Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Monday, June 26, 2006

 

Ξεφ(τ)υλλίζοντας....part 56

Τελευταία νέα από τη λογοτεχνική....blog-όσφαιρα.
- Μπήκε σε κανονική λειτουργία πλέον και το http://www.poema.gr/. Ρομαντική και συνάμα φιλόδοξη προσπάθεια να περάσει η ποίηση σε ένα ευρύτερο κοινό μέσω του διαδικτύου. Καλή αισθητική, καλές επιλογές, προσεγμένη γραφή και πολύ μεράκι είναι τα πλεονεκτήματα των συντελεστών του site μεταξύ των οποίων και ένας blogger με...ονοματεπώνυμο! Καλό ταξίδι στο αχανές διαδίκτυο.
- Μια ακόμη συγγραφική φωνή blog-άρει. Η Λεία Βιτάλη αφού ολοκλήρωσε τη συγγραφή του καινούργιου της βιβλίου (σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο site της, άνευ λοιπών διαφωτιστικών λεπτομερειών ο τίτλος θα είναι ’’Ιερή παγίδα’’) αποφάσισε να εκτεθεί επωνύμως και στα blog. Στόχος της όπως το περιγράφει η ίδια (υποκλέπτω τον επίλογο της ιδρυτικής εξαγγελίας της) : ’’Αλλά τι κάνω εγώ τώρα εδώ διαδικτυωμένη; Ένα πείραμα! Θα δοκιμάσω να γίνουν όλα στο φως. Θα προσπαθήσω να πλάσω τη σκοτεινή πρώτη ύλη, όχι μόνη μου στο μισοσκότεινο δωμάτιο, αλλά εδώ, στο φως. Αν δεν το αντέξω, θα σβήσω αυτό το blog’’... Ηδη, οι καλοί βιβλιόφιλοι blogger της επεφύλαξαν εξαιρετική υποδοχή. Αξίζει να την καλωσορίσουμε στην μικρή μας κοινότητα με ένα κλικ στο www.leiavitali.blogspot.com. Φυσικά θα την παρακολουθώ καθημερινά....
- Και μια φωνή από την Κύπρο (δυστυχώς με τις αλλαγές μου χάθηκε το σχόλιο της). Επώνυμη και αυτή, με εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό της Κύπρου στο www.anagnostria.blogspot.com. Ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για τους συγγραφείς του νησιού, τη διείσδυση των Ελλήνων συγγραφέων εκεί και γενικά να πλουτίσουμε τις γνώσεις μας για τους Κύπριους βιβλιόφιλους.
- Την πρόταση του ’’Βορέα’’ για να δημοσιευτούν κείμενα μου στο διαδικτυακό περιοδικό που έχει δεν μπορούσα με κανένα τρόπο (έστω και με δεδομένη την έλλειψη χρόνου) να την αρνηθώ. Την θεωρώ εξαιρετικά τιμητική, υπερβολικά -καλύτερα-τιμητική γιατί το επίπεδο της δουλειάς που παρουσιάζουν είναι υψηλότατο. Ετσι, μετά τον Λογόκηπο κείμενο μου υπάρχει και στο www.lexima.gr. Η πρώτη παρουσίαση αφορούσε μια σύγκριση των δύο super ευπώλητων της χρονιάς: ’’Αμίλητα βαθιά νερά’’ της Ρέας Γαλανάκη και ’’Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές’’ του Μάνου Ελευθερίου. Ευχαριστώ τον Βορέα και την παρέα του για την τιμή που μου έκαναν.
- Ενα μικρό σχόλιο επί προσωπικού, ζητώντας προκαταβολικά συγνώμη γιατί όσα γράφω παρακάτω ενδιαφέρουν λίγους. Την Κυριακή, δημιουργήθηκε μια αναστάτωση στο blog, αφού αρχικά ήθελα να το μεταφέρω στη wordpress, εκνευρισμένος με κάποιες αλλαγές που προσπαθούσα να κάνω στο template. Αργότερα, με αφορμή ένα mail αποφάσισα να το διαγράψω και στην όλη διαδικασία χάθηκαν κάποια κείμενα (αυτά πιθανώς μπορώ να τα ξαναβρώ) και πολλά σχόλια. Δεν συνηθίζω να...κρύβομαι και ορισμένοι που επισκέφθηκαν το blog κατάλαβαν από ένα πίνακα ζωγραφικής που είδαν ότι είμαι στη διαδικασία της αποχώρησης. Ενα mail από μια φίλη (επώνυμο πρόσωπο στον λογοτεχνικό κόσμο) με την οποία αλληλογραφώ τακτικά ήρθε την κατάλληλη στιγμή για να με κάνει να αλλάξω γνώμη. Εκείνη ξέρει και εκείνη αποφάσισε να συνεχίσω να blog-άρω. Ενας ακόμη λόγος, εξίσου σοβαρός που κράτησε ενεργό το blog, ήταν ότι πριν από μερικές μέρες ένας κύριος (με Κ κεφαλαίο) που σέβομαι και εκτιμώ για τη λογοτεχνική του παρουσία μου ζήτησε κάποιες απόψεις που θα καταχωρηθούν κάποια στιγμή στο έντυπο που εργάζεται. Και δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να τον αφήσω εκτεθειμένο να γράφει για έναν ανύπαρκτο blogger. Ζητάω συγνώμη για το... ελλειποβαρές των αρχείων μου αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα τα αντικαταστήσω.
Comments:
Ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή. Ελπίζω το πείραμα να πετύχει και να ολοκληρωθεί η γραφή ενός νέου βιβλίου in progress στο διαδίκτυο με όλα τα μυστικά της σύνθεσής του. Ίσως αναφέρω κάποια στιγμή και κάτι παραπάνω για το μυθιστόρημα που μόλις τελείωσα την "Ιερή Παγίδα" που με είχε παγιδέψει 3 συναπτά χρονάκια στα... δίχτυα της.
 
