Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Tuesday, May 23, 2006

 

Blog stories (5)

www.provoskida.blogspot.com

Συνεχίζοντας το ’’ταξίδι’’ στα blog που έχουν ’’ανεβάσει’’ μυθιστορήματα, διηγήματα ή ιστορίες έπεσα πάνω σ' αυτό που συνεργάζονται η Rodia (για τα δικά της διηγήματα θα γράψω κάποια άλλη φορά) και ο (η) provoskida. Εχουν ξεκινήσει ένα παραμύθι για ’’μεγάλα παιδιά’’ κράμα επιστημονικής φαντασίας και Τόλκιεν του οποίου έχουν γράψει ήδη πέντε κεφάλαια. Οι συντελεστές ’’ομολογούν’’ απαντώντας σε ένα σχόλιο ότι δεν ξέρουν που θα τους...βγάλει και αυτό μοιάζει ελκυστικό!
Μέχρι τώρα στα πέντε κεφάλαια έχουν προλάβει να ασχοληθούν με ένα ’’κοντοστούπη’’ που χρησιμοποιεί μια πτητική μηχανή και παγιδεύεται σε ένα απαγορευμένο δάσος όπου ο χρόνος ρέει ανάποδα. Μια μάγισσα, μαγικοί καθρέφτες και όλα τα στερεότυπα παλιών παραμυθιών που συναντούν κόσμους φαντασίας. Οι περιγραφές είναι καλές αν και σε κάποια σημεία (προφανώς αφορά έναν από τους δύο blogger αυτό το σχόλιο αλλά δεν ξέρω ποιόν!) λίγο κουραστικές και με υπερβολική γλαφυρότητα. Ρίξτε μια ματιά, παρακολουθείστε το και θα δούμε που θα μας... οδηγήσουν. Για όσους πάντως είναι ’’συμβατοί’’ με αναγνώσματα τύπου Dune ή Αρχοντα των δαχτυλιδιών έχει σίγουρα ενδιαφέρον.



’’Τα ζεστά βράδια της Αθήνας μοιάζουν λιγότερο αφόρητα με μια βόλτα. Ντυθείτε ελαφρά, βάλτε χαμηλά παπούτσια και γραμμή στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Σας περιμένουν χιλιάδες καλά βιβλία και η φωτισμένη Ακρόπολη’’. Το παρόν ΔΕΝ είναι διαφήμιση αλλά προτροπή. Βρείτε ένα καλό βιβλίο και αφεθείτε στη μαγεία του. Και καλά βιβλία υπάρχουν για όλους μας.
Comments:
η ωραιότερη προτροπή η τελευταία. εγώ την ακολουθώ
 
@mcfly
Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Προστέθηκε στη ’’λίστα’’ μου και σε πρώτη ευκαιρία θα το διαβάσω και φυσικά θα πάρει και τη σειρά του στις αναφορές που κάνω.
 
Θα 'θελα να σου χαρίσω το βιβλίο μου αλλά..... πώς;
 
@elpida
Ευχαριστώ αλλά αυτό πρακτικά είναι αδύνατον. Συνεχίζω να βρίσκομαι στη σφαίρα της ανωνυμίας και πίσω από τη μάσκα μου. Μπορείς όμως με ένα μέιλ να μου στείλεις τίτλο και εκδοτικό οίκο και κάποια στιγμή θα προστεθώ στη λίστα των -ελπίζω- αρκετών αναγνωστών σου. Ενα επιπλέον βιβλίο, μην ανησυχείς δεν θα με κάνει πιο φτωχό (οικονομικά) αλλά μάλλον πιο πλούσιο σε γνώσεις. Ευχαριστώ πάντως...
 
Μπράβο, reader, είσαι τόσο ευγενής και τζέντλεμαν για να μην ξεχνιόμαστε...
 
to parakseno me tin anonimia einai pos dimiourgontas mia persona ousiastika kapios kerdizei mia parousia isxiroteri apo oti me tin paroxi stixion taftotitas, einai san na apoxtas ena pio isxiro onomateponimo kata enan tropo. Oi maskes parexoun mia asfalia, alla mipos se makroxronia vasi ftanei kaneis sto antitheto apotelesma? Akoma ke an dimiourgounte sta plesia mias anasfalias gia tin eikona tou eaftou, kataligoun na katakermatizoun to Ego akoma perisotero epivarinontas para to anakoufistiko proto apotelesma.
Enas terastios prologos gia na ftaso stin erotisi: giati agaliazeis toso poli afti tin anonimia alithia?
Tis kalisperes mou,
E.
 
Εγώ αγκαλιάζω τις καλές προθέσεις κάθε φορά είτε επώνυμες είτε ανώνυμες. αν κάποιος χρειάζεται την ανωνυμία για να είναι ο καλύτερος εαυτός του, ας το κάνει λοιπόν, δεν με ενοχλεί. με ενοχλούν εκείνοι που με ονοματεπώνυμο ευθαρσώς επιμένουν να είναι ο χειρότερος εαυτός τους. εγώ βάζω τα καλά μου για τους άλλους και θέλω το ίδιο να κάνουν και οι άλλοι για μένα, ακόμη και στο διαδίκτυο, αγαπητή εύα.
 
