Ελληνική λογοτεχνία

'Η ζωή είναι πολύ σύντομη για τα καλά βιβλία, πρέπει να διαβάζουμε μόνο εξαιρετικά βιβλία''. Τίμπορ Φίσερ (Under the frog)

Sunday, December 10, 2006

 

Ξεφ(τ)υλλίζοντας...part 78













Εποχή διαγωνισμών, βραβεύσεων, βραβείων και όλα τα σχετικά στον κόσμο της λογοτεχνίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ’’διαφορετικό’’ γκάλοπ που απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό από τους συνηθισμένους αναγνώστες. Ένα κλασικό life style περιοδικό το Status κάθε χρόνο βραβεύει τους ’’’άντρες της χρονιάς’’ σε διάφορους τομείς. Και εδώ και μερικά χρόνια βραβεύει και τον καλύτερο συγγραφέα… H
επιλογή των εννέα υποψηφίων είναι μάλλον καλή και καλύπτει
όλο σχεδόν το λογοτεχνικό φάσμα! Δεν ξέρω αν έβαλε το…χεράκι του ο Κώστας Φαρμάκης που καλύπτει στο περιοδικό τα θέματα λογοτεχνίας με καλές επιλογές κάθε μήνα. Ιδού λοιπόν οι υποψήφιοι: Μάνος Ελευθερίου, Αντώνης Σουρούνης, Παύλος Μάτεσις και Πέτρος Μάρκαρης, οι ευπώλητοι εκπρόσωποι της παλιάς φρουράς των καθιερωμένων λογοτεχνών, Σωτήρης Δημητρίου από την αμέσως επόμενη ’’φουρνιά’’ και από τους νεότερους εμπορικούς συγγραφείς ο (πανταχού παρών) Χρήστος Χωμενίδης. Και η έκπληξη είναι η παρουσία τριών νεώτερων: Του Νίκου Βλαντή, του Βασίλη Χατζηγιαννίδη και η ακόμη μεγαλύτερη του Σπύρου Καρυδάκη των οποίων τα βιβλία (Writersland, Φυσικές ιστορίες και Να δούμε ποιος θα φαγωθεί) συζητήθηκαν πολύ στους λογοτεχνικούς κύκλους. Περισσότερες λεπτομέρειες είτε στα τεύχη του Status είτε στο site του περιοδικού http://www.status.gr/.
Τα σαφώς…ταπεινότερα δημοψηφίσματα του blog μου συνεχίζονται με 41 καινούργια ή παλαιότερα βιβλία (όσα συμπεριλήφθηκαν στο δελτίο κριτικογραφίας του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ) που καλύπτουν το φάσμα από 16 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου. Οι ψήφοι φυσικά αθροίζονται και πέρα από τα ’’βιβλία’’ του μήνα στο τέλος θα υπάρχει και το βιβλίο του 2006. Την αμέσως προηγούμενη ψηφοφορία που αφορούσε το διάστημα από 1η Ιουλίου έως 15 Αυγούστου κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση το βιβλίο που υμνήθηκε από τους κριτικούς φέτος το καλοκαίρι: ’’Τα χερουβείμ της μοκέτας’’ (Ελένη Γιαννακάκη, εκδόσεις ΕΣΤΙΑ) με 17 ψήφους ενώ ακολούθησε ’’Το ημερολόγιο του τιμονιέρη’’ (Νίκος Καββαδίας) με 11 και στην τρίτη θέση με 6 ψήφους ’’Η πάπισσα Ιωάννα’’ του Εμμανουήλ Ροίδη, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης με το ’’Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου’’ (ΚΕΔΡΟΣ) και το ’’Μικρό ημερολόγιο συνόρων’’ του Γκαζμέντ Καπλάνι. Μετά από τέσσερις μήνες ψηφοφοριών στο blog στη συνολική κατάταξη προηγείται ο Σκαμπαρδώνης, ακολουθεί ’’Η φόνισσα’’ του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και ο Κωστής Γκιμοσούλης με την Εξομολόγηση σ’ ένα Κολομβιανό σκύλο.