@λεία Βιτάλη
Καλή επιτυχία σε όλα...γενικώς!
 
Θα ήθελα με τη σειρά μου να προσθέσω έναν κόκο συμπαράστασης στο έργο που επιτελεί το blog σου και να σε παρακινήσω κι από τη μεριά μου να συνεχίσεις με μεγαλύτερο ακόμα ζήλο αυτό που κάνεις ήδη πολύ καλά.
 
Τι είναι αυτά που διαβάζω πρωινιάτικα; Είχατε αποφασίσει να αποχωρήσετε και υπήρχε και συμβολικός πίνακας σε ποστ; Καλά εγώ που ζω που δεν είχα καταλάβει τίποτα; Γι' αυτό το επετειακό αφιέρωμα των 100 ποστάκιων; Α, κύριε Reader έτσι φέρονται οι φίλοι...; Πάνω που σας γνωρίσαμε και σας συμπαθήσαμε θα μας αφήνατε στα κρύα του λουτρού; Πώς θα ξανάμπαινα σε βιβλιοπωλείο μετά χωρίς την απαραίτητη πυξίδα (σας);

Χαίρομαι που αλλάξατε γνώμη. Αφήστε δε που σας βλέπω συντόμως να σταδιοδρομείτε δημοσιογραφικώς. Καλή αρχή στο lexima! Θα περάσω να δω τι κάνατε.
Καλημέρα!
 
Reader μη μου φύγετε κι εσείς...Δεν μπορώ άλλους αποχαιρετισμούς και νεκρολογίες για σβησμένα μπλογκ...Είμαι εγώ τώρα να ειδικεύομαι και στους επικήδειους κοριτσάκι 28 χρονών; Λυπηθείτε τα νιάτα μου...την ομορφιά μου...έστω την αγάπη μου για τα βιβλία! Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, μη χαλάτε την παρέα
 
Είπα κι εγώ....
Τι λάθος κάνω πάλι και με βγάζει εδώ;
Σου εύχομαι ότι καλύτερο!
 
Χωρίς καμμία διάθεση για αστεία, το μπλογκ σου είναι από τις λίγες σοβαρές πηγές ενημέρωσης στο χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας.

Και αυτό ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν οι οπτικές μας, και ανεξάρτητα από αριθμούς (επισκεπτών, σχολιαστών, αναφορών σε έντυπα, κτλ.). Επίσης, ανεξάρτητα από το αν ανήκεις ή πρόκειται να εισέλθεις στους κόλπους του "εκδοτικού κατεστημένου".

