Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Saturday, May 13, 2006

 

Blog stories (3)

www.panagiotishadjistefanou.blogspot.com
Οι περισσότεροι μάλλον τον ξέρετε, προσωπικά τον έμαθα μόλις προχθές όταν άρχισα να διαβάζω το blog του και το μυθιστόρημα (80 κεφαλαίων) με τίτλο ’’Επώνυμη’’ που υπάρχει εκεί μερικούς μήνες. Μου είπαν ότι είναι περσόνα των reality παιχνιδιών αλλά αυτό δεν παίζει ρόλο.
Στο διαδίκτυο έχει ’’καταθέσει’’ μια πολύ σκληρή απεικόνιση (έως ακραία σε κάποια σημεία της) της νεοελληνικής πραγματικότητας δομημένη στο δίπτυχο: Καλλιστεία- τηλεόραση. Αυτοί είναι οι άξονες της ιστορίας που όμως ως βαθύτερο στόχο έχει να σχολιάσει και να κριτικάρει τη ματαιοδοξία της σημερινής νεολαίας. Σε ορισμένα σημεία, η επανάληψη φράσεων ή καταστάσεων κουράζει επικίδυνα, ενώ ο Χατζηστεφάνου καταλήγει και σε σκηνές ακρότητας για να προκαλέσει και το σύνολο της δουλειάς του είναι καταδικασμένο ή να απωθεί ή να μαγεύει. Στο σύμπαν του διηγήματος του εμπλέκονται διάφορες καρικατούρες της ελληνικής ζωής, επώνυμοι ή ανώνυμοι. Για τους πρώτους σίγουρα όσοι διαβάσουν τι δουλειά τους μπορεί να αναρωτηθούν ποιούς τους θυμίζουν ή τι έχουν δει τα μάτια του συγγραφέα στον κόσμο της τηλεόρασης. Ναρκωτικά, ομοφυλόφιλοι, σαδομαζοχιστικά οράματα αλλά και ματαιοδοξία, μοναξιά, θλίψη, απογοήτευση κυριαρχούν στο παρανοϊκό (αλλάπαραδόξως όχι εξωπραγματικό) σύμπαν του διηγήματος. Δεν συνίσταται σε αναγνώστες κλασσικών βιβλίων αφού θα τους σοκάρει στον μέγιστο βαθμό. Ολοι οι υπόλοιποι μπορούν απλά να δοκιμάσουν και όσο...αντέξουν!


’’Αγοράζοντας ένα βιβλίο αξίας 10 ευρό μόνο ένα ή δύο απ’ αυτά καταλήγουν στον συγγραφέα. Και επειδή οι περισσότεροι συγγραφείς δεν γράφουν για να βιοποριστούν μέσα από τη γραφή τους το μόνο που, στην ουσία, ζητάνε είναι αναγνώστες. Μην αφήσετε τα βιβλία να περιμένουν σκονισμένα στους πάγκους της έκθεσης βιβλίων, που συνεχίζεται στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Με κάθε απούλητο βιβλίο ’’πεθαίνει’’ και ένα μέρος από το όνειρο του συγγραφέα... Το παρόν ΔΕΝ είναι διαφήμιση. Κανείς συγγραφέας στην ιστορία της λογοτεχνίας δεν αξίζει χωρίς αναγνώστες.
Comments:
"Μου είπαν ότι είναι περσόνα των reality παιχνιδιών αλλά αυτό δεν παίζει ρόλο".

Τον αδικούν. Είναι το τελευταίο που έβρισκε να πει κάποιος γι΄αυτόν.
 
@constantina
Αν τον αδίκησα με την αναφορά να επανορθώσω. Ας μου συγχωρεθεί η άγνοια (μόνο η άγνοια νόμου παραμένει ασυγχώρητη). Εξ’ άλλου δεν με απασχολεί, όπως καταλάβατε, ποιός είναι αλλά τι έχει γράψει στο blog του.
 
Κανείς συγγραφέας στην ιστορία της λογοτεχνίας δεν αξίζει χωρίς αναγνώστες

Κάτι τέτοια γράφεις καμιά φορά και ξυπνάς μέσα μου τον επαναστάτη :)

Τελοσπάντων, κατ' εμέ το να γράφει κάποιος είναι απείρως πιο σπουδαίο (για τον ίδιο) από το να διαβάζεται. Το γράψιμο έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στον ίδιο το συγγραφέα. Αλλά, ΟΚ, κατανοώ ότι το είπες για καλό σκοπό. Cheers.
 
@thrass
Αδίκως σε έπιασε η προλεταριακή μανία! Για σκέψου το καλύυτερο βιβλίο του κόσμου που δεν το έχει διαβάσει κανείς! Τι θα ήταν ο Ομηρος, ο Ντοστογιέφσκι, ο Σαίξπηρ χωρίς αναγνώστες; για σκέψου το καλύτερο γκρουπ στον κόσμο να παίζει σε άδειο θέατρο κάθε μέρα...Το ίδιο και τον καλύτερο ηθοποιό...Ξανασκέψου το. Ο συγγραφέας όταν γράφει έχει ειρήνη με τον εαυτό του, από τη στιγμή όμως που το γραπρό του θα πάρει το δρόμο του πιεστηρίου και θα γίνει χαρτί και βιβλίο χρειάζεται και την αποδοχή ενός κοινού.
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?