Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Wednesday, May 31, 2006

 

Μια ιστορία για το AIDS


Δύο τρεις μέρες τώρα έχω βυθιστεί στο σύμπαν της Μαρίας Κ. Την ευκαιρία μου την έδωσε η προδημοσίευση του βιβλίου της με τίτλο ’’Πως νίκησα το AIDS, μια υπέροχη περιπέτεια με τον ιό HIV'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, στο ΒΗΜΑ της Κυριακής. Συνήθως, σε τέτοια βιβλία, ειδικά από ανώνυμους συγγραφείς δεν δίνω μεγάλη σημασία, αφού υπάρχει κάκιστη παράδοση ειδικά στο εξωτερικό να είναι ’’κατασκευασμένα’’. Ομως εδώ έχουμε να κάνουμε με μια εντελώς διαφορετική περίπτωση αληθινά ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ. Η Μαρία Κ. είναι υπαρκτό πρόσωπο, δημοσιογράφος με ειδίκευση στην κριτική βιβλίου. Πιθανώς, τα στοιχεία είναι αρκετά για να καταλάβει κάποιος περι ποιάς πρόκειται αλλά ούτε αυτό είναι ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ είναι το ζητούμενο! Αλλά να της βγάλουμε όλοι μαζί το καπέλο για το ΚΟΥΡΑΓΙΟ της, τη θέληση της να ζήσει, τον ΥΠΕΡΟΧΟ αγώνα της αλλά και την ακόμη πιο συγκλονιστική προσπάθεια να διαλύσει τα στερεότυπα και τα φαντάσματα του AIDS.
Το μεγάλο σοκ δεν το δέχτηκα διαβάζοντας την προδημοσίευση του βιβλίου αλλά με μια επίσκεψη στο site που έχει ανοίξει εδώ και δέκα χρόνια στη διεύθυνση www.hivwave.gr από την εποχή περίπου που πληροφορήθηκε ότι είναι οροθετική. Η κυρία Μαρία Κ. συνεχίζει να εργάζεται, έχει ουσιαστικά γνωστοποιήσει το πρόβλημα στον εργασιακό της χώρο και για αυτό ευχαριστεί και στο διαδίκτυο τον διευθυντή του ΒΗΜΑΤΟΣ Σταύρο Ψυχάρη και τον άμεσο προϊστάμενο της Νίκο Μπακουνάκη. Πέρα από τον τεράστιο αγώνα να νικήσει τον ιο θεωρώ με τα όσα διάβασα πολύ προσεκτικά στο site (όπου κάνει ακόμη και τεκμηριωμένη επίθεση κατά γιατρών, θεωριών και βιβλίων που παραπληροφορούν σχετικά με τον ιο) έμεινα έκπληκτος. Μετά από 100.000 επισκέψεις δεν έχει πάρει ακόμη θετική απάντηση για την ύπαρξη άνδρα ετεροφυλόφιλου φορέα του ιού που δεν είναι χρήστης ενδοφλέβιων ενέσεων. Και η ίδια στο βιβλίο της εξηγεί ότι ο ιός της μεταδόθηκε από τοξικομανή! Η προσπάθεια της να νικήσει την παραπληροφόρηση αλλά και να αποδείξει κάτι που ανατρέπει πολλά δεδομένα δεν ξέρω που θα την οδηγήσει. Το απόσπασμα του βιβλίου που διάβασα είναι απίθανο με γραφή ’’’άνετη’’ (λες και αναφέρεται σε λογοτεχνικό παραμύθι και όχι σε κάτι που άλλαξε τη ζωή της) με ψήγματα φοβερού χιούμορ αλλά και αντιμετώπιση του όλου θέματος με τη σοβαρότητα που του αρμόζει.
Αύριο πρωί πρωί θα προστεθώ στους αγοραστές του βιβλίου, το οποίο είναι το ΠΡΩΤΟ μέσα στους έξι μήνες που διατηρώ αυτό το blog που το προτείνω, το πρώτο για το οποίο γράφω ευθέως ''αγοράστε το’’, έστω και αν διάβασα όλες κι όλες 500 λέξεις του. Θα είναι ο δικός μας τρόπος να επιβραβεύσουμε (και υλικά και ηθικά) τον υπέροχο αγώνα αυτής της γυναίκας που ετοιμάζει και δεύτερο βιβλίο, όπως πληροφορήθηκα από το site της με τίτλο ''H αγάπη μετά το AIDS’’... Αν ποτέ διαβάσει αυτή την ταπεινή αναφορά το μοναδικό σε προσωπικό ύφος που μπορώ να της γράψω δεν είναι η τυπικότητα του ’’Καλό κουράγιο’’ αλλά κάτι πιο απλό: ’’Κυρία μου, δεν ξέρω, αν και εύχομαι τα καλύτερα, ποιά θα είναι η βιολογική κατάληξη της περιπέτειας σας. Αλλά στην ψυχή σας, στην καρδιά και στο μυαλό τον έχετε ήδη κατατροπώσει τον ιο’’...
Μάθετε περισσότερα γιατί αξίζει τον κόπο στο www.hivwave.gr
Comments:
Δεν είμαι από αυτούς που συμπαθούν τον ΔΟΛ, αλλά αξίζουν συγχαρητήρια στο προσωπικό του για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
 
