Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Sunday, April 16, 2006

 

Ξεφ(τ)υλλίζοντας...part 26

Μια από τις τελευταίες μέρες σε ένα από τα e-mail που καταφτάνουν σε καθημερινή βάση ένας νέος (όχι σε ηλικία αλλά σε έργο) λογοτέχνης μου έκανε τα παράπονα του για ένα σχόλιο μου που αφορούσε την εμπορική πoρεία του βιβλίου του και ότι είχα γράψει λιγότερα από όσα πραγματικά έχει πουλήσει. Φυσικά, δεν είμαι σε θέση να ξέρω τι πουλάει κάθε βιβλίο, απλά όταν επισκέπτομαι βιβλιοπωλείο ρίχνω μια ματιά σε βιβλία που έχω αγοράσει και βλέπω τις ενδείξεις. Συνήθως οι εκδοτικοί οίκοι σε κάθε νέα έκδοση ή χιλιάδα κάνουν μια προσθήκη στο εξώφυλλο.
Αυτή, η παρέμβαση πάντως φέρνει στην επιφάνεια ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι οι συγγραφείς. Ελεγχος των πωλήσεων δεν μπορεί να γίνει και είναι υποχρεωμένοι να βασιστούν στην καλή πίστη των εκδοτικών τους οίκων. Πονεμένη ιστορία είναι και το θέμα της καταβολής των ποσοστών τους αφού οι περισσότεροι οίκοι, από όσο είμαι σε θέση να ξέρω ακόμη και οι πλέον σοβαροί της αγοράς, τα καθυστερούν και τα δίνουν μήνες ή και χρόνια αργότερα! Από τα λίγα που γνωρίζω, γιατί το θέμα είναι ’’ταμπού’’ και δεν πολυσυζητιέται δεν μπορώ να βγάλω άκρη μια και τον ακριβή αριθμό των πωλήσεων τον ξέρουν μόνο τα επιτελικά στελέχη κάθε εκδοτικού οίκου και κανείς άλλος! Τι μπορεί να συμβαίνει; Δηλώνω αναρμόδιος αλλά ανέσυρα από το αρχείο μου ένα παλαιότερο (προ διμήνου ή τριμήνου) άρθρο του Δημήτρη Ιατρόπουλου στο ΕΘΝΟΣ και το αναδημοσιεύω αυτούσιο. Δείχνει τη σκοτεινή πλευρά της αγοράς και δημοσιεύθηκε με τίτλο ’’Tο παράπονο ενός νέου συγγραφέα’’:
’’Το παράπονο του μου εξέφραζε τις προάλλες νέος συγγραφέας, που εδώ και λίγο καιρό μπήκε στην αλυσίδα συγγραφέας-εκδότης- έκδοση-κυκλοφορία-διανομή-πώληση-ποσοστά συγγραφέα.
Και φυσικά, διαμαρτυρόταν για τον εντελώς τελευταίο κρίκο, τον...αδύνατο!
’’Οποτε περνούσα από το γραφείο του (εννοεί τον εκδότη) συνέχεια μου έλεγε με κατεβασμένα μούτρα πως η αγορά είναι πεσμένη, πως δεν πουλάμε τίποτε, πως το βιβλίο περνάει κρίση, πως θα δει τι θα κάνει και μαζί μου, αλλά χαλάλι μου, αυτός αγαπάει την ελληνική λογοτεχνία, κάνει το καθήκον του ακόμη και σε βάρος της τσέπης του και όλο τέτοια... Κάποια στιγμή όμως μαθαίνω ότι το βιβλίο μου...πουλάει!
Ρωτάω με χίλια ζόρια κάτι χοντρέμπορους που ξετρύπωσα, κάποια μεγάλα βιβλιοπωλεία περιφερειακά και μου λένε ’’πας καλά φίλε μου’’! Ο εκδότης μου όμως εκεί...Στο τέλος, δεν ξέρω τι έχει γίνει. Εκανε δεύτερη έκδοση χωρίς να το ξέρω; Με κοροιδεύει ανοιχτά; Πως μπορώ να ελέγξω Δημήτρη τις πωλήσεις μου;’’...
Φίλε μου, απλώς δεν μπορείς! Το πόσο θα πουλήσεις εξαρτάται από το ταλέντο σου, την καλή σου γραφή και κάποιες άλλες ακόμη παραμέτρους, σχετικές με τον δειγματισμό του βιβλίου, τους ντίλερ κλπ., όμως τα πόσα ποσοστά θα πάρεις εξαρτάται αποκλειστικά από την προσωπική σου σχέση με τον εκδότη σου. Αν σε έχει ανάγκη και φοβάται με του φύγεις και πας στον...απέναντι, τότε έχεις ελπίδες. Αλλιώς, κλάφτα Χαράλαμπε. Βρες άλλο τρόπο να ζήσεις κατ’ αρχάς. Δεν έχεις περιθώρια να δεις το έργο σου να βρίσκει τον αναγνώστη σου, παρά μόνο αν καταφέρεις και περάσεις στο επάνω πάτωμα των ολίγων, καλών, γνωστών και σοβαρών εκδοτικών οίκων, που βέβαια δεν αντιμετωπίζουν έτσι ένα άνθρωπο που κάποια στιγμή αποφάσισε να γεμίσει μια άσπρη σελίδα χαρτιού και να την κοινοποιήσει στους συνανθρώπους του. Είναι αυτό ένα μείζον ζήτημα που μας προσβάλλει όλους βέβαια κια απλά γεμίζει τις τσέπες κάποιων αδίστακτων μεταπρατών της πνευματικής μας πραγματικότητας’’.
- Μια διευκρίνιση επί προσωπικού: Μέσα στα e-mail που παίρνω δέχομαι και αρκετές προσκλήσεις. Αλλοι με καλούν στις παρουσιάσεις των βιβλίων τους, άλλοι θέλουν να μου σφίξουν το χέρι, κάποιοι να μου κάνουν το τραπέζι, άλλοι να με πλακώσουν στο ξύλο(!) και άλλοι να παρευρεθώ σε διάφορες λογοτεχνικές εκδηλώσεις. Ευχαριστώ πολύ όλους, χωρίς εξαίρεση, αλλά δεν έχω την πρόθεση να κάνω δημόσιες σχέσεις ή να συστηθώ σε οποιονδήποτε. Αν το κάνω θα το κάνω μόνο στο τελευταίο post αυτού του blog, όταν βαρεθώ την, μέχρι τώρα, πολύ ευχάριστη, για μένα, καθημερινή απασχόληση. Πιστεύω ότι διατηρώντας την ανωνυμία μου μπορώ να προσεγγίζω καλύτερα τα πράγματα. Ούτως ή άλλως από μόνος μου παρακολουθώ κάποιες εκδηλώσεις ορισμένων φίλων, άρα δεν μου λείπει η επαφή με τον χώρο.
Comments:
Αγαπητέ τα καταφέρατε να φέρετε μεγάλη αναστάτωση στον κόσμο της γραφής απ' το μπλογκ σας. Στοιχηματίζω οτι σε πολλά πηγαδάκια θα τζογάρουν για την αληθινή σας ταυτότητα. Μπράβο για το μπλογκ. Τα θέματα που θίγετε είναι πάντα καίρια! Καλή Μεγάλη Βδομάδα!
 
