Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Thursday, April 06, 2006

 

Ξεφ(τ)υλλίζοντας....part 20 (Μια βόλτα στο Λονδίνο)

Τις λίγες ημέρες της αποχής μου από το blog βρισκόμουν για επαγγελματικούς λόγους στο Λονδίνο. Παρότι σε τούτο τον χώρο σπάνια ασχολούμαι με βιβλία της αλλοδαπής και είναι αφιερωμένος στην ελληνική λογοτεχνία κατ’ εξαίρεση να γράψω δύο τρία πράγματα για την εκεί αγορά. Κατ’ αρχήν, το Σάββατο ήταν μέρα αφιερωμένη στα...βιβλιοπωλεία αφού πέρασα ώρες στον γνωστό (για όσους ξέρουν από Λονδίνο) δρόμο προέκταση της Οξφορντ Στριτ που υπάρχουν εκατοντάδες βιβιλιοπωλεία.
Από τα βιβλία που αγόρασα νομίζω ότι μακράν το καλύτερο είναι η επανέκδοση των εμπειριών της πιο γνωστής γκρουπι της ροκ μουσικής. ’’I'm with the band'' είναι ο τίτλος και συγγραφέας η κυρία Πάμελα Ντε Βάρες που ακολούθησε σε τρυφερή ηλικία στις δεκαετίες του ’60 και του ’ 70 διάσημα ροκ γκρουπ και αργότερα (πρώτη έκδοση το 1987) έγραψε λεπτομερώς κυρίως τις σεξουαλικές της εμπειρίες με τον Ρόμπερτ Πλαντ (ξεκαρδιστική η περιγραφή μιας πρόωρης εκσπερμάτωσης του) και διάφορους άλλους επώνυμους της ροκ σκηνής. Σε διαφορετικό ύφος το απόλυτο μπεστ σέλερ της εποχής The Lincoln Lawyer του Μάικλ Κονέλι, ένα δικαστικό θρίλερ με πρωταγωνιστή ένα ανάλγητο δικηγόρο. Μεταξύ άλλων αγόρασα και τα:
1. Blue Shoes and Happiness (No.1 Ladies' Detective Agency S.) Alexander McCall Smith
Μια ευφάνταστη αστυνομική περιπέτεια με θέμα ένα εκβιαστή και ένα ζευγάρι μπλε παπούτσια!
2. The Other Side of Nowhere~Danniella Westbrook. Αυτοβιογραφία(;) μιας τοξικομανούς με ανατριχιαστικές περιγραφές από τις γρήγορες ματιές που έριξα.
3. The Kite Runner~Khaled Hosseini. Η ιστορία μιας παιδικής φιλίας δύο Αφγανών που καταστρέφεται από τη ζήλια και το κυνήγι του χρήματος.
4. The Time Traveler's Wife Audrey Niffenegger Επιστημονική φαντασία με τη μορφή μυθιστορήματος για τις επιδράσεις από τα ταξίδια μέσα στο χρόνο (αγαπημένο μου θέμα όταν πρόκειται για Ε.Φ.)
5. V for Vendetta Το κόμικ που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο στην πρωτότυπη μορφή και έκδοση του.
ΤΙ ΠΟΥΛΑΕΙ: Τα περισσότερα απ’ αυτά τα βιβλία τα διάλεξα γιατί τα είδα μέσα στις λίστες των αγγλικών ευπώλητων και μου κίνησαν το ενδιαφέρον θεματολογικά. Γενικά, πάντως στην Αγγλία η αγορά κινείται στα επίπεδα και το στιλ των ελληνικών αφού υπάρχει παρατεταμένο ενδιαφέρον (και στην μετά κώδικα Ντα Βίντσι εποχή) για ιστορικά βιβλία με ίντριγκες και αποκρυφισμούς. The Last Templar~Raymond Khoury, Cross Bones~Kathy Reichs, Labyrinth~Kate Mosse, είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι. Επίσης, όπως συνήθως συμβαίνει σε Αγγλία και Αμερική τα λεγόμενα ’’χρηστικά’’ βιβλία σημειώνουν μεγάλο αριθμό πωλήσεων. Δίαιτες, αισθηματικές συμβουλές, συνταγές μαγειρικής και οδηγοί ομορφιάς, αυτοπεποίθησης και επαγγελματικής επιτυχίας.
Comments:
Τις πιο πολλές φορές κι εγώ καταφεύγω στις λίστες των ευπώλητων, ιδίως όταν είμαι βιαστικός όντας σε βιβλιοπωλείο, με αποτέλεσμα συχνά να "κοσμείται" η βιβλιοθήκη μου με βιβλία που δεν μπόρεσα να τα τελειώσω...
 
Δυστυχώς ο κατάλογος με τα ευπώλητα είναι η μοναδική λύση για κάποιον που βρίσκεται στο εξωτερικό και δεν ξέρει λεπτομέρειες για την αγορά. Προσωπικά, πάντως, και όσον αφορά την ελληνική αγορά τον αποφεύγω συστηματικά και προσπαθώ να βρίσκω νέα πρόσωπα με φρέσκιες ιδέες. Και τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες συγγραφείς πάνε αρκετά καλά σε αυτό τον τομέα έστω και αν πολλές δουλειές μένουν στα αζήτητα και δεν φτάνουν μέχρι την επιφάνεια...Οτι υπάρχουν πάντως υπάρχουν και αυτό είναι ευχάριστο.
 
Εγώ, αγαπητέ μου, κάνω και κάτι άλλο. Σημειώνω κάπου πρόχειρα τίτλους βιβλίων που διαβάζω σε κριτικές, σε διαφημίσεις ή οπουδήποτε αλλού και όταν είναι να επισκεφτώ βιβλιοπωλείο (ή να κάνω αγορές online) έχω αυτή τη "λίστα με τα ψώνια" και ό,τι τελικά βγει. Σαφώς οι προτιμήσεις μου δεν περιορίζονται σε λίστες ευπώλητων, αλλά στην προσωπική μου εκτίμηση...
 
Είναι μεγάλο ζήτημα το πως και το γιατί αγοράζουμε ένα βιβλίο. Κυρίως μετράει τι κεντρίζει το ενδιαφέρον μας όσον αφορά τη θεματολογία και την πλοκή αλλά και το ποιός είναι ο συγγραφέας. Στον τύπο πάντως δεν υπάρχει προβολή όλων των βιβλίων σε εκτεταμένη μορφή.
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?