Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Thursday, April 13, 2006

 

Ξεφ(τ)υλλίζοντας....part 24 (Δύο ξεχωριστά βιβλία)

’Ισως , για να μην πω σίγουρα, οι επαγγελματίες κριτικοί διαθέτουν την ’’ψυχρή ματιά’’ και αντιμετωπίζουν αποστασιοποιημένα και ουδέτερα κάθε βιβλίο που πέφτει στα χέρια και τα...μάτια τους. Για τους υπόλοιπους δεν ισχύει το ίδιο και ορισμένα βιβλία έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα ή συναισθηματική αξία από κάποια άλλα. Κάτω από αυτό το πρίσμα δεν θέλω (και δεν μπορώ) να λειτουργήσω με οποιαδήποτε κριτική ματιά για δύο βιβλία. Για λόγους αρχής, συναισθήματος, αξίας πρέπει να υπάρχουν στη βιβλιοθήκη κάθε αναγνώστη που σέβεται τον εαυτό του...Σήμερα θα γράψω για το ένα από αυτά και αύριο για το άλλο....Χωρίς επαναλαμβάνω διάθεση κριτικής η βαθμολόγησης τους.
Το ένα από τα βιβλία είναι οι ’’Διαφθορείς, εραστές, παραβάτες. Για την αναθεώρηση της νεοελληνικής πεζογραφίας’’ του Αρη Μαραγκόπουλου (εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ). Ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας Ελλήνων συγγραφέων και νυν υπεύθυνος ελληνικής λογοτεχνίας στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ είναι ίσως από τους λίγους συγγραφείς που δικαιούται σήμερα να γράφει σε θεωρητικό επίπεδο για την γραφή και την νεοελληνική λογοτεχνία. Σε αυτό το δοκίμιο ο Μαραγκόπουλος επιχειρεί κάτι τρομερά φιλόδοξο και στην ουσία ’’χαρτογραφεί’’ εκ νέου το χώρο της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Αναλύει και επεξηγεί τις έννοιες του νεωτερισμού ή του μεταμοντερνισμού και της ελληνικότητας. Το δοκίμιο του Μαραγκόπουλου δεν είναι ένα συνηθισμένο βατό ανάγνωσμα, χρειάζεται παραπάνω από δύο αναγνώσεις για να εντρυφήσει κάποιος αλλά ειδικά για όσους ασχολούνται με τη λογοτεχνία βιοποριστικά ή επαγγελματικά αποτελεί ’’εργαλείο’’. Προτείνεται ανεπιφύλακτα αλλά όχι στο μέσο αναγνώστη που έχει συνδέσει τη λογοτεχνία και τα παρακλάδια της με ευχάριστες αναγνώσεις.
Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?