@lady chill
δεν νομίζω ότι είναι θέμα ταυτότητας ή κάποιο κατόρθωμα...Η συλλογιστική είναι απλή...Για να μαθαίνω όσα μαθαίνω κάποιος ή κάποιοι μου τα λένε. Μπορεί να είναι οι ίδιοι ακριβώς που ''τζογάρουν'' άσκοπα και χωρίς λόγο για την ταυτότητά μου..Το ζητούμενο δεν είναι η αναστάτωση αλλά μέσα από αυτή τη διαδικασία η δουλειά ορισμένων συγγραφέων να προβληθεί. Δυστυχώς, η μικρή σχέση μου με άλλες μορφές τέχνης με έχει πείσει ότι κάποιος πρέπει να έχει την τόλμη να κάνει την αρχή. Παρεπιπτόντως, τα διήγημα του μπλογκ σας είναι εξαιρετικής ποιότητας, συνεχίστε...Μέσα στις επόμενες εβδομάδες σκοπεύω να ασχοληθώ και με αυτό το θέμα: Μπλογκς που έχουν διηγήματα ή μυθιστορήματα. Αν αληθεύει ότι με διαβάζουν καθημερινά και αρκετοί εκδότες ίσως βοηθήσω να ρίξουν και μια ματιά προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σαν να ''αγοράζεις'' ένα πίνακα κάποιου καλού νέου ζωγράφου και να βλέπεις το έργο του να δικαιώνεται. Εκτός από αυτούς που έχουν ταλέντο στις τέχνες και τα γράμματα, υπάρχουν και εκείνοι που απολαμβάνουν το ταλέντο!
Καλό κουράγιο και συνεχίστε την προσπάθεια σας...Ευχαριστώ και για το λινκ στο μπλογκ σας. Ανταπέδωσα με την ίδια μέθοδο....
 
Κάποιος έπρεπε να γράψει για κάποια πράγματα κι ευτυχώς ανακαλύφθηκε το μπλογκ που δίνει την ελευθερία που δεσμεύει ο τύπος. Ωραίο θέμα έρευνας οι Α.Λ. (Ανώνυμοι Λογοτέχνες) των μπλογκ! Γράψτε τα μπας και μας ανακαλύψει κανείς ;-)) Ευχαριστώ για το σχόλιο για το διήγημα. Θα έρθουν κι άλλα...
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?