Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Wednesday, May 10, 2006

 

Bella Ciao (και για την περίπτωση Ciao Lady Chill)

Από την day-1, την αποφράδα για τον κόσμο της λογοτεχνίας 28η Δεκεμβρίου του σωτηρίου έτους 2005, που αποφάσισα να παίξω τον ιδιότυπο ρόλο του κρίνοντος και κρινόμενου ταυτόχρονα στο διαδίκτυο, έμεινα πιστός στις ’’ιδρυτικές εξαγγελίες’’ του blog...Είναι ανοιχτό σε κάθε φωνή, σε κάθε άποψη, αντίθετη ή σύμφωνη με όσα υποστηρίζω. Μια από τις τακτικές επισκέπτριες αυτού του χώρου, άτομο με αγάπη και πάθος για τη λογοτεχνία (μακάρι στο εγγύς μέλλον να τη διακονήσει κιόλας) ήταν η blogger LadyChill. Σήμερα, της παραχωρώ το χώρο μου και αναδημοσιεύω μια εξαιρετική κριτική που έγραψε για το βιβλίο του Θανάση Σκρούπμελου ’’Bella Ciao'' (εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ)...Την είχε ονομάσει ’’Κρυφή ιστορία’’...
’’Υπάρχουν μυθιστορήματα που μιλούν για πρόσωπα που η επίσημη ιστορία αποσιώπησε. Το σπαρακτικό στην αλήθεια του βιβλίο του Θανάση Σκρούμπελου «Bella Ciao» είναι ένα από αυτά. Με ήρωες τα κακοποιημένα παιδιά του Εμφυλίου, ο συγγραφέας ξετυλίγει την ιστορία των πιο τραγικών χρόνων που γνώρισε ποτέ η σύγχρονη Ελλάδα. Το όραμα, ο αγώνας, η πίστη και η διάψευση χιλιάδων ανθρώπων για ένα καλύτερο μέλλον, εικονογραφούνται πίσω από την αναζήτηση της ταυτότητας ενός υιοθετημένου Ελληνόπουλου στην Αμερική.
Παιδί αριστερών γονέων ο ήρωάς του, θα φτάσει στο Έλις Άιλαντ μαζί με δεκάδες άλλα που περιμένουν έγκριση για να μπουν στον Νέο Κόσμο. Είναι η εποχή που ανθούν οι παράνομες υιοθεσίες Ελληνόπουλων από πλούσιες αμερικανικές οικογένειες. Ένας μάχιμος αριστερός δημοσιογράφος που ερευνά το φαινόμενο, καταλήγει να τον υιοθετήσει μέσα από νόμιμη διαδικασία. Ο μικρός είναι μόλις 8 χρονών κι έχει ήδη προλάβει να βιώσει τέτοια φρίκη στη ζωή του, ώστε το τραυματικό παρελθόν να έχει σβήσει από μέσα του, με αποτέλεσμα να μην θυμάται τίποτα για τα πρώτα του χρόνια. Όταν, μεγαλώνοντας, αποφασίζει να ψάξει για τις ρίζες του θα τεθεί αντιμέτωπος με όλα τα φαντάσματα είχε καταχωνιάσει στο ντουλάπι της ψυχής του. Θα θυμηθεί τα χρόνια που πέρασε στις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης και τους βιασμούς των «μπόκων» με την σιωπηλή ανοχή της κοινωνίας. Μέσα από την προσωπική του περιπέτεια θα παρελάσει ολόκληρη η νεότερη Ελληνική ιστορία, εκείνη που δε γράφτηκε ποτέ στα σχολικά βιβλία.
Με γλώσσα σκληρή στην απλότητά της, ο Σκρούμπελος μεταδίδει το κρυφό δράμα μιας χώρας, αλλά και των ανθρώπων της που προδόθηκαν από τις πάσης φύσεως εξουσίες. Στις σελίδες του «Βella Ciao» χωρούν όλα τα πρωτογενή συναισθήματα, από τη φρίκη μέχρι τη γνήσια πηγαία ανθρωπιά. Οι ήρωες που πλάθει ανήκουν σ’ εκείνη την περίφημη πάστα που περηφανευόταν ότι αν μη τι άλλο διέθετε μπέσα και φιλότιμο.
Συνοψίζοντας, θα έλεγε κανείς ότι το έργο του Σκρούμπελου δεν είναι ένα απλό ιστορικό μυθιστόρημα. Είναι η χαρτογράφηση της εμφυλιοπολεμικής Ελλάδας μέσα απ’ τα μάτια εκείνων που δεν κατάφεραν να την γράψουν. Μια καταγγελία για τη μυωπία της ιστορίας που παρέβλεψε να αναφερθεί σε όσα θα τις στοίχιζαν, αφήνοντας ατιμώρητους τους αμαρτωλούς υπηρέτες της και διαλύοντας εκείνους που της αντιστάθηκαν. Στο τέλος του βιβλίου βρίσκονται συγκλονιστικά ντοκουμέντα από εφημερίδες της εποχής που πιστοποιούν την αλήθεια όσων αφηγείται ο Σκρούμπελος’’...