- Με τις παρουσιάσεις δεν τα πάω…καλά! Θεωρώ ότι αποτελούν μια αναμενόμενη εν πολλοίς επιβεβαίωση του ευτυχισμένου συγγραφέα από ένα φιλικό, ως επί το πλείστον, κοινό. Αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Στην πρόσφατη παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πέτρου Τατσόπουλου (νούμερο 1 στις περισσότερες λίστες ευπώλητων) ’’Η καλοσύνη των ξένων’’ νεαρή αναγνώστρια χωρίς κακή πρόθεση έκανε μια δύσκολη ερώτηση που έφερε σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τον συγγραφέα. Όχι τόσο γιατί αφορούσε τον ίδιο αλλά γιατί τον υπέβαλλε στη δοκιμασία με μια εκτενέστατη απάντηση να παίξει το ρόλο του υπερασπιστή όλου του ’’κλάδου’’. Οι παρουσιάσεις, λοιπόν, αν δεν υπάρχουν τέτοιες διαφοροποιήσεις δεν μου αρέσουν και τις θεωρώ κοινότοπες. Ορισμένοι πάντως συγγραφείς της νέας γενιάς δείχνουν τάσεις να διαφοροποιηθούν. Ο Γιάννης Ζευγώλης για παράδειγμα (τον περασμένο Απρίλιο το blog πρώτο ανακάλυψε το εξαιρετικό ’’Λογοχανείο’’ και ακολούθησε το ’’Αστεγοσκοπείο’’) έκανε την παρουσίαση και στη νοηματική γλώσσα αφού ο νεαρός συγγραφέας είναι και ο ίδιος γνώστης της νοηματικής! Ο Lary Cool (Τον Κανένα θα τον φάω τελευταίο) από την άλλη πέραν από συγγραφέας που η γραφή του συζητιέται ολοένα και περισσότερο αποδεικνύεται και εξαιρετικός ’’φούρναρης’’! Ζυμώνει με τα…χεράκια του ψωμί και μάλιστα εξαιρετικά εύγευστο αποδεικνύοντας ότι είναι multi-talented.
- Το blog είναι λογοτεχνικό αλλά για όσους είμαστε άνω
των 40 περιοδικά σαν και αυτά που βλέπετε ήταν αχώριστοι σύντροφοι των παιδικών μας χρόνων. Και μέσα από τις περιπέτειες του Γκαούρ Ταρζάν, του Μπλεκ και του Ζαγκόρ μάθαμε (δεν αποτελώ εξαίρεση) να αγαπάμε την ανάγνωση! Προς τι η αναφορά; Για όσους θέλουν να θυμηθούν τα νιάτα τους αυτές τις μέρες και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου στην Πινακοθήκη του Ψυχικού γίνεται έκθεση με τα έντυπα κόμιξ των δεκαετιών ’50 και ’60 υπό την ευθύνη του ερευνητή δημοσιογράφου Γιώργου Βλάχου που εδώ και χρόνια ασχολείται με τα παιδικά λαϊκά έντυπα του ’’δίφραγκου’’. Τα 150 ενδεικτικά εξώφυλλα (ασπρόμαυρα στην πλειοψηφία τους) αργότερα θα γίνουν και πολυτελές λεύκωμα που θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία μέσα στο 2007! Μια βόλτα αρκεί για να γυρίσουμε πίσω στην εποχή της αθωότητας, όταν διαβάζαμε τα έντυπα του δίφραγκου και δεν μπορούσαμε να αξιολογήσουμε ότι ορισμένα από τα αριστουργηματικά εξώφυλλα τους ήταν έργο πολύ γνωστών ζωγράφων και χαρακτών όπως οι Κοντόπουλος, Ζήσης και Μποστ ή προϊόν γραφής καταξιωμένων γραφιάδων της εποχής όπως ο Νίκος Ρούσσος. Η δική μου πρώτη επαφή με τη λογοτεχνία έγινε μέσω της έκδοσης των Κλασικών Εικονογραφημένων με αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τότε, βλέπετε, δεν υπήρχαν ούτε αλυσίδες βιβλιοπωλείων, ούτε....Amazon!
Comments:
Και η δική μου...
Γεια σου R-D
 
