Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Tuesday, June 20, 2006

 

Ενα post που αρνείται να...υπακούσει!

Ορίτζιναλ τίτλος όταν το πρωτοανέβασα...Ξεφ(τ)υλλίζοντας...part 54 (Γιατί οι άντρες προτιμούν γυναίκες από την...Ουκρανία; Cosmopolitan, σελίδα...69)

Οσοι διαβάζουν αυτό το blog ξέρουν ότι οι σχέσεις μου με το ποδόσφαιρο και την τηλεόραση είναι περίπου ανύπαρκτες! Συνήθως, όταν ανοίγω το ’’χαζοκούτι’’ το κάνω για συγκεκριμένους λόγους και ένας από αυτούς είναι η εκπομπή του Γιώργου Μητσικώστα στο Alter. Παράλληλα, ενημερώνομαι και για τα βιβλία που εκδίδουν οι Μοντέρνοι Καιροί, εκδοτικός οίκος ιδιοκτησίας Κώστα Γιαννίκου, όπως και ένας ραδιοφωνικός σταθμός, το κανάλι Alter, μερικά θέατρα κλπ κλπ.Φυσικά τα βιβλία που εκδίδουν οι Μοντέρνοι Καιροί (Modern Times στα νεοελληνικά) σπανίως είναι από εκείνα που θα αγοράσω αλλά μου αρέσει το στομφώδες ύφος και ο πομπώδης τρόπος που διαφημίζονται περίπου ως λογοτεχνικά αριστουργήματα υποψήφια τουλάχιστον για το βραβείο Μπούκερ. Ετσι, πριν από λίγες μέρες ακούγοντας τη φοβερά εκφραστική φωνή να λέει ’’Τι συμβαίνει όταν η μητριά μου είναι μικρότερη σε ηλικία’’ και ’’Γιατί οι άντρες προτιμούν γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη;’’ πίστεψα για δευτερόλεπτα ότι διαφήμιζε το Cosmopolitan! Κι’ όμως διαφήμιζε ένα μικρό λογοτεχνικό ’’διαμαντάκι’’ ένα βιβλίο άξιο αναφοράς που δεν ήξερα καν ότι είχε μεταφραστεί στην Ελλάδα και κυκλοφορούσε από τους Μοντέρνους Καιρούς. Πρόκειται για το A short history of tractors in Ucranian που για χάρη της ελληνικής μετάφρασης κυκλοφορεί με το σαφώς πιο πιασάρικο ’’Ερωτας και τρακτέρ από την Ουκρανία’’ το μυθιστόρημα της Μαρίνα Λεβίτσκα το οποίο είχα διαβάσει στα Αγγλικά πέρυσι τον Μάρτιο όταν κυκλοφόρησε στην Αγγλία από τις εκδόσεις Viking και έκανε θραύση. Δεν ξέρω για την ελληνική του έκδοση και τη μετάφραση αλλά η αγγλική έκδοση είναι απόλαυση με απίστευτους διαλόγους που σχεδόν ακους τους πρωταγωνιστές να μιλάνε σπασμένα Αγγλικά με εξαιρετικά δομημένους χαρακτήρες (μόνο στην αρχή μοιάζουν λίγο...ακραίοι), προσεγμένες πληροφορίες για την ιστορία της Ουκρανίας στον 20ο αιώνα και με απολαυστικό φινάλε. Το κοινό του Alter και των Μοντέρων Καιρών πιθανώς θα το αγοράσει για εντελώς λάθος λόγους αλλά είναι βιβλίο που αξίζει μια δεύτερη ματιά...Εστω και αν διαφημίζεται με εντελώς λάθος τρόπο...
- Πληθαίνουν οι λογοτεχνικοί διαδικτυακοί χώροι. Το πολύ αξιόλογο περιοδικό Μήλο που εσχάτως ξεκίνησε μια νέα φάση τυης ζωής του μπλογκάρει. Θα το βρείτε (εκτός από το λινκ που θα προστεθεί στο...πλάι του blog μου) στη διεύθυνση milomagazine.blogspot.com. Επίσης, στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση έφτασε και η ενημέρωση για την επίσημη έναρξη λειτουργίας ενός ακόμη site που αφορά την ποίηση με βασικό συντελεστή τον Ιωσήφ Βεντούρα. Οπως επεσήμανε και ο ίδιος ο εμπνευστής της προσπάθειας στην παρουσίαση του σάιτ πρόκειται για την καθέλκυση ενός πλοίου που θα μας ταξιδέψει στην ποίηση. Θα σαλπάρετε λοιπόν στη διεύθυνση http://www.poeticanet.com/ όπου σας περιμένει το... πλήρωμα που αποτελούν ο Βεντούρας, η μεταφράστρια Τιτίκα Δημητρούλια, ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και οι συνεργάτες. Και στις δύο προσπάθειες ευχόμαστε μακροημέρευση (για το Μήλο που ήδη κυκλοφόρησε το 22ο τεύχος του η σταθερή πορεία είναι ήδη δεδομένη) και καλά ταξίδια...
- Πολυγραφότατος αποδεικνύεται ο νεαρός (μόλις 28 ετών) Γιάννης Ζευγώλης. Εδώ και λίγες μέρες στα βιβλιοπωλεία βρίσκεται η δεύτερη δουλειά του με τίτλο ’’Αστεγοσκοπείο’’. Οσοι ενδιαφέρονται να μάθουν τι εστί Ζευγώλης μπορούν να ανατρέξουν στο αρχείο του blog (26 Φεβρουαρίου) όταν γράψαμε για την εξαιρετική πρώτη του δουλειά τη συλλογή διηγημάτων ’’Λογοχανείο’’. Αυτή τη φορά, στο δεύτερο βιβλίο του που κυκλοφορεί πάλι από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνου καταπιάνεται με ένα ενδιαφέρον θέμα, τις ιστορίες των αστέγων της Αθήνας. Η μοναδική ένσταση που έχουμε είναι ότι ο εκδοτικός οίκος μάλλον βιάστηκε να ρίξει στην αγορά και δεύτερο βιβλίο του σε απόσταση ουσιαστικά 4-5 μηνών από το πρώτο και με τέτοιους ρυθμούς θα ’’κάψει’’ τον αξιόλογο νεαρό. Είναι μάλλον η πρώτη φορά που θυμάμαι πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας να έχει δύο(!) βιβλία στην αγορά μέσα στον πρώτο χρόνο παρουσίας του.

Αν κάποιος ξέρει γιατί αυτό το ποστ έχει γίνει σαν το γιοφύρι της Αρτας να μου το γράψει παρακαλώ! Το ''ανεβάζω'' βράδυ, για ώρες εμφανίζεται κανονικά και μετά...εξαφανίζεται! Είναι η 4η φορά που το ανεβάζω στο blog και μου έχει σπάσει τα νεύρα! Λες και παίζουμε κρυφτούλι...Και η δουλειά πάει να κλείσει διήμερο.

Comments:
Η απάντηση είναι απροσδόκητα απλή: Ο Blogger αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα posts που έχουν πολύ μακρύ τίτλο. Την έχω πατήσει κι εγώ και νόμιζα ότι ο Blogger με λογοκρίνει, αλλά μετά από πολλούς πειραματισμούς ανακάλυψα ότι είναι απλώς ένα bug.

So, keep it short, and everything will be fine! ;-)

Tero
 
@tero
Ευχαριστώ το είχα αντιληφθεί το πρόβλημα
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?