Και μια δική μου προσθήκη μαζί με ένα σχόλιο (για ιστορικούς λόγους και μόνο): Η μοναδική ένσταση που καταθέτω αναφορικά με το βιβλίο είναι ότι τα σημεία του που διαδραματίζονται στην Αμερική φαντάζουν υπερβολικά έως εξωπραγματικά και λίγο εκτός κλίματος με όλα τα υπόλοιπα.
Comments:
Άσχετο.. Μια ερώτηση απο μια .. συχνή επισκέπτρια του blog σου, αν και ποτέ δεν έχω γράψει κάτι..
Πότε βρίσκεις τον χρόνο και ενημερώνεσαι για όλα αυτα΄? Πότε βρίσκεις το χρόνο και διαβάζεις όλα αυτά τα βιβλία..? Αγάπη για τα βιβλία θα απαντήσεις?.. Μα ο χρόνος τρέχει..υποθέτω θα έχεις την 8ωρη δουλειά σου τις υποχρεώσεις σου.. Μα πως?? Ρωτώ .. γιατί ζηλεύω.. ο χρόνος μου δεν μου επιτρέπει να διαβάσω όσο και όσα θα ήθελα.
Συνέχισε λοιπόν στους ίδιους ρυθμούς. :)
Μαιρη
 
@anonymous
καλή ερώτηση...κατ΄αρχήν δεν διαβάζω ΟΛΑ τα βιβλία. Αλλά μόνο για όσα γράφω την άποψή μου και όπως θα δεις είναι με συχνότητα περίπου ένα ανα εβδομάδα ή ανα δεκαήμερο. Ποτέ δεν εκφέρω άποψη για βιβλίο που δεν έχω διαβάσει ή αν το κάνω γράφω ότι μου είπαν ’’αυτό ή το άλλο’’, ή ότι κάποιοι φίλοι που διάβασαν το βιβλίο και τους έχω εμπιστοσύνη μου είπαν ότι είναι καλό.
Συνήθως πάντως αργά το βράδυ είναι η καλύτερη ώρα για διάβασμα. Ο χρόνος μου τρέχει όπως όλων μας και δουλειά έχω και κοινωνικές υποχρεώσεις και κανονική ζωή (από το πολύ διάβασμα δεν έγινα nerd!). Νομίζω όμως ότι όλα αυτά αποτελούν πρόφαση για όποιον δεν θέλει αληθινά να διαβάσει (δεν το γράφω για σένα μην παρεξηγηθούμε). Για παράδειγμα βλέπω ελάχιστα, για να μην πω καθόλου τηλεόραση και αυτός ο χρόνος είναι μακράν ο πιο ’’κερδισμένος’’ στη ζωή μου.
 
Συγχαρητήρια για την πολύ καλή προσπάθεια που κάνεις...ειλικρινά σε ζηλεύω... διάβασα για την ύπαρξη του blog σου από μια στήλη στο Βήμα της Κυριακής της Λώρης Κέζα αν δεν κάνω λάθος... από τότε δεν έχω ξεκολλήσει...ενημερώνομαι και διαβάζω με προσοχή και με ευλάβεια όλα όσα γράφεις...ήταν κάτι που έλειπε και χαίρομαι που με την ύπαρξη αυτού του blog και της πολύ καλής-έξυπνης και ευθύβολης κριτικής (;) σου συμβάλλεις στο να επιστρέψουμε στο βιβλίο, να βγούμε από την μίζερη καθημερινότητα μας και να μπούμε στις ιστορίες ηρώων της λογοτεχνίας ξεχνώντας έστω για λίγο τα προβλήματά μας...και κλείνοντας -επιτέλους!!!-το χαζοκούτι...την τηλεόραση...
καλή δύναμη και αναμένουμε την συνέχεια σ' αυτό το υπέροχο ταξίδι στα της γραφής εσώτερα συναισθήματα...γιατί υπάρχουν ακόμη αξιόλογα βιβλία ...
υ.γ. και μια ερώτηση: θα θελα να μου πεις τη γνώμη σου για τα βιβλία της Μανίνας Ζουμπουλάκη, αν έχεις διαβάσει κάτι...είχα διαβάσει το "Φευγα" που έγινε και σήριαλ και μου άρεσε πολύ η γραφή της...ξεφεύγει από τα τετριμμένα και την ψευτο-κουλτούρα...θα θελα να διαβάσω κι άλλα βιβλία της... αν έχεις κάτι υπ' όψιν σου, θα θελά να μου πεις τη γνώμη σου...
ευχαριστώ...καλή συνέχεια και πάλι!
 