Βραβεία βραβεία βραβεία. Ένας φίλος μου λέει ότι θέλει να γίνει συγγραφεάς για να έχει περισσότερες γυναίκες στο κρεβάτι του (ή όπου αλλού του κάτσουν, βρε παιδί μου!). Τέτοιας μορφής βραβεία αυτό μου θυμίζουν.
 
@ioeu
Δεν σε...έπιασα!
 
@mel8max
Αν σχολιάσω τα...κίνητρα του φιλου σου μπορεί να μετατραπεί ο χώρος σε πορνο-σάιτ οπόε άσε καλύτερα!
 
@solaeis
Ελπίζω ότι ένα κορίτσι με τη δική σου αγωγή θα καταλάβει ότι η λέξη αλληλογλείψιμο είναι προσβλητική και θα ανασκευάσει. Αν βεβαίως εντός του επόμενου διώρου δεν το έχεις καταλάβει θα εφαρμοστεί το μέτρο της προληπτικής διαγραφής του σχολίου σου.
 
Αγαπητέ Reader,
Σ' ευχαριστώ για τα επαινετικά λόγια σου για το ψωμί μου. Είμαι περισσότερο υπερήφανος για την ποιότητα του άρτου που παρασκευάζω, παρά για την ποιότητα των γραπτών μου. Και τούτο διότι:
Ο άρτος εισαγόμενος δια τού στόματος, μέρος αυτού κατέρχεται εις την κοιλίαν και μετατρέπεται εις απεκκρίματα, το υπόλοιπον δε αυτού ανέρχεται και μετασχηματίζεται είς πνεύμα και πνευματικά προϊόντα, ως λόγου χάριν μυθιστορήματα.
Κοινή λοιπόν βάσις πνεύματος και απεκκριμάτων έστιν ο άρτος. Δια τούτο, ουδεμία προτερεότης πρέπει να δίδεται, τού πνεύματος έναντι των απεκκριμάτων, και δέον να αντιμετωπίζονται αμφότερα ως ομοειδή υποπροϊόντα.
Ευπειθώς διατελών
Larry the Cool
 
πολύ σκοτεινό το νέο μότο στο μπλογκ σας, αγαπητέ reader, προτιμούσα το προηγούμενο κι εσάς σας έχω για πιο φωτεινό άνθρωπο, η λογοτεχνία να είναι ζωή φωτεινή για σας και όχι συζητήσεις σκιερές σε ανήλιαγες βιβλιοθήκες...
 
πολυ φθόνος έχει πέσει.
Ας είναι, ιστορίες χωρίς τέλος. Και γω με τα μικρά και μεγάλα κλασικά ξεκίνησα. Τα σημερινά κόμικσ, όμως δεν έχουν σχέση, ούτε με το δίφραγκο, ούτε με την ποιότητα του περιεχομένου. Βλέπεις Αναγνώστη, ενός κακού μύρια έπονται.
Άν έχεις κέφια και χρόνο κάνε μας μία πρόταση για τα Χριστουγεννιάτικα Βιβλία. Εγώ συνηθίζω να κάνω δώρα βιβλία και θα αγοράσω καμμια 20-αριά.
Με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση θα άκουγα προτάσεις σου.
 
"Η δική μου πρώτη επαφή με τη λογοτεχνία έγινε μέσω της έκδοσης των Κλασικών Εικονογραφημένων με αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τότε, βλέπετε, δεν υπήρχαν ούτε αλυσίδες βιβλιοπωλείων, ούτε....Amazon!"

Και η δική μου...

Χαιρετώ!
 
@lary cool
Για την ποιότητα των γραπτών σου θα μου επιτρέψεις να κάνουμε λίγο υπομονή ακόμη...Και θα το κουβεντιάσουμε σύντομα το ζήτημα από το blog.
 
@scalidi
Στίχος του Παύλου είναι αγαπητή Σταυρούλα αλλά αν δεν αρέσει τον αλλάζω μόλις σκεφτώ κάτι καλύτερο.
 
@ange-ta
Αντι-φθονικά δεν πωλούνται. Καλά βιβλία όμως πολλά. Δεν σκοπεύω να γράψω περί Χριστουγέννων και βιβλίων, έχω προγραμματίσει κάποια άλλα πράγματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η επιθυμία σου δεν θα ικανοποιηθεί. Εναν άνθρωπο που σκοπεύει να αγοράσει 20 βιβλία θα τον αφήσουμε παραπονεμένο χρονιάρες μέρες;
 
@ioeu
Ελήφθη...Συγνώμη αλλά δεν τα πιάνω όλα με την πρώτη. Χρειάζομαι μερικές φορές και...υπότιτλους.
 
Αναγνώστη noted!!
With many thanks και grate expectations, που λένε στα χωριά σου.
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?