειες, φθόνοι και πράσινα άλογα. είπαμε. η Λάσπη της ζήλειας και της αγένειας είναι πολύ εύκολη. που είσαι κύριε Μπουκάλααααααααα
 
και πωα να το κάνουμε τώρα; ο Καββαδίας είναι ο πλέον ευπώλητος. δεν είναι Η Φράου Κική. οι παροικούντες την λογοτεχνική Ιερουσαλήμ το γνωρίζουν πάρα πάρα πολύ καλά. δεν είπα εγώ οτι δεν είναι καλή η Δ. ή οτι δεν τη φθονούν. έτερον εκάτερον όμως.απλά επαναλαμβάνω οτι δεν είναι η νούμερο ένα που η καθημερινή μας κοτσάρει! φιλιά και καλημέρες. εκτός από το τρίπτυχο "φθόνος-ζήλεια-αγένεια" μήπως μπορούμε να παίξουμε και σε τίποτ' άλλο?
 
Πω πω εδώ έχει ανάψει για τα καλά συζήτηση για την Κική αλλά εγώ προτιμώ ν' απέχω, it's Friday after all! Ήθελα να στείλω στον αγαπητό Reader χαιρετισμούς και ευχές για καλές διακοπές! Το' χω πει εγώ οτι τα μπλογκ είναι χειμερινό σπορ, αλλά δε με ακούει κανείς. Detox από οθόνη, θάλασσα, μπανάκια και ύπνος...Καλά να περάσεις λοιπόν Reader, φυσικά ξέρεις εσύ, βάλε καλού κακού και 5-6 βιβλιαράκια στη βαλίτσα. Πολύ θά' θελα να ξέρω τι βιβλία θα επιλέξεις για τις χαλαρές μέρες των διακοπών. Εγώ ήδη έχω "Τον καθηγητή του πόθου" του Ροθ δίπλα στην πετσέτα θαλάσσης! :)

Όταν είναι Παρασκευή, καλή ώρα, και ξέρεις οτι μετά το γραφείο φεύγεις για Σκ, πώς θέε μου μπορείς να κάνεις τις ώρες να περάσουν σαν δευτερόλεπτα. ΔΕν κρατιέμαι!!!
 
"Du contre des idee jaillit la lumiere" anonymous. Παίζουμε στο γήπεδό σου φυσικά! Ωστόσο για μας όλους εδώ πιστεύω ότι σημασία δεν έχουν τα ευπώλητα. Ας μην εμπλακούμε σ' αυτό το παιχνίδι και αναπαράγουμε το "έξω" εδώ μέσα. Λατρεύω βεβαίως τον Καββαδία. Αυτά που μπορείς να ονειρευτείς "μαζί του" δεν έχουν τελειωμό.
 
@Λεία Βιτάλη\
Νομίζω αγαπητή μου ότι άνοιξες ένα τεράστιο κεφάλαιο και δύσκολα θα κλείσει σύντομα...
 
@anonymous
Μιλάμε για διαφορετικά πράγματα. Δεν μπορεί να συγκριθεί ένας σύγχρονος δημιουργός με ένα κλασικό. Για μένα ο Καββαδίας είναι πια κλασικός και αν μιλάμε με κριτήριο τις πωλήσεις έχει και περισσότερα χρόνια και μεγαλύτερο έργο οπότε υπερέχει. Η Δημουλά δεν θα προλάβουμε μάλλον να μάθουμε εμείς αλλά η επόμενη γενιά αναγνωστών θα το ξέρει, αν θα θεωρηθεί κλασική ή όχι. Συζητούσα συμπωτματικά το θέμα με ένα πολύ καλό γνώστη της λογοτεχνίας που μου έφερε το παράδειγμα του Ξενόπουλου που ήταν η Δημουλά της εποχής του αλλά τελικά το πέρασμα του χρόνου απέδειξε ότι ήταν λιγόερο (ή θεωρήθηκε λιγότερο) σημαντικός άλλων συγχρόνων του. Φυσικά, το κριτήριο είναι εντελώς λάθος. Με τη λογική αυτή των πωλήσεων κλασικός πρέπει να μείνει ο Ιούδας ή οι Μάγισσες της Σμύρνης; Οσο για το Νομπέλ (δεν είναι λάθος ο τονισμός για τους γνωρίζοντες) ενστερνίζομαι απόλυτα την άποψη του συγκεκριμένου ατόμου ότι τούτη τη στιγμή ''τη Δημουλά έχουμε''. Ας είχαμε και άλλους...Τέτοιου είδους έριδες στέρησαν από πολλούς άλλους όπως ο Καρυωτάκης ή ο Σικελιανός την πιθανότητα της διάκρισης και νομίζω ότι τα ελληνικά γράμματα σήμερα δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια.
 