@anonymous
Δεν έχω διαβάσει βιβλίο της κ.Ζουμπουλάκη και ως εκ τούτου δεν έχω και δεν εκφέρω άποψη. Επίσης δεν έχω δει το συγκεκριμένο σίριαλ ή άλλο που βασίζεται σε δουλειά της. Για να σε διευκολύνω όμως σου γράφω ποιά βιβλία της κυκλοφορούν στην αγορά. Το πιο πρόσφατο είναι μια συλλογή διηγημάτων με την παρουσία πολλών καλών ελλήνων λογοτεχνών. Τίτλος της ’’Η Αθήνα τη νύχτα’’ και είναι μια από τις πρώτες εκδόσεις του νεότευκτου εκδοτικού οίκου Intro Books (ιδιοκτησίας Πέτρου Κωστόπουλου). Μαζί της έχουν γράψει διηγήματα μεταξύ άλλων και οι Γρηγοριάδης, Ευθυμιάδη, Σκάσσης, Σταμάτης, Χωμενίδης κ.α. Επίσης έχει συμμετοχή σε ένα οδηγό πόλης που κυκλοφόρησε προ διετίας η Athens Voice, λυπάμαι δεν θυμάμαι τον τίτλο.
Η τελευταία προσωπική της δουλειά ήταν το 2004 από τις εκδόσεις Ωμέγα το ’’Αληθινή σταρ’’ για το οποίο είχα ακούσει (τότε) πολύ καλά λόγια αλλά δεν το διάβασα. Τα υπόλοιπα έργα της
2003 (εκδόσεις ΙΣΤΟΣ): Η σκόνη της μέρας
2001 (εκδόσεις ΙΣΤΟΣ) Η ζωή (δεν)είναι ταινία (συλλογή διηγημάτων)
2000 (εκδόσεις ΙΣΤΟΣ) Κενά μνήμης (συλλογή 10 διηγημάτων)
2000 (Εκδόσεις Λιβάνη) Ριζότο (το σενάριο της ομώνυμης ταινίας που εχει γράψει μαζί με τη σκηνοθέτιδα Ολγα Μαλέα)
1998 (εκδόσεις ΙΣΤΟΣ) Φεύγα! (Το ξέρεις ήδη)
1998 (εκδόσεις ΙΣΤΟΣ) Η μυροβόλος άνοιξη (συλλογή διηγημάτων)
1997 (ΚΕΔΡΟΣ) Ερωτας σε πρώτο πρόσωπο (Συλλογικό έργο, συμμετέχει με ένα διήγημα που δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ και έχει τίτλο Jesus Christ Superstar 1974)
Επίσης έχει μεταφράσει 11 μυθιστορήματα από τα οποία τα περισσότερα είναι της Σίρλει Μακλέιν και ένα του Ισαακ Ασίμοφ...
 
@anonymous
Για να μην παρεξηγηθώ...Τη λίστα της κ.Ζουμπουλάκη την έγραψα για διευκόλυνσή σου. Ως γνωστόν (και οι παλαιότεροι) επισκέπτες το ξέρουν ήδη ΔΕΝ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΩ ΒΙΒΛΙΑ. Δεν λέω ποτέ αγοράστε αυτό ή μην αγοράσετε το άλλο. Απλά γράφω την άποψή μου και μόνο. Οποιος με...ακολουθεί στις επιλογές μου το κάνει με δική του...ευθύνη!
 
Ciao Reader!!!

Θα σε διαβάζω ούτως ή άλλως...το ξέρεις!

Ladychill
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?