Το βασικό είναι οτι διαβάζεις ακατάσχετα, και αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους περισσότερους επαγγελματίες κριτικούς...

κιπ γουόκιν.
 
Εαν κάποια στιγμή αποφασίσεις να αποσυρθείς απο τα blogs (που δεν στο εύχομαι)ελπίζω να μην σβήσεις τα posts σου.
 
@νίκος παργινός
καλώς όρισες και εσύ στη μπλογκόσφαιρα. Και καλή επιτυχία στη συγγραφική σου δραστηριότητα που ήδη έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς
 
@lady chill
Οτι γράφω είναι....φιλικές συμμετοχές και ελπίζω να μην φτάσω στο επίπεδο του...Νταλάρα και καταλήξω μαιντανός!
 
@scalidi
Εχω αδυναμία στα...γυναικεία παράπονα. Πως να σου χαλάσω χατήρι; Θα μείνω όσο αντέξω...
 
@elpida
Κυρία μου μην προσπαθείτε να βγάλετε άκρη με την τεχνολογία! Πάντα θα μας (σας) μπερδεύει
 
@lazopolis
Μα δεν είναι ζήτημα ταύτισης απόψεων. Πολύ σωστά γράφεις ότι το ζήτημα είναι για όλους μας η αγάπη για την ανάγνωση...
Αν ο λογόκηπος και το Λέξημα είναι εκδοτικό κατεστημένο τότε περήφανα δηλώνω ότι είμαι μέλος του εκδοτικού κατεστημένου! Και το χαίρομαι κιόλας...Για το θέμα της παρολίγο αποχώρησης έγραψα ότι ήταν να γράψω, κατάλαβαν εκείνοι που έπρεπε να καταλάβουν και το θέμα για μένα έληξε.
 
@tolisback
Δεν θα το έκανα για ένα απλό λόγο...Για να μην εμφανιστεί κάποιος με το ίδιο ’’παρατσούκλι’’ και αρχίσει να γράφει ανεξέλεγκτα.
 
ε, ναι δηλαδή, έχεις το καλύτερο μπλογκ για τη λογοτεχνία -καταρχάς μας βοηθάς δημοσιογραφικά στη δουλειά μας, με το εύχρηστο του χώρου σου- και θα το κλείσεις; Γιατί ποιος σε ενόχλησε; βαρέθηκες; Εσύ μας τροφοδοτείς συνεχώς με νέα ερεθίσματα και θα αποχωρήσεις;Εσύ μου έδωσες τόσο θάρρος εν αγνοία σου να συνεχίσω κι εγώ και μάλιστα επωνύμως και θα εγκαταλείψεις; Αν αποφασίσεις να φύγεις τελειωτικά, σε παρακαλώ να περάσεις μια μέρα από την εφημερίδα να σε γνωρίσω. σου χρωστάω ένα ευχαριστώ δια ζώσης και τότε δεν θα σε απασχολεί η επωνυμία ή η ανωνυμία. αυτά με τη γυναικεία γκρίνια και τα παράπονά μου...να ξέρεις ότι εγώ αντέχω πάντα, ακόμη κι όταν οι άλλοι έχουν εγκαταλείψει σε όλα τα πράγματα, και δεν έχω βγει χαμένη ιδιαίτερα, αν εξαιρέσεις το καημένο μου στομάχι που σφαδάζει από τους πόνους ενίοτε...Λίγη δύναμη δείξε. Κοίτα και ο κ. ΝΔ εγκατέλειψε προσωρινώς, αλλά δεν άντεχε και γύρισε με άλλους όρους. αν βαρέθηκες, βρες έναν τρόπο ανανέωσης, όχι φυγής
 
@scalidi
Δεν βαρέθηκα, ούτε λόγος για αυτό αλλά κάποια πράγματα όταν επαναλαμβάνονται γίνονται κουραστικά. Κάνω κέφι και τους υβριστές μου, ποτέ δεν είχα πρόβλημα να βγουν να γράψουν κάτι δημόσια, τα σχόλια είναι ελεύθερα και ουδέποτε, ΟΥΔΕΠΟΤΕ διέγραψα έστω και ένα, αυτό φαίνεται και μπορεί να το δει οποιοσδήποτε. Οποιος θέλει ας βγει να γράψει ότι γουστάρει εδώ ακόμη και ανώνυμα και για μια ακόμη φορά υπόσχομαι ότι δεν θα το πειράξω...
 