@ladychill
H επιλογή σας είναι εξαιρετική. Και για να δανειστώ και τον αστεισμό του Χωμενίδη το βιβλίο είναι αρκετά βαρύ για να μην σας πάρει ο αέρας την πετσέτα...
Δεν θα γράψω τι βιβλία θα διαβάσω γιατί δεν θέλω ποτέ να προιδεάζω κάποιον, εμείς ''γνωριζόμαστε'' από παλιά αλλά όσο περισσότεροι μπαίνουν πια σε αυτό τον χώρο τόσο πιο εύκολα κινδυνεύω να παρεξηγηθώ. Θα γράψω για τα βιβλία που διάβασα ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ μου. Μπορώ πάντως να σου πω ότι αν διαβάσεις τα τελευταία 20-25 ποστ μου θα καταλάβεις πάνω κάτω τι θα έχουν οι βαλίτσες μου συν δύο βιβλία ξένης λογοτεχνίας που ήθελα εδώ και λίγο καιρό να διαβάσω...
 
Δύο απαντήσεις πιο πάνω αντί για Καρυωτάκης ''διαβάστε'' Καζαντζάκης..
 
34 βιβλία.... Άρα έχει ήδη γίνει ένα short listing από τον reader! OK, fair enough, στο "σπίτι" του είναι άλλωστε... :-)
 
na pareis mazi anyperthetos (trellathike to pliktrologiom kai dn katevazei ellinika) Stefano Beni "Pnevmata" apo tis ekdoseis Travlos kai To "Imerologio ton Astron" tou Stalislaw Lem. Otan epistrepseis, tha kratas akoma tin kilia sou apo ta gelia. na mi me poun Elsa. sto leo. Egiimeno gelio. An thes na epimineis ellinika, pare to "Domatio me thea" tou filou mou tou Saki tou Serefa (milame, gia poly gelio) apo to Metaixmio. den tha to metanioseis. Trust me. Leia, mou aresan ta gallika sou kai na ta ksanapoume:):):) alla oxi mprosta ston anonymous 2 giati pithanon, mazi me ta germanika, na apexthanetai kai ta gallika. pao na diavaso Peter Esterhazy. Mporei na mas erthei edo. Afto pire to sataniko aftaki mou.
 
@anonymous
Δεν είναι δικό μου το short listing. Το εξηγώ πως έγινε και πως θα γίνεται η επιλογή συνεχώς. Στο περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ υπάρχει μια λίστα με όλα τα βιβλία που κριτίκαρε ο τύπος τον συγκεκριμένο μήνα. Είναι ένα κριτήριο για μια short list που περιέχει τις επιλογές όλων των κριτικών όλων των εφημερίδων. Στο μοναδικό σημείο που έκανα χρήση του δικαιώματος του οικοδεσπότη-διαχειριστή ήταν ότι πρόσθεσα το 34ο βιβλίο επειδή είχα γράψει στο μπλογκ μου κριτική για αυτό μέσα στο μήνα Μάιο. Προσπάθησα να βρω ένα κριτήριο επιλογής σχετικά αδιάβλητο και ουδέτερο και όχι τις προσωπικές μου επιλογές
 
Ο reader είναι ο πιό αξιοπρεπής blogger. Απαντά σε όλα τα posts που του γίνονται με ακρίβεια και τακτ. Συγχαρητήρια reader! Στο χαμό της μπλογκόσφαιρας ένα blog με ανατροφή... Όαση!!!
 
Ανώνυμε που προτείνεις βιβλία
To "Δωμάτιο με θέα" είναι του Ε.Μ. Φόρστερ όχι του Σάκη Σερέφα! Κάποια παρανόηση θα έχει γίνει!
 
Θα περιμένω πώς και πώς να δω τι διαβάσατε στις διακοπές. Προσωπικά πάντως πάντα με προβλημάτιζαν ιδιαίτερα τα διακοποβιβλία και το σκεφτόμουν με προσοχή την κάθε επιλογή. Βέβαια δε θεωρώ τυχαίο που το καλοκαίρι τραβάει αστυνομική λογοτεχνία. Θέλουμε λίγο ίντριγκα και έξαψη. Η φιλοσοφία είναι για μέρες με βροχή!
Ο αστεισμός του Χωμενίδη που πετυχημένα γράψατε για το βιβλίο αντίβαρο πετσέτας είναι φοβερός! Πραγματικά πιάνει, αλλά όποιος θέλει το βιβλίο μετά για τη βιβλιοθήκη του ας φροντίσει να το κρατήσει μακριά απ' το αλάτι!
 
