Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Friday, March 24, 2006

 

Ξεφ(τ)υλλίζοντας....part 18

Καλός φίλος που ανακατεύεται με τα...εκδοτικά μου έλεγε χθες για την αποτυχία της ημέρας ποίησης. Πήγε σε τρεις διαφορετικές παρουσιάσεις ή ημερίδες ποίησης και είναι ζήτημα αν και οι τρεις μαζί μάζεψαν 200 άτομα! Τα τελευταία χρόνια, οι παρουσιάσεις των βιβλίων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν χάσει και την αξία και τη σημασία τους, σε βαθμό που αρχίζουν και μειώνονται δραματικά ή συρρικνώνονται σε μικρούς χώρους.
Για τους περισσότερους συγγραφείς, η έκδοση ενός βιβλίου είναι ταυτόσημη με τη βραδιά της παρουσίασης! Στην πραγματικότητα, οι παρουσιάσεις στην πλειοψηφία τους έχουν γίνει εκδηλώσεις ρουτίνας για λίγους και εκλεκτούς φίλους και συγγενείς του συγγραφέα, όπου όλοι πλέκουν το εγκώμιο του, εκείνος αισθάνεται το κέντρο του μικρόκοσμου του, υπογράφει μερικά αντίτυπα του βιβλίου και όλοι πάνε ευτυχισμένοι στα σπίτια τους. Στην ύστατη προσπάθεια πρωτοτυπίας ορισμένοι εκδοτικοί οίκοι ή συγγραφείς κάνουν πλέον τις παρουσιάσεις εκτός από τις παραδοσιακές αίθουσες σε μπαρ, μεζεδοπωλεία, κλαμπ και πάει λέγοντας...
Ελάχιστες είναι οι παρουσιάσεις, που τραβάνε κόσμο και αυτές αφορούν πολιτικούς που ασχολούνται με τη γραφή ή βιβλία μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω αντικειμένου (κόσμο είχε, για παράδειγμα, η Παναγιωταρέα στην παρουσίαση του ’’Κυρίαρχου των οκτώ’’). Οι εκδοτικοί οίκοι πλέον κάνουν παρουσιάσεις με συχνότητα ένα στα τρία βιβλία που έχουν εκδώσει και για τα υπόλοιπα κάνουν υπομονή και περιμένουν. Αν πάνε καλά στην αγορά, τότε περισσότερο τιμής ένεκεν για τον συγγραφέα, διοργανώνουν μια σεμνή και διακριτική παρουσίαση, αρκετό καιρό μετά την πρώτη ημέρα έκδοσης. Δεν τα γράφω τυχαία όλα αυτά. Ο καλός φίλος μετά τις βραδιές ποίησης πήγε την Τετάρτη στον ΙΑΝΟ για την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Μίγγα (έγραψα γι’ αυτό σε ένα από τα πρώτα μου post) ’’Στα ψέματα παίζαμε!’’ Και αντιλήφθηκα ότι το βιβλίο που σημειώνει καλές πωλήσεις κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο και η παρουσίαση του έγινε με πέντε μήνες καθυστέρηση!!!
Comments:
Δίκιο έχετε, μα που να το βρείτε.
Μου άρεσε η γνώμη σας για τον Χαριτόπουλο.

τι να πούνε(!) και οι μακαρίτες...που φευγουνε κι'ύστερα γράφει ο καθένας την παπάρα του και κονομάει...
Και δεν το λέω για την παραπάνω περίπτωση..καμία σχέση. δεν είναι όμως παράξενο οτι πέρα απο τους ιστορικούς που ετσι και γράψουνε καμια μαλακία βρίσκονται κατηγορούμενοι και ίσως απολογούμενοι, όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να γράφουν ο καθένας οτι θέλει του χωρίς να κουνιέται.
φύλλο.
 
i-adespoti
Την κατάσταση στη λογοτεχνία και την αξία που δίνουν οι φορείς σήμερα σε όλους τους γερασμένους ή μεταστάντες λογοτέχνες περιέγραψε ο Πέτρος Τατσόπουλος.
Και επειδή, από ότι καταλαβαίνω, περνάς σκυλίσια ζωή σου διάλεξα πέντε βιβλία για ''σκοτώσεις'' πιο ευχάριστα την ώρα σου...
1/ Ας μην πάμε στα σκυλιά απόψε, Alexandra Fuller (Εκδόσεις Διόπτρα), πρωτότυπος τίτλος Don't let's go to the dogs tonight
2/ Τα σκυλιά της Ρίγα, Χένινγκ Μανκέλ (Ψυχογιός 2002)
3/ Η πόλη και τα σκυλιά,Mario Vargas Llosa (Καστανιώτης 1999)
4/ Ο μάγκας, Πηνελόπη Δέλτα (σε όποια έκδοση το βρεις)
5/ Το σκυλί της Πολαρόιντ, Stephen King (επίσης σε όποια έκδοση το βρεις)
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?