Μπράβο, reader, συντάσσομαι πλήρως...
 
@toliback
Νομίζω ότι με τέτοια συμπεριφορά ’’ξεπλένονται’’ πολλές αμαρτίες.
 
@scalidi
Το θέμα είναι να συνταχθούμε όλοι έστω και νοητά δίπλα στην συνάδελφο σου και τον αγώνα της.
 
Έτσι ακριβώς
 
"Μετά από 100.000 επισκέψεις δεν έχει πάρει ακόμη θετική απάντηση για την ύπαρξη άνδρα ετεροφυλόφιλου φορέα του ιού που δεν είναι χρήστης ενδοφλέβιων ενέσεων."

Αντιγράφω από το blog μου:

Στις 8 Νοεμβρίου 1991 , ο Ervin "Magic" Johnson, ο Μύθος αυτός του NBA, παίκτης τότε των LAKERS ανακοίνωνε πως είναι οροθετικός. Μεταξύ άλλων δήλωνε:

“I think sometimes we think, well, only gay people can get it – ‘It’s not going to happen to me,’” (...) “And I’m here saying that it can happen to anybody, even me, Magig Johnson"

Υπάρχουν οροθετικοί ετεροφυλόφιλοι
 
@stathis
Αυτά που γράφεις και πολύ σωστά έγιναν το 1991. Το 1999 ο ίδιος αθλητής ανακοίνωσε ότι είναι καθαρός από τον ιό, ότι οι τελευταίες του ιατρικές εξετάσεις έδειχναν ότι δεν υπήρχαν ίχνη HIV στον οργανισμό του και το απέδωσε σε μια πρωτοποριακή ιατρική έρευνα και ένα καινούργιο (τότε) κοκτέιλ φαρμάκων. Σημείωσε επίσης ότι το 1992 γεννήθηκε ο γιός του (όταν ανακοίνωσε ότι είναι οροθετικός η γυναίκα του ήταν ήδη έγκυος) χωρίς να είναι θετικός στον ιο,όπως και η σύζυγος του! Επίσης από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια, ο πρώην αθλητής από όσο ξέρω είναι υγιέστατος και το βασικόερο: Μέσα σε αυτά τα 15 χρόνια μάθαμε πια καλά ότι στον επαγγελματικό αθλητισμό λόγω ντόπινγκ είναι εξαιρετικά διαδεδομένη η χρήση ενδοφλέβιων ενέσεων...
Δεν υποστηρίζω τις απόψεις της Μαρίας Κ, δεν ξέρω αν είναι σωστή, αγόρασα το βιβλίο και θα το διαβάσω γιατί μόνο έτσι θα βγάλω τα όποια συμπεράσματα. Το σίγουρο είναι ένα: Η κοπέλα δηλώνει στην ουσία ταυτότητα στο σάιτ της, έχω πάρει λόγω της φύσης του δικού μου blog πέντε τουλάχιστον γράμματα από ανθρώπους του λογοτεχνικού χώρου ότι τη γνωρίζουν προσωπικά, επικαλείται τη βοήθεια και την συνδρομή γνωστών δημοσιογράφων και δεν νομίζω (έστω και αν δεν τους ξέρω προσωπικά αλλά μόνο μέσα από τα γραπτά τους) ότι ο Ψυχάρης και ο Μπακουνάκης θα έκαναν ''αβάντα'' σε κάποιον και μάλιστα σε τόσο σοβαρό ζήτημα ή ότι θα επέτρεπαν σε κάποιον να χρησιμοποιεί τα ονόματά τους.
Για να κλείσω το θέμα επειδή από το δικό του σχόλιο αντιλήφθηκα ότι σε άλλα blog έχει ξεκινήσει πόλεμος για την υπόθεση το απλούστερο είναι ένα. Η κάποιος διαβάζει το βιβλίο και βγάζει τα συμπεράσματά του (άρα εδώ είμαστε πάλι και τα λέμε..) ή το αγνοεί και δεν εκφέρει άποψη. Η δική μου άποψη και ο θαυμασμός μου δεν έχει να κάνει με την αλήθεια ή όχι των όσων υποστηρίζει και δεν είμαι ικανός ακόμη και διαβάζοντας το βιβλίο να έχω άποψη αλλά με το κουράγιο και τη δύναμη της σε μια υποκριτική κοινωνία να βγει και να φωνάξει ''αυτή είμαι και είμαι οροθετική'' και να συνεχίζει κανονικά τη ζωή της....
 
