Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Thursday, March 01, 2007

 

(8) Χρυσά Λογοτεχνικά Βατόμουρα 2006 (And the winner is...)

’’Χρυσό Λογοτεχνικό Βατόμουρο’’ 2006
Ο κυρίαρχος των οκτώ, Άννα Παναγιωταρέα (εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ)

Η ενδοδημοσιογραφική διαμάχη Παναγιωταρέα- Χατζηνικολάου έγινε πηγή δημιουργίας για την πρώτη! Και το βιβλίο της ’’Ο κυρίαρχος των οκτώ’’ ξεπέρασε εύκολα και γρήγορα το φράγμα των 10.000 αντιτύπων αν και στην πορεία δεν είχε ανοδική πορεία. Παρ’ όλα αυτά κερδίζει επάξια το φετινό ’’Χρυσό βατόμουρο’’ του blog για το χειρότερο βιβλίο της χρονιάς. Από την ημέρα που έγραψα την κριτική μου γι’ αυτό το βιβλίο πριν από ένα χρόνο και βάλε (θα το βρείτε ανατρέχοντας στα αρχεία του blog και στο post της 11ης Φεβρουαρίου 2006) δεν άλλαξαν πολλά, δεν βγήκε κανένα χειρότερο ευπώλητο και η μοναδική ουσιαστική διαφοροποίηση είναι ότι ο πάλαι ποτέ ’’κυρίαρχος των οκτώ’’ είναι πλέον άνεργος και βλέπει την ένδοξη τηλεοπτική καριέρα του να πνέει τα λοίσθια. Δεν χρειάζεται να γράψω περισσότερα.
Υπενθυμίζω τα υπόλοιπα επτά βιβλία της φετινής λίστας με τα ’’Χρυσά Βατόμουρα’’:
Νο. 2, Μαμάδες βορείων προαστίων, Παυλίνα Νάσιουτζικ (εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ)
Νο. 3, Τι τραβάμε κι’ εμείς οι μάνες, Κατερίνα Μανανεδάκη (εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ)
Νο. 4, Μην πυροβολείτε τη νύφη, Χρύσα Δημουλίδου (εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ)
Νο. 5, Έγκλημα στο Da Cappo, Γιώργος Λακόπουλος (εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ)
Νο. 6, Νάντια, Λένα Διβάνη (εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ)
Νο. 7, Το ερωτικό των τεσσάρων, Λένα Διβάνη, Αύγουστος Κορτώ, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Χρήστος Χωμενίδης (εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ)
Νο. 8, Το σπίτι και το κελί, Χρήστος Χωμενίδης (εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ)
Και για την ιστορία:
Χρυσό Βατόμουρο 2005: Δύο μέρες μόνο, Χριστόφορος Παπακαλιάτης (εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ)
Comments:
καλημέρα Αναγνώστη μου,
Έτσι είναι. Το πρώτο βιβλίο ασχήμιας έπρεπε να πάει στο βιβλίο που έχει σχέση με τις ειδήσεις στην T.V. μας.
Γενικά δεν είμαι από αυτούς που νομίζουν, ότι ανεβαίνουν, όταν μιλάνε εναντίον της Ελλάδας και όλων των Ελλήνων, έτσι αποστασιακά, σαν αυτό που μιλάνε να μη είναι έλληνες. Αλλά ειδικά η T.V. και ακόμα ειδικότερα οι ειδήσεις είναι για να τραβάς τα μαλλιά σου.
Δεν χρειάζεται να προσθέσω, ότι δεν το διάβασα το βιβλίο, θαυμάζω άλλη μια φορά την υπομονή σου να διαβάζεις, για να έχεις μια ολοκληρωμένη και σωστή άποψη.
Βέβαια για να πούμε την αλήθεια, δεν παίζει κανένα ρόλο που ο υπόψη δημοσισογράφος είναι άνεργος, επειδή οι άλλοι δεν είναι καλλίτεροι. Τώρα αισχάτως δε, αρχιζει και η Χούχλη να αλληθωρίζει.Τώρα που σου γράφω θυμήθηκα τον Τριαρίδη. Το έχεις υπόψη σου τον λίβελο περί Τριπολιτσιάς;
πολλά φιλιά
 
Η τηλεόραση ορίζει πολλά πράγματα, με τον ίδιο τρόπο που τα ορίζει ο καρπουζοπαραγωγός. Με την "βούλα".
Άμα έχεις την τηλεοπτική "βούλα" δεν είσαι πλέον "κανένας", είσαι υπαρκτός. Καθώς το υπαρκτό το ορίζουμε κατά κυριο λόγο δια της οράσεως, ότι μπορούμε να δούμε υπάρχει. (Βλέπε παραδείγματα διαφημίσεων σε σελίδες περιοδικών, του τύπου "από την τηλεοπτική διαφήμιση")
Αυτό είναι και το κόλπο της τηλεόρασης σε όλες της τις εκφάνσεις της, από trash tv, μέχρι το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αν κάποιος εμφανιζόταν για δεκα λεπτά κάθε μερα, την ίδια ώρα στο ίδιο κανάλι και απλά κοιτούσε το κοινό χωρίς να λέει ή να κάνει τίποτα να είστε σίγουροι ότι αυτός ο κάποιος θα είχε σίγουρες πωλήσεις για πιθανό του βιβλίο, εφόσον το βιβλίο έφερε την φάτσα του ως εξώφυλλο. Είναι ένα τρυκ της οπτικής μας συμπεριφοράς.

Υ.Γ Θα μπορούσε η μουσική στο blog να είναι by default off? Είμαι σίγουρος ότι όποιος θέλει μπορεί να την ενεργοποιήσει, κι εμεις οι υπόλοιποι, να συνεχίσουμε να ακούμε απερίσπαστοι το itunes μας, διαβάζοντας δίαφορα άλλα πράγματα ταυτόχρονα.
 
@angeta
Δεν ξέρω τι έγινε με τον Τριαρίδη και τι έγραψε πάλι! Αλλά δηλώνω ότι μου είναι εξαιρετικά συμπαθής ακόμη και αν σε ορισμένα από όσα γράφει δεν συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Αλλά αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό.
 
@manos
Μέσα στον εξαμερικανισμό της Ελλάδας με ταχύτατους ρυθμούς έχουμε γίνει πλέον πιστοί του δόγματος ’’αν δεν το πει η τηλεόραση δεν έχει συμβεί ποτέ’’. Μπορεί να συμβαίνουν καθημερινά δεκάδες περιστατικά και να μην τα μαθαίνουμε ποτέ! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
Οσο για το θέμα της μουσικής: Υπάρχει κουμπί pause στο podcast και μπορείς να την κλείσεις. Είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να ακούνε μουσική διαβάζοντας. Οπότε πατάς το κουμπί και...ησυχάζεις.
 
http://www.triaridis.gr/keimena/keimD035.htm
διάβασε σε παρακαλώ τα περί Σολωμού.
Σκοπεύω να κάνω πόστ, αλλά θα μου πάρει καιρό. Τωρα διαβάζω τον Γιώργο Βελουδή, που έχει γράψει για τον Σολωμό. Και ο Βελουδής, δεν είναι κανένας εθνικιστής.
 
Ρε φιλενάδα Solaris,
γιατί δεν αφήνεις και σε μένα τη φτωχή κανένα μήνυμα. Στη τύχη σε είδα εδώ.
Μ ενδιαφέρει πολύ ο Σολωμός.
Μόλις τελείωσα τον Βελουδή, πολύ καλή δουλιά!!
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?