Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Wednesday, March 07, 2007

 

Ξεφ(τ)υλλίζοντας...part 83 (Μπερνάρ Πιβό)

Βρέθηκε ένας καλός λόγος για να δούμε και λίγο τηλεόραση. Από την ερχόμενη Δευτέρα και για έξι εβδομάδες στη σειρά στην κρατική τηλεόραση (για τους υπόλοιπους δεν υπάρχουν αυτά τα θέματα αλλά έχουν αξία μόνο τηλε-σκουπίδια και κιτς πανηγυράκια τύπου Eurovision) θα έχουμε την τιμή να βλέπουμε τον Μπερνάρ Πιβό να ασχολείται με έλληνες λογοτέχνες. Τι εστί Μπερνάρ Πιβό (ουδεμία σχέση με την...ομώνυμη μάρκα μπύρας!)...
Η εκπομπή του Apostrophes παίχθηκε για δεκαπέντε χρόνια στη Γαλλική τηλεόραση και απέκτησε σχεδόν μυθική φήμη στους λογοτεχνικούς κύκλους όλου του κόσμου. Ο Πιβό κατόρθωσε χωρίς να πουλάει ψευδιανόηση αλλά με απλούς τρόπους να περάσει το βιβλίο και τις λογοτεχνικές ανησυχίες στο πλατύ κοινό της χώρας του και για αυτό τιμήθηκε με την επιλογή του ως μέλος της Ακαδημίας Goncourt αλλά το 1983 πήρε και το βραβείο κριτικής της Γαλλικής Ακαδημίας.
Σε σχέση με την επικρατούσα λογική στη χώρα μας (τόσο στις εκπομπές λόγου όσο και σε ότι αφορά την πλειοψηφία των κριτικών σε έντυπα) όσοι γράφουν για βιβλία καταναλώνονται σε ένα διάλογο εσωτερικής ’’καύσης’’ με τη λογοτεχνική κοινότητα και σπάνια μπορούν να πλησιάσουν οι εκπομπές ή τα κείμενα τους το πλατύ κοινό με αποτέλεσμα να μετατρέπουν ακούσια το βιβλίο σε κάτι μακρινό, απωθητικό και σε πολλές περιπτώσεις αδιάφορο για το μέσο Έλληνα. Ο Πιβό, 72 ετών, σήμερα βετεράνος πλέον των λογοτεχνικών θεμάτων εκτός από το τηλεοπτικό σκέλος της καριέρας του (για την θρυλική εκπομπή του τιμήθηκε και στην Ιταλία, την Καταλονία αλλά και τις ΗΠΑ όπου είχαν προβληθεί επεισόδια της) δούλεψε επί σειρά ετών στη Figaro Litteraire, στα περιοδικά Le Point, Lire, ενώ σήμερα είναι αρθρογράφος επί λογοτεχνικών θεμάτων στη Journal du Dimannche. Πόσο όμορφα προσεγγίζει τα θέματα ο Πιβό; Όταν επελέγη ως μέλος της ακαδημίας Goncourt δήλωσε στον τύπο: ’’Στην Ακαδημία κάνουν τρία πράγματα που ξέρω και εγώ να κάνω πολύ καλά: Τρώνε, πίνουν και διαβάζουν’’.
Οι έξι εκπομπές που θα προβληθούν στην κρατική ΕΤ-1 γυρίστηκαν σε συνεργασία με το Ε.ΚΕ.ΒΙ. και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και σε κάθε μια θα είναι προσκεκλημένος ένας έλληνας συγγραφέας με αφορμή ένα βιβλίο του και τα γυρίσματα έγιναν εξ ολοκλήρου στη Γαλλία. Παράλληλα, θα γίνεται και μια ευρύτερου ενδιαφέροντος συζήτηση με προσκεκλημένους ανθρώπους της λογοτεχνίας αλλά και φαινομενικά άσχετους με το χώρο όπως υψίφωνοι, σκηνοθέτες αλλά και σεφ εστιατορίου! Στην πρώτη εκπομπή τη Δευτέρα 19 Μαρτίου (όλες οι εκπομπές κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ για έξι εβδομάδες στη σειρά) προσκεκλημένος θα είναι ο Τάκης Θεοδωρόπουλος για το βιβλίο του ’’Το μυθιστόρημα του Ξενοφώντα’’. Στις επόμενες εκπομπές θα παρουσιαστούν οι εξής:
- Πέτρος Μάρκαρης και το βιβλίο του ’’Ο Τσε αυτοκτόνησε’’ με καλεσμένους επίσης τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και την υπεύθυνη του ενθέτου βιβλίου των Νέων δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη.
- Ανδρέας Στάικος για το βιβλίο ’’Επικίνδυνες μαγειρικές’’ παρέα με τη δημοσιογράφο αλλά και σεφ παριζιάνικου εστιατορίου Ντίνα Νικολάου.
- Βασίλης Αλεξάκης για το ’’Θα σε ξεχνάω κάθε μέρα’’
- Έρση Σωτηροπούλου για το ’’Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές’’ με καλεσμένη στη συζήτηση την εκδότη Κάτια Λεμπέση του Κέδρου και τέλος
- Ερίκ-Εμάνουελ Σμιτ για το βιβλίο του ’’Η ζωή μου με τον Μότσαρτ’’..
Για την ιστορία να προσθέσω ότι τα βιβλία που έχει γράψει για τη λογοτεχνία ο Πιβό κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Λιβάνη.
- Το εορτολόγιο ’’φουσκώνει’’ με απίθανες γιορτές όπως η γιορτή του…πατέρα και η μέρα του έρωτα που εξυπηρετούν μόνο καταναλωτικές ανάγκες! Μέσα στην όλη καπιταλιστική λογική άχρηστων στην ουσία εορτών μην ξεχνάτε ότι σήμερα είναι η παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Και επειδή μαζί με τα χρόνια πολλά στην καλή σας δεν βλάπτει και ένα συμβολικό δώρο (δεν μιλάω για…μονόπετρα ή Prada αξεσουάρ) παραπέμπω ως εύκολη και χρηστική λύση κάθε ενδιαφερόμενο στο ποστ της 13ης Φεβρουαρίου. Τότε με αφορμή τον…Άγιο Βαλεντίνο είχα ανεβάσει μια λίστα βιβλίων που αποτελούν αξιοπρεπέστατα δώρα και για την αυριανή μέρα. Κάντε ένα scroll down στην κεντρική σελίδα του μπλογκ για να πάρετε μια γεύση αφού δεν προλαβαίνω απόψε να καταρτίσω κάποια καινούργια λίστα για τις ανάγκες της μέρας…
- Βροχή τα mail από τους απανταχού Pynchon-ικούς. Οι περισσότερες από ’’σιωπηλούς’’ συνοδοιπόρους στη μπλογκόσφαιρα άτομα δηλαδή που προτιμούν να διαβάζουν, να ενημερώνονται και να παρακολουθούν το μπλογκ αλλά να μην αφήνουν δημόσια και με σχόλια τα χνάρια τους. Ένας από αυτούς, εξαιρετικός αναγνώστης όπως έχω αντιληφθεί από την αλληλογραφία μας και διακεκριμένος επιστήμονας της χώρας στον τομέα του μου έγραψε ότι με τον Pynchon ασχολούνται….οικογενειακά και ελπίζουν ότι μαζί με τη σύζυγο και τον γιο του θα τον αποκρυπτογραφήσουν σε ένα…χρόνο! Με παρέπεμψε σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον link που δεν το ήξερα, τον ευχαριστώ και το μοιράζομαι μαζί σας: http://www.pynchonwiki.com/. Θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο σε όσους θέλουν αναγνωστική βοήθεια. Επίσης, μου έστειλε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λίστα (και για αυτό τον ευχαριστώ) την οποία θα αξιοποιήσω μέσα στις προσεχείς μέρες ως ένα αυτόνομα post!

Comments:
Μπράβο ρε άτομο!!! Επιτέλους να δούμε και κάτι για το βιβλίο σ'αυτήν την κωλοτηλεόραση!!!!! Ευχαριστούμε:):):):):)
 
@kwlogria
Ελα ρε...άτομο μη με ευχαριστείς, δεν την ετοίμασα εγώ την εκπομπή. Εμαθα μόνο ότι θα παίξει...
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?