@anonymous
Η αλήθεια είναι κάπου στη...μέση. Το βιβλίο του Σερέφα για το οποίο γίνεται λόγος δεν είναι το ’’Δωμάτιο με θέα’’ αλλά το ’’Μάταιο με θέα’’ και μάλιστα απορώ που το ανακάλυψε ο φίλος! Εχει εκδοθεί πριν από δύο χρόνια, ίσως και περισσότερο από τον Κέδρο και είναι μια συλλογή με 10 (αν θυμάμαι καλά) διηγήματα
 
@anonymous
Εχουμε μπλέξει και τους...ανώνυμους. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά νομίζω ότι δεν είναι θέμα καλής ανατροφής ή ευγένειας αλλά το στοιχειώδες όταν κάποιος κάνει επίσκεψη στο ’’σπίτι’’ σου να του λες δύο κουβέντες! Και να του απαντάς...
 
@lady chill
Αγαπητή μου συμφωνώ με τη λογική ’’ο καιρός θέλει τα βιβλία του’’ αλλά να σου πω την αλήθεια δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό και να αφήσω πίσω ένα βιβλίο που θέλω να διαβάσω ότι θεματογραφία και αν έχει!
 
me exei vareisei i zesti. Mataio me thea ithela na po. ennoeitai, satirizei to Domatio me thea.


filakia.
 
Ήδη ψήφισα! Ιδιαίτερα ενδιαφέρον blog. Καλές καλοκαιρινές διαδρομές... και καλή αντάμωση.

Χάρηκα ειλικρινά.
 
Πήγα να ψηφίσω αλλά δυστυχώς με το που ''εριξα'' την ψήφο μου,με πέταξε 'εξω,ο υπολογιστής τρελλάθηκε,και μάλιστα δεν μπορούσα να συνδεθω παλι στο internet για αρκετή ωρα.Οπότε τη δευτερη ψηφοφορία την άφησα.Αλλά και πάλι δεν θα μπορούσα να ψηφίσω,γιατί θεωρώ πως για να μπορέσει καποιος να ψηφίσει στη δευτερη ψηφοφορία,το σωστό ειναι να έχει διαβάσει όλα τα βιβλία που αναφέρονται.

Για να πω την αλήθεια εγω δεν έχω διαβάσει κανένα απο αυτά.Το εχω ρίξει στους κλασσικούς.
 
@regina
Λογικό και...έντιμο!
 
Στο πνεύμα της Ρεγγίνας και εγώ.
Μετά την απογοήτευση των ευπώλιτων, ξαναγύρισα στους κλασικούς, Ελληνες και Ξένους. Είναι δραματικά επίκαιροι!
Για παράδειγμα όταν ξαναδιάβασα "το ψωφίμι" του Παπαδιαμάντη, μου φαίνεται πως κάποιος άλλος Παπαδιαμάντης μας κάνει πλάκα και ζεί σήμερα στην Αθήνα μας. Ασε να μην συνεχίσω, γιατί θα κάνω πολιτική συζήτηση.
Αναγνώστη καλές διακοπές.
 
@ange-ta
Δεν κάνω συγκρίσεις με τον Παπαδιαμάντη και δεν διαφωνώ ότι τα ευπώλητα, πλην εξαιρέσεων, είναι κατώτερα των προσδοκιών που δημιουργούν. Ομως υπάρχουν δουλειές και μάλιστα πολύ καλές νέων Ελλήνων συγγραφέων που αξίζει κάποιος να τις ανακαλύψει και να τις διαβάσει. Ψάξιμο και υπομονή θέλει, γιατί ενημέρωση ούτως ή άλλως δεν υπάρχει.
 
angeta na kaneis politiki. nomizeis oti theloume na diavazoume mono gia bestsellerakia kai to an einai kalos i oxi enas sigrafeas? na akousoume kai kamia demeni skepsi. Ena fili ston Siliodi Aprile- to agalma stin platia kolokotroni to exo paraggeilei.Kserei aftos.
 
για τον ανώνυμο του 29ου σχόλιου:
Πολιτική είναι και αυτό που κάνουμε. Και μάλιστα μια πολιτική ανυστερόβουλη, γιατί δεν ζητάμε την ψήφο κανενός. Πολιτική είναι η κάθε πράξη της καθημερινότητας μας. Πώς θα μιλήσεις στο παιδί σου στο γείτονα και τώρα εσχάτως στο Ιντερνετ. Ο Hegel, στην διαλεκτική του, αποφαίνεται, ότι κάθε τι κουβαλάει εντός του το σπόρο της άρνησης του. Το διαδίκτυο κατασκευάστηκε για να συνομιλούν οι απανταχού χρηματιστές. Σήμερα μιλάμε εμείς για λογοτεχνία. Αλλά και όχι μόνο. Υπάρχουν μπλόκια και για πολιτική ωμή. Κυρίως για κάθε μορφή πληροφόρησης. Και αυτό έχει η σημασία. Η πληροφόρηση. Όλα τα άλλα θα έρθουν μια μέρα
 
best regards, nice info
» »
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?