Πέρα από την ανθρώπινη συμπάθεια και ζεστασιά για τη Μαρία, υπάρχουν κάποια ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας.

Διάβασε αν έχεις το χρόνο το διάλογο στο blog του αρκούδου.
Η ίδια παραδέχεται πως τουλάχιστον ένας της έγραψε πως είναι οροθετικός ετεροφυλόφιλος χωρίς ενδοφλέβια χρήση αλλά αρνήθηκε να τη γνωρίσει με αποτέλεσμα η άποψή του να αποριφθεί.
Το αποσιωπούσε μέχρι πρόσφατα.
Είναι γνωστό πως δεν γίνεται αντικειμενική επιστημονική έρευνα με στόχο να αποδειχθεί αυτό που επιθυμούμε.
Δεύτερο είναι γνωστό πως είναι 20 φορές πιθανότερο να "κολήσει" γυναίκα από άνδρα παρά το αντίθετο.
Thats all.
Τρίτο από μια ματιά που έριξα ο Magic δεν έχει θεραπευτεί, υπάρχουν αντισώματα σε μικρότερο ποσοστό. Το λέω με επιφύλαξη όμως, αν και δεν έχει και τόση σημασία.
Τέταρτο δεν εξέφρασα άποψη για το βιβλίο παρά μόνο για την πεποίθησή της πως δεν μεταδίδεται ο ιός από γυναίκα σε άνδρα. Δε χρειάζεται να διαβάσω το βιβλίο για να το υποστηρίξω, εκτός εάν πρόκειται για μελέτη επιδημιολογίας.
Και τέλος αν κάποιος πιστέψει την αστήριχτη πεποίθηση της Μαρίας και μολυνθεί από τον ιό επειδή πάψει να χρησιμοποιεί προφυ΄λακτικό, θα είναι έγκλημα.
Τώρα για το πως μπορεί να υποστηρίζουν οι άνθρωποι του λογοτεχνικού χώρου μία κριτικό βιβλίου, με αφήνει αδιάφορο. Ιστορία φτιάχνουν οι παρέες ως γνωστόν
 
Και κάτι που ξέχασα: Δεν ενοχοποιούνται οι ενέσεις για τη μετάδοση του ιού αλλά η χρήση κοινής βελόνας από πολλά άτομα, πρακτική σύνηθη στην κοιν΄τητα των τοξικομανών, αλλά αδιανόητη για ιατρικά επιτελεία που ντοπάρουν αθλητές επιπέδου NBA. Αν αποφασίσουμε να λασπώσουμε και το όνομα ενός αθλητή που δεν έχει δώσει τέτοιο δικαίωμα, προκειμένου να δικαιώσουμε την άποψή μας.
 