@eva
Αγαπητή μου, ένα ονοματεπώνυμο αλλάζει κάτι; Είναι ένα από τα 4 εκατομμύρια ονοματεπώνυμα της Αθήνας και τα 11 εκατομμύρια της χώρας. Τα μπλογκ βάσισαν παγκοσμίως την ύπαρξη τους και την ελευθερία τους στην ανωνυμία των ιδιοκτητών τους. Εδώ στην Αγγλία κάθε μέρα οι σκανδαλοθηρικές εφημερίδες επιστρατεύουν ακόμη και γραφολόγους για να ανακαλύψουν την ταυτότητα της περιβόητης belle de jour (σίγουρα δεν θέλω να της μοιάσω, κερδίζω τα προς το ζειν χωρίς να...εκδίδομαι).
Μπορείτε να με λέτε όπως θέλετε...Συμφωνώ με την Σταυρούλα ότι σημασία έχουν αυτά που γράφουμε εδώ και όχι ποιός τα γράφει εκτός αν έχετε συγκεκριμένους λόγους εσείς ή κάποιος άλλος να μου καταλογίσει υστεροβουλία. Κάτι που θα μπορούσε να συμβεί αν είχα εμμονές η διάθεση υποστήριξης σε καθημερινή βάση συγκεκριμένων συγγραφέων ή εκδοτικών οίκων κάτι που δεν νομίζω να έχει συμβεί. Ακόμη και εκείνοι που δεν μου αρέσουν αυτή τη στιγμή (Ραπτόπουλος, Χωμενίδης, Χρυσόπουλος) και έχω γράψει κάτι αρνητικό κατ΄εξακολούθηση είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται γιατί αγάπησα προηγούμενες δουλειές τους (περισσότερες από μια φορά για τον καθένα) και δεν μου αρέσει στη συγκεκριμένη φάση της καριέρας τους το έργο τους. Ο μοναδικός που θα μπορούσε ευθέως να με κατηγορήσει για εμμονή θα ήταν ο Χαριτόπουλος αφού δεν έχω κριτικάρει δουλειά του αλλά αυτό που αντιπαθώ: Τις δημόσιες τοποθετήσεις του και τα όσα λέει στις συνεντεύξεις του. Πάντως όπως μπορείτε να δείτε σε παλαιότερο ποστ που τέθηκε τέτοιο ζήτημα (είναι παλιό το θέμα της...ταυτότητας μου, όχι πάντως παλαιότερο από το θέμα που ξεκίνησε ο αξιότιμος αρχιεπίσκοπος) ξεκαθάρισα ότι δεν είναι μέσα στους στόχους μου και δεν θα γίνει ποτέ να βγάλω κάποιο κέρδος από το blog, να εκδοθούν τα κείμενα μου ή να εξασφαλίζω (και δεν μιλάω για την ευγενέστατη και γλυκύτατη προσφορά της Ελπίδας την οποία αρνήθηκα) δωρεάν βιβλία. Τα κίνητρα μου είναι ξεκάθαρα και τα έχω αποκαλύψει από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε το μπλογκ κάτι που εσείς μπορείτε να βρείτε με ένα απλό κλικ στα αρχεία του Δεκεμβρίου. Προσωπικά σε όλα τα blog που επισκέπτομαι και διαβάζω ποτέ δεν μπήκα στον πειρασμό να σκεφτώ ή να ρωτήσω αν ο ιδιοκτήτης τους είναι ένας από το πλήθος ή (τι ανόητη έκφραση λες και οι άλλοι δεν έχουν....επώνυμο) κάποιος επώνυμος. Αν δεν σας κάλυψαν οι εξηγήσεις και οι θέσεις μου να συμπληρώσω ότι θα ήταν κουραστικό, βαρετό και χρονοβόρο (ήδη το μπλογκ και οι απαντήσεις στα πολλά μέιλ που παίρνω καθημερινά μου τρώνε χρόνο αλλά το έχω αποδεχθεί με ευχαρίστηση) να σηκώνω το τηλέφωνο μου και να προσπαθώ να εξηγήσω σε ένα συγγραφέα γιατί δεν έγραψα κάτι καλό για το βιβλίο του ή να αποκτήσω προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες που θα ξεπερνούν αυτές που προκύπτουν μόνο από την ανάγνωση ενός βιβλίου; Φυσικά και όλοι οι συγγραφείς που αλληλογραφούν μαζί μου γνωρίζουν ότι δέχομαι τις απόψεις τους και αν κάποιος θιχτεί από τον ’’άγουρο’’ ή αδούλευτο τρόπο γραφής μου και μου το επισημάνει πάντοτε επανορθώνω.
 
ερώτηση: έχεις γράψει για το Χρυσόπουλο παλιότερα; δεν έχω το κουράγιο να περιηγηθώ στα πολύ περασμένα. μάλλον συμφωνούμε και θέλω να το σηζητήσουμε, να βάλω και σχετικό ποστ στο μπλογκ μου για το τελευταίο του βιβλίο
 
@scalidi
Αυτό που ζητάς μπορείς να το βρεις στα αρχεία του Φεβρουαρίου. Είναι το ποστ της 7ης Φεβρουαρίου με τίτλο ''Ο...βομβιστής που έγινε...κατεστημένο''...Αν θέλεις να σχολιάσεις κάτι, μια παράκληση... Μην σχολιάσεις κάτω από το ποστ γιατί ούτε εγώ ανατρέχω άνευ λόγου στα παλαιότερα ποστ και δεν θα το αντιληφθώ.
 
Ευχαριστώ! δεν θα σχολιάσω εκεί, αλλλα θα βάλω δικό μου ποστ στο μπλογκ μου. θέλω απλώς να δω τη γνώμη σου.
 
@scalidi
Θα τα...πούμε τότε στο δικό σου μπλογκ!
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?