Έχεις αντικειμενική, διεισδυτική, εύστοχη ματιά και αγάπη γι αυτό που κάνεις. Είσαι πολύτιμος. Μην αδυνατίσεις τις δυνάμεις του Καλού αποχωρώντας. Πρέπει να συνεχίσεις. Έχεις την εκτίμηση και την αγάπη αυτών που παρακολουθούν το έργο σου.
Σου σφίγγω το χέρι.
Διαμαντής φλωράκης.
 
Παρακολουθώ το έργο σου και, ελπίζω, θα το παρακολουθώ. Είναι ανάγκη να υπάρχει to blog αυτό. Βοηθάς πολλούς.
 
Καλα βρε παιδί μου και εσύ αμέσως με ένα e-mail σου τι σβούριξε να κλείσεις αυτό το πολύτιμο blog σου?
Εδώ τόσα καλά λόγια σου λένε και το ένα e-mail σε πείραξε. Αλλα ας μην συνεχίσω και τσαντιστείς πάλι και μείνουμε οι υπόλοιποι 'μπουκάλες'
 
Και εγώ που ήθελα να σχολιάσω δύο βιβλία που διάβασα γιατί τα είδα στη λίστα των ευπωλήτων, τώρα βλέπω ότι το μπλόγκ τραβάει ζόρια.
Τέλοσπάντων θα σου πώ, το πρώτο 'μην πυροβολειτε τη νύφη'της Δημουλίδου έχει τα τρία 'α' άοσμο και άγευστο, αόρατο. Το άλλο της Νάσιουτζικ μαζί με τις αμπελοφιλοσοφίες της διασκορπισμένες παντού κότσαρε και τον τίτλο 'μάμαδες στα βόρεια προάστεια' και εκτίναξε τις πωλήσεις στα ύψη. Αυτα τα βόρεια προάστεια κάνανε τη δουλειά.Βλέπεις όλοι οι Αθηναίοι κατά εκεί έχουν το νού τους. Τόσο ξερή γραφή χωρίς ίχνος χιούμορ, που θα μπορούσε να έχει άνετα,είχα καιρό να διαβάσω
 
Θέλω να προσθέσω στους άλλους και τη δική μου φωνή. Εσύ μου είχες πει "Καλό κουράγιο και καλή συνέχεια". Αυτά σου επαναλαμβάνω τώρα κι εγώ.
 
@διαμαντής Φλωράκης
Για κάποιους ανθρώπους όπως εσείς που κάνουν τον κόπο να διαβάζουν όσα γράφω αξίζει να συνεχίσω
 
@el-bard
Αρκετοί δεν θα συμφωνήσουν με τις απόψεις σου
 
@anonymous 1
Αν ήταν ένα το μέιλ δεν θα το συζήταγα καν. Η αλληλογραφία μου είναι απείρως πιο ενδιαφέρουσα (αλλά μη ανακοινώσιμη) από το περιεχόμενο του μπλογκ μου
 
@anonymous 2
Τώρα αν σου γράφω ότι πήγαινες γυρεύοντας θα παρεξηγηθείς εσύ ή οι δύο συγγραφείς; Γιατί αν παρεξηγηθείς εσύ μικρό το κακό, τα...βρίσκουμε! Νομίζω ότι η κυρία Νασιουτζικ μετά από μια εξαιρετική θητεία στη λογοτεχνία με μελέτες και δοκίμια βρήκε τη χρυσή συνταγή γιατί κάποτε ο συγγραφέας πρέπει να αρχίσει να πουλάει. Συγνώμη αλλά κανένα από τα δύο βιβλία που αναφέρεις δεν ανήκουν στη σφαίρα των αναγνωστικών ενδιαφερόντων μου και δεν σκοπεύω να αλλάξω γνώμη.
 
@bibliofagos
Καταλαβαινεις επειδή γνωρίζεις ότι τα όρια και οι αντοχές θεωρητικά είναι απεριόριστα ποσο μακριά πήγε η χυδαιότητα αυτή τη φορά για να αντιδράσω έτσι
 
This comment has been removed by a blog administrator.
 