@stathis
Δεν είμαι ειδικός σε αθλητικά θέματα, όπως επίσης δεν είμαι ειδικός και σε θέματα HIV. Θα συνεχίσω να υποστηρίζω για αρκετούς λόγους και όχι αυτούς που πλαγίως προσπαθείς να μου αποδώσεις την Μαρία Κ.
Κατ’ αρχήν, δεν ανήκω ούτε σε παρέα κριτικών βιβλίου, ούτε έχω γνωριμίες (πλην ελαχίστων) στον λογοτεχνικό χώρο. Αν διαβάσεις τα πρώτα post του blog μου πίσω στο Δεκέμβριο θα καταλάβεις πόσο άστοχο ήταν αυτό που έγραψες. Δεν με ενοχλεί και δεν με πειράζει βέβαια αλλά είσαι ο πρώτος που με κατηγορεί για συμμετοχή σε λογοτεχνικές ’’κλίκες’’!!!
Οσον αφορά τη Μαρία Κ. Είναι αναφαίρετο και συνταγματικά το δικαίωμα κάποιου στην έκφραση (δια του γραπτού ή προφορικού λόγου), είναι δικαίωμα της να ζήσει σε μια κοινωνία που υποκριτικά δημιουργεί λογής λογής Σπιναλόγκες (με χειρότερες αυτές του πνεύματος) και είναι δικαίωμα της να καταγράψει τις εμπειρίες, την έρευνα ή την γνώση που απέκτησε σε ένα βιβλίο. Είναι δικαίωμα σου να μην αγοράσεις το βιβλίο, είναι δικαίωμα σου να το αγοράσεις και να το κριτικάρεις (το ίδιο κάνω και εγώ με βιβλία που δεν μου αρέσουν). Επειδή διάβασα όλο το διάλογο (χάρη στη δική σου παρέμβαση εδώ) τον διάλογο που έχει ξεκινήσει στο μπλογκ του Αρκούδου η Μαρία σας λέει κάτι σωστό. ’’Διαβάστε και μετά πείτε ότι θέλετε’’... Στη θέση της τα 20,30 ή 50 δωρεάν αντίτυπα που θα της δώσει ο εκδοτικός της οίκος θα τα χάριζα όχι σε φίλους και γνωστούς αλλά σε όλους όσους πιστεύουν ότι προσπαθεί να ψαρέψει πελάτες-αναγνώστες. Το βιβλίο της το αγόρασα, δεν το έχω διαβάσει αλλά μέσα στο σάιτ της δεν είδα πουθενά να λέει ότι ’’κάντε σεξ χωρίς προφυλακτικό’’. Υποστηρίζει μια θεωρία, ακραία ή όχι είναι δικαίωμα της και μάλιστα αναφαίρετο...Βιβλίο έγραψε η κοπέλα δεν προσπαθεί να δημιουργήσει επανάσταση στα σεξουαλικά ήθη των Ελληνων. Και για βιβλία που δεν έχουν διαβάσει γράφουν η μιλάνε μόνο οι κακοί κριτικοί και οι παντογνώστες...
Την έχουν βγάλει τσαρλατάνο στο μπλογκ του Αρκούδου ενώ αν κοίταγαν κάτι απλό, το βιογραφικό της, θα έβλεπαν ότι είναι πρακτικώς αδύνατον να πρόκειται για απατεώνα ή για κατασκεύασμα. Αλλά μου φαίνεται ότι τα περί ανάγνωσης είναι φωνή βοώντος...Εδώ έκανε 30 εκδόσεις το Mafia Manager και έγινε ευαγγέλιο όλων των επιχειρηματιών, μεταγιάπηδων και δεν ξέρω ποιύ άλλου το οποίο υποτίθεται ότι το έχει γράψει στέλεχος της Μαφίας. Αλλά στέλεχος που είναι σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, άρα πρκατικά αδύνατον να διασταυρωθεί η πιστότητα των όσων γράφει εκτός αν οι αναγνώστες είναι πράκτορες του FBI! Η Μαρία Κ. δήλωσε ιδιότητα, εργασιακό χώρο, δεν κρύφτηκε και υποστηρίζει ή ερευνά κάτι! Ξεχάσαμε και τον Βολταίρο και το δικαίωμα υπεράσπισης της ελευθερίας έκφρασης κάποιου. Αν δηλαδή έλεγε ότι είναι πρεζόνι, ανώνυμο που αργοπεθαίνει τυλιγμένη σε ένα χαρτόκουτο στην Ομόνοια προφανώς θα μας ευαισθητοποιούσε περισσότερο. Αυτα υποστηρίζω, φίλε Στάθη, όχι το βιβλίο αλλά το δικαίωμα της στη ζωή και σε όλα τα υπόλοιπα...
 
