Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Tuesday, April 11, 2006

 

Ξεφ(τ)υλλίζοντας....part 23

Εξαιρετικό είναι το τελευταίο τεύχος του περιοδικού ’’ΔΙΑΒΑΖΩ’’. Ακόμη και αν αρκετούς δεν τους ενδιαφέρει το αφιέρωμα στο παιδικό βιβλίο οι δύο συνεντεύξεις των συγγραφέων που κυριαρχούν τον τελευταίο μήνα με τις νέες εκδόσεις τους στις πωλήσεις (Ρέα Γαλανάκη, Μάνος Ελευθερίου) και θα συζητηθούν και θα σχολιαστούν. Φαντάζομαι, πάντως ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες προτροπές για τους ανθρώπους που ασχολούνται με το βιβλίο να αγοράζουν κάθε μήνα το ’’ΔΙΑΒΑΖΩ’’ αφού στηρίζοντας την έκδοσή του, στηρίζουν ουσιαστικά το μοναδικό περιοδικό υψηλών απαιτήσεων του χώρου.
- Σέ ένα post στις 17 Μαρτίου έγραφα για την αυξανόμενη τάση των εκδοτικών οίκων να παράγουν βιβλία με αθλητικό περιεχόμενο. Στο ίδιο ποστ έγραφα ότι τέτοια έκδοση, μεταξύ άλλων, ετοιμάζει ο ΛΙΒΑΝΗΣ και μάλιστα ότι δεν είχε ανακοινωθεί το όνομα του αθλητικογράφου-συγγραφέα. Πρόκειται για τον σπορτκάστερ του ΜΕΓΚΑ Μένιο Σακελλαρόπουλο που έγραψε μια ποδοσφαιρική ιστορία με τίτλο ''The game boy-Το μοιραίο δεκάρι’’ που βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία. Για το περιεχόμενο του βιβλίου δεν έμαθα περισσότερα.
- Με χαροποιεί το γεγονός ότι σε καθημερινή βάση, εκτός από τους υψηλούς αριθμούς επισκεψιμότητας, παίρνω δύο-τρία e-mail από ανθρώπους του βιβλίου που έχουν ανακαλύψει αυτό το χώρο. Παρότι δεν κοινοποιώ ονόματα (εκτός αν κάποιος το ζητήσει) διαπιστώνω νεοφερμένος, περαστικός και ουρανοκατέβατος στο χώρο ότι υπάρχει γενικά μια αγωνία ειδικότερα στις τάξεις των συγγραφέων που μου επισημαίνουν διάφορα ενδιαφέροντα. Αντίθετα, πολλά από όσα γράφω βρίσκουν αντίθετους ανθρώπους εκδοτικών οίκων ή κριτικούς. Αρκετοί μου προτείνουν να ερευνήσω και ορισμένα θέματα (τα περισσότερα σοβαρά) υποδεικνύοντας μου κατευθύνσεις ή ενδιαφέρουσες περιπτώσεις όμως δεν έχω ούτε την διαθέσιμη ώρα, ούτε τόσες πολλές διασυνδέσεις. Καλοδεχούμενα πάντως όλα τα σχόλια (ακόμη και τα υβριστικά!), οι πληροφορίες, οι υποδείξεις αλλά βασικός σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι να καταγράφονται απόψεις (και δικές μου και άλλων αναγνωστών-επισκεπτών) για την αξία ορισμένων βιβλίων ή για να αναδειχθεί (όσο και όπως μπορώ) η δουλειά κάποιων συγγραφέων που δεν είναι ιδιαίτερα προβεβλημένοι ή αγαπημένοι των κριτικών. Εάν μέσα από αυτό τον χώρο μάθει περισσότερος κόσμος ’’νέους’’ συγγραφείς (όπως πιστεύω ότι έγινε με τις δουλειές των Κουτσάκη, Ζευγώλη, Σταυρόπουλου κλπ.) τότε θα έχει επιτευχθεί σε ποσοστό εκατό τοις εκατό ο λόγος ύπαρξης αυτού του blog.
Comments:
Μήπως γνωρίζετε κάποιο τηλέφωνο του "ΔΙΑΒΑΖΩ". Θέλω να γραφτώ συνδρομητής, όντας στην επαρχία, όπου δεν το βρίσκω και το τηλέφωνο που έχω δεν είναι το σωστό... Ευχαριστώ
 
Η διεύθυνση του περιοδικού είναι Χαριλάου Τρικούπη 38, Αθήνα 106 80, το τηλέφωνο 210-3388008, το φαξ 210-3388006 και η ηλεκτρονική του διεύθυνση diavazo@otenet.gr. Η ετήσια συνδρομή για 11 τεύχη κοστίζει 50 ευρό (τα αντίστοιχα στο περίπτερο τα αγοράζεις με 66 ευρό).
Αναγκαία υποσημείωση: Για να μην δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις ΔΕΝ ΕΧΩ οποιαδήποτε επίσημη ή ανεπίσημη σχέση με το συγκεκριμένο περιοδικό πλην αυτής του αναγνώστη. Η συνωνυμία του μπλογκ με το περιοδικό είναι απολύτως συμπτωματική (την περίοδο που άρχισα να γράφω εδώ είχε ανασταλεί η έκδοσή του). Πιστεύω όμως ότι πρέπει όσοι αγαπάμε τη λογοτεχνία να υποστηρίζουμε τις καλές προσπάθειες.
 
Ευχαριστώ πάρα πολύ και το διευκρινιστικό σχόλιο δεν ήταν απαραίτητο. Είναι εμφανές ότι η σχέση σας με τη λογοτεχνία είναι ανιδιοτελής και αγάπης!!
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?