@nuwanda
Υπάρχουν μερικά χτυπήματα που μπορεί να μην είναι ουσιαστικά, να μην έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα αλλά αποδεικνύονται καίρια. Τέλος πάντων, το μπλογκ έχει επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς...ζωής του και ψάχνω χρόνο να γράψω για το επόμενο καλό βιβλίο.
 
Καμμία παρεξήγηση. Η παρατηρήσή σου για την Νάσιουτζικ είναι άτοπη
Anonymous 2
 
@anonymous 2
Τι εννοείς άτοπη;Από το 2000 έχει εκδώσει τον έξω-ελληνισμό (λόγοι και δοκίμια), τα αμερικάνικα οράματα στη Σμύρνη του 19ου αιώνα (ιστορικό πολιτικό δοκίμιο, έρευνα), την Ευρώπη και τον νέο ελληνισμό με λόγους, δοκίμια και διαλέξεις και το Μυστικές εταιρείες και ελληνικά πάθη ένα ιστορικό-συνωμοσιολογικό βιβλίο. Αρα μέχρι τώρα είχε δοκιμαστεί στη σοβαρή γραφή και ήρθε η ώρα της για κάτι light και εμφανώς πιο εμπορικό.
 
Καλέ μου Reader's digest, η επιθυμία να γράψεις κάποιος μυθιστόρημα δεν είνα ταυτόχρονα και εγγύηση ότι θα είναι καλό όσες περγαμηνές και άν έχει από πίσω του. Για να γράψει κάποιος ένα καλό μυθιστόρημa 'light'ή σοβαρό πρέπει να το γράψει με την ψυχή του. Να δημιουργήσει 'φωνές' που είναι αυθεντικές κλπ. Αλλα εσύ στάθηκες στο όνομα Νάσιουτζικ και σε πείραξε. Δεν την ξέρω τη κυρία,
μεγιά της και χαρά της για το background της. Αλλα είχα καιρό να διαβάσω τέτοια ξερή γραφή, ξύλινη γλώσσα που λέτε και εσείς οι ντόπιοι. Σε αυτή την τελευταία παρατήρηση μου έπρεπε να σταθείς.
 
Και κάτι ακόμα και επειδή διαβάζεις πολύ και διαβάζεις και αγγλικά σου συνιστώ ένα βιβλίο (βέβαια μπορείς να το έχεις ήδη διαβάσει τέτοιος που είσαι)'The writer's voice' Al Alvarez.
Anonymous 2
 
Σκασίλα μου!!!
Αυτές είναι οι απόψεις μου.
 
@anonymous2
Communication breakdown.../τα ίδια ακριβώς λέμε, τα ίδια πιστεύουμε τώρα γιατί δεν κατορθώσαμε να συννενοηθούμε ομολογώ ότι δεν το καταλαβαίνω! Δεν το έχω διαβάσει αλλά κάτι μου λέει ότι η πρόταση σου είναι αξιόλογη. Εδώ τόση ώρα διαφωνούσαμε για ένα βιβλίο πάνω ή κάτω που θα διαβάσουμε θα τα χαλάσουμε;
 
@el-bard
Μόνο μην μου...θυμώνεις. Και εγώ με τις απόψεις σου είμαι ταυτόσημος. Για λόγους...πολυφωνίας υποχρεώθηκα να κάνω τον δικηγόρο των...διαβόλων
 
εγώ το ήξερα ότι μπορούμε να συννενοηθούμε γιατί εσύ έχεις δώσει πλήρη ταυτότητα με τα κειμενά σου. Τα βιβλία που σου πέταξα σε έκαναν να ανάψουν τα λαμπάκια σου και το πνεύμα αντιλογίας σου! Αλλά θα το επαναλάβω το πείραμα....!
PS. και ο εκδοτικός οίκος είναι Bloomsbury
Anonymous 2
 
@anonymous 2
Σωστός ή...σωστή γιατί δεν ξέρω καν με τι μιλάω και με δίπλωμα ψυχολογίας ή ταλέντου ψυχολόγου. Eκτός και αν έχω γίνει εντελώς...προβλέψιμος
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?