΄Πουθενά στο post μου δε σου απέδωσα συμμετοχή σε κλίκες του λογοτεχνικού "χώρου" και νομίζω ήταν σαφές. Αναφέρθηκα σε κάτι συγκεκριμμένο, στις πέντε επιστολές που έγραψες πως έλαβες και τίποτα παραπάνω.
Κατά τα άλλα θα επαναλάβω πως δεν έκανα κριτική στο βιβλίο, πως θα μπορούσα να κριτικάρω κάτι που δεν έχω διαβάσει άλλωστε , αλλά μόνο σε μία συγκεκριμμένη άποψη που αποτελεί σύνθημα στο site της, και η οποία δε στηρίζεται σε κανένα στοιχείο.
Τα υπόλοιπα περί ελευθερίας έκφρασης είναι αυτονόητα. ΚΑνείς δεν της αρνήθηκε το δικαίωμα να εκφραστεί. Ελπίζω να ισχύει και για μένα το ίδιο.
Όσο για το αν μας συγκινουσε περισσότερο αν ήταν πρεζόνι στην Ομόνοια δεν το ξέρω.
Πιθανόν.
Το δικαίωμα στη ζωή και στην προσπάθεια της το ανγνωρίζουμε όλοι. Αλλού βρίσκονται οι αντιρήσεις και είναι θεμιτό να υπάρχουν.
 
ΥΓ
Χαίρομαι που δε λέει πουθενά η Μαρία κάντε σεξ χωρίς προφυλακτικό.
Λέει πάντως με baner στο site της πως οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες δεν έχουν κίνδυνο μόλυνσης με τη σεξουαλική πράξη,ακόμη κι αν δε φοράνε.
Ελπίζω , ακόμη κι αν κάποιος πειστεί, να συνεχίσει να παίρνει τα μέτρα ασφαλείας που ο ΠΟΥ συνιστά.
 
@stathis
Δεν νομίζω ότι κάποιος σε εμπόδισε να εκφραστείς και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί εδώ τουλάχιστον...
Θα το θέσω λίγο απλοϊκά. Αν βγει αύριο κάποιος στην πλατεία Συντάγματος και λέει ότι είναι ακίνδυνη η βουτιά από την Ακρόπολη και όποιος τη δοκιμάσει θα· σωθεί γιατί έχει τοποθετηθεί προσταυτευτικό δίχτυ πόσοι νομίζεις ότι θα τον πιστέψουν; Και αν κάποιος τον πιστέψει θα φταίει αυτός που το λέει ή αυτός που τον πιστεύει. Νομίζω ότι η πλειοψηφία όσων μπαινοβγαίνουε εδώ μέσα είμαστε ενήλικες με κρίση...
 
Είμαι η Μαρία Κ. και θέλω να πω ευχαριστώ στον reader's-diggest και σε όποιον άλλον σκέφτηκε το ίδιο ωραία.
 
@Maria K.
Νομίζω ότι εμείς πρέπει να σε ευχαρισήσουμε για τα μαθήματα κουράγιου και δύναμης που μας δίνεις και όχι το αντίστροφο...Καλή συνέχεια στον αγώνα σου.
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?